Barcelona3 2

Weg met de innerlijke stem! (5 tips)

 • 18 oktober 2017
 • 31 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Heb jij weleens last van een irritant stemmetje dat jou vervelende dingen influistert? Misschien is het een vervelend piepstemmetje of juist een indringende basstem die te pas en te onpas opdoemt in je hoofd? Dat noem je ook wel een innerlijke stem, die wel weet hoe hij jou de put in moet praten of je een slecht gevoel kan geven. Ook mijn innerlijke stem heeft nogal eens een negatieve mening over dingen die ik doe of zeg. Dit zijn een paar manieren die mij helpen om mijn innerlijke stem zo af en toe de mond te snoeren. Misschien heb jij ook iets aan deze 5 tips.

1. Onderscheid je innerlijke stem van jouzelf

Een eerste stap om je innerlijke stem de mond te snoeren, is om die stem los te zien van jouzelf. Je bent al een heel eind als je bijvoorbeeld niet direct zegt “Ik vind mezelf niet goed genoeg”, maar in plaats daarvan spreekt van “Mijn innerlijke stem vindt me niet goed genoeg.” Daarmee houd je het buiten jezelf. Probeer bewust stil te staan bij wat jij wilt of vindt van iets, los van wat je kritische stem daarover zegt. Hoe zou JIJ het aanpakken? Een goede tip misschien: geef je innerlijke stem een naam. Zo kun je jezelf afvragen ‘Wat wil Romy?’ en ‘Wat wil [insert naam]?’ om vervolgens natuurlijk naar je eigen stem te luisteren.

2. Boost je zelfvertrouwen

Je kunt je innerlijke criticus ook onderuit halen door je zelfvertrouwen te vergroten. Nu is dat natuurlijk niet zo eenvoudig. Maar een mooie eerste stap is al om eens in een notitieboekje de mooiste complimenten bij te houden die je te horen krijgt. Of schrijf op waar je trots op bent, waar je blij mee bent aan jezelf of wat je in je leven al hebt bereikt. Door hier bijvoorbeeld één keer per week bij stil te staan, ben je misschien al iets beter gewapend tegen de uitspraken van jouw innerlijke criticus. Wanneer dat irritante stemmetje weer eens opspeelt, kun je dan in ieder geval iets tegen haar uitspraken inbrengen.

3. Wees je bewust van je innerlijke stem

Vaak is het best goed mogelijk om zelf te signaleren wanneer je innerlijke stem de kop opsteekt en kun jij daar een besluit over nemen. Vergelijk je innerlijke stem eens met een vage kennis die onaangekondigd voor je deur staat om overal haar ongezouten mening over te geven. Wanneer ze aanbelt, weet je al waar je aan toe bent. Toch doe je waarschijnlijk uit automatisme voorzichtig de voordeur open en luister je naar wat ze te zeggen heeft. En dan komt het punt waarop jij kunt ingrijpen door haar toe te spreken. “Dankjewel voor je advies, maar ik weet genoeg!” Om vervolgens de deur te sluiten en verder te gaan. Misschien blijft je criticus dan nog even tetteren. Maar als jij haar de rug toekeert, zal ze vast na een tijdje de hoop opgeven.

weg met de innerlijke stem tips

4. Ga in gesprek met je innerlijke stem

In plaats van direct te luisteren naar wat het tetterende stemmetje te zeggen heeft, kun je ook kritisch zijn tegenover die stem. Waarom vindt de criticus dit? Kun je tegenargumenten bedenken voor wat ze je vertelt? Een opdracht die ik ooit tegenkwam, is om op papier een dialoog met mijn innerlijke stem uit te schrijven en daarbij mijn linker- en rechterhand te gebruiken. Bevraag daarbij vooral kritisch alles wat je innerlijke criticus zegt. Bijvoorbeeld:

 • “Ik vind dat je deze opdracht hebt verpest?”
 • “Ja maar, waarom vind je dat?”
 • “Omdat je een fout hebt gemaakt.”
 • “Ja maar, hoe erg is dat nu eigenlijk?”

Als je rechtshandig bent, schrijf je met rechts op wat jij zelf zou zeggen en met links wat je criticus daarop zegt. Als je linkshandig bent, doe je dit precies andersom. Deze opdracht dwingt je om voor beide stemmen in je hoofd een ander gebied van je hersenen te gebruiken. Het heeft bij mij geen wonderen verricht, maar helpt me wel om in concrete situaties onderscheid te maken tussen wat ik vind en wat mijn criticus vindt.

5. Haal je schouders op

Ten slotte is het belangrijk om te beseffen dat jouw innerlijke stem simpelweg één visie heeft die misschien anders is dan de jouwe. Je zult waarschijnlijk niet zomaar het advies van Jan en Alleman op straat opvolgen. Waarom is de mening van je innerlijke stem dan wel zo belangrijk voor je? Als de criticus je iets wijsmaakt, haal dan je schouders op en denk “Bedankt voor de tip! Fijn dat je dit vindt! En dus?” Zit er een kern van waarheid in de gedachte? Dan kun je besluiten er iets mee te doen. Maar kun je er weinig goeds uit halen? Laat het dan gewoon eens het ene oor in en het andere oor weer uitgaan. Weg met die vervelende stem!

Heb jij vaak last van een innerlijke criticus?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 18 oktober 2017 op 6:15 am - Beantwoord

  Deze perfectionist ten top heeft regelmatig last van haar innerlijke criticus. Ik heb geleerd om op die momenten een white book te beginnen. Alles te noteren wat positief is en daar je gedachten bij neer te zetten.

  • Romy 19 oktober 2017 op 7:34 am - Beantwoord

   Wat goed dat je op die momenten tegen je innerlijke criticus ingaat met zo’n white book vol positieve dingen. Zo kun je waarschijnlijk al iets beter relativeren wat de innerlijke criticus je te zeggen heeft.

 2. Els 18 oktober 2017 op 6:35 am - Beantwoord

  Wat goed geschreven en wat een goede tips! Ik moet soms ook echt minder naar de innerlijke criticus luisteren :-).

 3. Darina 18 oktober 2017 op 6:42 am - Beantwoord

  Goede tips om hier mee om te gaan. Ik heb er zo nu en dan ook wel last van.

 4. Neverdullmoments 18 oktober 2017 op 7:53 am - Beantwoord

  Mijn innerlijke criticus is er goed in om mij uit te lachen bij domme acties of awkward momentjes. Vaak kan ik er dan ook wel om lachen en daar kan ik dan weer wat mee voor een blog 😉 Verder heb ik er niet echt last van, omdat ik inderdaad met de IC in gesprek ga en het daardoor vaak ook kan relativeren! Wel een heel goed artikel dit, zeg!

 5. Amy 18 oktober 2017 op 9:05 am - Beantwoord

  Dit zijn echt goede tips Romy, fijn artikel! Van mijn coach heb ik geleerd met een afstand en objectief te kijken naar mijn inner criticus. Dus allereerst onderscheid maken tussen feit/mening. Vind ik dat ik iets verpest heb of is dat feitelijk zo? Waarom? Wat betekent dat? Wat denk je dat anderen ervan vinden? Waarom? Hoe zou jij het vinden als een ander het zo had aangepakt? En zo in stapjes ‘het ‘probleem’ te ontcijferen. Dan blijkt vaak dat het allemaal wel meevalt.

 6. Loes 18 oktober 2017 op 9:49 am - Beantwoord

  Oei, lastig dit. Ik moet zeggen dat ik heel erg kritisch ben tegenover mezelf en dat is nog wel eens moeilijk. Je er bewust van zijn is inderdaad al stap nummer 1, dus goed dat je die als tip geeft!

  • Romy 19 oktober 2017 op 7:34 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! 🙂

  • Romy 19 oktober 2017 op 7:35 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! 🙂 En wat mooi om te horen dat jouw innerlijke criticus zich best wel koest houdt, juist omdat je er graag tegenin gaat. En inderdaad, de domme acties of awkward momenten die de innerlijke criticus misschien stom vindt, zijn wel vaak perfect materiaal voor de blog 🙂

  • Romy 19 oktober 2017 op 7:36 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! 🙂 Wat mooi dat je objectief naar je innerlijke criticus hebt leren kijken. Ik kan me voorstellen dat zo’n feitelijke/analytische benadering heel handig is om je innerlijke criticus de mond te snoeren. Vaak zit er namelijk eigenlijk helemaal niet zo’n goede reden achter wat de criticus te zeggen heeft.

  • Romy 19 oktober 2017 op 7:37 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je ook nog weleens erg kritisch bent naar jezelf toe! Bewustzijn is al een hele stap en is echt minder moeilijk dan het lijkt. Hopelijk kom je daar al iets verder mee 🙂

 7. Johanne 18 oktober 2017 op 11:55 am - Beantwoord

  Ik kan soms (geheel onterecht) verschrikkelijk kritisch op mezelf zijn. Ergens weet ik wel dat het inderdaad ‘slechts’ mijn innerlijke criticus is, maar ik vind het lastig om mezelf daarvan los te koppelen. Goed onderwerp om eens bij stil te staan. Want ik geloof best dat er heel veel mensen zijn die hier last van hebben en geen idee hebben hoe ze hier een beetje normaal mee om kunnen gaan. Of in ieder geval realistischer naar zichzelf kunnen kijken. Want dat is het een beetje he, die innerlijke criticus zorgt ervoor dat je de waarheid soms mist/negeert…

  • Romy 19 oktober 2017 op 8:04 am - Beantwoord

   Wat rot dat jij ook regelmatig last hebt van zo’n kritische stem in je hoofd! Het is inderdaad precies wat je zegt: je innerlijke criticus is vaak heel onrealistisch, maar toch nemen we die onterecht kritische gedachten nog weleens voor waar aan. Juist daarom is het goed om je er in ieder geval van bewust te zijn dat die criticus er nogal eens compleet naast kan zitten 🙂

 8. Anna 18 oktober 2017 op 12:58 pm - Beantwoord

  Wat een ontzettend handige tips. Ik heb de laatste tijd heel erg last van die vervelende innerlijke criticus haha. Vreselijk irritant! Ik ga eens opschrijven waar ik allemaal trots op ben, sowieso is dat goed om eens bij stil te staan 🙂

  • Romy 19 oktober 2017 op 8:06 am - Beantwoord

   Wat fijn dat je iets aan mijn tips hebt 🙂 Hopelijk helpt zo’n trots-lijstje al een beetje. En inderdaad, ook los van je innerlijke criticus is het goed om eens bewust stil te staan bij waar jij trots op mag zijn!

 9. Lies 18 oktober 2017 op 1:36 pm - Beantwoord

  Ik heb al jaren last van mijn criticus, ik heb al wel geleerd hoe ik er mee om kan gaan, maar soms wint hij nog steeds.
  Goeie tips ook hier wel!

  • Romy 19 oktober 2017 op 8:07 am - Beantwoord

   Dankejewel voor je compliment! Wat goed om te horen dat je over het algemeen een goede manier hebt gevonden om je criticus de mond te snoeren. Maar helaas kan zo’n criticus soms inderdaad helaas nogal hardnekkig zijn.

 10. Inge | Monsieur Mango 18 oktober 2017 op 2:23 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips weer Romy! Die innerlijke criticus is soms een b*tch.. heel vervelend, maar ik ga eens een aantal tips toepassen. Kijken of dat helpt! 🙂

 11. Marloes 18 oktober 2017 op 3:02 pm - Beantwoord

  Tijdens stressvolle periode ben ik zo ontzettend kritisch op mezelf. Dat draagt allemaal niet bij aan mijn gemoedstoestand, haha. Dit jaar was wel redelijk heftig op dat gebied en ik weet dat ik er wat aan moet doen, maar het is ook zo lastig. Je geeft in elk geval hele fijne tips, ik ga deze blog even opslaan om nog eens terug te lezen.

 12. Nikita 18 oktober 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

  De innerlijke criticus is veel te streng bij mij. Zeker op gebied van schoolresultaten. Het is grappig dat je artikel net vandaag online komt, want ik had vandaag mijn gesprek met mijn vertrouwenspersoon zoals ik al zei. Het ging hier ook voor een stuk over. Hij vroeg me wat het probleem was, waarom ik kwam en ik legde dat uit dat ik me onzeker voel over mezelf, onder andere schoolresultaten. Het eerste wat hij zei was; ‘Heb jij al eens goed naar je rapport gekeken?’. Waarmee hij meteen wou duidelijk mee maken dat dat iets is waar ik me totaal geen zorgen over hoef te maken. Ik stel mezelf veel te veel in vraag en het is goed om over jezelf te oordelen en te kijken waar je staat. Maar bij mij is dat de overdreven waardoor ik mezelf vaak down maak. Hij heeft een punt. Dus mijn werkpuntje zal worden om wat meer trots te zijn op mezelf, en eens tevreden zijn als ik een 6.5 heb als cijfer. En als ik dan perongeluk een keer iemand kwets, om mezelf dat niet zo kwalijk te nemen. Dus misschien moet ik mezelf van die misstap van bijna een jaar geleden eindelijk een keer vergeven? We maken allemaal fouten toch? Want ik ben blij met mezelf, het is alleen die misstap en het feit dat ik mezelf daar mee kwel, dat me het moeilijkste maakt. Wordt het niet eens tijd dat ik mezelf ga vergeven? Als een ander dit bij mij zou gedaan hebben, was ik het allang vergeten. Want het gevoel dat ik goed in mijn vel zit heb ik echt al een hele lange tijd nu, en hoe fantastisch groot zou dat gevoel worden als ik mezelf vergeef? Mijn vertrouwenspersoon is er maar weer eens in geslaagd om iets wat niet lukte, toch te doen lukken. Een held van een leerkracht, dat is het 😉 En nu ga ik mijn soap kijken, een spelletje doen en genieten van mijn overwinning van vandaag. Want ik maak een nieuwe start en vanaf nu (nu ik dit neergetypt heb) besluit ik om mezelf niet langer de veroordelen om de misstap die ik maakte, en om mezelf met open armen te ontvangen <3

  • Romy 19 oktober 2017 op 8:08 am - Beantwoord

   Precies! Als ik mijn innerlijke criticus moet visualiseren, stel ik me ook echt een bitch bij haar voor. Hopelijk heb je iets aan een paar van mijn tips 🙂

  • Romy 19 oktober 2017 op 8:09 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je misschien iets met mijn tips kunt! Heel lastig als je, juist wanneer je onder druk staat, zo kritisch op jezelf kunt zijn! Het is niet makkelijk om in te gaan tegen zo’n stemmetje dat maar door blijft tetteren, maar je ervan bewustzijn en het ‘gesprek’ durven aan te gaan, kan soms al zoveel helpen.

  • Romy 19 oktober 2017 op 8:12 am - Beantwoord

   Wauw, wat ontzettend mooi dat je vandaag zo’n belangrijke en grote stap hebt gezet op weg naar liever zijn voor jezelf en minder kritisch kijken naar wat je doet of presteert. Zo te horen ben je al onwijs ver en heeft vandaag een buitenstaander je alleen nog maar een paar stappen verder op weg geholpen. Je hebt ook helemaal gelijk: iedereen maakt misstappen en daar hoef je jezelf niet mee te blijven kwellen. Het is soms tijd om jezelf te vergeven en vooruit te gaan, ook al vindt je innerlijke criticus misschien iets anders. Wees trots op jezelf en geniet van je overwinning! 🙂

 13. Loes | Gewoon iets met Loes 18 oktober 2017 op 9:42 pm - Beantwoord

  Ik heb onlangs een ‘lezing’ over Gelukskunde gehad van Mirjam Spitholt (dikke vette aanrader trouwens) en die heeft de innerlijke criticus een naam gegeven: Karel. En die Karel is op bepaalde momenten wat vaker aanwezig in mijn hoofd dan op andere momenten. Maar het is enorm goed om er bij stil te staan en om het gesprek met Karel aan te gaan. Het schouders ophalen helpt bij mij enorm, alleen al om de spanning uit mijn schouders weg te halen :-).

  • Romy 19 oktober 2017 op 8:14 am - Beantwoord

   Oh, die lezing klinkt wel heel interessant, zeg! En het kan inderdaad al zoveel helpen om je innerlijke criticus een naam te geven, zodat je makkelijker het gesprek met hem of haar kan aangaan en hem/haar soms de rug kan toekeren. Zo’n innerlijke criticus als Karel kan nog best hard in je oren tetteren, maar soms is het goed om je gewoon om te draaien, je schouders op te halen en Karel even de deur te wijzen 🙂

 14. Oui Nathalie 19 oktober 2017 op 5:37 am - Beantwoord

  Wat mooi omschreven, heel vaak is dat stemmetje in je hoofd helemaal niet zo van toepassing en moet je inderdaad maar is gewoon je schouders ophalen!
  Fijne tips!
  Liefs, Nathalie

  • Romy 19 oktober 2017 op 8:15 am - Beantwoord

   Dankjewel! En die innerlijke criticus heeft het inderdaad vaak helemaal niet bij het juiste eind. Juist daarom is het soms goed om je schouders op te halen of je innerlijke criticus met tegenargumenten eens flink de les te lezen 🙂

 15. Lilian 19 oktober 2017 op 11:50 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik heb er ook zo’n last van. Ik vind het vooral vervelend als ik fouten maak ik mijn werk. En maken anderen fouten, dan ben ik heel begripvol. Zou ik bij mezelf ook eens moeten doen, haha. Maar ben nu mindfullness meditatie aan het doen, dat gaat daar ook heel erg over. Als je gedachten afdwalen, haal ze dan gewoon terug zonder teleurstelling of oordeel. Lief zijn voor jezelf 🙂

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:58 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je bent begonnen met mindfulnessmeditatie en dat het je al zo’n mooi inzicht heeft opgeleverd! Gek is het eigenlijk, hè, dat we soms zoveel kritischer zijn op onszelf dan op anderen, zelfs als het om precies dezelfde situatie zou gaan?!

 16. Saskia 22 oktober 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Mooie artikel! Ik moet zeggen dat ik er steeds minder last van heb. Ben voor mezelf de lat lager aan het leggen, waardoor ik minder perfectionistisch ben. Het stemmetje is daarmee ook onderdrukt en weinig aanwezig… Ik probeer daarnaast altijd het positieve te zien, ook in de negatieve situaties. Ben erg blij dat het stemmetje is opgehouden met praten.. Of opgehouden, hij heeft een andere stem gekregen: een positievere.

  Fijne Zondag!

  • Romy 23 oktober 2017 op 7:16 am - Beantwoord

   Wat ontzettend fijn om te horen dat jouw innerlijke criticus een stuk milder en positiever is geworden. Zo fijn als je de lat voor jezelf iets lager kunt leggen en je echt kunt focussen op waar je goed in bent 🙂

Recente blogs

17 supersimpele en kleine bespaartips om je energieverbruik te verminderen

2 november 2022|Groen doen, Lifestyle|

Ik was altijd al een fanatiekeling wat betreft stroom besparen. Vanwege het milieu én omdat ik mijn geld liever aan leukere dingen uitgeef dan aan de energierekening. Sinds de kosten voor gas en stroom door het dak gaan, doen we er nog een duurzaam schepje bovenop hier thuis. We hebben de verwarming tot nu toe nog niet aan gehad en maken er graag een sport van om door kleine aanpassingen minder uit het stopcontact te hoeven aftappen. Omdat ik vast niet de enige ben die van energieverbruik verminderen een sport heeft gemaakt, hierbij 17 tips waarmee je jouw energierekening in toom houdt.

Favorieten | Action bullet journal, Vamos! en pandacrème

30 januari 2018|Lifestyle|

Elke maand ontdek ik wel gouden pareltjes, oftewel fijne, heerlijke of gewoon handige favorieten. Dat kan variëren van een prachtig notitieboekje tot een heerlijk luchtje dat ik dagelijks draag. Eerder deelde ik vaak 5 favoriete producten, maar dit keer besloot ik favorieten iets breder te nemen. Ook een leuke hotspot, een geweldige voorstelling of een grappige tv-serie verdient namelijk een plek in mijn favorieten. Daarom deel ik vandaag 9 diverse favorieten. Lees snel verder voor onder andere een fijne pandavormige crème en mijn favoriete hotspot op een idyllische locatie in Amsterdam. 

Vegan ontbijttaart met blauwe bessen (supersimpel!)

12 maart 2023|Recepten|

Ontbijten met taart - dat klinkt als de dag feestelijk starten, toch? Nu ben ik sowieso een stuk vrolijker aan het begin van de dag als mijn maag van een goede bodem is voorzien. Maar als er op mijn bord iets verjaardags-waardigs ligt, is de start van de dag nog ietsje vrolijker wat mij betreft. Daarom ben ik op z'n tijd gek op een ontbijttaart. Daar hoef je echt niet uren voor in de keuken te staan. Het maken van dit taartje kost hooguit 10 minuten. Daarna heb je meteen voor een paar ontbijtjes, lunches of snacks een lekkere portie klaarstaan. Dus zin in iets extra lekkers én gezonds vandaag of morgen? Probeer dit recept voor vegan ontbijttaart. Extra lekker door de warme blauwe bessen bovenop!