Na drie bezoekjes aan Londen ben ik nog lang niet uitgekeken in de prachtige hoofdstad van Engeland. Er is dan ook meer dan genoeg te beleven in deze mooie stad. En nee hoor, ik zal je niet alleen vermoeien met de bekende toeristische trekpleisters die je al in elke reisgids zult spotten. Er zijn nog veel meer dingen in de stad te bewonderen die niet in elke gids staan. Dan is het zonde om veel tijd te verliezen aan de bekende gebouwen waar je vooral de selfiesticks van je mede-toeristen moet ontwijken. Daarom leek het me leuk om na mijn vorige bezoekje aan Londen een grote favorietenlijst te maken. Mocht je je afvragen “Wat te doen in Londen?”, dan zijn dit 23 bekende en minder bekende dingen voor op je “to see”-lijst.

Wat te doen in Londen?

Laat ik vooropstellen dat je in Londen nooit verveeld raakt. Zelfs als je er voor de derde keer naartoe gaat (zoals ik deed) en waarschijnlijk zelfs bij de tiende keer, valt er nog genoeg te beleven.

Aan de ene kant denk je bij de vraag “Wat te doen in Londen?” waarschijnlijk al snel aan de grootste toeristische trekpleisters die je op elke ansichtkaart en plattegrond gemarkeerd ziet staan. Denk aan de Big Ben, de London Eye en bekende pleinen als Trafalgar Square of Piccadilly Circus.

Aan de andere kant is het ook leuk om meer unieke plekken in Londen met eigen ogen te bekijken. Reis bijvoorbeeld af naar de leukste buitenwijken, wandel door het Hollywood-achtige Notting Hill of plof neer in een restaurant waar zelfs het toilet Instagram-waardig in. Vergeet ook zeker de mooie parken niet of ga net buiten de stad naar het schitterende Kew Gardens om je daar in het groenste stukje Londen én in tropische kassen te wanen.

Kortom: op de vraag “Wat te doen in Londen?” zijn tig antwoorden te geven. Ik tip je graag 23 dingen die ik tijdens mijn drie bezoekjes aan Londen zeker het aanraden waard vond.

Dé toeristische trekpleisters van Londen

Laat ik toch maar beginnen met de meer voor de hand liggende toeristische trekpleisters die je volgens veel reisgidsen zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Londen. Als je niet zo bent van de stervensdrukke plekken en liever op zoek gaat naar uniekere delen van de stad, scrol dan zeker verder. Maar wanneer je als echte toerist dé bekende toeristenbestemmingen niet wilt overslaan, zijn dit zeker leuke dingen om te doen in Londen.

wat te doen in Londen London Eye
Deze foto is gemaakt vanuit de London Eye.

1. Hang de toerist uit bij de Big Ben en Houses of Parliament

Wie aan Londen denkt, denkt al snel aan de Big Ben. Althans, op de gemiddelde souvenir uit de hoofdstad tref je sowieso deze hoge kerktoren aan. Vanaf de brug naar de London Eye heb je een prachtig zicht op deze immense toren. Hij grenst overigens aan de Houses of Parliament: hét parlementsgebouw van Engeland, dat je vast al vaker in nieuwsuitzendingen hebt gespot. Nog steeds vergaderen hier dagelijks vele politici over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk.

Je kunt de Houses of Parliament ook van binnen bezoeken (als je bij het Palace of Westminster naar binnen gaat), maar wij vonden het prima om alleen een paar typisch toeristenkiekjes te maken en daarna de drukte te verruilen voor een andere wijk.

wat te doen in Londen London Eye 2
wat te doen in Londen London Eye 3

2. Ga de lucht in met de London Eye

Als je grote hoogtevrees hebt, kun je hét reuzenrad van Londen waarschijnlijk beter overslaan. Maar als je het te gek vindt om de stad vanaf grote hoogte te overzien, dan is London Eye zeker een leuke attractie. Dit reuzenrad is maar liefst 135 meter hoog en een rondje in de London Eye duurt ongeveer 30 minuten. Vanuit een panoramisch glazen hokje heb je een prachtig uitzicht over elke uithoek van Londen. De tickets zijn helaas niet heel goedkoop (meer dan € 30 omgerekend). Maar wij vonden het zelf zeker de moeite waard.

Tip: bestel je tickets vooraf via de website van de London Eye. Dan betaal je minder dan aan de kassa én hoef je niet in een lange kassarij aan te schuiven.

Extra tip: bezoek de London Eye ook eens ’s nachts voor een extra indrukwekkend uitzicht. Dan kun je de stad bewonderen met de ondergaande zon of zie je (na zonsondergang) alle mooie lichtjes schijnen op de Theems en de gebouwen in de omgeving.

3. Verwonder je over de immense St. Paul’s Cathedral

Deze immense kathedraal is één van de herkenningspunten van Londen. St. Paul’s Cathedral heeft een koepel van maar liefst 111 meter hoog en is daarmee één van de grootste kathedralen ter wereld. De kathedraal torent boven een groot deel van de wijk uit en je treft een hele reeks trappen aan vóór de kathedraal. Naast een snelle foto maken vóór de kathedraal, kun je ook een rondje binnen lopen of een kaarsje aansteken. Geniet daarnaast van het mooie uitzicht dat je vanaf de kathedraal hebt.

wat te doen in Londen Trafalgar Square 2

4. Wandel tussen grote fonteinen op Trafalgar Square

Dit vind ik persoonlijk het allermooiste plein van Londen. Het grenst aan de National Gallery en wordt gekenmerkt door twee schitterende grote fonteinen en het grote standbeeld dat boven alles uitstijgt. Dit plein grenst ook nog aan een grote vestiging van Waterstones: dé boekhandel van Engeland waar ze vrijwel elke mogelijke titel hebben liggen. En als je wilt neerstrijken in een echte Engelse pub, dan zit je in de diverse pubs in de straatjes rondom dit plein helemaal goed.

wat te doen in Londen Westminster Abbey

5. Bekijk de pracht en praal bij Westminster Abbey

Vlak achter de Big Ben vind je nóg een bekende grote kerk: de Westminster Abbey. Dit staat al meer dan duizend jaar bekend als de kerk van de koninklijke familie. Er gaat dan ook een uitgebreide geschiedenis schuil achter de kerktoren. Zelf hielden wij het bij een wandeling langs de kerk en een foto voor de imposante voorgevel. Dit is wel één van de drukste punten van Londen. Maar het is sowieso leuk om de buitenkant van deze imposante kerk te bewonderen. Als je geïnteresseerd bent in de eeuwenoude geschiedenis van deze kerk, kun je ook tickets kopen voor een uitgebreide rondleiding binnen.

6. Zie hoe Londen bruist bij Piccadilly Circus

Dit is één van de bekendste pleinen van Londen. Zodra je het metrostation Piccadilly Circus uitloopt, sta je direct op dit immense plein. De drukte komt je tegemoet, en je ziet overal om je heen souvenirswinkels met typische Engelse souvenirs én felle neonreclames en lichtborden. Het is een tof plein om eens naartoe te gaan, al is het maar om op te vangen hoe het hier altijd (zelfs ’s avonds) bruist.

Ook is Piccaddilly een goed startpunt voor een shoppingtoer door Londen, aangezien Oxford Street aan dit plein grenst. In deze straat vind je allerlei bekende winkelketens als H&M en Zara, maar ook luxere winkels.

wat te doen in Londen Tower Bridge 2

7. Bekijk de Theems vanaf de Tower Bridge

Ook de Tower Bridge is een bekend symbool voor Londen. Deze indrukwekkende blauwe brug zie je al vanaf de verte door de hoge torens. Via deze brug loop je over een heel breed stuk van de rivier de Theems heen. Wandel er een stukje over voor de ervaring zelf én voor een mooi uitzicht over de rivier en de stad. Als je de brug eenmaal hebt gezien, is een wandeling langs de pier ook een aanrader.

Voor de echte durfals zonder hoogtevrees is er ook de mogelijkheid om naar boven te klimmen en het hoogste stukje van de brug te bekijken. Dat geeft je een nog beter uitzicht over de hele stad en is een avontuur op zich. Zelf liet ik dat avontuur met mijn lichte hoogtevrees liever aan anderen over.

wat te doen in Londen Tower of London

8. Duik de geschiedenis in bij de Tower of London

Aan het uiteinde van de Tower Bridge kun je niet om de Tower of London heen. Dit is een oud kasteel uit 1066, waarin vroeger de vorst kon onderduiken bij eventueel dreigingen. Tegenwoordig kun je er een rondleiding krijgen om dit historische verhaal in detail te horen. Je wordt dan rondgeleid door een Engelse wacht die er trots en enthousiast alles over vertelt. Wees voorbereid: een rondleiding kost best wat tijd, want de Tower of London is niet al te bescheiden.

Deze attractie hebben Bart en ik overgeslagen, maar met mijn ouders heb ik wel ooit een rondleiding door de Tower of London gekregen. Wij vonden de rondleiding zelf wat langdradig. Maar als je gek bent op geschiedenis én een grotere concentratiespanne hebt dan ik als puber, dan is een rondleiding vast de moeite waard.

9. Ga op in tradities bij Buckingham Palace

Koning Charles woont in dit statige paleis met grote hekken voor de deuren. Vanuit Hyde Park loop je zo tegen het paleis aan. Je kunt het paleis niet in, maar kunt het wel van de buitenkant bewonderen vanachter het hek. Daarnaast vindt meerdere per dag de wisseling van de wacht plaats. Dan wisselen de Queen’s Guards (de mensen die in rode uniforms en met de bekende grote bontmuts op de koning bewaken). Dit is een hele happening, waarvoor alle toeters en bellen uit de kast worden getrokken. Er marcheren militairen te paard naar de ingang van het paleis, begeleid door een orkest dat deftige muziek maakt.

Als je naar Londen gaat, is dit wel iets om ooit te bewonderen. Eerlijk is eerlijk: ik vond de wachtwisseling zelf een tikkeltje overrated. Het is vooral een kwestie van over de mensenhoofden heen kijken om hopelijk een glimp op te vangen van hoe andere mensen in de zwarte hokjes plaatsnemen. Maar als je dit schouwspel nog nooit hebt gezien, is het tof om eens mee te maken.

Wat te doen in Londen als je iets uniekers zoekt?

Na drie bezoekjes aan Londen weet ik inmiddels één ding zeker: de bekende toeristische trekpleisters zijn zeker niet altijd de leukste stukjes Londen. Er is zo veel meer te verkennen in de stad en Londen barst van de mooie plekken, uitjes die ook de moeite waard zijn of buitenwijken die niet standaard in ieder ‘Wat te doen in Londen?’-overzicht staan. Dit zijn onze meer unieke tips voor wat te doen in Londen.

wat te doen in Londen Notting Hill 4
wat te doen in Londen Notting Hill 6
wat te doen in Londen Notting Hill 2

10. Dwaal rond in het kleurrijke Notting Hill

Deze Hollywood-achtige wijk vol pastelkleurige panden heeft mijn hart veroverd. De wijk is bekend van films als Notting Hill (duh, niet heel verrassend!) en Love Actually. Je vindt er overal waar je kijkt oude koetshuizen die vaak van een vrolijk pastelkleurtje zijn voorzien.

Trek er zeker een paar uur voor uit om deze mooie wijk te bekijken. Vergeet ook niet om Portobello Road Market te bezoeken: een van de bekendste antiekmarkten waar ze werkelijk alles verkopen waar je maar aan kunt denken. Van vintage camera’s tot kleding tot verse groenten en fruit. Verder barst het in de wijk Notting Hill van de leuke eettentjes en boetiekjes die je niet in de bekende winkelstraten vindt. Wat dacht je van een échte Engelse theewinkel of van de bekende souvenirwinkel Alice’s waar de voorgevel al een foto waard is op zich?

De leukste winkels liggen rondom Portobello Road Market. Qua eettentjes is het tof om juist verder de wijk in te gaan. Daar vind je veel hippe lunchrooms waar het minder druk is dan langs de marktkraampjes.

Lees ook: 7 leuke dingen om te doen in Notting Hill.
wat te doen in Londen Kew Gardens 6
wat te doen in Londen Kew Gardens 2
wat te doen in Londen Kew Gardens 4

11. Waan je in het groen in Kew Gardens

Ik heb in mijn leven aardig wat botanische tuinen bezocht (zoals de botanische tuin in Kopenhagen), maar dit vond ik zonder twijfel de meest indrukwekkende. Kew Gardens ligt net buiten Londen en is niet alleen een botanische tuin, maar een compleet park. In de prachtig vormgegeven kassen vind je bananenplanten van vele meters hoog en andere tropische planten. Er is zelfs een kas vol waterlelies en een schitterende rozentuin. Ook buiten de kassen is er genoeg te beleven in de mooi aangelegde parken. Denk aan wandelpaden, speeltuinen voor kinderen, een wandelbrug op grote hoogte tussen de bomen en natuurlijk Kew Palace.

Als je wilt ontsnappen aan de stadse drukte én iets met planten hebt, dan word je zeker weten blij van Kew Gardens. Ook een leuke plek om met kinderen naartoe te gaan!

Je kunt naar deze tuinen afreizen met de trein vanuit Londen of je kunt een fiets lenen/huren om zo de tuinen te bezoeken. Tickets boeken kan via de site van Kew Gardens.

12. Picknick in Hyde Park

Londen kent naast prachtige architectuur en leuke wijken ook heel veel groen. Het bekendste park is Hyde Park. Dit grote park biedt je een fijne oase van rust en een plek om te picknicken. Je kunt er ook strandstoeltjes huren (tegen betaling) om wat glimpjes zon op te vangen terwijl je van je vers gehaalde lunch geniet. Extra leuk is dat er regelmatig eekhoorntjes rondrennen door de parken. Als je goed oplet, heb je grote kans dat je er tijdens je bezoekje aan het park wel een paar spot. Ze zijn ook best wel tam, dus wie weet kun je er zelfs één voeren.

Naast Hyde Park, vond ik ook Holland Park en Green Park heel toffe parken. Holland Park grenst aan Notting Hill. Green Park is het andere park dat naast Buckingham Palace ligt.

wat te doen in Londen Camden Market 2
wat te doen in Londen Camden Market 3

13. Bezoek het hippe Camden Market

Van meerdere mensen kreeg ik de tip om naar Camden Town te gaan: een hippe wijk in Londen die je herkent aan de vele street art, moderne architectuur en street-food tentjes. Het kloppend hart van de wijk is Camden Market, waar de eetgeuren je al vanuit de verte aan het watertanden maken. Hier shop je originele dingen bij Etsy-achtige winkeltjes, kun je vintage vondsten opduikelen en heb je honderden keuzes qua eten to go. Van Aziatisch eten tot vegan hamburgers tot taco’s of mierzoete donuts en Hollandse poffertjes (voor als je het eten van thuis mist).

Bovendien is de architectuur geweldig. Kijk maar naar het industriële gebeuren hierboven en het toffe straatje met paraplu’s in de lucht. Wij raakten niet uitgekeken.

wat te doen in Londen Covent Garden

14. Shop en lunch bij Covent Garden

Van alle wijken in Londen vind ik dit de leukste plek om aan een kopje English breakfast tea te nippen en een lekkere cupcake te bestellen. Covent Garden zelf is een oud-station waarin je allerlei unieke boetiekjes en eettentjes vindt. Maar ook de straten om het station heen zijn prachtig om te zien. Ga vooral naar The Seven Dials: vanaf daar kun je zeven leuke straatjes bekijken. Je vindt er winkels die je niet overal in de stad ziet en het barst er van de hippe eettentjes, met vaak ook veel vega(n) en glutenvrije opties. Daarnaast word je op allerlei plekken in deze wijk door straatmuzikanten die zich graag uitsloven met vuur, muziek en andere leuke acts. Dat alles geeft de wijk zijn lekker vrolijke en gemoedelijke sfeer.

Aanrader: ga sowieso naar de leuke Sass & Belle-winkel als je van kleurrijke woonaccessoires houdt. En bestel stuffed cookies bij de winkel Floozie Cookies die daartegenover zit. Hier kun je je tanden zetten in onder andere triple chocolate cookies met kersenvulling (allemaal 100% vegan). Need I say more?

15. Bezoek een musical

Langs elke roltrap in de metrostations spot je posters van de musicals die je op dat moment op West-End kunt bewonderen. Als je tijd hebt en een musicalfan bent, dan mag een bezoekje aan West-End niet ontbreken. Bezoek bekende klassiekers als Lion King of Les Misérables of ga voor een meer unieke musicalervaring. Het aanbod is reuze en je kunt vaak zelfs nog op de dag zelf musicaltickets scoren voor een reuze-chic theater. Met mijn ouders ben ik destijds naar de voorstelling Cabaret geweest en wij vonden het geweldig. Omdat het grootste deel van de show dans en muziek is, hoef je echt niet Engels op native-niveau te spreken om alles te kunnen volgen.  

16. Bekijk Londen vanaf grote hoogte vanuit Sky Garden

Helaas waren wij te laat om een tijdstip te reserveren voor deze panoramische tuin op de 37e etage. Maar als je kans hebt om hier naar binnen te gaan tijdens je bezoek aan Londen, is het zeker een aanrader om tickets te bemachtigen. De toegang is ook nog gratis. Ga hiervoor naar het Walkie Talkie-gebouw. Dan kun je vanaf de 37e verdieping genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de hele stad. Je kunt er ook een hapje eten met zicht op heel Londen. Er bevinden zich allerlei restaurants en bars bovenin het pand. Maar je kunt ook zonder uitgebreid diner naar de top van het pand gaan om daar het uitzicht te bekijken.

Notting Hill in Londen 27

17. Waan je in Japan in Kyoto Garden

Vlak bij de wijk Notting Hill vind je Holland Park: een ruim opgezet park midden tussen de statige koetshuizen. Het is vernoemd naar Lord Holland (en heeft dus verder weinig met ons kikkerlandje te maken). In Holland Park gaat een extra bijzonder stukje park schuil: Kyoto Garden. Dit is een Japanse tuin waarin je je door de bijzondere bonsaibomen, de waterval en de mooie stenenpaadjes, echt even in een ander stukje van de wereld waant. Zeker leuk om naartoe te gaan als je in Notting Hill of in de omgeving bent!

18. Geniet van een wandeling langs de Theems

Het is zonde om alleen snel de Big Ben te bewonderen en daarna de metro te pakken. Wandel ook zeker langs de Theems. Vooral ’s avonds laat is het hier prachtig. Je hebt vanaf South Bank een prachtig uitzicht op de Theems, de Big Ben, de London Eye en de mooie bruggen. Ook barst het hier van de leuke streetfood-tentjes en leuke attracties als draaimolens of straatartiesten. En als je uitziet naar de Engelse Fish & Chips of allerlei zoetigheden, dan kun je hier ook je hart ophalen.

South Bank is het stukje pier naast de London Eye, dus dit is perfect te combineren met een bezoekje aan het reuzenrad.

Windsor Castle
Deze foto is gemaakt bij Windsor Castle. Wij combineerden onze stedentrip naar Londen met een paar dagen Windsor.

19. Overweeg een dagtrip net buiten Londen

Wij combineerden Londen en Windsor tijdens één weektrip. Hoewel Londen genoeg te bieden heeft om je zeker een week te vermaken, is het ook heel tof om vanuit de Britse hoofdstad andere plekken te bekijken. Londen heeft een fantastisch metronetwerk (met goede treinaansluitingen), waardoor je al binnen een uur in een andere mooie stad kunt staan. Reis bijvoorbeeld met de metro en de trein in ongeveer 1 uur naar Windsor: een heel schattig stadje dat wat ons betreft zeker de moeite waard is (vooral als je ook Windsor Castle bezoekt).

Of ga naar Canterbury, Stonehenge, Brighton of de Zuid-Engelse kust. Het is maar net hoeveel reislust je hebt en hoe ver de rit voor je mag zijn. Maar het staat vast dat ook de omgeving genoeg te bieden heeft.

wat te doen in Londen Unity Dinner
Dit is de vegan Mac ’n Cheese van Unity Dinner.

20. Plof neer bij heerlijke restaurants in Londen

Als je in Londen bent, dan zit je zeker niet om leuke lunchgelegenheden verlegen. In elke wijk van Londen vind je wel hippe eettentjes, heerlijke restaurants en ook veel Insta-proof plekken met de meest trendy interieurs. Voorafgaand aan ons bezoek aan Londen had ik het hele internet uitgepluisd op zoek naar de leukste eettentjes. Mijn grootste aanraders zijn deze:

 • Mildreds. Hiervan vind je vestingen op meerdere plekken in Londen. Wij gingen zelf naar Mildreds in Camden Town. Het restaurant is volledig vegan en je kunt er terecht voor zowel heerlijke breakfast-gerechten (zoals dikke stapels pancakes of een lekkere havermoutpap) als voor kleine en grote hartige gerechten. Van krokant gebakken tofu tot rijkelijk belegde burgers. Ik vond dit absoluut het beste lunchplekje van heel Londen! Adres Soho: 45 Lexington Street / Adres Camden: 9 Jameston Road / Adres Covent Garden: 79 St Martin’s Lane / Adres Dalston: 1 Thomas Tower, Dalston Square / Adres King’s Cross: 200 Pentonville Road.
 • Unity Dinner. Dit 100% vegan restaurant schijnt een plek te zijn waar je ook als je niet vegetarisch of vegan eet, wordt verrast door hóe goed het vegan eten smaakt. Het is een beetje junkfood-achtig, maar met een semi-gezond tintje én mooi geserveerd. Ik bestelde er bijvoorbeeld vegan Mac ’n Cheese die verrassend kaasachtig smaakte. Ze hebben er ook 3D-geprint (nep)vlees, vegan saté, vegan hotdogs en nog veel meer fancy gerechten. De toetjes (ik zeg: chocoladetaart!) zijn er ook erg goed. En alles is heel betaalbaar! Je vindt dit restaurant in de wijk Aldgate op 60 Wentworth Street.
 • When Abby Met Claud. Dit knalpaarse en botanische restaurant vind je in de wijk Notting Hill, vlak bij metrohalte Notting Hill Gate. Als je ei-liefhebber bent, zit je hier sowieso goed. Daarnaast kun je er onder andere heerlijke pancakes, goede sandwiches of een lekkere French toast eten voor lunch of als bruch. Het adres van dit restaurant is 24 Pembridge Road, vlak bij metrostation Notting Hill Gate.
 • Floozie Cookies. Bij dit tentje in Covent Garden moet je zijn voor de lekkerste gevulde koekjes. Ze zijn allemaal vegan en bovenal heel erg lekker.Je kunt ze zowel direct op het gezellige terras eten als meenemen. Maar ik moet zeggen: warm zijn ze het allerlekkerst. De triple chocolate-variant was bij ons groot favoriet. Adres: 15, The Market Building (op de etage beneden).
 • Grind. Bij dit koffietentje zit je perfect voor all day breakfast of voor wat lekkers tussendoor. Ook voor een goede kop Engelse thee of een niet-slappe bak koffie moet je hier zijn. Ze hebben er o.a. heerlijke cupcakes, bananenbrood, muffins en ook lekkere breakfast bowls. Ook als je vega(n) eet, zijn er volop opties. Wij bezochten dit tentje in Covent Garden, maar er zijn vestigingen verdeeld over heel Londen. Adres Covent Garden: 42 Maiden Lane. Andere vestigingen vind je onder andere op 2 London Bridge en op 19 Beak Street.
wat te doen in Londen Unity Dinner 2
Dit was ons verrukkelijke toetje (vegan chocoladetaart met kersen) bij Unity Dinner.

Hieronder vind je een paar andere restaurants die er geweldig uitzien (qua interieur én menu) maar waar wij door tijdgebrek niet naartoe konden. Als jij wel de kans hebt, DOEN!

 • Sketch: als er een restaurant is waar het interieur en Insta-waardig uitziet, dan is het wel Sketch. Er zijn meerdere eetruimtes. Zo is er een volledig roze ruimte en een ruimte in ouderwetse-boekwinkelstijl. Oh ja, als je hier bent, breng ook zeker een bezoekje aan het toilet. Dat ziet er minstens zo mooi uit. Helaas bestaat het menu vooral uit visgerechten. Ik vond het niet enorm vega(n)-vriendelijk. Maar ze scoren zeker punten met het roze interieur. Het adres is 9 Conduit Street.
 • Wulf & Lamb. De menukaart bij dit plant-based restaurant is absoluut heel verrassend. Je scoort er de lekkerste gerechten voor het avondeten, zoals een groene kokoscurry, miso-aubergine en vegan Mac ’n cheese. Helaas lag dit restaurant niet op onze route. Anders waren we er graag neergeploft, want de foodfoto’s op internet zien er fantastisch uit. Er zijn twee locaties van Wulf & Lamb in Londen. Het restaurant in de wijk Marylebone vind je op 66 Chiltern Street. Het restaurant in Chelsea is gevestigd op 243 Pavilion Road.
 • Stem & Glory. Op internet las ik veel lovende woorden over dit pastelkleurige restaurant met vrolijk gekleurde vegan gerechten. Je kunt er terecht voor kleine gerechtjes die je met elkaar deelt, maar ook voor heerlijke maaltijden voor jou alleen. Gerechten op de kaart zijn onder andere taco’s met oesterzwammen en een heerlijke taart van chocola en hazelnoot. Het adres is 60 Bartholomew Close in de wijk Barbican.
 • Peggy Porschen. Als je van roze houdt én van cupcakes waarvan het glazuur nog net niet spontaan van je tanden schiet, dan moet je bij dit tentje zijn. Op Instagram is Peggy Porschen een ware hype door de roze buitenkant en de vrolijke bloemen. De cupcakes en zoetigheden bij dit tentje schijnen een bezoekje zeker waard te zijn. Er zijn twee vestigingen: één in Chelsea en één in de wijk Belgravia. Adres Belgravia: 116 Ebury Street. Adres Chelsea: 219 King’s Road.
 • Camden Market. Dit is niet één restaurant, maar een hele verzameling van hippe food to go-tentjes in één markt. Als je een rammelende maag hebt, ga hierheen. De heerlijke geuren komen je al tegemoet en er zijn meer dan genoeg opties om je lekkere trek te stillen.

21. Geniet ook van de metroreis

Eerlijk is eerlijk: reizen met de metro vind ik in Londen al een feestje op zich. Oké oké, sommige metro’s zijn vooral een benauwde bedoening waarin regelmatig mensen schijnen flauw te vallen (en daar kon ik me al reizende zeker iets bij voorstellen). Maar de metrostations zijn geweldig! Zulke lange roltrappen als in de Londense metrostations ben ik nog niet eerder tegengekomen. Langs de traprails hangen altijd posters van musicals of lichtreclames. En sommige metrostations zijn zo groot dat er allerlei winkels in te vinden zijn. Vergeet niet om ook van de weg naar je bestemming toe genieten. Zelfs dát is in Londen een feestje.

En wil je liever boven de grond door Londen reizen, zodat je nog meer van de stad meekrijgt? Stap dan op de beroemde Londense dubbeldekkers. De hop on hop off-bussen brengen je geheel in stijl langs alle toeristische highlights. En die snelle rondrit langs allerlei attracties geeft je meteen een goed eerste beeld van wat te doen in Londen.

wat te doen in Londen telefoonhokje

22. Ga op de foto met een Engelse telefooncel

Het is dan misschien geen dagvullende activiteit, maar alsnog mag dit wat mij betreft niet ontbreken tijdens een bezoekje aan Londen. Door de hele stad vind je rode telefooncellen, waarvan sommige ook nog echt in gebruik zijn. Maak er een leuke foto mee of bel naar het thuisfront. Dat maakt het Londense plaatje compleet!

23. Bezoek hét Harry Potter-station: King’s Cross Station

Als je groot Harry Potter-fan bent, dan heb je vast de grote Harry Potter Studio Tour al op je lijstje staan. Maar naast zo’n complete toer, is het ook leuk om King’s Cross Station (ook wel bekend als “St. Pancras Station) in meer detail te bekijken. Hier zijn veel scènes opgenomen waarbij Harry, Hermelien en Ron naar Zweinstein afreizen. Als je goed kijkt, kun je de perrons uit de films herkennen. Maar dan zonder de magische effecten erbij helaas.

Tip: bezoek Londen met de Eurostar-trein

Eerder was vliegen naar Londen nog de standaard vanuit Nederland. Maar wist je dat je tegenwoordig ook prima met de Eurostar-trein naar de Engelse hoofdstad kunt reizen? Wij kozen voor de trein voor onze stedentrip naar Londen en Windsor en vonden het zeker een succes. Je staat in ongeveer 4 uur in Londen vanaf Rotterdam Centraal. Je stapt dan uit op St. Pancras Station, dus midden in de stad. Instappen op Amsterdam Centraal kan ook. Je moet helaas wel een tijdje wachten op het perron voor de douane, maar het is altijd nog minder lang dan voor een vliegreis. En je krijgt er meer beenruimte voor terug, mag meer bagage meenemen en stapt uit in hartje Londen.

Wij kozen zelf vooral voor de trein omdat het een duurzamere optie is dan vliegen. Maar ik vond het na deze eerste ervaring zeker voor herhaling vatbaar. Ik kwam veel minder vermoeid aan dan na een vliegreis. Ook viel de prijs me erg mee. Wij betaalden € 248,- voor twee personen voor een retour. Dat was van deur tot deur (dus vanaf het station waar wij opstapten).

Check wel goed de verschillende reisopties. Soms ligt de prijs voor het ene tijdstip op de dag een stuk hoger dan voor het andere tijdstip. Maar overall vond ik het een heel fijne, duurzame en betaalbare reismogelijkheid.

Andere tips voor een bezoek aan Londen

Naast deze tips voor wat te doen in Londen, zijn dit nog een paar praktische Londen-tips op basis van onze eigen ervaringen in deze stad:

 • Neem een metro-dagkaart. London heeft een uitstekend metronetwerk, dus bijna overal kun je wel vrij eenvoudig komen met de metro. Reis je veel met de metro? Koop dan een dagkaart. Dat scheelt je veel geld in vergelijking met steeds een enkele reis of een retourtje kopen.
 • Overnacht niet hartje centrum. Londen is qua hotels en Airbnb’s helaas geen goedkope plaats. Wij boekten deze Airbnb in de wijk Shoreditch. Voor een appartement met keuken was het heel betaalbaar en het appartement was van alle gemakken voorzien. Sowieso is het een aanrader om een Airbnb of hotel net buiten de meest toeristische wijken te boeken. Dat is vaak een stuk goedkoper en met de metro zit je alsnog overal vrij snel.
 • Koop tickets van tevoren voor de bekendste attracties van Londen, zoals de London Eye en Kew Gardens. Dat bespaart je vaak een paar euro per ticket.
 • Plan je dagen slim in. Londen is een enorme stad en in elk stukje van Londen is genoeg te zien en doen. Wij maakten daarom van tevoren een planning van waar we naartoe wilden en planden bewust dingen die vlak bij elkaar lagen op één dag. Zo kun je zoveel mogelijk uit je tijd in Londen halen. De stad is immers veel te leuk om stukjes van te missen óf om onnodig veel tijd onder de grond in de metro door te brengen.
 • Vergeet de buitenwijken niet. Veel toeristen gaan automatisch naar Piccadilly Circus, de London Eye en het bekende gebied van Londen. Maar neem ook zeker eens de metro naar een wijk buiten het centrum, zoals Notting Hill, Camden, Soho of Chelsea. Ook die wijken zijn heel tof en bieden je veel gezelligheid maar minder toerisme dan de wijken in hartje Londen.

Ben jij al eens in Londen geweest? Wat zijn volgens jou dingen die je écht moet doen in Londen?

leuke dingen om te doen in Londen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Johanna 25 juli 2023 op 9:30 am - Beantwoord

  Leuk, dat maakt mijn enthousiasme om toch weer eens naar Londen te gaan steeds groter. En met school hebben we ook ooit een musical daar gezien, Jesus Christ Superstar, en ja, dat vergeet ik nooit, heel indrukwekkend, daar kan geen film tegen op.

 2. Daenelia 25 juli 2023 op 11:51 am - Beantwoord

  Een bezoekje aan Costa Coffee of Café Concerto hoort er voor mij zeker bij. Costa is ook een fijne plek om nog even de digitale nomad uit te hangen met mijn laptop. En ik ben ook gek op Piccadilly Circus, omdat de grootste Waterstone’s boekwinkel daar in de buurt zit. Ik mag binnenkort weer een weekje in London werken dus ik verheug me daar nu al op. Ook een plek om even lekker te werken! In Camden heb ik in het allerslschtste restaurant gezeten overigens. Echt bar bar slecht. Concerto ziet er misschien duf uit, maar daar heb ik toch het beste gegeten. Ook lekkere high teas 😀

 3. Maaike 30 juli 2023 op 12:29 am - Beantwoord

  Londen is echt heel leuk. Piccadilly Circus is echt gaaf 😀

 4. Shirley 2 augustus 2023 op 10:36 pm - Beantwoord

  Londen is zo’n heerlijke stad. Daar iets origineels doen, doet me denken aan mijn bezoekje aan de plek waar de GMT-tijdzone begint. Ik had er nog niet echt van gehoord. Het was bijna de drukste plek die ik in Londen gezien heb.