1 8 2

Wat is passie en hoe ontdek ik mijn passie?

 • 11 januari 2017
 • 32 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Een passie kun je volgen, achterna gaan, ontdekken en (terug)vinden. Je kunt erover zingen, schrijven, dromen en vertellen. Kort samengevat, is je passie dat wat je het liefste de hele dag zou willen doen als je naar je hart luistert. Dat kan fotograferen, stijldansen of (in mijn geval) schrijven zijn. Ook kun je een passie hebben voor bijvoorbeeld kinderen, voor dieren of voor anderen helpen. Allemaal hartstikke leuk en aardig, maar bij het woord ‘passie’ merk ik dat de clichés me een beetje om de oren vliegen. Wat is passie nu écht? Aangezien het een van mijn doelen voor 2017 is om meer met mijn passie te doen, besloot ik om eens op een rijtje te zetten wat passie voor mij inhoudt.

passie bloemen

Passie is voelen, niet denken

Als er een ding is wat ik het afgelopen jaar heb geleerd, dan is het wel dat passie komt vanuit je hart in plaats van je hoofd. Al van jongs af aan ben ik gek op taal, maar vooral op schrijven. Toch heb ik  mezelf jarenlang voorgehouden dat mijn passies ergens anders lagen. Net na mijn afstuderen, wilde ik maar al te graag promoveren en onderzoek gaan doen. Althans, ik dacht dit met mijn hoofd en luisterde niet naar mijn hart. Een promotieplek zou een mooie carrière, aanzien en een plek in de wetenschappelijke wereld betekenen. Maar was promoveren wel wat ik echt wilde? Nee, ik wilde veel liever doen wat ik echt leuk vond en waar ik mijn creativiteit veel meer in kwijt kon. Ik besloot een andere kant op te gaan en daadwerkelijk mijn hart te volgen om de consequenties daarvan te accepteren. Een passie betekent voor mij dan ook even niet denken in “Ik wil dit, maar…”. In plaats daarvan betekent passie achter “Ik wil dit” een dik uitroepteken zetten.

Passie is enthousiasme (zelfs rond middernacht)

Ik denk dat de kern van een passie is dat je je jezelf er niet met tegenzin toe hoeft te zetten, maar dat je iets met een oprechte glimlach doet. Daaraan kan ik merken dat bloggen en schrijven mijn passies zijn. Zoiets als “Oh nee, nu moet ik ook nog iets schrijven!” is bijvoorbeeld nog geen enkele keer door mijn hoofd geschoten. In plaats daarvan nestel ik me met veel enthousiasme achter mijn computer en denk ik elke vrije minuut na over nieuwe blogideetjes. Soms betekent dagelijks bloggen ook dat ik laat in de avond nog een blogje ‘moet’ schrijven. Toch voelt het dan niet als ‘moeten’, maar word ik altijd enthousiast van de woorden die een voor een op mijn beeldscherm verschijnen.

Passie is wat je energie geeft

Als ik kijk naar al mijn activiteiten, dan kan ik die grofweg op twee hoopjes sorteren. Het ene hoopje bestaat uit alles wat mij energie kost en het andere uit alles wat me energie geeft. Ik merkte tijdens mijn studie dat ik weleens last had van concentratieproblemen. Dan zat ik moe in een college te vechten tegen de slaap, omdat de activiteit duidelijk op het hoopje ‘energie kosten’ thuishoorde. Heel anders werd dit als ik zelf een stuk mocht schrijven over wat ik net had geleerd. Dan konden de luciferstokjes zo tussen mijn oogleden vandaan en liet ik mijn vingers razendsnel over het toetsenbord gaan. Dat heb ik ook nu als ik blogjes schrijf. Zelfs als ik nog laat aan het schrijven ben, barst ik van de energie en draait mijn hoofd creatieve overuren.

Passie is iets wat je goed ligt

Bij mezelf ervaar ik altijd dat ik iets pas echt leuk vind om te doen als het me ook een beetje goed ligt. Ik kan bijvoorbeeld ontzettend houden van zingen, maar vind die hobby toch een stuk minder leuk doordat er niet bepaald een ritmisch en zuiver klankgeluid uit mijn mond komt. Als iets me wel goed ligt, beleef ik er vaak al snel meer plezier aan en blijf ik er ook tijd in investeren. In feite kun je zeggen dat passie talent stimuleert en dat talent weer passie aanwakkert doordat je steeds leuker vindt wat je goed kunt. Je wordt dus vaak vanzelf iets beter in waar je gepassioneerd in bent en ook dat kunnen mensen dan vaak wel weer waarderen.

Passie is jouw pad volgen 

We krijgen allemaal te maken met verwachtingen van anderen. Neem als voorbeeld eens een koppel uit Ik vertrek. Hun familieleden hebben vaak grote zorgen over de plannen voor een bed & breakfast in Frankrijk of een koala-opvangcentrum in Australië. Hoewel die plannen niet altijd even weldoordacht zijn, kan ik één ding niet ontkennen. Het zijn wel mensen die hun eigen pad volgen en daarmee hun passie achterna gaan. Je passie volgen betekent namelijk soms dat je iets doet wat misschien niet voor de hand ligt. Je neemt een tussenjaar om te reizen, je kiest voor een minder goed betaalde baan of je koopt een bouwval om die volledig vanaf de grond op te bouwen. Ik heb ervaren dat er altijd mensen zijn die daar een oordeel over hebben. Maar ook heb ik geleerd dat passie je iets vertelt, namelijk wat jij echt leuk vindt, en dat is zoveel belangrijker dan de mening van ieder ander.

Wat is jouw grootste passie? Bloggen of misschien iets anders?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Susan 11 januari 2017 op 8:54 am - Beantwoord

  Mooi artikel!

 2. Aneta 11 januari 2017 op 9:18 am - Beantwoord

  Wauw wat een mooie gedachte em verwoording . En het is waar! Passie is voelen en niet denken, passie is ook voor mij iets met enthousiasme doen. ‘Moeten’ staat in dit geval niet bij mij in het woordenboek. Het gaat vanzelf. Mijn passie is mijn blog. Mijn kindje, ik heb het vanaf de bodem opgezet en zien groeien. Hoe trots kun je daar op zijn? Ik kan het niet met woorden opschrijven.

 3. Ayla 11 januari 2017 op 9:42 am - Beantwoord

  Wat heb je dit goed geschreven! Ik krijg meteen helemaal zin om dingen te doen! Toen ik vorig jaar mijn blog opzette heb ik veel passie ervaren. ’s Nachts schoot ik soms echt wakker met nieuwe ideeën, meteen opschrijven of kon ik niet slapen omdat ik allemaal leuke dingen lag te bedenken. Gelukkig is het in de praktijk nét zo leuk als toen in mijn hoofd!

  • Romy 11 januari 2017 op 10:13 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad precies wat passie is: zo enthousiast zijn dat je iets bijna niet los kunt laten 🙂 Heerlijk, dat gevoel! En wat fijn dat je ook nu nog zoveel plezier beleeft aan je blog!

 4. My Own Style 11 januari 2017 op 9:45 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! En wat mooi geschreven. Je hebt inderdaad gelijk over het voelen van passie!

 5. Mariëlle 11 januari 2017 op 10:25 am - Beantwoord

  Oooh yes, goed artikel!! Voor mij kenmerkend is dat als ik bezig ben met mijn passie, het niet voelt als werken. Als ik dus freelance en voor mijn blog werk, voelt het niet als werken. Dat is voor mij een teken waarom ik er alles uit wil halen en fulltime wil kunnen freelancen!

  • Romy 11 januari 2017 op 8:43 pm - Beantwoord

   Ik vind het altijd zo leuk om op jouw blog te merken dat je zowel een passie hebt voor schrijven als voor de onderwerpen waarover je schrijft. Dat straalt echt van elk artikel op je blog af 🙂
   Wat een lieve woorden over mijn blog trouwens! Ik word er stil van. Dankjewel!

  • Romy 11 januari 2017 op 8:45 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Shoppen kan ook prima een passie zijn, toch? Heerlijk om je op die manier en met bloggen te kunnen bezighouden met iets waar je echt blij van wordt en energie uit haalt 🙂

  • Romy 11 januari 2017 op 9:56 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk om te lezen dat zowel je freelance klussen als je blog niet als werk voelen. Dat is inderdaad altijd een goed teken 🙂 Ik duim hard met je mee dat je misschien ooit fulltime als freelancer aan de slag kunt!

 6. Svenja 11 januari 2017 op 10:39 am - Beantwoord

  Wauw, wat een ontzettend mooi artikel Romy! Je hebt helemaal gelijk, voor mij is het krijgen van energie een belangrijke factor, zonder kan je de passie ook niet in stand houden. Zelf word ik vooral heel erg gelukkig van bloggen, dus dat is absoluut een grote passie van mij. Verder word ik ook heel blij van shoppen, hihi, dus dat is stiekem ook wel een beetje een passie van mij!

 7. Josephine 11 januari 2017 op 11:08 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven en doordacht! Zo heb ik er nooit eerder over nagedacht. Mijn passie is altijd schrijven geweest, naast lezen over geschiedenis ( =mensen!). Ik ben ontzettend blij dat ik deze dingen nu in één blog kan combineren, en mijn hoofd loopt inderdaad over van de ideeën!

  Ik ben trouwens blij dat jij bent gaan schrijven, want inmiddels heb je mijn ochtendkrantje vervangen. Ik dacht, dat mag best wel eens gezegd worden. 🙂

 8. Vlijtig Liesje 11 januari 2017 op 11:41 am - Beantwoord

  Bij mij is dat dan toch wel bloggen. Daar kan ik mezelf echt in verliezen, en ’s avond in bed over liggen genieten van wat ik die dag op mijn blog heb gedaan.

 9. Dewi 11 januari 2017 op 2:06 pm - Beantwoord

  iets om over na te denken. Laats zei mijn vriendin; ik heb niet echt een passie, jij wel zegt ze..jij blogt toch. Ik moest daar echt over nadenken, passie vind ik heel intens, nog meer dan een hobby of iets wat ik graag doe. Bloggen is een hobby en iets wat ik erg leuk vind om tedoen, maar passie?!? Goed stukje en ik denk er weer overna;)

  • Romy 11 januari 2017 op 8:40 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat ik je aan het denken heb gezet! Passie is inderdaad net een stapje verder dan een hobby. Het is, denk ik, net zoals je het zelf voelt. Ik denk zelf dat iedereen wel ergens een passie voor heeft, maar misschien heeft de een voor één ding een hele grote passie en de ander voor meerdere dingen een kleine passie. Leuk om over na te denken in ieder geval 🙂

 10. nancy 11 januari 2017 op 2:33 pm - Beantwoord

  En zo is dat!

 11. Lieke - Life as Lieke 11 januari 2017 op 6:45 pm - Beantwoord

  Wat mooi verwoord! Je kunt ook echt heel goed schrijven! 🙂 Mijn passie is vooral anderen helpen ??

  • Romy 11 januari 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

   Wat een mooie passie is dat! Je lijkt me een hartstikke lieve meid! Dankjewel ook voor je lieve woorden in je reactie 🙂

 12. Claire Codi 11 januari 2017 op 7:18 pm - Beantwoord

  Wauw jij kan alles zo mooi verwoorden. Mijn passie? Pfoe ik weet het niet. Mijn blog denk ik toch wel. Dat is echt iets waar ik uren mee bezig kan zijn zonder het erg te vinden. Ik vind alles eraan leuk! Fotograferen, schrijven, klungelen met CSS 🙂

  • Romy 11 januari 2017 op 8:36 pm - Beantwoord

   Heerlijk om zo lekker met je blog bezig te kunnen zijn! Fotograferen en schrijven vind ik zelf ook zo leuk, maar klungelen met CSS vind ik nog best wel een lastig dingetje, haha. Dankjewel voor je lieve reactie!

 13. Mariska 11 januari 2017 op 7:46 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel is dit, ik denk dat je het allemaal precies mooi en goed hebt verwoord. Alles met mijn blog is voor mij inderdaad een hele grote passie 🙂

  • Romy 11 januari 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve complimentje! En zo fijn dat je in je blog echt een grote passie hebt gevonden!

 14. Charel 11 januari 2017 op 9:04 pm - Beantwoord

  Je verteld altijd alles zo prachtig en uitgebreid! Erg mooi om je enthousiasme te lezen!

  • Romy 11 januari 2017 op 9:56 pm - Beantwoord

   Ah wat lief dat je dat zegt! Dankjewel 🙂

 15. Denise 11 januari 2017 op 10:32 pm - Beantwoord

  Wat mooi geschreven en motiveert me om even terug te denken aan waar mijn passie ligt. En eigenlijk weet ik dat nog niet precies. Wel weet ik dat ik het heel fijn vind om anderen te helpen, blij te maken, te motiveren, of ze op een andere manier blij maken. Ik heb daarom gedacht om misschien iets in de psychologie te doen, om mensen weer gelukkig te maken en op het rechte pad te zetten hierdoor. Maar ook misschien in de vorm van mijn blog: anderen motiveren om (weer) gelukkig te worden met mijn tips tegen een dip/depressie. Snap je een beetje wat ik bedoel, haha? Ik moet me echt gaan verdiepen waar mijn passie precies ligt.

  • Romy 12 januari 2017 op 10:22 pm - Beantwoord

   Ja, ik snap precies wat je bedoelt 🙂 Het klinkt alsof jij ook al grotendeels jouw passie hebt gevonden. Wat ontzettend mooi dat je passie vooral ligt bij anderen helpen. Zeker omdat je het doet vanuit je eigen ervaring vind ik dat een heel mooi gebaar!

 16. Sara | MevrouwMiauw 11 januari 2017 op 11:14 pm - Beantwoord

  Wat een mooi en bijzonder artikel. Passie is inderdaad iets wat je moet voelen, iets wat je passioneert geeft energie. En hoewel het soms ook energie kost, krijg je er als het goed is (m.a.w. als het echt je passie is) meer energie voor terug dan het kost. Bloggen is wel een passie van me. Turnen is ook altijd een passie van me geweest. Aangezien ik nu niet meer turn, zou ik graag een nieuwe passie vinden waarin ik lichamelijk bezig ben.

  • Romy 12 januari 2017 op 10:21 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je een lange tijd hebt geturnd en dat met veel passie deed. Ik moet zeggen dat ik het ook altijd heel mooi vind om turners op tv te zien. Je ziet die focus en passie gewoon echt in hun ogen. Hopelijk vind je binnenkort iets leuks om het turnen te vervangen. Misschien dansen?

 17. Irene 12 januari 2017 op 3:32 pm - Beantwoord

  Mooie blog. Ben ook al veel bezig geweest met passie. Ik heb hiervoor ook veel gehad aan de video’s van 365 dagen succesvol.

  • Romy 12 januari 2017 op 8:38 pm - Beantwoord

   Goede tip! Ik wil ook al een tijdje kijken op hun website. Ik heb al veel goede verhalen over ze gehoord!

 18. Irene 12 januari 2017 op 10:01 pm - Beantwoord

  Je laat me er over nadenken Romy! Ik denk dat ik niet echt een passie heb momenteel. Ik heb wel hobby’s zoals bloggen en lezen waar ik veel energie uit haal en die ik enorm graag doe. Maar of dat echte passies zijn? Ik vind het een heel ‘groot’ woord.

  • Romy 13 januari 2017 op 12:57 am - Beantwoord

   Ik snap wel wat je bedoelt! Een passie is toch iets meer dan een hobby. Het is maar net hoe het voor jou voelt 🙂

Recente blogs

Outfit of the day: mijn eerste herfstoutfit

10 oktober 2016|Outfits|

Langzaam beginnen de bomen kaler te worden en de blaadjes te verkleuren. Ondanks het heerlijke nazomerweer is de herfst dus echt in aantocht. Ik vind dit zo'n heerlijk seizoen, vooral omdat ik de natuur prachtig vind in de herfst. De kortere dagen en gure wind neem ik dan graag voor lief. En mijn dikkere jas? Ach, die vond ik stiekem toch te leuk om in de kast te laten hangen. Daarom besloot ik er gisteren met mijn moeder op uit te trekken en natuurlijk mocht daarbij mijn camera niet thuisblijven (als je mijn camera bent, werk je gewoon fulltime!). In het bos maakten we een aantal foto's van een van mijn eerste outfit van dit najaar in een prachtig herfstachtig decor. Kijk je mee?

Is het erg als ik geen mindful zen-goeroe ben? (overpeinzingen van een bezige bij)

7 oktober 2022|Persoonlijk|

Ken je die reclames voor retraites waar je van terug schijnt te komen alsof je zojuist uit een diepe winterslaap bent ontwaakt? Vergeleken met mindfulness-coaches, zengoeroes en retraite-organisatoren voel ik me regelmatig een kip zonder kop. Ik ga best lekker op krappe deadlines en krijg acute kriebels in mijn kont bij het idee van twee uur stil zitten voor de tv alleen al. Gestrest ben ik niet, maar echt mindful ook zeker niet altijd. Hoe erg is dat eigenlijk?

Voor de nieuwsgierige aagjes | 9 vragen over mij beantwoord!

3 maart 2018|Persoonlijk|

Willekeurige feitjes vind ik stiekem hartstikke leuk. Of ik nu feitjes over andere lees of ze deel over mezelf, ik ben er als nieuwsgierig aagje gek op. In dit artikel geef ik dan ook met plezier antwoord op 9 vragen over mij. Ik kreeg deze vragen van Loes en Haydee, die me allebei nomineerden voor de Liebster-award (hoe lief, dankjulliewel!). Hoewel ik niet echt aan awards doorgeven doe, ben ik er altijd wel voor in om een paar vragen over mezelf te beantwoorden. Ik koos van zowel Loes als Haydee een aantal leuke vragen uit. Wat is bijvoorbeeld het engste wat ik op vakantie heb meegemaakt? En op welk blogartikel ben ik het meest trots?