Overpeinzingen: Wat is echt geluk?

25 okt 2016 | Persoonlijke groei, Positiviteit | 22 reacties

Als klein meisje zocht ik in ieder grasveld naar klavertjes vier. Ook hoopte ik jarenlang ooit een hoefijzer voor mijn verjaardag te krijgen. Dan zou ik het ophangen en voor altijd gelukkig zijn. Maar als er een ding is wat ik in de loop der jaren heb geleerd, dan is het wel dat geluk het meest ongrijpbare en vage begrip is dat er bestaat. Al dagdromend over een mooi huis met eigen tuin en een droombaan of twee, besloot ik even stil te staan bij een belangrijke vraag. Wat is echt geluk? Vandaag neem ik je mee in mijn overpeinzingen.

geluk

Wat is geluk niet?

Misschien kun je geluk wel het beste definiëren door duidelijk te maken wat het niet inhoudt. Zo heeft geluk niets te maken met veel geld op je bankrekening of een Rolls Royce voor de deur. Het gaat niet over promotie maken of succesvol zijn en heeft ook niets te maken met de winkels leeg kopen of de beste zijn van de klas. Al die dingen zullen je even wat geven, maar eeuwig gelukkig zul je er niet van worden.

Geluk is soms ongelukkig zijn

Ik geloof er heilig in dat je pas echt weet wat  geluk is, als je niet altijd gelukkig bent. Geluk betekent namelijk niet dat je de hele dag door als een zonnestraal over straat loopt met een grote glimlach op je gezicht. Het betekent dat je soms ook een traan laat en het daardoor later des te meer waardeert als er iets moois gebeurt. Soms is er een dal nodig om een kleine piek ook echt als piek te kunnen zien. Ook teleurstellingen, pijn en verdriet horen er dus bij. Het zijn ingrediënten die je nodig hebt om geluk überhaupt te kunnen ervaren.

Geluk is keihard vechten

Als je echt gelukkig wilt zijn, zal dat je zeker niet komen aanwaaien. Je moet er hard voor werken om uit het leven te halen wat erin zit. Geluk is keihard vechten. Het betekent voor jezelf kiezen en daarmee ook afscheid nemen van bepaalde mensen. Soms zul je anderen moeten teleurstellen door de keuze die je maakt of zullen anderen je keuze niet respecteren. Misschien betekent het ook afscheid nemen van oude gewoontes en dat is niet gemakkelijk. Vaak moet je dan ook de moeilijkste weg kiezen om te kunnen doen wat je hart je ingeeft. Je zult hobbels moeten nemen, maar wel met iets heel moois voor ogen.

Geluk is niet wat een ander heeft

Al eerder schreef ik over jezelf met anderen vergelijken. Ik geloof oprecht dat vergelijken een van de grootste boosdoeners is als het op geluk aankomt. Misschien ben je op een gegeven moment best gelukkig, maar lijkt je beste vriendin nog net iets beter in haar vel te zitten. Ze is mooier dan jij, heeft leukere kinderen of maakt jaloersmakende reizen. Maar als je echt gelukkig wilt zijn, heeft het geen zin om naar je vriendin, buurvrouw, collega of wie dan ook te kijken. Je zult nooit gelukkig worden als je je geluksdrempel voor altijd blijft verhogen. Als je de lat te hoog ligt, kun je er immers alleen nog maar (aan) onderdoor gaan.

geluk

Geluk is mensen om je heen

Over het algemeen is geluk niet iets wat je in je eentje kunt bereiken. Misschien zijn er een paar mensen die het alleen af kunnen, maar de meeste mensen hebben behoefte aan iemand die hen bijstaat. Een arm om je heen, een duw in de goede richting of een stok achter de deur. Het is vooral belangrijk dat je mensen om je heen verzamelt op wie je kunt bouwen en die jou helpen om de goede kant op te gaan. Ga bij elke persoon na: helpt deze persoon me om gelukkig te worden of belemmert hij of zij me daarbij? Uiteindelijk zul je het gelukkigst zijn als de mensen in jouw omgeving je helpen om te bereiken wat jij voor ogen hebt in plaats van dat ze daar een obstakel bij vormen.

Geluk moet je willen zien

Het cliché is niet voor niets ‘Geluk zit in de kleine dingen’. Echt geluk is ongrijpbaar en vaag. Het kan verborgen zitten in alles om je heen. Misschien vind je het heerlijk als je kat licht te knorren of geniet je met volle teugen van een stukje pure chocolade. Wellicht zit geluk voor jou wel in de verkleurende bomen in de herfst of in een verdwaalde vlinder voorbij zien vliegen. Je kunt overal gelukkig van worden, zelfs op de dagen die donkerder dan donker lijken. Je moet het alleen kunnen en vooral willen zien.

Wat is geluk voor mij?

Terwijl ik dit artikel schrijf, word ik ook zelf aan het denken gezet. Wat is geluk voor mij? Ik denk dat het voor mij betekent dat ik in staat ben om in elke dag iets moois te zien: een fluitende vogel, een artikel in een tijdschrift lezen of een complimentje over mijn kleding. Ook betekent het voor mij dat ik uitgedaagd word op allerlei vlakken en dat mijn dierbaren me stimuleren om die uitdagingen aan te gaan. Elke keer weer geeft het me een geluksgevoel als ik iets doe waarvan ik dacht dat ik het niet kon. Verder betekent geluk voor mij vrij zijn om te kiezen wat ik wil met mijn leven, bijvoorbeeld qua reizen, opleiding, werk en hobby’s. Ten slotte betekent het voor mij opgroeien met de liefde van mijn dierbaren en hen ook mijn liefde te kunnen geven. Daar kan toch geen mooi huis met tuin tegenop?

Wat is geluk voor jou?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

22 Reacties

 1. Nicole

  Voor mij is geluk mijn gezin/familie. Daar put ik zoveel kracht uit.. en gezondheid. Dat is ook geluk. Mooi stuk heb je geschreven!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Ik kan me goed voorstellen dat je eigen gezin het grootst geluk van de wereld is :) En goede gezondheid is ook heel belangrijk!

   Antwoord
 2. Iris

  Mooi geschreven. Voor mij zit geluk in de kleine dingen. ‘s Avonds op de bank met mijn vriend een kopje thee drinken bijvoorbeeld.

  Antwoord
  • Romy

   Dankje! Dat soort kleine dingen zijn inderdaad de fijnste geluksmomentjes!

   Antwoord
  • Romy

   Wat een mooie omschrijving! Dat zijn inderdaad drie belangrijke elementen van geluk!

   Antwoord
 3. hillybillybeauty

  Kleine dingetjes eigenlijk. Ik heb het geluk ( leuke woordspeling ) dat ik vrij positief ben ingesteld. Ik zie al snel in kleine dingetjes geluk. Als 1 van mijn kids iets goeds doet of liefs zegt tegen mij. Als ik een leuke reactie krijg op mijn blog, of een lief kaartje Uit kleine dingetjes kan je al iets heel moois halen. Tuurlijk heb ik ook mijn mindere momenten, als het financieel even tegenzit, of weinig slaap heb gehad, maar vaak komt er toch weer iets moois voorbij om gelukkig van te worden.

  Antwoord
  • Romy

   Wat heerlijk, zo’n positieve attitude! Ik word altijd blij van mensen die uit zichzelf de kleine genietmomentjes weten te zien. Iets kleins als een lieve opmerking kan inderdaad vaak al zoveel goeds met je doen!

   Antwoord
 4. Sas

  Wat een mooi, inspirerend artikel! Ik vind geluk in alles om me heen. De grote en kleine dingen. In gevoelens, mensen en herinneringen.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! En wat een mooie omschrijving van geluk is dat!

   Antwoord
 5. Irene

  Wat een fijne blog om te lezen! Ik vind geluk overal, en probeer in veel dingen geluk te zien. De wereld is vaak zoveel mooier dan we denken! :)

  Antwoord
  • Romy

   Precies! Wat mooi gezegd :)

   Antwoord
 6. Forever38.com (Vera)

  Wat een prachtige post heb je geschreven. Ik ben het helemaal met je eens, geluk zit ‘m eigenlijk in de kleine dingen. En juist ook in de dingen die we maar al te vaak, te gemakkelijk, voor lief nemen … Het is goed dagelijks stil te staan bij die kleine dingen

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Geluk gaat inderdaad vooral om stilstaan en je realiseren wat voor geluk we eigenlijk allemaal om ons heen hebben.

   Antwoord
 7. Lieke - Life As Lieke

  Wat mooi! Ik kijk vooral naar de kleine dingen om mij heen, er is zoveel moois :)

  Antwoord
  • Romy

   Helemaal mee eens! Het geluk is eigenlijk al overal om ons heen.

   Antwoord
 8. Kim

  Mee eens! Ik heb mij een periode heel erg rot gevoeld, maar eigenlijk waren er altijd nog mooie dingen om te zien, die me dan ook weer opvrolijkten. En door een periode weinig te kunnen, neem je dingen ook niet meer zo snel voor lief :)

  Antwoord
  • Romy

   Ja precies! Zo heb ik het ook ervaren. Wat mooi dat je door die nare periode (hoe vreselijk dat ook is) nu nog meer weet te waarderen wat je nu wel hebt en toen niet.

   Antwoord
 9. Evelyne

  Wat mooi geschreven! Geluk is voor mij.. kunnen gelukkig zijn (een nadenkertje dus)

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat mooi gezegd!

   Antwoord
 10. Renske

  Wauw, wauw, wauw! Wat heb je dit mooi geschreven zeg! Je slaat de spijker precies op zijn kop. Eigenlijk meerdere spijkers, hihi. Ik ga dit artikel saven, erg mooi! :-)

  Antwoord
  • Romy

   Oh wat ontzettend lief, je reactie! Dankjewel!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs