281

7x Wat ik leerde van mijn eerste baan?

 • 6 juli 2018
 • 27 Reacties

22 mei 2017. De eerste werkdag bij mijn allereerste baan. Na een paar jaar in de collegebanken verscheen ik – een masterpapiertje rijker – in een net colbertje op mijn allereerste werkdag op kantoor. Er ging een wereld voor me open met collega’s die een stuk ouder zijn, maar ook een wereld met KPI’s, een bedrijfscultuur, personeelsfeesten, netwerkborrels, persoonlijkheidstesten en alles erop en eraan. Omdat ik over een maand hier de deuren achter me dichttrek voor een nieuwe uitdaging, sta ik stil bij wat ik heb geleerd van mijn eerste baan. Deze 7 lessen leerde ik over mezelf én over het werkzame leven.

wat ik leerde van mijn eerste baan

1. Je hoeft niet onzeker te zijn

Mijn eerste baan bracht ook onzekerheid als starter met zich mee. Gelukkig durfde ik op dag 2 wel zonder angstzweet naar het toilet te gaan op kantoor (grapje!), maar het heeft even geduurd voordat ik overtuigd was van mijn kunnen. Ik wilde maar al te graag laten zien dat mijn werkgever met mij echt niet de verkeerde had aangenomen. Hallo, bewijsdrang! Inmiddels heb ik gelukkig geleerd dat je ook als starter een mooie bijdrage kunt leveren. Je frisse blik is misschien zelfs wel extra waardevol. En fouten maken? Dat doen je ervaren collega’s net zo goed.

2. Vakantiedagen zijn er niet voor niets

Bij mijn eerste baan vond ik het best lastig om vakantiedagen op te nemen. Ik wilde collega’s niet met “mijn” werk opzadelen en wilde graag mijn betrokkenheid laten zien. Die dagen had ik “vast niet nodig”. Nou, inmiddels weet ik wel beter! Vrije dagen heb je niet voor niets en achteraf gezien had ik die zeker eerder moeten opnemen. Wees niet bang dat het bedrijf het zonder jou niet redt. Ik zette vorige week voor het eerst in mijn werkzame leven een out of office aan voor twee dagen en dat voelde héérlijk. Ik kreeg daadwerkelijk minder e-mails binnen en alle verzoekjes losten zichzelf uiteindelijk wel op.

3. Geef het aan als er iets speelt

Ook als starter loop je weleens tegen dingen aan op het werk. Misschien speelt er een conflict of is er een project dat niet goed loopt. In al die gevallen geldt: trek aan de bel! Maar ook als je bijvoorbeeld te veel hooi op je vork hebt genomen, is het goed om dat aan te geven. Vaak is er meer mogelijk dan je misschien wel denkt, is een wijze les die ik leerde van een vriendin. Ook te hoge werkdruk kun je maar beter melden in plaats van ermee te blijven zitten. Wie weet is er een oplossing mogelijk. Een werkgever heeft er immers niets aan als jij met een burn-out thuis komt te zitten.

wat ik leerde van mijn eerste baan

4. Nee is soms ook een antwoord

Schroom ook niet om soms nee te zeggen. Ook dit is iets wat ik door de harde leerschool (lees: dit ging niet altijd even soepeltjes!) heb geleerd. Als je veel te veel op je bordje hebt, zal je ergens ‘nee’ op moeten zeggen om overeind te blijven staan. Natuurlijk vinden collega’s dat niet per se een feestje om te horen, maar je zult toch echt jezelf moeten beschermen. Zelfs als er iemand naast je bureau staat met een acute vraag, heb jij de regie over jouw agenda. Vergeet niet: nee is ook een antwoord!

5. Wat wil ik wel en wat niet? 

Verder heeft mijn eerste baan me inzicht gegeven in wat ik wel en niet zoek in een baan. Juist door in het bedrijfsleven te werken, heb ik gemerkt dat een minder commercieel bedrijf mij beter ligt. Daarnaast heb ik geleerd door mijn baan dat ik behoefte heb aan een stukje diepgang. Doordat ik wist wat ik wel en niet zoek, kon ik bijvoorbeeld veel gerichter vragen stellen bij een sollicitatiegesprek een paar maanden geleden. Ik zat daar niet met de gedachte “Oh alsjeblieft, bied me een baan aan!”, maar zat daar vooral om te bepalen of die baan het voor mij was of niet.

6. Leuke collega’s zijn goud waard

Waar je ook werkt, geen enkele werkgever is perfect. Wel heb ik geleerd dat gezellige, grappige en attente collega’s zelfs minder leuke dagen nog fijn maken. Zelf koester ik de vele gezellige lunches, de praatjes bij het koffiezetapparaat en natuurlijk de grappen tussen het werk door. Ik heb overigens ook wel geleerd dat contact met je collega’s belangrijk genoeg is om tijd voor te maken. Een goede band met je collega’s is heel wat waard, dus ook zo nu en dan een lunch. Ja, zelfs als je het druk hebt!

7. Kies voor jezelf

Misschien wel de belangrijkste les die ik heb geleerd van mijn eerste baan, is dat je vaak uiteindelijk het beste voor jezelf kunt kiezen. Natuurlijk werk je voor een baas die je salaris betaalt en heb je verantwoordelijkheid naar het bedrijf toe. Maar uiteindelijk moet een baan jou ook werkplezier, brood op de plank en voldoening bieden. Misschien heb je behoefte aan meer rust, andere taken, een cursus of wellicht zelfs een heel andere baan. Ook al lijkt dat egoïstisch, in zo’n geval kun je best voor jezelf kiezen, net als veel anderen, door daar stappen in te zetten. Er is niets belangrijker dan dat je dat met plezier naar je werk gaat. Het liefst zelfs op maandagmorgen!

Zin in iets luchtigs? Ik deelde eerder de minder serieuze lessen die ik leerde over werken op kantoor.

Wat heb jij geleerd van je eerste (bij)baan?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 6 juli 2018 op 6:19 am - Beantwoord

  Mooie en ware lessen. Collega’s zijn heel belangrijk, je spendeert vaak meer tijd met ze dan je eigen partner of familie.

  Grenzen aangeven en tijd voor jezelf inplannen zijn zo belangrijk. Ik zeg altijd niemand is onmisbaar dus neem die vakantiedagen op. Het werkt lost zich vanzelf op.

 2. Darina 6 juli 2018 op 6:57 am - Beantwoord

  Mooie lessen die zeer waardevol zijn. Ik heb geleerd om nee te zeggen en mijn grenzen aan te geven waar ik nu juist veel
  profijt van heb.

  • Romy 6 juli 2018 op 7:45 pm - Beantwoord

   Mooie en vooral ook nuttige lessen heb je geleerd! Op het werk is het onwijs belangrijk om jezelf niet voorbij te lopen door te veel hooi op je vork te nemen.

 3. Ik ga ook weer op zoek naar een nieuwe baan. Ik heb wel weer zin in een nieuwe uitdaging. Maar toch vind ik het wel spannend. Ik heb nu onwijs leuke collega’s. En die ga ik ook wel missen. Maar wat ik geleerd heb is dat je overal wel weer nieuwe leuke collega’s vindt.

 4. Daenelia 6 juli 2018 op 10:07 am - Beantwoord

  Zo leer je elke dag weer iets, hoor 😉 Maar dit zijn wel mooie basisregels om mee te nemen in je werk in de toekomst, ook.

  • Romy 6 juli 2018 op 7:46 pm - Beantwoord

   Wat spannend dat je binnenkort naar een nieuwe baan op zoek gaat! Ik kan me voorstellen dat het wel lastig is om je collega’s te moeten missen. Ik vind dat zelf ook het meest jammere aan weggaan bij mijn huidige werkgever. Maar, zoals jij ook al zegt, uiteindelijk heb je overal wel weer leuke collega’s 🙂

  • Romy 6 juli 2018 op 7:48 pm - Beantwoord

   Absoluut! Ook op mijn nieuwe werk zal ik vast elke dag wel iets nieuws leren. En gelukkig maar! 😉

 5. Jenn 6 juli 2018 op 10:30 am - Beantwoord

  Helemaal waar dit!

 6. Anna 6 juli 2018 op 10:36 am - Beantwoord

  Leuk geschreven! Fijn om te lezen dat jouw eerste echt baan je zoveel nieuwe inzichten heeft gegeven. Wat goed dat je ook hebt geleerd om nee te zeggen!

 7. Johanne 6 juli 2018 op 10:46 am - Beantwoord

  Leuke collega’s zijn inderdaad goud waard. Dat is echt één van de belangrijkste dingen die ik de afgelopen paar jaar heb geleerd. Toen ik mijn eerste echte baan had, vond ik het heel belangrijk om alles zelf op te lossen. Dat terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet kon. Daardoor kwam ik soms zooo in de knoop te zitten. Levensgevaarlijk. Gelukkig vind ik het nu niet erg of eng meer om om hulp te vragen en heb ik tegenwoordig ook de juiste mensen om mij heen die me met alle liefde helpen.

  Waardevolle lessen die je maar mooi kunt meenemen naar je volgende baan!

  • Romy 6 juli 2018 op 9:33 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Zeker in het begin voelde ik me ook verantwoordelijk voor alles, terwijl dat helemaal niet kan en het je alleen maar onnodige stress oplevert. Mooi om te horen dat je nu in ieder geval meer om hulp durft te vragen. Natuurlijk hoef je niet alles alleen te doen, maar het is fijn om die extra hulp ook te durven inschakelen.

 8. Lianne 6 juli 2018 op 11:18 am - Beantwoord

  Mooie lessen die je geleerd hebt! Het belangrijkste is inderdaad om nee te zeggen, op tijd rust te pakken en te doen wat jouw hart je ingeeft. Ik vond het eerst ook nogal moeilijk, maar gelukkig heb ik het nu meer los kunnen laten.

 9. Nikita 6 juli 2018 op 11:35 am - Beantwoord

  Mooi artikel en stuk voor stuk belangrijke lessen! Ik ben het met je eens! Zelf heb ik in die jaren op school ook veel lessen getrokken. Eentje daarvan is dat je inderdaad moet praten als er iets scheelt. Gisteren toen ik de zon aan het meepikken was op het grasveld was ik eventjes aan het niksen, muziek luisteren en zonnen. Op een gegeven moment dwaalden mijn gedachten af naar de afgelopen drie jaar en ik besefte hoe dankbaar ik was dat mijn vertrouwenspersoon telkens weer voor me klaarstond. Ik heb zoveel wijze lessen uit zijn woorden getrokken en sta zoveel beter in het leven door hem. Maar ook mijn hulptitularis was er altijd als ik weer eens in stress zat door mijn eindwerk. En ja, dat leuke collega’s de boel leuker maken weet ik heel zeker! Bij mij dan mijn klasgenoten. Het waren drie topjaren, en ik zou het zo weer overdoen 🙂

  • Romy 6 juli 2018 op 9:34 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je die dingen ook steeds iets meer leert qua werk! Soms duurt het even of moet je een paar keer onderuit gaan voordat je iets beseft, maar je hebt er daarna wel voor de rest van je werkzame (en persoonlijke) leven iets aan 🙂

  • Romy 6 juli 2018 op 9:38 pm - Beantwoord

   Prachtig om te horen dat je met zo’n fijn gevoel terugkijkt op je studietijd en dat je ook tijdens je studie hebt geleerd om op tijd om hulp te vragen. Dat zijn lessen waar je ook in je persoonlijke leven nog heel veel aan hebt 🙂

 10. Haydée 6 juli 2018 op 11:54 am - Beantwoord

  Herkenbaar hoor van die vakantiedagen! Ik durfde ze in het begin bijna ook niet opnemen. “Oh nee, ze gaan toch niet denken dat ik vakantie nodig heb zeker.” Haha, tuurlijk wel! Niemand is ooit al productiever geworden van nooit vakantie te nemen.

  • Romy 6 juli 2018 op 9:39 pm - Beantwoord

   Helemaal waar! Bij mij heeft het bijna een jaar geduurd voordat ik besefte dat vakantie opnemen niet stom is, maar juist heel goed voor je is. Het komt je productiviteit, creativiteit en energie op het werk alleen maar ten goede 🙂

 11. Madelon 6 juli 2018 op 12:20 pm - Beantwoord

  Wat een fijne blog en fijne inzichten! Fijn dat je zoveel geleerd hebt van je eerste baan. Mijn eerste bijbaan was als vakkenvuller bij de Hema dus daarvan heb ik niet super veel geleerd. Maar bij mijn huidige bijbaan als student-assistent heb ik ontzettend veel geleerd van echte vaardigheden in bepaalde programma’s zoals Google Adwords tot inderdaad leren nee zeggen, leren plannen en hulp vragen aan collega’s. Ik durf zeker te zeggen dat ik er in gegroeid ben.

  • Romy 6 juli 2018 op 9:42 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je zo veel hebt opgestoken van je eerste baan, zowel qua kennis als qua persoonlijke ontwikkeling. Ik heb zelf ook een tijdje als student-assistent gewerkt en vond dat ook wel een heel leerzame ervaring 🙂

 12. Charel 6 juli 2018 op 3:01 pm - Beantwoord

  Dit doet me echt goed! Ik ben echt dramatisch met werk, ik kan nooit dit soort zaken los laten echt vervelend.

 13. Zo simpel is dan geluk 6 juli 2018 op 6:44 pm - Beantwoord

  Leuke collega’s zijn inderdaad heel erg fijn!
  De hoge werkdruk is bij ons wel een ding op het moment en het wordt door alle regeltjes alleen maar erger en erger. Heel vervelend! Alleen kan mijn werkgever daar helaas ook niks aan doen.

  • Romy 6 juli 2018 op 9:44 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen! Dat klinkt niet echt als een fijne werksituatie, zeker als je werkgever zelf er ook niet echt iets aan kan doen. Hopelijk gaat er toch over een tijdje iets veranderen. Het helpt soms wel om in ieder geval te blijven aangeven waar je tegenaan loopt. Zelfs als er niets aan gedaan kan worden, is het wel goed voor je werkgever om te weten dat het niet helemaal lekker loopt.

 14. Lizzy 7 juli 2018 op 12:48 pm - Beantwoord

  Ik ben vorig jaar ook begonnen met mijn eerste ‘grote mensen baan’ en sluit me helemaal aan bij jouw vindingen. Een eerste baan is inderdaad een goede manier om te leren wat je wel en niet wil en net als jij begin ik binnenkort met een nieuwe baan, waar ik hopelijk meer voldoening uit haal. Het enige waar ik me niet in kan vinden is het vakantie-dillema. Met vrienden en familie in heel Europa heb ik mijn vakantiedagen hard nodig om bij iedereen langs te kunnen gaan!

  • Romy 7 juli 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

   Alleen maar goed dat jij gewoon al je vakantiedagen hebt opgenomen! Ik vond dat zelf best lastig, maar kwam er later in het jaar wel achter dat het eigenlijk wel zo handig is om gewoon je dagen op te nemen 😉
   Wat spannend trouwens dat je binnenkort aan een andere baan begint! Mooi om te horen dat jouw eerste baan je ook inzicht heeft gegeven in wat je wel en niet wilt. Dat helpt je alleen maar om daarna een baan te vinden die beter past bij wat je zoekt 🙂

 15. Mariska 7 juli 2018 op 8:46 pm - Beantwoord

  Voor jezelf kiezen vind ik een goede, want eigenlijk kom je dan ook op je punt over je vakantiedagen. Je hebt ze inderdaad niet voor niets dus neem ze op als je dat wilt. Zeker als je fulltime werkt is het heerlijk om een paar dagen vrij te hebben.

  • Romy 9 juli 2018 op 12:04 am - Beantwoord

   Precies! Ik ben er zelf ook wel achter gekomen dat een vrije dag op z’n tijd best fijn (en soms zelfs nodig!) is. Voor jezelf kiezen door een dag op te nemen, is dan ook helemaal prima. Die dagen heb je inderdaad niet voor niets gekregen.

Recente blogs

Mijn tweedehands aankopen tijdens een spontaan uitstapje naar de IJ-hallen

5 oktober 2023|Groen doen, Outfits|

Zaterdagavond was ik in dubio. Zal ik morgen naar de IJ-hallen gaan voor een leuke zoektocht naar tweedehands kleding of ga ik twee uur extra klussen? Na een liefdevol duwtje in de goede richting van Bart besloot ik mezelf toch de extra ontspanning te gunnen. Het werd dus een uitstapje naar de IJ-hallen. Even quality time met enkel mezelf als gezelschap én met een leuke missie: tweedehands pareltjes vinden tussen de meer dan 750 kraampjes. Ik werd zeker niet teleurgesteld en kwam daarna met een tas vol kleding in ons nieuwe huis aan. Dit zijn mijn 5 gescoorde pronkstukken, waaronder een fantastisch Ted Baker-item waar ik uren naar kan blijven kijken.

Kringloopvondsten #7 | Jurkjes, boeken & een mini-broekje

14 november 2018|Lifestyle|

Worden jullie al gek van mijn vele kringloopvondsten? Ik hoop het niet! Ik ben zelf het rondstruinen bij kringloopwinkels namelijk nog lang niet zat. Een tijdje geleden ontdekte ik met Johanne de Kringloop Centrum ARM in Utrecht en ik greep dit weekend de kans om met mijn vader terug te gaan. Ik ging met een tas vol boeken weer naar huis. Daarnaast vond ik bij mijn twee "vertrouwde" kringloopwinkels een paar prachtige jurkjes, een roze vest en een kort broekje dat ver buiten mijn comfortzone is. Goed, genoeg gepraat! Kijk je mee naar mijn nieuwste kringloopvondsten?

Filmtips #1: Drama, een kerstfilm & de bizarste film ooit!

30 november 2018|Lifestyle|

Sinds ik een Netflix-abonnement heb, heb ik het films kijken opnieuw ontdekt. Zeker als ik aan het knutselen ben, zet ik graag ondertussen een leuke film aan. De ultieme manier om te ontspannen voor mij! De laatste tijd zette ik heel wat films op waar ik achteraf wat van vond. Positief op negatief. In dit artikel vel ik mijn eerlijke oordeel over 6 films die ik onlangs heb gezien. Met onder andere een verrassende bioscoopfilm, een emotionele dramafilm op Netflix en mijn allereerste kerstfilm van dit jaar!