fotoalbum1

Wat te doen met je foto's? | 10 creatieve ideeën

 • 17 september 2019
 • 29 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Ben je net als ik gek op het maken van foto’s? Dan heb je ongetwijfeld binnen een mum van tijd een harde schijf (of twee) vol met dierbare kiekjes. Het is natuurlijk zonde om je mooiste foto’s alleen in een mapje weggestopt op je computer te bewaren. En avonden achter elkaar foto’s inplakken is misschien ook niet helemaal je ding. Maar wat te doen met foto’s om ze een bijzonder plekje te geven? Dit zijn 10 creatieve ideeën om iets moois met je foto’s te doen.

1. Stel een fotomuur samen

Heb je foto’s die wel heel bijzonder voor je zijn? Dan kan ik me zo voorstellen dat die zelfs wel een prominente plek aan de muur waard zijn. Dat kan gelukkig geregeld worden! Je kunt bijvoorbeeld een aantal foto’s inlijsten en daar een fotomuur mee creëren. Of kies voor fotobehang als je de foto écht prominent wilt laten zien. Heb je geen zin om te boren en zoek je een andere oplossing? Dan is een IXXI misschien een idee. Een wat? Ik laat je in dit artikel mijn IXXI-fotocollage zien om je een idee te geven.

2. Plak ze in (maar dan lekker creatief)

Foto’s inplakken mag dan een beetje suf klinken, maar je kunt het hartstikke hip maken. Ik doe bijvoorbeeld af en toe aan scrapbooken en vind het ook leuk om zo nu en dan foto’s in mijn bullet journal te plakken. Je hoeft echt geen creatief talent te hebben om er iets leuks van te kunnen maken. Met een paar rolletjes washi tape en stickers kom je een heel eind. Schrijf er wat leuks bij met pen en je hebt in korte tijd echt een mooi handgemaakt “fotoboek”.

3. Maak een collage of moodboard

Je kunt natuurlijk ook zelf aan het scheuren, knippen en plakken slaan. Heb je nog geen plannen voor een druilerige zondag? Print dan je mooiste foto’s en versier er een prikbord of magneetbord mee. Of pak er een groot vel papier bij en plak de foto’s daar op een kunstige manier op. Dat levert je iets wel heel persoonlijks voor aan de muur op. En zoiets maken is nog een leuke bezigheid ook.

wat te doen met foto's
wat te doen met je foto's

4. Maak een geprint fotoalbum

Als je mij vraagt wat te doen met foto’s, dan is het maken van een digitaal fotoalbum nog altijd groot favoriet. Zo’n fotoalbum ziet er strak uit en kun je helemaal naar eigen smaak indelen en versieren. Als het boek dan geprint voor mijn neus ligt, vind ik het een feestje om het pagina voor pagina door te bladeren en dat vervolgens nog talloze keren met visite te herhalen.

Een eigen fotoboek maken kun je bijvoorbeeld doen bij ProBook, waar het dankzij de handige software een makkie is om dat te doen. Ik mocht van ProBook een mooi fotoalbum maken en dat drie keer ontvangen vanwege een leuke kortingsactie. Dat liet ik me natuurlijk geen drie keer zeggen. Ik heb veel foto’s van mijn opa en oma liggen die me erg dierbaar zijn. Ook kwam ik bij de verhuizing allerlei foto’s tegen van mijn broers en mij van “vroeger”. Het leek me mooi om daar een verzamelalbum van te maken.

Een fotoboek maken kun je dus eenvoudig doen met de handige software van ProBook. Ik heb zelf in Canva de achtergronden voor de pagina’s ontworpen en heb die vervolgens in het programma geüpload. Daarna kon ik heel eenvoudig puzzelen en schuiven totdat ik tevreden was. Al na één avond prutsen was mijn boek af. Ik liet het printen in een klein formaat met mooie glanzende pagina’s. De kwaliteit is echt heel mooi, moet ik zeggen.

Extra leuk is dat ik het fotoboek dus drie keer mocht ontvangen. Zo kon ik het fotoboek ook mooi cadeau doen aan mijn ouders én aan mijn opa en oma, die er allemaal erg mee in hun nopjes waren.

Kun je je voorstellen dat ik elke keer blij word als ik het boekje open? Wil jij nu ook zo’n leuk fotoboek maken via ProBook? Of wil je je vakantie herbeleven en van je vakantiefoto’s een mooi vakantieboek maken? Dan kun je daarvoor nu profiteren van een leuke kortingsactie. Je ontvangt namelijk ieder derde fotoboek gratis bij je bestelling. Met de kortingscode ZOMER19 profiteer je van deze leuke 3 halen 2 betalen-actie.

Ideaal als je toevallig nog een paar vakanties achterliep met het maken van fotoalbums. Of als je net als ik iemand anders ook blij wilt maken met een mooi fotoboek. Enthousiaste reacties gegarandeerd!

*Het derde fotoboek ontvang je gratis bij je bestelling. Deze kortingscode is alleen geldig in de boekensoftware. Eenmalig te gebruiken en niet achteraf van de factuur aftrekbaar. De kortingscode is geldig t/m 31 november 2019. Inclusief 9% btw, exclusief verzendkosten. 

foto op acryblok

5. Print de foto op woondecoratie

Een ander leuk idee voor wat te doen met je foto’s is om je foto’s te printen op een glazen blok. Dit liet ik eerder doen met een foto van mijn oma en mij. De staat nu als een acrylblok te shinen op mijn tv-kast, waardoor mijn oma er altijd een beetje bij is als ik het journaal of Netflix kijk. Een ander soort woonaccessoire van je foto laten maken kan natuurlijk ook. Fotomokken, muismats, magneten, puzzels – er is van alles mogelijk tegenwoordig.

6. Geniet van een fototaart

Vind je het niet erg om je foto op te eten? Ha, een fototaart kan natuurlijk altijd. Dat zou ik overigens niet met iedere dierbare foto doen, want voor je het weet zit je elke avond verplicht aan de slagroomtaart. Maar een keer een leuke foto op een taart afdrukken is zo’n gek idee nog niet. Ook niet als er geen feestje te vieren valt. Dan creëer je toch gewoon zelf een spontaan feestje.

7. Maak zelf een fotoslinger

Dit idee kwam ik laatst tegen op Iris’ blog en vond ik te leuk om niet te delen. Fotoslingers kom je tegenwoordig steeds vaker tegen en zien er ontzettend leuk en vrolijk uit. Je kunt bijvoorbeeld aan een korte lijn een aantal foto’s hangen met knijpertjes. Of hang touwtjes aan een mooie tak en maak daar foto’s aan vast. Het zal er vast heel feestelijk uit komen te zien. Zoiets is trouwens ook erg leuk om te doen met foto’s die je als polaroids afdrukt.

roze slaapkamer interieur

8. Vul een wandplank met foto’s

Een wandplank is een ideale oplossing voor wie graag nogal eens afwisselt met foto’s of posters. Ik heb zelf een plank in mijn slaapkamer hangen waar enkele posters en twee dierbare tekeningen van mijn opa’s en oma’s op staan te pronken. Maar een plank met foto’s lijkt me ook een leuk idee. Koop een paar lijstjes en zet daar je meest dierbare foto’s in. Op een beetje plank kun je aardig wat foto’s kwijt. Voor een speels effect kun je kiezen voor foto’s in verschillende formaten en kleurtinten en voor diverse lijstjes.

9. Gebruik je foto als achtergrond

Ben ik de enige die na anderhalf jaar nog steeds de standaard iPhone-achtergrond op haar telefoon heeft staan? Tijd voor verandering! De achtergrond op je telefoon of computer is natuurlijk perfect om je mooiste foto te laten zien. Zo kun je er nog dagelijks heel wat keren tegen aankijken, afhankelijk van je smartphonegebruik. En er komt geen print aan te pas!

10. Versier een lege deur met foto’s

Het is nog steeds een van mijn interieurwensen om mijn wc-deur eens te versieren met een paar piepkleine foto’s. Dan heb je tijdens de grote boodschap iets leuks om naar te staren. Met kneedgum kun je je vrolijke kiekjes prima een tijdelijke plek geven op de deur van het kleinste kamertje. Ook leuk voor de visite, die ongetwijfeld met net zo veel plezier tijdens de broodnodige boodschap toekijkt wie jouw geheime geliefde of dierbare hartsvriendin is en hoe jij er als klein meisje met paardenstaartjes ooit uitzag.

Nu ben ik benieuwd naar jouw tips: wat te doen met foto’s?

Pinterest - Wat te doen met je foto's

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Anouk 17 september 2019 op 7:19 am - Beantwoord

  Zo tof dat je aan jou fotoboek echt kan zien dat hij van jou is! Ik maak nooit fotoboeken, ik vind inplakken te veel werk en digitaal krijg ik het nooit echt zo dat ik het mooi vind. Ik ga het wel weer eens proberen als ik kinderen heb ?

  • Romy 22 september 2019 op 10:13 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Dank je wel! Ik vond het ook echt leuk om mijn fotoboek eigen te maken 😉 Een fotoboek maken hoeft trouwens niet eens heel veel tijd te kosten. Ik had 3-4 templates voor pagina’s gemaakt en heb die steeds herhaald. Ook heb ik de foto’s automatisch laten verdelen over de pagina’s (en daarna zelf wat aanpassingen gedaan). Daardoor ging het allemaal een stuk sneller 🙂

 2. Sanne 17 september 2019 op 7:21 am - Beantwoord

  Ik doe, zeker als ik dit lijstje zo lees, veel te weinig met mijn foto’s. Ze staan voornamelijk op mijn iPhone te staan en dat is eigenlijk ook maar zonde natuurlijk! Het is al lang geleden dat ik een fotoboek maakte voor mezelf, maar laatst heb ik samen met mijn zusjes onze ouders een cadeauboek met foto’s van onze vakantie samen cadeau gedaan. Waren ze heel blij mee en vind ik zelf eigenlijk toch ook heel leuk. Het is alleen zo’n werk om er echt wat leuks van te maken 😉

  • Romy 22 september 2019 op 2:01 pm - Beantwoord

   Wat leuk zeg, een fotoboek cadeau geven! Ik kan me voorstellen dat je ouders blij waren met zo’n persoonlijk cadeau.
   Ik vond het zelf trouwens nog meevallen qua werk om een fotoboekje te maken. Ik had een aantal templates gemaakt voor de achtergrond en heb die afwisselend gebruikt op de pagina’s. Dat scheelde heel wat werk 🙂

 3. Darina 17 september 2019 op 7:24 am - Beantwoord

  Zoveel mooie ideeen voor foto’s! Ik vind je fotoboek erg mooi geworden. Een wandplank met foto’s of een moodboard ervan maken vind ik ook hele leuke ideeen.

 4. Naomi 17 september 2019 op 7:28 am - Beantwoord

  Omdat ik in huis houd van rust, heb ik daar niet extreem veel foto’s. Alleen de familie heeft er een plekje. Ik maak altijd jaarboeken. Ik werk nu voor het derde jaar op rij elke maand m’n album bij en dan kun je dus op 1 januari af laten drukken. Ik blader er echt heel graag in.

  • Romy 22 september 2019 op 2:03 pm - Beantwoord

   Wat een mooi en bijzonder idee om elk jaar zo’n boek te maken! Ook echt leuk om daar doorheen te bladeren achteraf natuurlijk!

 5. Ilona Wielinga 17 september 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! En je IXXI collage blijft onwijs leuk!
  Ik vind het zelf ook onwijs leuk om fotoboeken van mijn vakanties te maken. Heerlijk vind ik het, om er af en toe door te bladeren en weer even terug te zijn. En verder maak ik vaak video’s, omdat ik het ook onwijs leuk vind om af en toe een video terug te kijken.

  • Romy 22 september 2019 op 2:05 pm - Beantwoord

   Ontzettend leuk dat je ook video’s maakt! Bewegend beeld van jezelf hebben is ook wel heel bijzonder 🙂

 6. Audrey 17 september 2019 op 9:15 am - Beantwoord

  Heel tof, dat fotoboekje! Ik maak eigenlijk alleen fotoboeken van grote reizen. Het zou eigenlihk veel leuker zijn om er gewoon regelmatig een te maken.

 7. Wendy 17 september 2019 op 9:31 am - Beantwoord

  Ik kan me goed voorstellen dat je (groot)ouders erg blij zijn met zo’n mooi cadeau!
  Enneh, je hebt al heel veel creatieve ideeën genoemd, maar ik heb er nog één. Voor de trouwerij van een goede vriendin heb ik een keer, in spiegelbeeld, een foto afgedrukt in de supermarkt (met gewone printer-inkt werkt dit trucje namelijk niet). Dan dat papier met de bedrukte kant tegen een vogelhuisje plakken, een speciale stift eroverheen halen, en dan goed wrijven, zodat de foto op het huisje komt te staan. ?

  • Romy 22 september 2019 op 2:06 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een ontzettend tof idee om een foto op een bijzondere manier een plekje te geven! Ik kan me voorstellen dat je vriendin daar ook heel blij mee was.

 8. bychristiana 17 september 2019 op 9:47 am - Beantwoord

  Wij hebben zelf ook veel foto’s in huis, in de woonkamer natuurlijk een fotowand en daarop hebben we foto’s afgewisseld met posters. Verder hebben we ook lijstjes met foto’s staan. Ik vind dat heel gezellig en leuk om in huis te hebben, zo blijf je je bijzondere dagen en momenten steeds herinneren. Ook hebben we fotoboeken af laten drukken, vroeger plakte ik ze altijd in, maar zo’n geprint album ziet er natuurlijk wel mooier uit.

  • Romy 22 september 2019 op 2:07 pm - Beantwoord

   Ik vind jullie fotowand ook prachtig geworden. Heel mooi om op die manier je meest dierbare foto’s een plekje te geven! Geprinte albums vind ik zelf ook erg mooi. Dat staat toch wel chic.

 9. Jessica J. 17 september 2019 op 10:30 am - Beantwoord

  Ik doe véél te weinig met m’n foto’s! Ze staan op m’n iPhone, ik post weleens iets op Instagram en dat is het. ? Na een citytrip of reis maken we weleens een fotoboekje en ook hebben we een foto op hout als herinnering aan onze reis naar Amerika, maar verder … We hebben een stukje magneetmuur in de woonkamer, misschien moeten we daar maar eens iets mee doen!

  • Romy 22 september 2019 op 2:08 pm - Beantwoord

   Het is zo leuk om mooie foto’s een speciaal plekje te geven in huis. Het klinkt alsof de magneetmuur er echt om vraagt dat daar wat foto’s worden opgehangen 😉

 10. Marloes 17 september 2019 op 2:48 pm - Beantwoord

  Het lijkt mij heel leuk om te scrapbooken. Ik schrijf nu wel vaak al teksten bij foto’s, maar nu ik meer tijd heb, wil ik er nog wat creatiever op losgaan. Gelukkig heb ik nog een heleboel foto’s die ik in mijn fotoboek moet plakken!

  • Romy 22 september 2019 op 2:09 pm - Beantwoord

   Scrapbooken is echt heel leuk om te doen! Ik vind het ook altijd een fijne manier om mijn hoofd te legen 🙂 En dankzij alle spullen die je tegenwoordig bij Action vindt, is scrapbooken ook nog eens op een heel betaalbare manier te doen.

 11. Claire 17 september 2019 op 3:30 pm - Beantwoord

  Wat een leuke tips en wat een schattig fotoboek! Super leuk voor je familie om in te kijken! Ik heb zelf ook een aantal foto’s hangen in mijn huis. Een paar op zo’n soort fotoprikbord, een paar op de koelkast en een aantal op mijn kledingkast.

  • Romy 22 september 2019 op 2:23 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat jij ook mooie foto’s verspreid door je woning hebt hangen. Foto’s kunnen een huis echt net wat persoonlijker maken 🙂

 12. Jenn 17 september 2019 op 5:02 pm - Beantwoord

  Leuk, mooi fotoboek! Ik heb ook wel eens zo’n fotoboek gemaakt. Maar ik maak ook wel eens collages, of afdrukken op canvas.

  • Romy 22 september 2019 op 2:23 pm - Beantwoord

   Ook een leuk idee, dat soort fotocollages! Ik kan me voorstellen dat dat ook erg mooi staat in huis.

 13. Evelyne 17 september 2019 op 8:25 pm - Beantwoord

  Tot op heden heb ik enkel fotoboeken gemaakt en een paar op canvas laten maken. In de toekomst wil ik wel nog eens wat meer dingen doen met foto’s zoals op hout laten maken.

 14. Mariska 17 september 2019 op 8:26 pm - Beantwoord

  In mijn vorige woning heb ik eens heel veel foto’s uit laten printen en in mijn huis op de deur geplakt. Ook had ik 3 lijsten gemaakt. Een met foto’s van mijn zusje, een met foto’s van mijn broertje en een met foto’s van mezelf. Was wel leuk!

  • Romy 22 september 2019 op 2:24 pm - Beantwoord

   Wat een mooi idee om die foto’s in de drie lijsten op een leuke manier te ordenen! Dat is toch een mooie en persoonlijke manier om je huis wat op te fleuren.

 15. Els 18 september 2019 op 8:44 am - Beantwoord

  Een fotoalbum zou ik ook echt vaker moeten maken. Van vakanties doe ik dan wel, maar niet gewoon zo. Verder heb ik laatst een foto afgedrukt van 1 bij 1,5 meter voor op de muur. Zo blij mee.

  • Romy 22 september 2019 op 6:52 pm - Beantwoord

   Wat gaaf zeg, zo’n grote foto aan de muur! Dat is natuurlijk ook iets moois om met je favoriete foto’s te doen.

 16. Justine 18 september 2019 op 10:21 pm - Beantwoord

  Jaaaa, leuke ideeën! Krijg gelijk zin om zelf ook met foto’s aan de slag te gaan. Ik ben sowieso pro “doe iets met je foto”. vroeger had ik mijn hele (kast)deur vol hangen met foto’s, haha. Tegenwoordig maak ik fotoboeken (al loop ik wel achter) heb verschillende foto’s in lijsten door mijn huis staan en – staat niet in je lijstje- ik deel de toppers ze op mijn blog en heb zo een soort van dagboek met al mijn foto’s!

  • Romy 22 september 2019 op 7:10 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je je favoriete foto’s ook een speciaal plekje geeft! Foto’s delen op je blog is inderdaad ook een mooie manier om dingen vast te leggen en voor jezelf een dagboekje te hebben. Een deur vol foto’s vind ik ook tof trouwens. Wie weet doe ik dat nog eens met mijn toiletdeur 🙂

Recente blogs

Favorieten | kluttery, kersttoetjes & Kopen Zonder Kijken-lookalike

13 december 2023|Lifestyle|

Alle favorieten verzamelen! Eens in de zoveel tijd geef ik een heleboel favoriete producten, tools, apps, websites of tv-kijkvoer een spotlight op mijn blog. Gewoon omdat ze het verdienen of omdat mijn leven een stuk minder leuk of makkelijk zou zijn zonder ze. Wat zou ik bijvoorbeeld moeten zonder favoriete kersttoetjes, leuk kijkvoer nu Kopen Zonder Kijken niet op de buis is, of mooie sieraden die écht met liefde zijn gemaakt? In deze favorieten-editie heb ik weer veel lievelings-dingen te delen. Met onder andere een armband om verliefd op te worden, een handige IKEA-actie voor mede-verbouwers, een thee-tip en een handige app voor de echte structuurfans.

Wat zit er in mijn survivalkit voor de herfst?

24 oktober 2017|Lifestyle|

De herfst is de periode van vallende blaadjes, cocoonen onder een dekentje en genieten van de regen die tegen de ramen tikt. Maar ook betekent de herfst dat de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de files weer opdoemen. Een paar dingen die voor mij helaas geen reden tot een vreugdedansje zijn. Toch zit ik in de herfst gelukkig niet mokkend op de bank. Met een goed survivalpakket is de herfst namelijk ook prima door te komen. Benieuwd welke items er in het ‘Help-Romy-de-herfst-door-pakket’ zitten? Ik laat je 7 producten zien waar ik niet zonder kan in de herfst.

Couscous met geglaceerde wortels & (vegan) yoghurtdressing

22 maart 2023|Recepten|

"Geglaceerde wortels" klinkt meteen zo chic en restaurantachtig. Maar geloof me: hier hoef je totaal geen culinair wonder voor te zijn. Het zijn gewoon wortels die in zoetstof (zoals agavesiroop) en olijfolie met wat kruiden zijn geroosterd in de oven. Daardoor krijgen ze een glazig laagje én een verrukkelijke smaak. Ik maak geglaceerde wortels zelf graag in combinatie met couscous en eet er dan het liefst een frisse yoghurtdressing bij. In dit recept komen al die elementen samen. Een feestelijke en goed vullende maaltijd die echt even anders is dan een standaard couscous met roerbakgroenten. Extra lekker met geroosterde hazelnoten erbij!