kerst 3

Wat ik jou wens voor Kerstmis

 • 25 december 2023
 • 5 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Zelfliefde

De één kan niet wachten totdat het uitgebreide gangendiner begint. De ander kijkt uit naar een dag in kersttenue met The Gringe voor de 33e keer op repeat. Weer een ander vindt deze dagen helemaal niet zo fijn en ziet vooral halsreikend uit naar het moment waarop in januari de kerstbomen de deur uitgaan en de rust wederkeert. Wat jouw plannen, wensen en gedachten ook zijn deze kerst, ik hoop dat je deze dagen mag doormaken zoals dat goed voelt voor jou. Met veel liefde, fijne lichtpuntjes en lekker eten (of gewoon een afhaalpizza – dát kan ook). Dit zijn 9 dingen die ik jou wens voor Kerstmis.

Ik wens dat jij deze kerstdagen…

 1. …voelt dat je geliefd bent. Of je nu met de voltallige familie samenkomt, één of twee dagen in je eentje doorbrengt, met je gezin op de bank zit of een vriendin optrommelt om met z’n tweeën kerstig te doen, ik hoop dat je voelt dat jij er mag zijn en dat mensen van je houden. Ook als die mensen nu niet naast je op de bank zitten of als je ze zelfs al langere tijd moet missen. En ben je single met kerst? Ik snap je en tikte een paar jaar geleden iets over single zijn met kerst.
 2. …eet wat je lekker vindt (zonder gedachten daarbij). Ik hoop dat je het jezelf gunt om van de gourmetschotel te genieten, iets meer te eten dan anders of rijkelijker met chocoladesaus te schenken dan je gewend bent te doen. Ik wens dat je jezelf een toetje toestaat als je daar watertandend naar staart, maar dat je je ook oké voelt om datzelfde toetje te laten staan als je maag nu roept “Nope!”. Toen ik jaren geleden een eetstoornis had, vond ik kerst maar confronterend. Ik at een maaltijdsalade (omdat ik andere dingen niet durfde te eten), terwijl ik de rest zag genieten van feestelijke hapjes waarvan ik wist dat die een stuk lekkerder zouden zijn dan mijn vertrouwde mozzarella-salade. Ik hoorde mensen praten over “snel weer de sportschool in gaan na de feestdagen”, “caloriebommen” en andere dingen die mij nog meer het gevoel gaven dat het kersteten niet goed was. Sindsdien heb ik me voorgenomen: ik mag eten waar ik trek in heb bij het kerstdiner. En zit ik vol, dan mag ik ook vol zitten. Laat jouw kerst niet verpesten door stemmetjes in je hoofd of uitspraken van anderen. Neem gerust die ene bonbon zonder dat je je iets aantrekt van je tante die op dieet is en het niet kan laten er de term “suikerbom” op te plakken. Dat anderen diëten, betekent niet dat het ook voor jou gezond is dat te doen. En zit jij compleet vol terwijl de rest zich toch nog aan Viënetta-ijs waagt, voel je dan ook vrij om te zeggen “Nee hoor, dank je!”.
 3. …niet het gevoel hebt je anders te moeten voordoen. Op Instagram vliegen de gezellige familiekiekjes je om de oren. Iedereen lijkt te stralen van oor tot oor, met glitters in de kleding en kuiltjes in de wangen. Maar weet dat het ook oké is als Kerst voor jou niet als één en al blijheid voelt. Je hoeft dan niet “te doen alsof” bij het kerstdiner om maar leuk te zijn. Je bent al leuk als jij JIJ bent. En ja, dat mag zijn met tranen als die toevallig langskomen. Dat mag ook zijn met angsten. Met verdriet om iemand die je mist. Of gewoon met een onbestemd “meh”-gevoel omdat jij je – je weet zelf ook niet waarom – niet zo happy lijkt te voelen als ieder ander aan de kersttafel. Wees jezelf, neem iemand in vertrouwen of bel desnoods na de kerstverplichtingen iemand op om je hart te luchten. Je bent niet alleen!
kerst 2
 1. …jezelf niet gek maakt met uitsloverij. Als jij zielsgelukkig wordt van uitgebreide zevengangendiners in elkaar kokkerellen en daar al maanden geleden een menu voor hebt uitgestippeld, geniet dan van jouw kookfeestje. Maar als jij eigenlijk de tijd, zin of puf niet hebt om je aan die culinairdoenerij te wagen, maak het jezelf dan makkelijker. Kerst is er niet minder om als je jouw gasten niet zeven zorgvuldig opgemaakte borden voorschotelt. Wat is er mis met de gewoon-even-in-de-oven-doen-gerechten van Albert Heijn, de stervormige vega-hapjes of stoofpeertjes uit een pakje? Het is prima als je huis niet van top tot teen met lichtjes is versierd of als je er niet zo glitterend en elegant uitziet als andere jaren. Als dat niet past bij hoe je je voelt, bij je agenda of bij je (al half leeggelopen) energietank, doe het dan lekker anders dit jaar. En misschien volgend jaar ook.
 2. …ook tijd alleen durft te pakken als je die nodig hebt. Twee (en voor sommigen zelfs drie) kerstdagen na elkaar staan garant voor een heleboel gezelligheid. Maar als jij, net als ik, ook soms tijd nodig hebt om in je eigen bubbel te kruipen, kan zo’n reeks sociaaldoenerij soms wat veel zijn. Durf dan ook momenten alleen te pakken. Hoe? Door je niet verplicht te voelen om de hele tijd druk in gesprek te zijn (niets mis met een mini-wandeling tussendoor!) óf door je eigen plan te durven trekken. Hartstikke leuk dat je zus je elk jaar uitnodigt om vanaf de lunch tot in de late avond gezellig te blijven plakken! Maar als jij daarna wit weggetrokken thuiskomt en acuut aan een bijtanken-van-dit-alles-infuus moet, kun je het jezelf ook makkelijker maken. Geef aan dat je om drie uur komt of dwing jezelf niet om tot middernacht te blijven. Het is oké om je grenzen aan te geven. Het is ook JOUW kerst. Enne, ben jij iemand met een versnipperde familie die “verplicht” twee dagen druk het hele land door crost? Voel je ook vrij om aan te geven dat iets niet lukt. Je kunt prima aan je oom en tante laten weten dat het niet lukt om te komen, maar dat je graag drie dagen later even op de koffie komt.
 3. …je mooi voelt. Het maakt niet uit of je deze dagen op en top gestyled rondloopt in een kerstoutfit met glitters all over the place of dat je voor je foute kersttrui, een random blouse of gewoon je alledaagse outfit kiest. Ik hoop dat jij je mooi voelt. Dat je niet bang bent of je wel “het lichaam” hebt voor die jurk (ja, dat héb je!). Dat je niet vreest voor opbollende buikjes in die strakke broek. Dat je niet bezorgd in de spiegel kijkt naar welk lichaamsdeel dan ook. Dat je jouw haar niet ziet als ‘slappe sprietjes” in vergelijking met de weelderige krullenbossen van mensen die wél die dure Dyson-krultang hebben. Hoe je er ook uitziet deze dagen, weet dat je al mooi bent. Ook zonder krullen, glitters of perfect lijf. En bovendien, niemand is perfect en iedereen heeft onzekerheden. Mens, je bent prachtig!
kerst 6
 1. …tijd neemt voor jouw lievelings-rituelen. Joh, zet lekker voor de tiende keer dezelfde kerstachtige romcom op (tip: Love Actually blíjft leuk!). Start je Eerste Kerstdag traditiegetrouw met de All You Need Is Love-herhaling van de dag ervoor. Maak een lange wandeling of mooie fietstocht als je het heerlijk vindt om uit te waaien en bij alle versierde huizen naar binnen te staren. Of slaap uit tot twaalf uur als dat jouw lievelings-kersttraditie is. Ook al voelt het alsof je agenda is volgeplempt met doe-dingen met anderen. Maak ook tijd voor jouw favoriete manieren om je kersttijd te besteden. Het maakt niet uit wat een ander daarvan vindt. En kun je niemand vinden die deze traditieliefde met je deelt (of kun je zoals ik niemand vinden die 3 uur lang All You Need Is Love-gezwijmel kan uitstaan), kijk het lekker alleen!
 2. …lichtpuntjes kunt voelen. Of je nu kiplekker in je vel zit of juist in deze tijd van het jaar extra verdriet of hopeloosheid voelt, ik hoop dat deze dagen je een lichtpuntjes bieden. Kleine dingen die je mondhoek voorzichtig laten opkrullen. Of die anders op z’n minst het verdriet iets verzachten als dat is wat je voelt. Of het nu een heerlijke chocomousse op je dessertbord is, een arm om je heen van je schoonzus, precies op het juiste moment Mariah Carey op de radio of een klein besefmomentje van dankbaarheid terwijl je naar je dierbaren kijkt – ik hoop dat je het kunt ervaren. En dat als je even geen lichtjes voelt in je leven, je weet dat er mensen zijn die jou willen helpen om het lichter te maken.
kerst 4
 1. …kerst ook durft te vieren op jouw manier. Het lijkt soms alsof er van alles “moet” met kerst. Alsof je blij móet zijn. Alsof je twee dagen vol móet plannen. Alsof je al je familieleden móet zien. Alsof je jezelf in een glitterjurk of tweedelig pak móet hijsen. Maar durf dingen ook op jouw manier te doen. Er is niets mis met frietjes als kerstdiner. Met je favoriete knalrode kersttrui in plaats van een net pak. Met een dag thuisblijven en doen wat je maar wilt (ja hoor, dat kunnen prima dingen zonder kerstthema zijn!). Met gewoon pasta eten in plaats van een uitgebreid driegangendiner. Of met de kerstdagen stilletjes voorbij laten gaan omdat dat is waar jij nu behoefte aan hebt. Voel je vrij om kerst op jouw manier te vieren. Misschien lukt dat niet in alle opzichten. Maar kies dan in elk geval iets uit waarmee je de dagen een vleugje “jou” geeft. Ga naar de stad om een oliebol te halen als je daarnaar snakt. Wandel twee uur rond over de prachtige heide. Warm jezelf op met chocolademelk. Of plof op de bank om twee uur te gamen. Durf af te wijken van wat gangbaar is als dat is wat jou gelukkig maakt. Het zijn ook JOUW kerstdagen.

Lieve jij, ik hoop dat deze dagen je op welke manier dan ook lichtpuntjes en liefde brengen. Ik hoop dat je de dagen doorbrengt zoals jou dat blij maakt, of zoals dat jou helpt om moeilijke periode iets lichter te maken. Heel veel liefs voor jou!

Liefs, Romy (en Bart en Pippa)

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 25 december 2023 op 10:05 am - Beantwoord

  Dat zijn prachtige kerstwensen. Ik wens jou, samen met hen die je lief zijn, prachtige dagen toe!

 2. Daenelia 25 december 2023 op 1:42 pm - Beantwoord

  Fijne dagen 🙂 Ik zit hier ook lekker in mijn oversized Oodie, met een half-gebouwd legoproject op de eettafel, terwijl ik op het punt sta een volgend lekker kerst-lunchgerecht te maken – zalm met roomkaas op eem bolletje 🙂 Yum!

 3. Johanna 25 december 2023 op 6:58 pm - Beantwoord

  Ook voor jullie en hele fijne kerst, exact zoals jullie het graag hebben. Een goede maaltijd wordt voorbereid. Verder ( helaas) met de kerstkaarten en het jaarverslag bezig geweest…. Maar die zijn nu al….

 4. Sandy 26 december 2023 op 8:51 am - Beantwoord

  Briljant geschreven, jouw blog is een lichtpuntje voor mij.

 5. Saskia 30 december 2023 op 9:42 pm - Beantwoord

  Hopelijk heb je ook fijne dagen gehad, met als fijn vooruitzicht jullie nieuwe huisje bijna samen. Geniet ervan en een mooi uiteinde gewenst. Wij genieten van ons gezinnetje.

Recente blogs

Hoe word je vrolijk? 21 mini-tips om je direct blijer te voelen

12 maart 2024|Lifestyle|

Als je niet fantastisch in je vel zit, voelt het soms alsof er een aardsverschuiving moet plaatsvinden om dingen beter te maken. Niets is minder waar! Of laat ik het zo zeggen: aardsverschuivingen kun je ook in heel veel kleine stapjes opsplitsen. Als je met je handen in het haar googelt op de vraag "Hoe word je vrolijk?" krijg je soms tips aangereikt als je baan opzeggen, een verre reis maken, weer aan het daten slaan, nieuwe vrienden maken of - de allerbeste - NU deze cursus kopen voor maar € 6.677,27. Maar ik geloof zelf dat vrolijker worden hem niet ziet in radicale ommezwaaien (en ook niet in peperdure cursussen). Het kan al helpen om structureel iets kleins te veranderen. Deze 21 dingen bijvoorbeeld.

Inkiekje #19 | Kattenliefde, kaartjes & kwetsbaarheid

17 november 2020|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van liefde en emoties, en van dankbaarheid voor fijne, kleine dingen. Zo moest ik hard lachen om een onhandige verwarring in de keuken die bijna misging, werd ik heel gelukkig van een doos vol IKEA-spul en zette ik mezelf over mijn "selfie-angst" heen. Ik neem je graag mee in een heleboel foto's van mijn ups van de laatste 14 dagen. Ook praat ik je kort bij over hoe het nu echt gaat.

Eigen baas? | Mijn 7 tips voor beginnen met ondernemen

15 oktober 2018|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Een eigen onderneming? Wauw, ik vond het nogal wat om te beginnen met ondernemen. In mijn ogen was ondernemen iets voor mensen met heel veel lef, een flinke portie zelfvertrouwen en een steengoed marketingplan. Ondanks die te hoge latten besloot ik toch de stap te wagen. In mei schreef ik me in bij de KvK om, naast mijn (leuke) baan in loondienst, aan de slag te gaan als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger. Inmiddels zijn we 5 maanden en 2 kwartaalaangiftes verder. Beginnen met ondernemen, hoe is dat nu? Dit zijn 7 tips die ik heb geleerd over beginnen met ondernemen.