plant9 1

Welke planten overleefden het hier niet? (+ 5 planten die het wél goed doen)

 • 2 maart 2021
 • 12 Reacties
Categorieën: Interieur

Uiteraard probeer ik mijn kleine oerwoud in huis met veel aandacht en liefde te verzorgen. Maar helaas overleeft niet elke plant mijn beginnende groene vingers. Er zijn er de afgelopen twee jaar genoeg geweest die zijn gesneuveld. Meestal werd overvoeding ze fataal, soms juist uitdroging. Excusez-moi! Om die planten een laatste eer te bewijzen, deel ik de planten die het helaas niet wisten te redden. En om positief te eindigen, laat ik ook 5 planten zien die het wél opvallend goed doen bij mij.

Deze planten overleefden mij niet

Laten we beginnen met het “slechte” nieuws: de planten die het niet wisten te redden. Hoewel ik over het algemeen blij verrast ben over mijn plantenverzorgskills (als tiener hield ik nog geen cactus levend!), gaat het niet altijd van een leien dakje. Om heel eerlijk te zijn, hebben iets meer planten dan alleen die hieronder het niet gered bij mij. Maar hé, fouten zijn er om van te leren, toch?! Ook als plantenmama.

Overigens is een eigen tuin met planten wel echt een droom van mij “voor ooit” Ik denk dat tuinplanten onderhouden in sommige opzichten eenvoudiger is dan planten in huis. Fijn dat de regen een deel van het werk doet! Totdat het moment daar is (eerst maar eens samenwonen in mijn appartement!), droom ik alvast weg bij mooie vaste planten en bloesembomen op websites als Plant en Grow. Bekijk de website als je ook benieuwd bent naar heel veel toffe planten, bloemen en bomen om je tuin mee op te fleuren.

kokospalm plantsome coco

Kokospalm

Snif snif, deze plant mis ik nog altijd. Een tijdje geleden vroeg iemand me via Instagram hoe ik mijn kokospalm levend wist te houden, omdat dat haar niet lukte. Helaas besloot mijn kokospalm het even later ook te begeven. Een combinatie van iets te veel scheutjes water en niet checken of er nog water onderin de pot zat, werd hem fataal. Dat is trouwens ook meteen mijn grootste issue bij planten. Ik ben niet iemand die haar planten vergeet water te geven. Meestal overlijden planten bij mij eerder doordat ik ze juist overspoel met “iets” meer water dan de bedoeling is.

moeilijke planten
moeilijke planten

Klimop

De klimopplant en ik blijken helaas geen goede match. Die conclusie kan ik na drie (!) overleden klimopplantjes wel trekken. Poging 1 en 2 overleefden mijn te grote hoeveelheid water niet. Bij poging 3 pakte ik het beter aan, maar bleek het plantje door zijn plek op een kast helaas aan de bovenkant te weinig zonlicht te krijgen. Ik was nog zo trots dat zijn blaadjes mooi bleven groeien, maar de bovenkant was na een tijdje volledig dor en niet meer te redden.

Maar ik ben een doorzetter: vier maal is vast scheepsrecht. Daarom heb ik toch maar een nieuwe klimopplant in huis gehaald voor op Barts werkkamer. Fingers crossed dat ik die wel levend houd!

Tip: de website Mama Botanica heeft mij wel heel veel fijne tips voor plantverzorging gegeven. Voor heel veel soorten planten heeft zij wel een blogartikel online staat hoe je die plant moet verzorgen en kunt stekken.

erwtenplant

Erwtenplant

Gek genoeg was bij de erwtenplant het probleem juist wel uitdroging. Of nou, zo gek is dat nu ook weer niet. Het probleem is dat ik deze plant standaard op mijn koelkast heb staan. Daar staat hij alleen zo hoog dat ik de plant alleen staand op een krukje water kan geven. En ja, ik ben zo iemand die dat steeds uitstelt tijdens de wekelijkse gieterronde.

Barts goede zorgen hebben het leven van deze plant gered. Hij is degene die het plantje steeds liefdevol verzorgde als ik hem weer eens zwaar had verwaarloosd. Is met 1.86 meter ook een stuk makkelijker te doen dan met mijn 1.69 meter natuurlijk! Bart heeft het plantje voorlopig maar een tijdelijk onderkomen op mijn vensterbank gegeven, zodat ik hem minder snel kan vergeten. Duimen jullie mee dat Mr. Erwt het redt?

lantaarnplantje

Lantaarnplant

Ook mijn lantaarnplantje ging helaas ten onder aan de verdrinkingsdood. Het probleem was waarschijnlijk dat ik hem met aarde en al in dit potje had gezet zonder er een binnenpot tussen te zetten. Daardoor kreeg hij misschien iets meer water toegediend dan goed voor hem was. Máár ik heb kort geleden een nieuw exemplaar gekocht, heb die met binnenpot in een ander potje gedaan en geef die keurig netjes iets kleinere scheutjes water. Ik heb goede hoop dat deze het wel met mij uithoudt. Pretty please!

albert heijn retro blik

Alocasia

Van alle planten is deze de grootste ramp geweest bij mij. Vol goede moed kocht ik vorig jaar een Alocasia met vier prachtige bladeren. Maar na 3 dagen viel er elke dag één van de bladeren af. Ik heb van alles geprobeerd en precies de richtlijnen voor verzorging opgevolgd, maar helaas mocht het niet baten. Een week later was er alleen een dorre stengel in een hoopje aarde over. Sindsdien heb ik me er maar bij neergelegd dat dit vast niet “mijn” plant is.

Welke planten doen het wel heel goed?

Maar er is ook positief nieuws: sommige planten weten mijn verzorging gelukkig wel te waarderen. De meeste planten hier zijn nog steeds springlevend en deze vijf houden het in het bijzonder heel goed uit. #trotseplantenmoeder

yucca palm

Yucea-palm

Mijn grote trots onder de planten is deze palm. Sinds ik hem heb, heeft hij een flinke groeispurt doorgemaakt. Hij begon als een bescheiden boompje in mijn hobbykamer, maar heeft inmiddels als halve boom een ereplek in de zithoek gekregen op een krukje. Ik vind het nog steeds een te gekke plant. Niet alleen vanwege zijn mooie tropische looks, maar ook omdat hij niet veel meer dan één keer per week een scheutje water nodig heeft om zo groot te worden.

sansevieria

Sansevieria

Met de Sansevieria kun je haast niet de mist in gaan. Deze plant doet het prima op hooguit één keer per drie à vier weken een klein beetje water. Een tijdje geleden hoorde ik in een YouTube-video dat deze plant eigenlijk heel bijzonder is. Stekjes van deze plant komen in de vorm van extra sprieten die losstaan van de moederplant. Ze hebben elk hun eigen wortel en zijn zo sterk dat ze zelfs een pot kunnen openbreken. De hoogste tijd dus dat ik een paar van mijn kersverse “sprieten” een eigen onderkomen geef.

In ieder geval een goed teken dat mijn Sansevieria maar kleintjes blijft maken. Het begon ooit met tien enkele sprietjes, maar inmiddels is het een heus oerwoud in een mini-potje geworden.

pannenkoekenplant
pannenkoekenplant

Pannenkoekenplant

Ook een grote trots van mij is de pannenkoekenplant. Dit was mijn allereerste plant en hij staat er nog steeds levend bij. De plant is zelfs zo zwaar en groot geworden dat ik een stok moest neerzetten om hem nog enigszins rechtop te houden. Het kleintje van deze plant is inmiddels ook al van een klein stekje tot een grote jongen uitgegroeid en staat nu bij een vriendin in de vensterbank.

Helaas begint mijn plant wel onder wat kaler te worden. Dat schijnt een bekend probleem te zijn bij pannenkoekenplanten. Maar verder is dit qua verzorging echt wel mijn type plant, geloof ik.

kentiapalm
kentiapalm

Kentiapalm

Nog zo’n mooierd is de Kentiapalm. Die kocht ik online in de eerste week van lockdown #1 vorig jaar en heeft het sindsdien op een groeien gezet. De plant heeft weinig verzorging nodig (één keer water per week en soms wat voeding) om het goed te doen. Af en toe haal ik wat dorre blaadjes weg, maar daar blijft het dan bij. Een beeldschone plant wat mij betreft! De plant is overigens ook katvriendelijk. Nu zit Pippa gelukkig nooit aan de planten, maar voor baasjes van ondeugende plantenetende katten is de Kentiapalm dus een goede plant om in huis te halen.

Philodendron

Toen ik deze Philodendron in huis haalde, vond ik het vooral gewoon een leuk plantje. Wist ik veel dat deze plant blijkbaar énorm kan worden. Ik zag laatst een foto op Instagram van iemand bij wie deze plant vanaf de koelkast tot op de grond was gegroeid. Wauw! Zo ver is de mijne nog niet, maar een heel eind op weg is hij wel. Met één keer per week een gieterronde en genoeg zonlicht doet de plant het bij mij prima. Ik heb inmiddels een tweede exemplaar in huis gehaald omdat ik het zo’n tof (en makkelijk) ding vind.

Ha, toch een fijn idee dat sommige planten mijn rijkelijke scheuten water en mijn pogingen tot plantverzorging wél kunnen waarderen.

Welke planten hebben het bij jou niet overleefd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 maart 2021 op 9:26 am - Beantwoord

  Een hele mooie plantencolletie heb je in huis staan. Ik heb ook een Alocasia die het wel heel goed doet, maar ik niet zo blij mee ben dat ik deze heb aangeschaft. Het is een huilplant, dus als je deze water geeft, komen er druppels op de vloer. Ik had mijn plantenhuiswerk beter moeten doen vantevoren 🙂 Dus nu heb ik er een kleed onder gelegd. De pannekoekplant, de sanseveria en een palmpje doen het nog steeds goed. Had niet verwacht dat ik ook een beetje groene vingers zou hebben 🙂

 2. Lisa 2 maart 2021 op 9:30 am - Beantwoord

  Zo leuk dit, en herkenbaar. Klimop, chinees lantaarntje en erwtenplantje doen het helaas niet. Pannekoekplant heeft al 4 stekken gehad. Is niet meer zo mooi maar doet het nog goed, mag blijven. Cactussen, ficus, philodendron, kalanchoë doen het geweldig. Chinees lantaarntje ga ik nog eens proberen. Zo ’n lief plantje.

 3. Audrey 2 maart 2021 op 10:29 am - Beantwoord

  Ik ben ook een overmatig feeder wat water geven betreft. Ik heb mijn dracea op die manier vermoord, waardoor ik een beetje bang ben om weer iets palm-achtigs neer te zetten, maar ik vind je yucca wel heel mooi.

  Nadat een aantal van mijn planten zijn gestorven aan een verdrinkingsdood, probeer ik minder vaak water te geven, maar daardoor zijn mijn varens nu nogal teleurgesteld in me. Jammer, want ik vond ze altijd heel mooi, maar de laatste tijd merk ik dat ik ze al minder leuk vind, puur omdat ze zo’n gedoe zijn, haha!

 4. Johanna 2 maart 2021 op 10:46 am - Beantwoord

  Die philodendron kun je ook prima stekken. Van tijd tot tijd knip ik een stuk eraf en dat krijgt snel weer wortels. Vaak maakt hij ook nieuwe uitlopers waar je geknipt hebt. Hoef je dus maar 1 keer te kopen. Met de andere heb ik weinig ervaring. De planten (2) hier in huis heb ik al mindstens 30 jaar! Hier koop ik alleen orchideen die dan weer opnieuw gaan bloeien. Planten zjjn hier erg duur en er is weinig keus, alles komt uit NL.

 5. bychristiana 2 maart 2021 op 11:09 am - Beantwoord

  Ik word ook altijd zo blij van plantjes;-) Planten die het mij altijd goed doen zijn Monstera’s en de zigzagcactus. Omdat je die ook prima kunt stekken heb ik die dan ook overal staan. Ik heb ook een paar Chinese lantaarnplantjes staan, die doen het allemaal goed, op eentje na die wat meer in het donker staat. Deze is inmiddels al heel lang en ik heb even geen andere plek voor die lange ranken;-) Ik heb ook ooit eens een erwtenplantje gehad die het net zoals bij jou niet gered heeft.

 6. Janne 2 maart 2021 op 11:49 am - Beantwoord

  Wat fijn dat je zoveel planten in leven hebt kunnen houden en dat je wat geleerd hebt van de andere planten! Ze staan er mooi bij.

  Van de zomer is mijn dieffenbachia bijna doodgegaan. Hij heeft nu nog misschien 1/4 van de bladeren die hij ooit had, maar hij leeft nog, dus ik heb hem nog niet weggedaan.

  Er zitten vliegjes in de grond van een van mijn crassula ovata vetplanten, die kun je wegkrijgen door ‘m goed uit te laten drogen, maar nu de grond droog is hebben zijn wortels minder grip en valt hij in alle mogelijke richtingen om :’) Gelukkig kun je die plant heel makkelijk stekken, dus misschien dat ik hem net boven de grond afsnijd en in een pot ‘schone’ aarde zet, dan wortelt hij gauw genoeg weer en ben ik van de vliegjes en het omvallen af. Mijn crassula’s zijn allemaal stekjes van stekjes van stekjes, en daarom hebben ze nogal rare vormen. Ik probeer ze telkens in model te krijgen door takken die te ver uitsteken af te knippen, maar dan hebben ze weer een “gat” op de plek waar de tak zat.

  Mijn monstera is trouwens nog groter dan de plant die bij die mensen van de koelkast af groeide. Hij heeft nu een rank die van een laag kastje mijn hoge boekenkast over gaat, en dan een brede ladekast op, en dan over de hele breedte van de ladekast heen. En hij blijft maar groeien. 😀

 7. N8W8 2 maart 2021 op 12:18 pm - Beantwoord

  Bij mij gaat er zelden of nooit een plant dood.
  K heb dan ook geen idee welke plant er de laatste 10 á 20 jaar dood is gegaan.
  Ik heb een plant van ruim 40 jaar, de Hatiora salicornioides, is inmiddels 1,5 bij 1,5 meter. Ooit gekregen als een stekje van 5 cm van een collega. De plant staat in de regel op een vensterbank op het balkon maar zodra het gaat vriezen komt hij naar binnen.
  Verder heb ik planten veel planten van 25 tot 35 jaar oud. Sommige planten worden vaak zo groot, zoal de Christusdoorn, dat ik de bovenkant er af knip, laat wortelen en de stekken groeien weer vrolijk verder.
  K heb ook een lidcactus, de enige plant die ik ooit van mijn schoonvader kreeg van ca 35 jaar oud en het opmerkelijke aan die plant is dat hij heel vaak gaat bloeien op de sterfdag van mijn schoonvader.
  Tip 1: Enorm belangrijk bij kamerplanten is licht!
  Tip 2: Als je gaat stekken doe het stekje in een glazen vaasje/potje en zet dat in de vensterbank. Het wortelt dan veel eerder.
  Tip 3: Leuk zo plant in een blik maar het blik gaat roesten en dat kan een reden zijn dat de plant dood gaat en je krijgt door de roest roest-/waterschade op je spullen.
  Tip 4: Een kokospalm of bananenboom gaan na een half jaar allemaal dood.
  Je kan beter een bezoek brengen aan de Hortus (als ze weer open zijn).

 8. Irene 2 maart 2021 op 12:47 pm - Beantwoord

  Volgens mij zijn die kokospalmen vervloekt want wij hebben er al een paar gehad en die gingen ook allemaal dood. Ik denk dat het een soort tijdelijke plant is ofzo. Ons lantaarnplantje doet het dan wel weer keigoed. Er komen zelfs allemaal nieuwe scheutjes aan. Onze pannenkoekenplanten hebben het een tijdje niet geweldig gedaan maar die komen er nu precies wel weer bovenop. De meeste planten doen het hier wel oké eigenlijk. Graslelies zijn ook super easy om te houden, onze alocasia’s krijgen ook telkens weer nieuwe stekjes en onze watercacao is echt enorm hard gegroeid het afgelopen jaar. Ik zou nog wel graag een sanseveria willen, die vind ik zo tof.

 9. Naomi 2 maart 2021 op 4:08 pm - Beantwoord

  Zo gaaf, al dat groen bij jou! En oké, niet leuk dat sommige plantjes verdronken zijn, maar ook ‘fijn’ dat ik niet de enige ben die planten laat verdrinken;).

 10. Tamara 3 maart 2021 op 3:18 pm - Beantwoord

  Herkenbaar! Ik geef ook altijd mijn planten teveel water en verzuip ze op die manier. Ik zou eigenlijk een vaste dag moeten hebben wanneer ik ze water geef, maar dat vergeet ik dan vaak en dan begin ik aan mezelf te twijfelen of ik het nu wel of niet had gedaan. Niet slim, zo heb ik al heel wat planten voorzien van teveel water. Ik had uiteindelijk twee mooie kamerplanten en die waren niet dood te krijgen (superhandig, voor deze dame met niet zulke groene vingers), maar die was dan weer niet katvriendelijk. Toen er een kitten in huis kwam een paar maanden terug heb ik deze ook eruit gooit en nu ben ik hoognodig opzoek naar katvriendelijke planten die het bij mij wel gaan overleven.

 11. Anouk 7 maart 2021 op 5:16 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijke blogpost is dit! Ik heb als klein meisje een keer een plant dood laten gaan door hem te veel water te geven, daarna heb ik jaren geen echte planten meer aangedurft. Klimop gaat bij mij ook dood doordat ik het te veel water geef, oeps.

 12. Giovanna Jansen 12 maart 2021 op 9:57 am - Beantwoord

  Zo herkenbaar! Waar ik vroeger nog wel eens een cactus dood heb laten gaan door verdroging (ja dat is echt mogelijk!), is nu het probleem bij mij het te veel water geven. Er zijn hier ook best wat planten (achteraf gezien) daardoor dood gegaan. Waaronder mijn monstera, dat die doodging vind ik nog steeds heel erg jammer. Maar sinds ik door jouw tip de app Plantsome gebruik, gaat het veel beter en overvoed ik ze niet meer. 😉

Recente blogs

33 écht leuke dingen om te doen met je broer

8 december 2018|Lifestyle|

Ben jij, net als ik, gezegend met één of meerdere broers? Dan is een dagje weg samen met broerlief wellicht geen slecht idee! De grootste uitdaging is bij mij alleen bedenken wat we gaan doen. Zo maak ik mijn broers niet blij met een romantische komedie of slenteren door winkelstraten. Andersom zit ik niet te wachten op een horrorfilm of samen BMX'en. Gelukkig is daar wel wat op te verzinnen om te doen met je broer. Wel meer dan één ding overigens. Daarom in dit artikel 33 leuke dingen om te doen met je broer.

Geshopt! | Een paar leuke aankopen van de laatste tijd

6 augustus 2019|Lifestyle|

Ik ben niet per se iemand die na een dag winkelen terugkomt met een tas vol spullen. Maar zo nu en dan zie ik toch iets leuks waar ik met liefde wat geld voor neertel. En dan heb ik het niet alleen over mijn wekelijkse boodschappen om de koelkast aan te vullen en de broodnodige voordeelverpakkingen met schuursponsjes, maar vooral over iets leukere en uniekere aankopen. Een tweedehands rotan poef bijvoorbeeld, en ook een roze kussen en een felgroene blouse. Ik laat je mijn aankopen met plezier zien.

9 jeugddromen (en illusies?) waar ik van afgestapt ben

9 september 2018|Persoonlijk|

Ken je nog de vriendenboekjes die je vroeger van klasgenoten in je handen gedrukt kreeg? Ze eindigden bij mij standaard met de vraag "Wat wil je later worden?". Nou, dat wist ik wel. Mijn volwassen leven had ik al volledig uitgestippeld en mijn dromen varieerden van een eigen paard tot een zelf geschreven boek en een huis vol koters. Sommige dromen zijn alleen gaandeweg veranderd (want: onrealistisch, niet mogelijk of niet passend bij mij!). Benieuwd welke? Deze 9 jeugddromen heb ik laten varen. En daar heb ik helemaal vrede mee!