Action foamtape 1 2

Wat als je wel WILT, maar niet DURFT? (5 tips)

 • 20 december 2017
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Ik wil graag in mijn eentje backpacken, maar ik vind het te eng.” of “Ik wil wel een blog beginnen, maar ik durf het niet.” Een reis maken naar Australië? Of met Sprs.me op verrassingstrip? Ik zou wel willen, maar het is een ander verhaal of ik het ook echt durf. Het is dan ook niet altijd eenvoudig om de daad bij het woord te voegen en je grootste angsten, schuldgevoelens of onzekerheden aan de kant te zetten. Soms lijken ‘willen’ en ‘durven’ mijlenver bij elkaar vandaan te staan. Hoe kom je dan toch zover dat je iets niet alleen heel graag wilt, maar ook echt doet? Dit zijn 5 tips om je daarbij te helpen.

wel willen niet durven

 

1. Bepaal hoe graag je het wilt

Iets wat mij persoonlijk heeft geholpen om dingen aan te gaan, is de vraag “Wil je het écht?”. Wil je het zo graag dat je bereid bent ervoor te vechten of andere dingen op te geven? Of heb je dat er eigenlijk niet voor over? Besluiten om je angsten niet aan te gaan, is namelijk ook een keuze en is ook helemaal oké. Choose your battles. Zo koos ik ervoor om wél de Empire State Building op te gaan. Dat wilde ik zó graag dat ik bereid was daarvoor mijn hoogtevrees aan te gaan. Mijn angst om in een superdeluxe over-de-kop-en-lanceer-achtbaan te stappen, liet ik daarentegen voor wat hij was. Het bracht me zelfs een beetje rust om niet meer bij elk pretparkbezoek gefrustreerd te zijn als ik alweer niet die achtbaan in ga.

2. Denk in stappen

Als je twijfelt of je een droom wel durft aan te gaan of niet, realiseer je dan dat je het niet per se in één keer hoeft te doen. Zoals ik al eerder schreef, kun je sommige spannende dingen heel goed opdelen in kleinere stappen. Natuurlijk zou het geweldig zijn als je in één keer de sprong in het diepe durft te wagen, maar het komt ook regelmatig voor dat een stap-voor-stapaanpak fijner is. Net zoals je niet van de ene op de andere dag een marathon loopt of een berg beklimt, zo kun je je ook stap voor stap voorbereiden op iets uitdagends. Begin gewoon met de stappen die je wél durft te zetten.

3. Vraag om een steuntje in de rug

Wie of wat kan jou helpen om het wél te durven? Is er iemand die jou wel over de streep kan trekken? Een lieve vriend(in), een fijne broer of zus of misschien een mentor of een collega? Wanneer je iets niet durft, is een klein steuntje in de rug soms alles wat je nodig hebt om wél de stap te wagen. Bespreek jouw mooie plannen met iemand anders of ga samen plannen maken. Misschien kan diegene je net over de drempel trekken of je de bemoedigende woorden toefluisteren waar je behoefte aan hebt. Je staat er niet alleen voor.

4. Kies voor plan B

Als je angsten heel groot zijn, kan het frustrerend zijn wanneer je wel wilt, maar écht niet de stap durft te zetten. Op zo’n moment is het soms beter om te kijken naar andere mogelijkheden. Misschien is dit niet hét moment om bijvoorbeeld naar de andere kant van de wereld te reizen. Laat het los en ga voor nu op zoek naar een plan B. Gaat het hem niet worden om alleen met een rugzak naar Australië te reizen? Begin met een weekje backpacken door Europa in plaats van een paar maanden Down Under te zitten. Gelukkig kun je vaak – met een beetje creativiteit – ook een andere optie bedenken. En die grote droom? Die kun je altijd later nog waarmaken.

5. Wakker je wilskracht aan

Met wilskracht kun je, ook als je bang bent, heel ver komen. Ook kun je je eigen wilskracht een boost geven. Dat kun je bijvoorbeeld doen door op papier te zetten wat het je oplevert om iets spannends aan te gaan. Maak een moodboard of stel een lijstje op met de mooie voordelen die het je zou brengen. Dat briefje kun je bijvoorbeeld in je telefoonhoes of in je portemonnee schuiven. Ga vervolgens aan de slag met die spannende stap, eventueel met deze helpende gedachten erbij. Elke keer dat je twijfelt of je er wel goed aan doet of het spannend vindt, kun je het briefje erbij pakken. Hoe spannend het ook is, jij weet waar je het voor doet.

Is er iets wat jij wel wilt, maar echt niet durft?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 20 december 2017 op 7:01 am - Beantwoord

  Fijne tips en die kn nu vast gebruiken. Ben op m’n blog met een project bezig. Alles staat klaar alleen ik durf het nog niet online te zetten? ‘Iets met bang dat ik het niet kan en bang dat als het fout loopt…dan?’ Soms baal ik van dit soort gedachten

  • Romy 20 december 2017 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je zo bang bent om het online te plaatsen! Als je alles klaar hebt staan en er zelf enthousiast over bent, dan zou ik zeggen: gewoon doen! Je angst van tevoren is vast groter dan in werkelijkheid nodig is 🙂 En jou kennende is het vast iets heel gaafs 🙂

 2. Nikita 20 december 2017 op 7:16 am - Beantwoord

  Iets wat mij angst aanwakkert, maar wat ik ooit wel zou willen is ooit met mijn zelfgrschreven verhaal naar een uitgeverij gaan. Maar ik ben bang voor de afwijzing. Aan de andere kant, het is ook wel mijn droom om schrijver te zijn. Ooit zal ik die angst overwinnen en naar een uitgeverij stappen. Want het is zonde om een droom op te laten gaan door angst. Als ik het liedje ‘Vallende sterren’ van Nick en Simon hoor moet ik hier altijd aan denken. Op een dag komt het wel, dan ligt er een boek van mij in de rekken! Ik kan dan wel zfgewezen worden, maar Harry Potter is ook eerst door alle uitgeverijen geweigerd. En kijk nu. Iedereen kent die boeken. Mooi artikel! Ik ga het in stapjes aanpakken en misschien stukjes aan een proeflezer laten lezen. Dan kan ik daarop verder broeden en dan voelt het minder eng want dan heeft er al een keer iemand het gelezen 🙂

  • Romy 20 december 2017 op 7:23 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend gaaf dat je erover nadenkt om je boek naar een uitgeverij te sturen. Je hebt helemaal gelijk dat Harry Potter ook ooit is afgewezen, maar dat dat niets zegt. Wie niet waagt, die niet wint. Het kan je zoiets moois opleveren als je het probeert. Zo te horen heb je al hele mooie stappen op de planning staan. Supergoed dat je die stappen wilt gaan zetten. Ik hoop zo dat het je iets moois brengt en dat je ook van de weg naar jouw ultieme droom toe echt kunt genieten 🙂

 3. Darina 20 december 2017 op 8:05 am - Beantwoord

  Goede tips. Het is heel herkenbaar. Ook ik ben bezig met het schrijven van een boek en het idee dat ik afgewezen zal worden, vind ik heel eng, ook al weet ik, dat dit dan nog niet het einde van mijn droom hoeft te betekenen. Maar ik ga zeker deze sprong wagen! Ook zou ik een tijdje in Parijs willen doorbrengen, maar ik ben nog nooit alleen in het buitenland geweest, dus ook dat vind ik wel spannend. Maar ooit ga ik dat toch doen! 🙂

  • Romy 20 december 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wat een mooie dromen noem je! Ik kan me voorstellen dat je beide dingen erg spannend vindt, maar wat zou het mooi zijn als je daar toch ooit mee aan de slag kunt gaan 🙂 Een afwijzing van het boek is inderdaad niet het einde van de wereld. Het zou jammer zijn als het zo loopt, maar het is al zo veel waard als je het in ieder geval hebt geprobeerd.

 4. Rianne 20 december 2017 op 8:35 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb altijd een hoop plannen, die van heel klein tot heel groot variëren. Ik merk zelf dat ik me vaak laat belemmeren door de mening die een ander misschien heeft, daar zit mijn grootste angst in. Maar ik weet zeker dat er vast nog wel een dag komt dat ik me daar niks van aantrek en gewoon mijn eigen plan trek 🙂

 5. Maaike 20 december 2017 op 8:52 am - Beantwoord

  Goede tips! Zeker omdat je ook noemt ‘choose your battles’ . Je soms bij een angst neerleggen en het accepteren is ook prima. Twee clichés die ook nog wel eens willen helpen zijn: wat is nou het allerergste wat er kan gebeuren? Een afwijzing of heimwee? En je kunt beter spijt hebben dat je iets hebt geprobeerd dan spijt dat je iets nooit hebt gedaan. De reactie die ik het meest hoorde toen ik voor een jaar naar Australië vertrok was; jeetje, dat je dat durft! En ik dacht alleen maar; als het niks is kom ik gewoon terug hoor. Ik was trouwens ook heel bang op de Empire State Building. Ik voelde hem gewoon heen en weer gaan. Maar wat een uitzicht! Dat had ik niet willen missen.

  • Romy 20 december 2017 op 7:31 pm - Beantwoord

   Het kan inderdaad heel vervelend zijn als je bang bent voor wat anderen van je plannen vinden. Zelf merk ik wel dat ik in de loop der jaren steeds iets minder voor anderen denk en dat ik beter mijn eigen pad kan volgen. Ik weet zeker dat dat jou ook gaat lukken. Die plannen worden vast in de toekomst werkelijkheid – dat geloof ik zeker 🙂

  • Romy 20 december 2017 op 7:45 pm - Beantwoord

   Dat zijn inderdaad ook twee mooie en waardevolle uitspraken om bij stil te staan wanneer je een angst aangaat. Zo had ik nog nooit tegen zoiets als een reis naar Australië aangekeken. Het lijkt een enorme stap om een tijdje naar de andere kant van de wereld te gaan, maar je kunt eigenlijk altijd ook weer terugkomen. Dat besef is al een fijne manier om het te relativeren.
   Toen ik op de Empire State Building stond, voelde ik trouwens ook het gebouw bewegen. Maar het was zo’n geweldige ervaring, dus ik ben nog altijd blij dat ik het toch heb gedaan.

 6. Sam - singlereadytomingleblog 20 december 2017 op 9:17 am - Beantwoord

  Haha, dat van die blog was ik echt een goed jaar geleden. Ik schrijf nu al dik anderhalf jaar over mijn dates, maar ik gooide die dingen nooit online want 1) HAHAHA, daar is toch echt niemand in geïnteresseerd en 2) vinden de dates in kwestie dat wel goed? Gelukkig bleek het met dat eerste goed mee te vallen, en dat tweede… tja, nog niemand achtergekomen, haha! Soms moet je iets inderdaad gewoon doen. Valt het tegen, tja, dan heb je het wel geprobeerd hé 🙂

  • Romy 20 december 2017 op 7:46 pm - Beantwoord

   Precies! Je kunt beter spijt hebben van iets wat je wel hebt gedaan dan van iets wat je niet hebt gedaan 🙂 Zo gaaf dat je toch de stap naar je datingblog hebt gezet! Ik lees je artikelen steeds met veel plezier en een grote lach op mijn gezicht.

 7. Susan 20 december 2017 op 9:26 am - Beantwoord

  Goede tips Romy 🙂

 8. Lindsey Beljaars 20 december 2017 op 9:29 am - Beantwoord

  Wat een leuke en goede tips!

 9. Loes 20 december 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Soms moet je ook gewoon over je angst heen stappen en denken ‘just do it’! Ik had dat heel erg toen ik naar het buitenland ging voor een semester. Ik vond het doodeng, maar heb het gewoon gedaan. En ben super blij met die keuze!

  • Romy 20 december 2017 op 8:41 pm - Beantwoord

   Precies! Soms is het het beste om het maar gewoon te doen of in ieder geval te proberen. Wat een spannende stap om een tijdje in het buitenland te studeren. Zo stoer dat je het toch hebt gedaan en fijn dat het zo goed is bevallen 🙂

 10. Johanne 20 december 2017 op 10:32 am - Beantwoord

  Er zijn zoveel dingen die ik wil maar niet durf. En het is precies wat je zegt: hoe graag wil jij iets en ben jij bereid om je angst te overwinnen? Dat is één van de redenen waarom ik The Subtle Art of Not Giving a F*ck zo goed vindt. Dat gaat niet per se over angst, maar wel over het écht overgaan tot dingen doen. Waarom wil jij iets zo graag? En wat houdt je tegen? En angst is daarin een leidende factor. Maar als je echt iets wil, dan moet je bereid zijn je angsten opzij te zetten, denk ik. Aan de andere kant is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zit ik nog steeds vast in bepaalde dingen. Ik wil ze heel graag, maar mijn hersenen/hart/en de rest zijn nog niet zo ver. Fijn tips!

  • Romy 20 december 2017 op 8:46 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad een hele mooie manier om er tegenaan te kijken! Als je iets echt wilt, dan moet het mogelijk zijn om dingen te overwinnen of aan de kant te zetten. Het is niet makkelijk om over je angsten heen te komen, maar het kan wel helpen als je weet waar je het voor doet en dat écht heel graag wilt bereiken. Het kan best zijn dat nu nog niet het moment is om die spannende dingen aan te gaan en dat je er nog niet echt aan toe bent. Maar als je het echt wilt, dan komt er vast een moment dat je je er wél klaar voor voelt 🙂

 11. Lies 20 december 2017 op 10:40 am - Beantwoord

  Ik ben er al 5 jaar over aan het denken om voor een eigen huis te gaan, maar ik durfde niet. En nu heb ik de knoop doorgehakt en wordt dat mijn project voor 2018.

 12. Simone 20 december 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Goede tips! Fijn dat je hier aandacht aan besteed want het is zo rot als je dingen laat gaan / liggen door bepaalde angsten.

 13. marleen 20 december 2017 op 11:02 am - Beantwoord

  Goeie tips! Ik wil heel veel, dat is het probleem een beetje geloof ik, haha!

 14. Danielle 20 december 2017 op 11:14 am - Beantwoord

  Vooral de eerste tip vind ik heel goed. Ik ben zo iemand die van alles wil en je kunt nou eenmaal niet alles doen wat je wil, hoe graag mensen je dat ook laten geloven. Dat accepteren en alleen kiezen voor de dingen die je écht heel graag wilt zorgt ervoor dat de stap om het dan ook echt te doen veel minder groot wordt.

  • Romy 20 december 2017 op 8:47 pm - Beantwoord

   Wat onwijs goed dat je de stap toch hebt durven zetten! 2018 belooft een spannend, maar mooi jaar te worden zo te horen 🙂

  • Romy 20 december 2017 op 8:48 pm - Beantwoord

   Precies! Je kunt wel 101 spannende ideeën in je hoofd hebben, maar daarmee leg je de lat alleen maar heel erg hoog voor jezelf. Het is al zo veel fijner als je voor jezelf de focus op één van die dingen kunt leggen en daar vol voor kunt gaan.

 15. Anna 20 december 2017 op 11:15 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Ik zou heel graag eens in het buitenland willen werken, maar het lijkt me zo moeilijk om alles wat ik nu heb dan (tijdelijk) achter me te laten, haha! In die periodes dat ik telkens moest verhuizen, vind ik het juist zo fijn dat ik nu gewoon lekker op een plek kan blijven. Maar goed, wie weet, ooit… 🙂

  • Romy 20 december 2017 op 8:49 pm - Beantwoord

   Wat een mooie doel inderdaad, maar ik kan me voorstellen dat het ook superspannend is. Het lijkt me ook doodeng om alles achter me te laten en een hele tijd naar het buitenland te gaan. Maar inderdaad, wie weet komt het er toch nog eens van 😉

 16. Charel 20 december 2017 op 3:27 pm - Beantwoord

  Heel fijn! Kleine stapjes werken voor mij altijd het beste inderdaad.

 17. Lianne 20 december 2017 op 3:30 pm - Beantwoord

  Fijn artikel, ik denk dat veel mensen hiermee worstelen. Ik wilde bijvoorbeeld heel graag van mijn passie mijn fulltime beroep maken, toch hield het me tegen omdat ik toch zekerheid nodig heb en geld moet verdienen. Nu doe ik het inderdaad in stapjes. Ik hoef mijn baan niet meteen op te zeggen om meteen fulltime te gaan schrijven, dat kan ook gewoon opgebouwd worden 😉 En ik denk inderdaad dat je iets wat je graag wilt zo het beste aan kunt pakken.

  • Romy 20 december 2017 op 8:50 pm - Beantwoord

   Ik vind het zo mooi en stoer dat je toch die stap hebt gezet en nu stap voor stap naar jouw grote droom toe gaat werken! Het hoeft niet in één keer, maar op deze manier maak je het (ook financieel) haalbaar, terwijl je tegelijkertijd wel vol voor je dromen gaat ♥

 18. Nesrin 20 december 2017 op 5:59 pm - Beantwoord

  Poeh… een moeilijke vraag vind ik. Ik zou heel graag willen bungee jumpen maar ik zou dit niet durven.
  Mooi artikel weer Romy.

  • Romy 20 december 2017 op 9:05 pm - Beantwoord

   Haha, bungeejumpen lijkt me inderdaad ook doodeng. Gelukkig wil ik dat ook niet 😉

 19. Evelyne 20 december 2017 op 7:53 pm - Beantwoord

  Goed artikel! Ik wil iets, ik doe iets, maar het lukt niet. Zware materie dus. Ik hoop dat het mij op een dag wel lukt en ik er terug gelukkig door word. Tot dan is het verder doen zoals ik nu bezig ben. Fijne feesten!

  • Romy 20 december 2017 op 9:06 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat het je niet altijd lukt om daadwerkelijk te bereiken wat je wilde bereiken. Maar ik weet zeker dat je daar op een dag wel kunt komen. Misschien is nu niet het juiste moment of kun je het in stapjes aanpakken. Maar ooit ga je er zeker weten komen 🙂
   Fijne feestdagen!

 20. Dascha 20 december 2017 op 9:16 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips heb je geschreven! 🙂 Sommige “problemen” zijn echt herkenbaar!

  Love,
  Dascha

 21. Marielle 21 december 2017 op 12:46 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips deel je altijd!

Recente blogs

Balance is key! | 7x balans die het leven fijner maakt

6 mei 2018|Persoonlijke groei|

Balans. Een vrij abstract fenomeen waaraan iedereen in zijn leven wel behoefte heeft. Of het nu gaat om een balans tussen werk en privé of een balans qua kosten en inkomsten, het is fijn om niet naar de ene kant van de schaal door te schieten. Daarom maakte ik de balans voor mezelf op (sorry, die woordgrap móest ik maken!). Dit zijn 7 soorten balans die het leven voor mij fijner maken. Ik zette ze op een rij als reminder voor mijzelf. En ook als inspiratie voor jou om na te denken welke balans(en) jij nodig hebt!

Uitbreidingen op mijn verzameling Blond Amsterdam

18 juli 2017|Lifestyle|

Dat ik een zwak heb voor Blond Amsterdam is inmiddels geen geheim meer. Dat is nog zacht uitgedrukt, want inmiddels heb ik al heel wat servies van dit merk in mijn kamer staan. Het voordeel van een verzameling? Ik heb altijd iets te vragen voor mijn verjaardag. En dat heb ik geweten, want mede daardoor is mijn collectie Blond Amsterdam inmiddels alweer gegroeid. In dit artikel laat ik je een paar items zien die ik de laatste tijd met trots aan mijn verzameling heb toegevoegd. Ja ja, mijn uitzet groeit gestaag.

Ik ging naar Elfia en ik nam mee…een knalroze tas!

26 april 2018|Outfits|

Een heel artikel wijden aan een tas? Ik kan dat (of nou ja, doe een poging daartoe!). Afgelopen weekend nam ik namelijk een pareltje mee van de Elf Fantasy Fair, toen ik me op het terrein van Kasteel ter Haar in een sprookjesachtige wereld waande van prachtige kostuums, middeleeuwse taferelen en talloze kraampjes met wel heel leuke spullen. Ik verliet de fair na afloop dan ook niet met lege handen en kwam terug met een knalroze tas. Een tas waar ik met liefde een heel artikel over schrijf. Gewoon omdat het kan. Alle liefhebbers van Barbieroze, strikjes en polka dots opgelet: ik laat je vol trots mijn nieuwe aanwinst zien.