Werkplezier | 10 tips om je werkdag (nóg) leuker te maken

26 mrt 2018 | Carrière en ondernemen | 35 reacties

Met plezier naar je werk gaan, dat willen we natuurlijk allemaal. Wat zou het leuk zijn als je na je weekend nog net niet de slingers ophangt omdat je weer naar je werk mag. Of als je de hele dag met een glimlach van oor tot oor achter je computer zit. In werkelijkheid heeft zelfs iemand met een droombaan weleens geen zin in werk na het weekend en vraagt zelfs de meest gepassioneerde werknemer zich vast op dinsdag weleens af of het al bijna weekend is. Maar gelukkig kun je zelf je werkdag leuk(er) maken. Wie weet helpen deze 10 tips voor meer werkplezier je zelfs op die beruchte eerste dag na de vakantie aan een voorzichtige glimlach.

tips werk leuker maken meer werkplezier

 

 1. Zoek de gezelligheid op. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je de hele dag met die ene collega bij het koffiezetapparaat hangt, maar je kunt wel af en toe een aardige collega opzoeken. Bespreek je weekendbelevenissen, discussieer over jullie frustraties of (beter natuurlijk!) over wat wél goed gaat op het werk. Of sluit bij de lunch eens aan bij een groepje collega’s dat je nog niet zo goed kent.
 2. Gebruik humor. Regelmatig lig ik in een deuk om flauwe woordgrappen of leuke uitspraken van collega’s. Die kunnen een gewone werkdag echt een stuk leuker maken. Probeer ook de grappige kant van situaties in te zien. Gebruik humor en relativeer. Adem in, adem uit, ook bij lastige kwesties waar je gefrustreerd over bent.
 3. Neem iets lekkers mee. Die eeuwige boterhammen met pindakaas gaan je na een tijdje misschien wel de keel uithangen. Neem daarom voor de afwisseling eens een zelfgemaakte salade mee, koop een lekker broodje in de kantine of koop op het station iets vers. Of sla doosjes met jouw favoriete thee in als alternatief voor de automaatkoffie op kantoor.
 4. Vergeet de pauzes niet! Bijna niemand wordt productief van 8-9 uur achter elkaar doorwerken. Gun jezelf een keer in de zoveel tijd pauze. Neem bijvoorbeeld elk uur 3 minuten rust. Ga even naar het koffiezetapparaat, kijk heel kort op je mobiele telefoon, schrijf één punt op je happy list of loop desnoods een klein stukje door het gebouw (kun je meteen “toevallig” die leuke collega tegen het lijf lopen!).
 5. Trakteer jezelf op mooi schrijfgerei. Als ik mijn aantekeningen opschrijf in een vrolijk notitieboekje maakt dat mijn werkdag een stuk leuker. Mooi schrijfgerei of een fijne werktas is soms al het halve werk. En als zoiets kleins je werkdag al leuker maakt, dan is dat die €5 bij HEMA wel waard, toch?!
 6. Zorg voor een verheugmoment. Ook een fijn vooruitzicht is een goede tip om je werkdag leuker te maken. En nee, met een verheugmoment bedoel ik niet je thuiskomst ná werk! Probeer iets te bedenken waar je op het werk naar uitziet. Bijvoorbeeld het bespreken van je weekend met een collega of een leuke opdracht om aan te werken. Of desnoods de lunch of een fijne wandeling in de pauze.
 7. Deel een compliment uit. Waarschijnlijk kun jij een compliment op z’n tijd wel waarderen, maar hetzelfde geldt uiteraard voor je collega’s. Complimenteer je collega dus eens met hoe hij of zij iets heeft aangepakt. Of geef desnoods een compliment aan je collega over haar nieuwe jurk. Een blij gezicht brengt meteen iets meer vrolijkheid op het werk.
 8. Creëer je eigen uitdaging. Misschien is je werk niet elke dag even uitdagend. Is dat het geval? Stel dan je eigen uitdagende doelen op. Daag jezelf bijvoorbeeld uit om iets binnen een bepaalde tijd af te krijgen of om een verbeteringsplan op te stellen voor iets waar je al tijden tegenaan loopt.
 9. Werk efficiënt. Een productieve dag geeft mij altijd een tevreden gevoel. Leef jij er ook van op als je veel hebt kunnen doen? Probeer dan gedurende de werkdag je e-mail en social media regelmatig links te laten liggen en stort je op een lijstje met doelen voor de dag. Om jezelf vervolgens natuurlijk met een welverdiend schouderklopje te belonen!
 10. Minder met klagen. En ten slotte, spreek jezelf soms streng toe als je er even doorheen zit op je werk. Je hebt er weinig aan om steeds je beklag bij collega’s te doen, maar vervolgens niet met je frustraties op je manager af te stappen. Onderneem actie of accepteer het. Omstandigheden zullen niet vanzelf veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe jij ermee omgaat.

Wat is jouw beste tip om je werkdag leuker te maken?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

35 Reacties

 1. Darina

  Mooie tips! Ik probeer zoveel mogelijk naar buiten te gaan tijdens lunchpauzes en ik heb mijn lievelingsthee bij me.

  Antwoord
  • Romy

   Dat klinkt als een perfecte manier on je werkdag net iets leuker te maken ?

   Antwoord
 2. Evelyn

  Er zitten leuke tips tussen. Samen met mijn collega’s praten we heel veel over vanalles. Dat doet de tijd ook sneller vooruitgaan als je eens een minder leuke opdracht hebt.

  Antwoord
  • Romy

   Precies! Af en toe een praatje maken gedurende de werkdag is best fijn. Dat geeft toch ook wat fijne afwisseling ?

   Antwoord
 3. Josephine

  Pauzes houden en je dan verheugen op iets lekkers, dat hielp bij mij al tijdens mijn studie. ;-) Maar het is net wat je zegt, dan moet je die pauzes wel nemen! Volgens mij werk je daarna ook weer met meer focus, en dat is ook plezieriger werken.

  Antwoord
  • Romy

   Dat klinkt als een goed recept om een drukke studiedag iets leuker te maken! Ik merk zelf ook dat pauzes je concentratie echt goed doen. Na zo’n korte break kan ik er vaak weer met frisse moed en extra creativiteit tegenaan ?

   Antwoord
 4. Els

  Goede tips hoor :-)! Ik sla echt bijna nooit mijn pauze over :-).

  Antwoord
 5. Sija

  Leuke tips! <3 Frisse lucht én eten doet mij altijd goed, haha!

  Antwoord
 6. Anna

  Wat een fijne tips! Ik heb nog geen ‘echte’ baan, maar ik kan me voorstellen dat deze tips dan goed van pas komen. Nu ik voornamelijk thuis werk kijk ik ook altijd erg uit naar de lunch, haha!

  Antwoord
  • Romy

   Ook als je vanuit huis werkt, zijn die pauzes zo’n fijn vooruitzicht! :) Toen ik thuiswerkte, sloeg ik mijn pauzes vaak over of at ik tijdens het werken. Nu merk ik dat het best fijn is om er met de lunch echt even uit te zijn.

   Antwoord
 7. Anna

  Me verheugen op mij heerlijke pasta lunch lukt altijd wel goed! Leuke tips Romy! Liefs

  Antwoord
 8. Johanne

  Fijne tips! Wat mij vooral helpt is gezellige, leuke en goede gesprekken met mijn collega’s. En inderdaad, een verheugmomentje. Die van mij draaien vaak om eten, haha, maar het werkt wel! Als ik bijvoorbeeld een heerlijk bakje pasta heb klaarliggen voor de lunch, gaat mijn dag al een stuk beter.

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ik kan me voorstellen dat zo’n verheugmomentje met pasta heerlijk is om naar uit te kijken :) Net als een fijn gesprek met een collega natuurlijk, zeker na het weekend ;)

   Antwoord
 9. Jessica J.

  Hahaha, je zou mijn lade hier op kantoor moeten zien. Doosjes thee, koekjes, fruit, … Altijd wat lekkers in de buurt. :-D

  Antwoord
  • Romy

   Haha, groot gelijk heb je! Wij hebben sinds kort flexwerken op het werk, dus een ladekast vol eten zit er hier niet meer in ;)

   Antwoord
 10. Loes

  Deze tips kan ik ook gebruiken voor een studiedagje in de UB, handig!

  Antwoord
  • Romy

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt :) Ik bedacht me inderdaad later dat je deze tips eigenlijk ook kunt gebruiken als je een dag studeert.

   Antwoord
 11. Jorinde

  Leuke tips! Ik vind dat een rondje buiten maken in je lunchpauze ook echt de dag lekker kan breken. :-) En lekkere thee en snackjes kunnen ook geen kwaad, haha! ;-)

  Antwoord
 12. Hermien - KouweKleren

  Wat een leuke punten, lekker gevarieerd van heel gezellig tot een mooie, serieuze afsluiter. Ik werk o.a. bij de kaartverkoop in een theater en we hebben vorige wee paaseitjes verstopt in de kassaruimte. Werden onze gasten én collega’s heel blij van.

  Antwoord
  • Romy

   Oeh, zo’n verrassing is natuurlijk ook een leuke manier om je werk leuker te maken. Toevallig komen er morgen bij mij op het werk ook overal schalen met paaseitjes te staan. Ik ben benieuwd of dat ook het werkplezier bij veel mensen zal vergroten ;)

   Antwoord
 13. Nikita

  Ik zoek dit soort dingen een beetje op nu het lastig is op stage. Maar ik weet gelukkig wel hoe ik mezelf moet motiveren om te blijven gaan. De eerste week, de dinsdag was een rotdag en ik probeerde me op te trekken aan het feit dat ik die avond ging bellen met mijn nichtje. En als ik een keer het beu ben op de dag of ik het niet meer zie zitten probeer ik mezelf op te vrolijken in gedachten. Dan zeg ik tegen mezelf van: Nikita, het is nu 13u dus je hebt al een hele ochtend zo goed gewerkt. En dan meestal vlak erachter: “Kijk eens hoe snel de ochtend ging, dat zal de rest van de dag ook doen”. En inderdaad, voor ik het weet zit ik op de bus naar het station.

  Ik haat mijn stage trouwens niet maar ik zit slecht in mijn vel op stage. En misschien is het gewoon ik die mijn draai niet vind in het bedrijf, dat kan ook. Voor de rest heb ik niks tegen stage. Vorige week woensdag had ik stagebezoek van mijn begeleidster en haar rust overviel me, omdat ik hoogsensitief ben voel ik dat. En ik besefte dat ik al anderhalve week gespannen was en mezelf helemaal niet was. Gewoon door haar energie die rond haar hing wist ik hoe ik dat mis, dat mezelf zijn en terug ontspannen. De gedachte dat het nog 4 dagen is doet heel veel.

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed dat je jezelf ondanks alles toch probeert op te vrolijken op een stagedag! Zo’n dag zit er ook inderdaad sneller op dan je denkt. En gelukkig heeft zelfs een niet al te geslaagde werkdag uiteindelijk wel iets leuks in zich.
   Wat rot om te horen dat je je draai nog niet echt hebt kunnen vinden binnen je stagebedrijf! Zoiets is natuurlijk ook echt een kwestie van wennen en het ene bedrijf past misschien beter bij je dan het andere. Maar wel heel goed om te horen dat het gesprek met je stagebegeleidster je goed heeft gedaan, alleen al door de rust die zij uitstraalde. En gelukkig duurt vier dagen niet heel lang meer. You will survive, hoe moeilijk het nu ook is! ♥

   Antwoord
 14. Rachel

  haha die humor gooi ik er dus wel in op mijn werk. Sommige zeggen dan ook: ” Rachel, jij spoort echt niet”. dan denk ik tadaaa, ik heb weer een lach op iemand zijn of haar gezicht getoverd :)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, that’s the spirit! Met humor maak je elke dag een beetje leuker :)

   Antwoord
 15. Nesrin

  Een lunchwandeling helpt mij altijd erg goed, vooral samen met collega’s waar ik mee kan lachen. Humor vind ik ontzettend belangrijk en gelukkig zit ik op een afdeling waar we met z’n allen regelmatig lachen.

  Antwoord
  • Romy

   Zo’n lunchwandeling klinkt ook als een heel goed idee! En fijn om te horen dat je heel wat af kunt lachen op het werk. Dat heb ik zelf gelukkig ook en het maakt een werkdag echt veel leuker :)

   Antwoord
 16. Dinja

  Nou vind ik m’n werk niet zo erg maar ik kan denk ik wel vaker complimentjes geven aan collega’s (of klanten, vinden ze misschien ook wel leuk). Ik word al blij als ik mijn to-do list voor die dag heb afgemaakt :)

  Antwoord
  • Romy

   Zeker eens proberen, zou ik zeggen! Ook klanten kunnen een complimentje vast heel erg waarderen :)

   Antwoord
 17. Justine

  Bij mij werkt het altijd om gewoon in gedachten te houden waarom ik deze baan gekozen heb, dan gaat het eigenlijk vanzelf. Maar inderdaad, de kleine beetjes helpen zeker! Ik vind het ook altijd leuk om iets liefs te doen voor een collega. Een lekker bakje koffie zetten ofzo, iets waardoor ik iemand anders z’n dag juist beter kan maken. Dan ben ik ook weer tevreden :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat een mooie manier om erin te staan! En je hebt zeker gelijk! Als je weet waarom je deze baan doet, is elke dag eigenlijk wel leuk te maken :) En zo’n lief gebaar voor een collega maakt jouw dag én die van een ander waarschijnlijk alleen nog maar leuker.

   Antwoord
 18. Lilian

  Wat een handige tips! Ik word altijd blij van een wandeling. En lekkere thee. Gelukkig heb ik mijn liefste als enige collega en hij heeft óók nog humor! :-)

  Antwoord
  • Romy

   Dat klinkt als de perfecte werksituatie :) Een lieve collega (en je geliefde in een) met wie je ook nog eens kunt lachen, ideaal!

   Antwoord
 19. Simone

  Fijne tips! Ik hou regelmatig even een korte break. Met het vele denkwerk is dat soms echt noodzakelijk even mijn gedachten op iets anders te zetten. Anders loop ik helemaal vast.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs