Action kaart collage2 10

25x wat ik leerde in mijn 25e levensjaar

 • 19 mei 2018
 • 30 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Volgende week mag ik op 25 mei 25 kaarsjes uitblazen. Een memorabele mijlpaal die ervoor zorgt dat ik weer eens (lekker sentimenteel!) ga terugblikken op mijn leven. Dat doe ik in dit artikel met 25 levenslessen die ik in mijn 25e levensjaar heb geleerd. Dit lekker gevarieerde lijstje bestaat uit bloedserieuze levenslessen, maar ook nieuwe ontdekkingen waar ik niet meer zonder kan en bloopers die ik na dit jaar nóóit meer zal begaan. Lees snel verder!

25 lessen leerde in 25e levensjaar

 1. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Het beste dat je kunt doen, is doen wat voor jou goed voelt.
 2. Als iemand je respectloos behandelt, heb je alle recht om dat te zeggen en je gevoelens te uiten. Je hoeft niet over je heen te laten lopen.
 3. Ook met een fulltime baan zijn er mogelijkheden om als freelancer te beginnen en in je vrije uren je ondernemersdromen waar te maken.
 4. Soms weet je eigenlijk zelf wel wat je het liefst wilt of het beste kunt doen, maar moet je jezelf alleen nog een schopje onder je bescheiden kont geven.
 5. Vrije dagen zijn er niet voor niets. Ook als je het niet erg vindt om te werken, is een vrije dag op z’n tijd hard nodig.
 6. Je kent nooit het hele verhaal van een ander. Het heeft geen zin om je met een ander te vergelijken, omdat ook een ander geen perfect leven leidt.
 7. Er is niets mis met tweedehands shoppen. Sterker nog, het is verrassend leuk!
 8. Spontane of zelfs impulsieve plannen zijn niet per se onmogelijk. Als je durft te denken in mogelijkheden, kan er meer dan je denkt.
 9. Groene thee met een smaakje (bij voorkeur kokos of citroen!) is veel lekkerder dan het klinkt.
 10. Het woord ‘eigenlijk’ kun je EIGENLIJK overal tussendoor gooien, terwijl je het EIGENLIJK net zo goed op al die plekken kunt schrappen.
 11. Andere mensen dwingen jou niet tot gekkenwerk. Je kunt zelf ‘nee’ zeggen om je te beschermen tegen nachtwerk.
 12. Koophuizen in de Randstad zijn ontzettend duur, dus het is best fijn dat ik al op mijn 13e ben begonnen met spaargeld opzij leggen.
 13. Op Tinder is het dus wel redelijk essentieel dat je de goede kant op swipet. Voordat je het weet, heb je anders een totaal andere boodschap verstuurd dan bedoeld. Gedoe met “superlikes” enzo!
 14. Je zit niet vast aan het leven dat je op dit moment leidt. Ook al is een stap onwijs spannend om te zetten, jij kunt dat!
 15. Je hoeft je lichaam niet prachtig te vinden, maar kunt wel proberen oké te zijn met hoe het eruitziet.
 16. Google Maps is de perfecte uitvinding voor navigatiekneuzen als ik, maar biedt alsnog geen garantie dat je nooit meer verdwaalt.
 17. Mijn benen waxen is absoluut niets voor mij. Mijn zachte benen zijn de blauwe plekken en rode putjes niet waard. Doe mij maar de ouderwetse ladyshave!
 18. Schaatsers werken met tijdritten. Dat iemand als eerste van de twee over de finish komt, betekent dus NIET dat hij ook heeft gewonnen (dit zeg ik voor een vriendin uiteraard!).
 19. Lissabon is een van de vergeten pareltjes in Europa, net als het nabij gelegen Sintra. Bonuslesje van dit jaar: naar de top gaan kan ook met een riksja in plaats van lopend, zoals wij per ongeluk deden om de top daarna volledig uitgeput te bereiken.
 20. Het knopje om sommige notificaties uit te zetten, kan een enorme verademing zijn.
 21. Soms mag je best voor jezelf kiezen. Dat is niet per se arrogant, maar is soms juist hard nodig.
 22. Als 25-jarige hoef je nog niet alles voor elkaar te hebben en klaar te zijn voor huisje-boompje-beestje. Je mag nog net zo goed “gewoon een beetje aanklungelen” als toen je 24 was.
 23. De beste panty’s komen van HEMA, The Body Shop heeft heerlijke parfums en een iPhone is de investering echt wel waard.
 24. Buiten je comfortzone staan je soms prachtige dingen te wachten. Jezelf uitdagen is zo’n slecht idee nog niet!
 25. Het leven loopt nooit zoals je loopt. Soms is dat $#*, maar vaak is dat ook juist wat het leven zo geweldig leuk maakt! ♥

Wat is een belangrijke les die jij de laatste tijd hebt geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 19 mei 2018 op 6:30 am - Beantwoord

  Mooie wijze lessen om je nieuwe levensjaar in te gaan.

 2. Loes 19 mei 2018 op 7:56 am - Beantwoord

  Wow, wat ben je vroeg begonnen met sparen! Fijn dat je daar nu profijt van hebt, hopelijk vind je snel een mooi plekje. En blauwe plekken van het waxen?! Hoe?!

  • Romy 19 mei 2018 op 9:25 am - Beantwoord

   Haha, klopt! Ik had op mijn 13e een goed betaald bijbaantje en was best wel zuinig met geld, dus vandaar 😉 Niet dat het met sparen nou supersnel ging op die leeftijd, hoor 😉
   Dat van de blauwe plekken snap ik ook nog steeds niet. Ik denk dat mijn huid gewoon heel gevoelig is ofzo. Het deed echt overal zeer, terwijl degene die mijn benen waxte niets raars heeft gedaan.

 3. Darina 19 mei 2018 op 8:24 am - Beantwoord

  Hele mooi en wijze lessen! Vooral buiten je comfortzone treden is voor mij ook een hele belangrijke (en fijne!) les geweest.

  • Romy 19 mei 2018 op 9:25 am - Beantwoord

   Wat mooi dat jij ook heel veel hebt gehad aan het buiten je comfortzone gaan! Dat kan soms zoiets waardevols zijn.

 4. Shirley 19 mei 2018 op 9:06 am - Beantwoord

  Mooi, Romy. Het klinkt als een mooi en leerzaam jaar. Sommige dingen zullen ongetwijfeld tot iets moois nieuws gaan leiden in je volgende levensjaar (freelanceklussen, misschien zelfs een huis).

  • Romy 19 mei 2018 op 9:26 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik hoop ook dat het inderdaad een mooi nieuw jaar zal opleveren. Daar heb ik in ieder geval wel vertrouwen in 🙂

 5. Simone 19 mei 2018 op 9:11 am - Beantwoord

  Wat leuk om jouw wijze lessen te zien. Ik vind punt 1 ook wel één van de sterkste en ben ik absoluut met je eens!

 6. Zo simpel is dan geluk 19 mei 2018 op 9:29 am - Beantwoord

  Dat je van elke dag moet genieten, want het leven kan zomaar ineens over zijn.

 7. Iris 19 mei 2018 op 10:29 am - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje is dit! Vooral punt 1 is inderdaad heel waar, maar nog wel eens moeilijk. En tweedehands shoppen is inderdaad heel fijn en ik wil ook echt nog graag eens naar Lissabon!

  • Romy 19 mei 2018 op 2:44 pm - Beantwoord

   Lissabon is zeker een aanrader! En je kunt er ook heel veel mooie foto’s maken trouwens! 🙂

 8. Lianne 19 mei 2018 op 10:31 am - Beantwoord

  Wat een mooie lessen! Vooral dat je moet gaan voor je dromen, het oké is om maar wat aan te klungelen op je leeftijd en niet over je heen laten lopen zijn ook dingen die ik de laatste jaren geleerd heb. Jij bent wel al vroeg begonnen met sparen zeg! En bah, als je blauwe plekken hebt van het waxen, is er iets niet goed gegaan. Ik heb het ook vaker laten doen en nooit last van gehad. Maar ieders huid is natuurlijk anders. Een belangrijke les die ik dit jaar geleerd heb is inderdaad dat je niet alles voor elkaar hoeft te hebben en dat er bij iedereen achter de voordeur wel iets is, ook al lijkt het allemaal zo perfect. Niets is minder waar en het is heel fijn om daar eens bij stil te staan!

 9. Anna 19 mei 2018 op 11:45 am - Beantwoord

  Ik heb geleerd dat je hard moet werken voor dingen die je wilt bereiken, maar dat je tegelijkertijd ook naar je lichaam moet luisteren. Een wijze les die ik van mijn moeder heb meegekregen! Liefs

  • Romy 19 mei 2018 op 2:56 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij die drie lessen ook de afgelopen jaren hebt geleerd! Zo waardevol als je je dromen achternagaat, je niet te druk maakt over wat je zou “moeten” doen op je leeftijd én voor jezelf opkomt! 🙂 Prachtige lessen heb jij ook geleerd trouwens! Het is zeker waar dat je niet alles voor elkaar hoeft te hebben. Niemand heeft het allemaal perfect voor elkaar. En sowieso is perfectie eigenlijk best wel saai 😉
   Wat betreft die blauwe plekken, dat heeft er ook mee te maken dat ik een heel tere huid heb. Waarschijnlijk kwamen de blauwe plekken daardoor. Voorlopig houd ik het dus toch maar bij mijn benen scheren 😉

  • Romy 19 mei 2018 op 2:56 pm - Beantwoord

   Wat een mooie les en die is absoluut helemaal waar!

 10. ALex 19 mei 2018 op 2:12 pm - Beantwoord

  Daar zitten echt wel een aantal herkenbare dingen tussen! Vooral jezelf uitdagen en dat over Google Maps. We zijn een keer verdwaald ergens in de middle of nowhere in Arizona omdat Google Maps het mis had. Ten minste ben ik zo per ongeluk al op de Route 66 onderweg geweest 🙂

  Ik ben op mijn blog een nieuwe tag begonnen (erg populair in Duitsland dus nu heb ik hem vertaald): 1.000 vragen aan mezelf. Ik ga regelmatig 20 vragen online zetten en beantwoorden en zou het super leuk vinden als je mee zou doen. Misschien heb je er wel zin in? 🙂

  • Romy 20 mei 2018 op 12:20 am - Beantwoord

   Haha, gelukkig ben ik niet de enige die ook met Google Maps nog weleens verdwaald raakt. Maar in jouw geval heeft het dan wel eigenlijk heel mooi uitgepakt doordat je zo op de Route 66 belandde 🙂
   Wat leuk trouwens, die tag! Ik ben benieuwd naar je vragen. Zelf ben ik helaas niet zo van de tags plaatsen (ik lees ze wel graag bij anderen overigens!), dus ik sla het even over om hem zelf in te vullen. Maar toch bedankt voor je lieve uitnodiging 🙂

 11. Laurine 19 mei 2018 op 4:36 pm - Beantwoord

  Heel mooie lessen, erg inspirerend! Heel mooi hoe je zegt dat het leven vaak niet loopt zoals je het wil, maar dat dat niet erg is. En verder was ik bijna aan het schaterlachen bij je ontdekking over het nutteloze woord: eigenlijk, haha. 🙂 Met deze dingen in je achterhoofd ga je vast een geweldig nieuw levensjaar in!

  • Romy 20 mei 2018 op 12:22 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik heb er ook alle vertrouwen in dat mijn jaar als 25-jarige vast een fijn jaar wordt 🙂 En het woord ‘eigenlijk’ houd ik er vast nog lange tijd in, haha.

 12. Johanne 19 mei 2018 op 5:14 pm - Beantwoord

  Wat een mooie dingen heb je het afgelopen jaar geleerd, Romy. Mooie, wijze en vooral ware lessen. Soms komen we er helaas ’the hard way’ achter, maar uiteindelijk komt het gelukkig allemaal goed. Ik lees overal dat de panties van de Hema het beste zitten! Moet binnenkort echt even inslaan. En inderdaad, voor jezelf kiezen is absoluut niet arrogant of egoistisch. Het is soms gewoon hartstikke nodig!

  • Romy 20 mei 2018 op 12:23 am - Beantwoord

   Dankjewel! En inderdaad, sommige lessen leer je op de harde manier. Oeps! 😉 Maar als je het uiteindelijk maar leert en het de volgende keer anders aanpakt, dan ben je al een heel eind.
   De panty’s van Hema zijn zeker een aanrader. Ze gaan niet zo snel kapot en ik vind ze best prima zitten, terwijl ik normaal nooit zo’n fan was van panty’s dragen.

 13. Susan 20 mei 2018 op 8:35 pm - Beantwoord

  Mooie lessen!!

 14. Justine 20 mei 2018 op 11:09 pm - Beantwoord

  Wat een fijne en mooie levenslessen! Dat is nog eens een lijstje waar je U tegen zegt.
  Ik moest wel lachen om je tinderlevensles. Want ja, dat is mij dus ook al een aantal keer gebeurd, haha.

  Ik hoop dat je over 25 jaar een 25x zo grote lijst mag samenstellen met mooie levenslessen en dat je daar ook allemaal even trots op mag zijn <3

  • Romy 21 mei 2018 op 12:24 am - Beantwoord

   Haha, gelukkig ben ik niet de enige die niet zo handig is met Tinder soms 😉
   Dankjewel voor je onwijs lieve reactie! ♥

 15. Saskia 21 mei 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Mooie lessen en spaargeld opzij zetten is zeker een fijne. Mijn ouders hebben me dat ook geleerd, waardoor het makkelijker werd toen wij gingen samenwonen in onze flat. Ik hoop dat je een prachtig stekkie tegen komt die aan je wensen gaat voldoen!

  • Romy 21 mei 2018 op 9:48 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Zonder spaargeld zou een appartement kopen voor mij ook niet mogelijk zijn. Ik ben nog altijd dankbaar dat ik van huis uit heb meegekregen dat het slim is om je geld opzij te zetten 🙂

 16. Daenelia 21 mei 2018 op 11:01 am - Beantwoord

  Volgens mij ben je wijzer op je 25ste dan ik was 😉 Maar iedereen ontwikkelt zich op haar eigen tempo en dat is goed. Sterker nog: dat is essentieel, omdat je daardoor samen altijd meer weet dan alleen.
  Wat heb ik de laatste tijd geleerd … oh man, ik hou dat niet meer zo bij, het komt gewoon een beetje aanwaaien. Laten we heel praktisch zeggen: ik heb veel geleerd over JavaScript arrays. Maar het voelt niet als leren, omdat ik eerder met JavaScript heb gewerkt, en eerder met arrays in andere talen heb gewerkt.
  En ik heb geleerd dat onze tuin eigenlijk een toevluchtshaven is voor insecten, die het in deze tijd al zo moeilijk hebben. Door onze ‘wilde tuin’ (dwz: wij onderhouden het op dit moment niet XD) kunnen insecten andere tuinen mooier maken door hun werkzaamheden als bestuiver. En dat is ook wat ik onze buren ga vertellen als ze gaan klagen 🙂
  Go team insects! We need you!

  • Romy 21 mei 2018 op 5:24 pm - Beantwoord

   Absoluut! Het is altijd belangrijk om de dingen op je eigen tempo te doen en te leren. Ik heb op sommige vlakken misschien veel geleerd en op andere vlakken is een ander weer veel verder. Dat is juist het mooie van het leven, want zo kun je altijd van elkaar leren 🙂
   Haha, je opmerking over de insecten! Dat is inderdaad een goed excuus om niet al te veel aan de tuin te doen, ook voor de buren 😉 En JavaScript? Wauw! Ik vind het knap dat je daarmee uit de voeten kunt. Alles wat met dat soort computertalen te maken heeft, vind ik maar knap lastig.

 17. Nikita 22 mei 2018 op 6:13 pm - Beantwoord

  Mooie levenslessen! Ze zijn stuk voor stuk waar. Een les die ik de afgelopen tijd heb getrokken is en blijft dat er zoveel mensen om mij geven en me willen helpen. Die steun heb ik gewoon heel hard gevoeld van zoveel mensen. En dat wat er ook gebeurt, er altijd mensen zullen zijn die het goede in je zullen blijven zien. Een goed voorbeeld was een maand geleden, had ik een gesprek met mijn vertrouwenspersoon. Ik had hem verteld over stage, dat het niet vlot was gegaan. En ik had schrik om erover te praten omdat ik me schaamde en hij bleef maar benadrukken dat ik nog zoveel goede dingen ook doe. En welk goed karakter ik heb. En dat was fijn om te horen. Het is niet omdat 1 iemand je niet ligt of omgekeerd, dat iedereen dat meteen doet. En dat ik een fantastische vertrouwenspersoon heb, die les heb ik ook maar eens getrokken. Hoewel ik dat al lang wist eigenlijk 🙂

  Je hebt echt mooie lessen opgesomt! Ik herken me wel in bepaalde lessen, zoals die voor jezelf kiezen. Dat dat nodig is en niet arrogant. Daar werd ik de afgelopen tijd met mijn neus op gedrukt. Omdat ik het nodig had om voor mezelf te kiezen. Vandaar dat ik ook eventjes niet reageerde op je blog, ik ga mijn schade inhalen haha. Ik heb elke dag je blog trouw gelezen, maar ik had eventjes de fut niet om te reageren. Vandaar dat ik me eventjes terug heb getrokken 😉

  • Romy 22 mei 2018 op 10:07 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige en waardevolle les! Er is niets fijner dan weten dat er mensen voor je zijn en om je geven. En weet je, je vertrouwenspersoon heeft helemaal gelijk: zelfs al gaat één ding je misschien minder goed af, dan nog zijn er zo veel dingen die je wél goed doet en waar je heel trots op mag zijn. Ook je karakter staat daar helemaal los van en is eigenlijk nog zo veel belangrijker dan wat je wel en niet kunt ♥
   Ik vind het alleen maar mooi en goed trouwens dat je even een stapje terug hebt gezet van het bloggen/reageren op blogs. Soms moet je zo’n moment voor jezelf nemen om even uit te rusten en iets voor jezelf te doen. Je bent goed bezig!

Recente blogs

Sentimenteel gedoe rondom 30 worden (en 29 zijn)

30 maart 2023|Persoonlijk|

"Je hebt gewoon bijna een decennium afgesloten." Tot die conclusie kwam ik afgelopen weekend toen ik met vier meiden de 30e verjaardag vierde van één van ons. Alle vier zijn we dit jaar aan de beurt om een prominente 3 en een 0 op onze verjaardagstaart te zien staan. Het einde van het twintigerstijdperk, het begin van de dertigerjaren! Sentimentele meid als ik ben, zet dat me de laatste tijd volop aan het terugblikken, vooruitblikken en vooral aan het nadenken. Op mijn bijna-30e ziet mijn leven er compleet anders uit dan hoe ik er op mijn 20e over had gefantaseerd. Toch had ik het niet anders gewild dan hoe het nu is.

Kleurig, fleurig & fair | 2 nieuwe outfits van watMooi

12 maart 2021|Outfits, Groen doen|

Dat ik een lentekind ben (geboren in mei), is wel te merken: de lente is met stip op één mijn favoriete seizoen. Ik haal dan ook het liefst al zo vroeg mogelijk in het jaar de lente in huis én in mijn kledingkast. Had ik even mazzel dat ik bij watMooi een aantal heel fleurige items mocht uitzoeken. Met een grote glimlach voegde ik een paar fleurige en fair items toe aan mijn kledingkast. Ik show je mijn twee nieuwe outfits, waar ik zelf erg vrolijk van word.

Recept havermoutpannenkoeken met banaan & rood fruit

14 april 2022|Recepten|

Pannenkoeken als ontbijt - wie wil dat nu niet? Ik word van het idee alleen al als een kind zo blij. De stapel met pannenkoeken steeds groter zien worden en er daarna rijkelijk honing of stroop overheen schenken - mij kun je niet blijer maken! Of nou, het opeten van de pannenkoeken daarna is natuurlijk het allergrootste feest. Heb jij ook zin in een pannenkoekenontbijt of -lunch of gewoon een lekkere snack? Dan heb je met dit recept voor havermoutpannenkoeken met banaan binnen no time een stapel gezonde (!) pannenkoeken klaarstaan om van te genieten.