3 2 4

Werken vs. studeren | Wat is er nu anders?

 • 8 juli 2017
 • 42 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

De afgelopen weken zag ik in de buurt aardig wat vlaggen met schooltassen eraan hangen. Even voelde ik me weer die student die vorig jaar haar diploma ophaalde in haar favoriete jurk. Maar nee, inmiddels ben ik dat meisje dat in een ander jurkje elke dag naar kantoor gaat. Van meerdere mensen kreeg ik de vraag hoe die overgang van studeren naar werken me bevalt. Daar wil ik vandaag eens uitgebreid bij stilstaan. Wat zijn voor mij de grootste veranderingen? En wat zijn de voordelen van werken boven studeren?

werken of studeren

Veel thuiswerken vs. fulltime op kantoor

Laat ik beginnen met een voordeel van werken. Vooral tijdens mijn master (oh, die scriptie!) heb ik heel wat dagen tussen vier muren met mijn laptop doorgebracht. Dat is nu verleden tijd. Ik vind het echt een verademing dat ik nu elke dag op een kantoor zit met andere mensen. Natuurlijk klets je niet de hele werkdag de oren van elkaars hoofd, maar het is toch fijn om soms wat aanspraak te hebben. Als ik een vraag heb, hoef ik niet te wachten totdat iemand me terugmailt. En er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Ondanks dat ben ik ook juist door de werksfeer een stuk productiever dan thuis (bijvoorbeeld door gebrek aan social media!).

Meer verantwoordelijkheden

Bij een baan komen natuurlijk ook verantwoordelijkheden kijken. Tijdens mijn studie voelde ik me wel verantwoordelijk voor dingen, bijvoorbeeld als ik onderzoek deed voor mijn stage. Maar toen ging er voor mijn gevoel veel meer verantwoordelijkheid naar andere mensen toe. Over het algemeen kreeg ik als student vaak een planning toegeschoven met een paar deadlines en een strikte opdracht. Op mijn werk draag ik natuurlijk niet de verantwoordelijkheid voor het hele bedrijf op mijn schouders, maar heb ik wel meer taken dan tijdens mijn studie. Voor mijn gevoel zie ik nu echt resultaat van mijn werk en dat is alleen maar leuk.

Niet helemaal in het diepe

Toen ik nog studeerde, dacht ik weleens dat ik een baan niet aan zou kunnen. Ik zou vast in één keer zonder zwembandjes in het diepe worden gegooid. Nou, dat valt me eigenlijk alles mee. Zeker in een juniorfunctie word je niet zomaar in één keer losgelaten. Ik heb regelmatig gesprekken met mijn manager, er zijn collega’s die me graag willen helpen en ik kan altijd vragen stellen als ik ergens niet uitkom. In dat opzicht vind ik de overgang van studeren naar werken eigenlijk niet zo zwaar. Het gaat voor mij heel geleidelijk en ik merk dat ik alle ruimte krijg om stapje voor stapje aan mijn werkzame leven te wennen.

Minder pieken en dalen

Natuurlijk mis ik mijn 10 weken zomervakantie van de universiteit. Aan de andere kant ervaar ik wel meer rust overdag nu ik werk dan toen ik studeerde. Verder valt me op dat het op de universiteit vaak met pieken en dalen ging qua drukte. De tentamenweken waren soms onwijs hectisch, terwijl er ook periodes waren waarin ik nauwelijks iets te doen had. Op werk is het eigenlijk net zo. Op sommige dagen is het een kwestie van hollen, vliegen, rennen. Maar er zijn ook dagen waarop er niet zoveel op mijn to do list voor werk staat. Toch voel ik wat minder pieken en dalen qua drukte dan op de universiteit. Er is meer een continue workload in plaats van steeds stress en dat voelt +fijn.

Minder druk, meer vermoeiend

Tijdens mijn studie had ik vaak deadline na deadline en werkte ik ook ’s avonds en in het weekend door. Mijn werk is toch wat meer afgekaderd. Het is niet zo dat ik stipt om 5 uur klaarsta om naar huis te gaan. Wel kan ik het werk echt even achter me laten als ik het kantoor uitloop. Dat geeft me een stuk meer rust dan toen ik nog studeerde. Aan de andere kant vind ik werken wel vermoeiender dan studeren. Misschien komt dat doordat ik nog zoveel indrukken te verwerken krijg. Misschien speelt het vroegere opstaan ook mee. Sinds ik werk, houd ik in ieder geval mijn vrijdagavond bijna altijd wel vrij. Niks geen spannende plannen. Nee, pyjama-avond it is.

Contact met verschillende soorten mensen

Een laatste ding dat mij opvalt aan het werken, is dat ik meer contact heb met mensen die niet van mijn leeftijd zijn. De mensen met wie ik studeerde, hadden bijna altijd mijn leeftijd. Ook had ik een echte meidenstudie en waren de jongens nogal in de minderheid in de collegezalen. Ik vind het alleen maar leuk dat ik op mijn werk nu meer met verschillende mensen te maken heb. Mensen die kinderen hebben of zelfs kleinkinderen, mensen die al heel veel werkervaring hebben, mensen die een totaal andere achtergrond hebben dan ik, mensen met interesses die variëren van exotische kikkers tot voetbalclubs. Aan gespreksstof is er in ieder geval nooit een gebrek.

Werk jij al? En wat vind jij het grootste verschil tussen studeren en werken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sabine 8 juli 2017 op 6:34 am - Beantwoord

  Leuk om je ervaring te lezen. Volgende week ben ik ook afgestudeerd. Het lijkt me zo gek dat het na al die jaren voorbij is. Wat jij zegt over dat werk meer is ingekaderd daar kan ik wel aan wennen denk ik, gewoon s avonds lekker naar huis gaan en de avond voor jezelf hebben. De heerlijkheid! Dat nieuwe ritme, daar wen je vast snel aan. Heel veel succes nog! En voor nu: fijn weekend. ?

  • Romy 9 juli 2017 op 1:22 am - Beantwoord

   Wat spannend dat jij ook al bijna afgestudeerd bent! Ik zag enorm op tegen de tijd dat ik student-af zou zijn, maar het bevalt me echt heel goed tot nu toe. Vooral de tijd voor jezelf ’s avonds is echt heerlijk! Ik ben benieuwd hoe het jou straks bevalt. Maar voor nu, geniet van je weekend inderdaad 😉

 2. marije 8 juli 2017 op 6:42 am - Beantwoord

  Ik werk al jaren. Mis heel erg de vrijheid die je als student hebt. Werk is erg gekaderd en elke dag dezelfde tijden.

  • Romy 9 juli 2017 op 1:22 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je soms ook wel juist de vrijheid van het student zijn mist. Studeren heeft wat dat betreft ook wel zijn voordelen.

 3. Darina 8 juli 2017 op 7:12 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Ik werk al zo’n 17 jaar en ik vond de flexibiliteit als student erg prettig. Eigen tijden indelen etc. Dat mis ik nog wel eens.

  • Romy 9 juli 2017 op 1:23 am - Beantwoord

   Ja klopt, dat was wel een van de voordelen van studeren! Ik vond het ook heerlijk om zelf te bepalen wanneer ik iets deed en altijd tussendoor even naar de winkels, een vriendin etc. te kunnen. Met werk is dat toch anders.

 4. Jonna@Burgertrutjes 8 juli 2017 op 7:34 am - Beantwoord

  Op het werk heb ik juist meer deadlines dan tijdens mijn studietijd. Maar daar houd ik wel van. Ik heb altijd een beetje druk nodig om optimaal te kunnen presteren. Gelukkig heb ik wel een baan waarbij ik zelf mijn tijden kan indelen en hierdoor heb ik veel meer vrijheid dan tijdens mijn studie

 5. Susan 8 juli 2017 op 8:12 am - Beantwoord

  Ohh interessant! Ik kan hier nog niet zoveel over zeggen, maar het is wel leuk om jouw ervaring te lezen.

 6. Sofie 8 juli 2017 op 8:17 am - Beantwoord

  Wat fijn dat je de vrijheid en de kans krijgt om echt te wennen en alles te leren. Leuk om te lezen, ik heb zelf geen ervaring met een normale studie of uit werken gaan!

 7. Sylvia 8 juli 2017 op 8:24 am - Beantwoord

  Ik vond werken altijd heerlijk vergeleken met school. Maar ik had ook werk wat ik heel erg leuk vond. Ik werkte soms wel 60 tot meer uren in de week maar als je iets heel leuk vindt krijg je daar zelf heel veel energie van. Nu heb ik het allerleukste werk van de wereld ald thuisblijfmama met een blog die lekker aan het groeien is.

 8. Els 8 juli 2017 op 8:38 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk. Ik mis ook de lange vakanties, maar het fijne is wel dat mijn weekend nu helemaal vrij is. Geen zaterdagbaantje of huiswerk.

 9. Aneta 8 juli 2017 op 8:49 am - Beantwoord

  Deze dingen die je net opnoemde zijn zeker herkenbaar. Zelf heb ik vier jaar lang werk en studie met elkaar gecombineerd. Het was pittig maar je groeit erin. Wat voor mij vooral prettig is, ia dat ik na mijn werk niet meer hoedt na te denken wat voor opdrachten ik voor school nog moet maken. Dit scheelt een hoop stress

  • Romy 9 juli 2017 op 1:33 am - Beantwoord

   Grappig dat het bij jou juist andersom is qua deadlines! Ik verwacht ook dat het bij mij nog wel wat meer deadlines worden en stiekem vind ik dat ook wel weer fijn. Ik ben wel graag lekker druk bezig 🙂 Wel ideaal dat je flexibele werktijden hebt en daardoor veel zelf je tijd kunt indelen!

  • Romy 9 juli 2017 op 1:34 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je altijd werk hebt gedaan dat je echt leuk vond. Dan zijn inderdaad zelfs hele lange dagen geen probleem meer! En heerlijk dat je nu ook zo geniet als moeder én blogger 🙂

  • Romy 9 juli 2017 op 1:35 am - Beantwoord

   Precies! Iedere week zo’n vrij weekend, daar kan eigenlijk geen lange zomervakantie tegenop 🙂

  • Romy 9 juli 2017 op 1:36 am - Beantwoord

   Ik vind het echt heel knap hoe je je werk en studie hebt weten te combineren! Dat lijkt me best een pittige combinatie. Ik kan me voorstellen dat het wel een hele opluchting is dat je je vanaf nu niet meer op je studie hoeft te storten en de avonden lekker voor jezelf hebt.

 10. Johanne 8 juli 2017 op 9:26 am - Beantwoord

  Klinkt alsof je op een fijne plek zit! Wat heerlijk. Ik vind werken zelf veel leuker dan studeren. Laatstgenoemde was ik nooit zo goed in. Wat ik vooral waardeer aan werken is dat ik alles ‘ avonds en in het weekend kan loslaten. Overdag alles afmaken en de volgende dag pas weer verder/opnieuw beginnen. In de zes jaar dat ik werk heb ik verschillende werkgevers gehad en heb daardoor een veel beter beeld van wat ik wil en niet. Mijn studententijd was eigenlijk een hele ‘ik-doe-maar-wat’-periode ?

  • Romy 9 juli 2017 op 1:38 am - Beantwoord

   Ja, het is zeker een fijne plek! Ik heb het er echt naar mijn zin 🙂
   Haha, ik moest wel lachen om de ‘ik-doe-maar-wat’-periode! Wel fijn om te horen dat je nu echt goed weet wat je wel en niet wilt. En inderdaad, je werk kunnen loslaten is echt heerlijk vergeleken met studeren!

 11. Simone 8 juli 2017 op 10:23 am - Beantwoord

  Het echt studeren gedeelte heb ik (helaas) moeten overslaan. Dus ik heb eigenlijk geen idee hoe dat zou zijn.

 12. Lianne 8 juli 2017 op 10:34 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen hoe je dit ervaart! Ik mis de zomervakantie inderdaad ook. Ik merkte dat toen ik nog studeerde de verantwoordelijkheid van het werk nog niet zo bij mij lag. Nu is dat wel heel erg en dat vind ik soms best stressvol en vermoeiend. Wat wel fijn is, is dat ik nu ik werk mijn eigen ding kan doen en met mijn eigen manier van werken bezig kan zijn. Toen ik nog stage liep werd ik er zo op aangekeken als ik iets op een andere manier deed. Werken en studeren heeft denk ik allemaal zijn voor- en nadelen!

 13. Loes 8 juli 2017 op 11:28 am - Beantwoord

  Volgens mij is je ervaring tot nu toe heel positief, fijn om te lezen! Ik geniet nu nog volop van de vrijheid die het studeren mij biedt, maar ik weet in ieder geval dat ik niks te vrezen heb straks, haha!

 14. Danique 8 juli 2017 op 2:36 pm - Beantwoord

  Wat fijn dat de overgang voor jou niet zo lastig was. Wat ik vind (en ik ben nog steeds student, dus verbeter me als ik het verkeerd zeg), is dat wanneer je een vaste baant hebt, je in het weekend en in de vakanties vaak ook echt ‘vrij’ bent. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die je vast moet doornemen, maar als student zijnde ben je eigenlijk continu aan het werk. Ik bedoel hier niet mee te zeggen dat een vaste baan me niet zwaar lijkt (in tegendeel!), maar het lijkt me wel een fijn gevoel dat je echt een ritme krijgt en na vrijdagmiddag echt even ‘rust’ hebt.

  • Romy 9 juli 2017 op 1:39 am - Beantwoord

   Klopt, zowel aan werken als aan studeren zitten voor- en nadelen. Ik kan me voorstellen dat het wel fijn is om afgestudeerd te zijn en dan echt zelfstandig te kunnen werken in plaats van als stagiaire. Maar die verantwoordelijkheid lijkt me zeker met jouw baan best wel heftig soms! Ik doe het je niet na, hoor, werken in de thuiszorg!

  • Romy 9 juli 2017 op 1:40 am - Beantwoord

   Ja, ik heb tot nu toe echt alleen maar fijne ervaringen met werken 🙂 Maar studeren is ook heerlijk gelukkig. Geniet er nog lekker even van! 🙂

 15. Myriam 8 juli 2017 op 5:03 pm - Beantwoord

  Ik houd van de combinatie werk & studeren. Sinds ik werk volg ik meestal wel één of andere avondopleiding. Blijkbaar mis ik het studeren of het bijleren dan toch. Hoewel ik er wel van overtuigd ben dat je meer op de werkvloer kan leren dan uit boeken. Alleen studeren is niets voor mij. Geef mij dan toch maar het werkende leven, geld verdienen & meer onafhankelijkheid.

  • Romy 9 juli 2017 op 1:44 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je zelf werken met studeren combineert! Het lijkt me een best tijdrovende, maar ook hele leuke combinatie. Ik merk zelf ook wel wat je zegt: op de werkvloer leer ik eigenlijk zoveel meer dan alles wat ik eerder in de collegebanken heb geleerd.

 16. Evelyne 8 juli 2017 op 5:39 pm - Beantwoord

  Het is al een tijdje geleden toen ik nog studeerde, maar stiekem ben ik blij dat ik daar vanaf ben. Ik was geen studieknobbel en moest best wat moeite doen om er door te raken. Ik werk ondertussen al een goeie 10j (en nog iets), maar ook daar ken ik zware dagen. Wanneer het eens niet loopt zoals het moet lopen kan ik best wel eens balen en klagen. Momenteel voel ik veel druk op het werk, maar dat is ooit anders geweest. Ik hoop binnenkort terug plezier in mijn werk te vinden.

 17. Irene 8 juli 2017 op 9:28 pm - Beantwoord

  Ik vond het vooral fijn dat ik, toen ik klaar was met studeren, niet meer elke dag nog iets hoefde te doen als ik thuis kwam. Je gaat naar huis en dat is het. Terwijl je als student wel altijd nog een taak te maken hebt. Ik ervaar daar echt veel rust door. En dat van die verschillende mensen vind ik ook fijn. Je leert mensen kennen die je anders nooit zou ontmoeten of aanspreken. En net dat iedereen zo ander is, maakt het leuk 🙂

 18. Donna 8 juli 2017 op 10:19 pm - Beantwoord

  Dankjewel voor dit overzicht! Ik ga binnenkort aan een fulltime baan beginnen, dus ga me even voorbereiden. Ik ga vooral missen dat ik nu zo veel vrij ben! Ik ben standaard heel januari vrij vanwege tentamens (*kuch*) en heb nu in principe van eind mei tot september zomervakantie. Nu moet ik het gaan doen met 26 vakantiedagen. Dat wordt wel even afzien.

  • Romy 9 juli 2017 op 1:46 am - Beantwoord

   Jammer dat je nu zoveel druk op je werk voelt en niet elke dag met plezier naar je werk gaat! Ik hoop dat je er binnenkort toch weer iets meer plezier aan kunt beleven en met goede zin aan een nieuwe werkweek kunt beginnen.

  • Romy 9 juli 2017 op 1:47 am - Beantwoord

   Ja inderdaad, het is zo fijn om ’s avonds thuis te komen en gewoon zelf mijn tijd in te delen 🙂 Wat leuk dat jij er ook zoveel plezier aan beleeft om allerlei mensen te leren kennen. Ik geniet daar ook echt van op het werk en vind het sowieso heerlijk om andere mensen om me heen te hebben 🙂

  • Romy 9 juli 2017 op 8:46 am - Beantwoord

   Wat onwijs spannend dat je binnenkort aan een fulltime baan gaat beginnen! Het is inderdaad wel even wennen qua vakantiedagen. Maar aan de andere kant krijg je er wel écht vrije weekenden en vrije avonden voor terug. Dat is ook héérlijk 🙂

 19. Marloes 8 juli 2017 op 10:22 pm - Beantwoord

  Erg leuk om te lezen! Het klinkt alsof je werkt op een erg fijne plek 🙂 Het lijkt mij ook spannend om te moeten werken straks, aangezien dat zo anders is dan stage of studeren. Ik ben af en toe ook wel bang dat ik het niet zou kunnen of zo, maar ik hoor dat van wel meer studenten. Het is ook een grote stap om ‘echt’ aan de slag te moeten. Maar als ik dit zo lees, heb ik er wel wat meer vertrouwen in dat het wel goed komt 🙂

  • Romy 9 juli 2017 op 8:47 am - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Het is echt een fijne werkplek 🙂 Fijn om te horen dat ik je een beetje vertrouwen heb kunnen geven dat het wel goed komt met het werken. Het is inderdaad enorm spannend en nog steeds denk ik soms ‘Kan ik dit wel?’. Maar je wordt niet in één keer in het diepe gegooid en je kunt altijd meer dan je zelf denkt 🙂

 20. Saskia 9 juli 2017 op 2:34 pm - Beantwoord

  oei studeren is al zolang geleden voor me, naast de cursussen op werk. Bij mij was het een hele verandering, ik ging werken en 3 maanden later woonde we samen. Was dus ineens boem paf volwassen leven 😉 En ik vond en vind het nog steeds heerlijk! Leuk artikel en klikt als heel erg fijn werk. Dat is toch wel erg belangrijk

  • Romy 10 juli 2017 op 8:08 am - Beantwoord

   Oh, dat zijn inderdaad veel grote stappen in een korte tijd! Aan de andere kant misschien wel fijn om in een keer echt een volwassen leven te leiden, zodat je daar in een keer aan went. En ik heb het zeker naar mijn zin naar mijn werk 🙂 Zo blij mee!

 21. Madelon 9 juli 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

  Leuk om je ervaring te lezen. Ook wel geruststellend op een of andere manier. Veel van jouw gedachtes en ‘zorgen’ over het werkende leven herken ik – als student – heel erg. Heel leuk en fijn dus om een keer te lezen hoe het echt zit.

 22. Vivian 14 juli 2017 op 7:20 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Een paar dingen die jij noemt, vormen voor mij ook de overwegingsredenen om na mijn afstudeerjaar een tijdje te gaan werken voordat ik aan een master begin: ik snak ernaar om niet meer altijd bezig te hoeven zijn met huiswerk en studiedeadlines, om een duidelijkere structuur te hebben en gewoon met andere dingen bezig te zijn dan met studeren. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe ik het ga vinden als ik eenmaal aan het werk ga!

  • Romy 14 juli 2017 op 9:28 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het echt heel erg kriebelt om aan het werk te gaan! Ik was zelf een enorme stuud en echt dol op leren, maar ook ik was na al die jaren wel echt toe aan werken. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen, maar ik vind het nu eigenlijk wel heel erg fijn om lekker te werken 🙂 Ik ben heel benieuwd hoe het jou straks zal bevallen!

 23. Petra 7 augustus 2017 op 10:38 am - Beantwoord

  Hoi Romy, per toeval ben ik op jouw blog terecht gekomen en heb ik met veel plezier je artikelen gelezen over afstuderen en de overgang naar het werkende leven. Zelf ben ik onlangs afgestudeerd voor mijn HBO bachelor en over 2 weken ga ik beginnen aan mijn eerste echte baan 🙂 Best een beetje spannend, maar mede door jouw herkenbare ervaringen, tips en vrolijke blogs ga ik het zeker met veel plezier tegemoet.

  • Romy 7 augustus 2017 op 8:55 pm - Beantwoord

   Wat een ontzettend lieve en leuke reactie om te ontvangen! Dankjewel! Daar word ik dan weer heel blij van 🙂 Gefeliciteerd met je bachelordiploma! Wat ontzettend spannend dat je bijna aan je eerste echte baan gaat beginnen. Het is best wel een overgang, maar ik vond het ook echt leuk om aan iets nieuws te beginnen en geniet er nog elke dag van. Heel veel plezier bij je nieuwe baan!

Recente blogs

Gingers unite! | Wat vond ik van de Roodharigendag?

5 september 2017|Persoonlijk|

“Het was weer een geslaagde Roodharigendag!” Al jarenlang zie ik steeds in het eerste weekend van september die kop in de krant staan. Om me dan weer te realiseren dat ik dit een dag eerder had moeten weten en ook wel in Breda had willen zijn. Maar dit jaar was ik er op tijd bij, dankzij een lieve lezeres die me erop wees. Yay! Ik reisde af naar het zuiden van ons land om daar met duizenden andere roodharigen Breda onveilig te maken. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Maar hoe vond ik de Roodharigendag nu echt?