werkstress verminderen 5

Werkstress verminderen | 3 niet-standaard tips die mij helpen (+ 15 extra)

 • 21 maart 2023
 • 6 Reacties

Lijstjes met tips tegen werkstress vind je overal. We weten waarschijnlijk allemaal wel dat pauzes nemen, ‘nee’ zeggen en op een meditatiekussen ploffen een goed idee is. Maar als de stress door elke vezel van je lichaam giert, voelen die dingen misschien niet eens als een optie. Mediteren, ammehoela! Daarvoor ben je veel te druk. Het laatste jaar leerde ik een paar niet-traditionele tips om werkstress te verminderen, die voor mij écht veel veranderden (en die niet neerkomen op een blokje om of een meditatiepauze). Ik deel ze graag met je, samen met daarnaast 15 lekker concrete anti-werkstress-tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Werkstress verminderen – de bal ligt bij jou

In mijn eerste loondienstbaan was ik altijd druk. En als ik niet druk was, dan maakte ik me wel druk. Ik kwam net uit de schoolbanken, had nog niet veel werkervaring op mijn cv staan en wilde graag bewijzen dat ze aan mij heus een goede hadden. Dus propte ik mijn agenda stampvol, rende ik de benen uit mijn lijf en kwam “nee” in mijn woordenboek niet voor. Op mijn telefoon stroomden de eerste werkmailtjes al binnen als ik in de bus naar werk zat. Mijn hoofd stroomde ondertussen vol gedachten, met name over alles wat ik nog moest doen die dag. Soms hoopte ik dat iemand zou opmerken dat het wel erg veel was. Er zelf iets van zeggen, kwam niet in mijn hoofd op.

Ik ontdekte pas dat er altijd iets aan werkstress te doen valt toen ik vervolgens een andere baan kreeg. Sowieso merkte ik dat je nooit zo onmisbaar bent als je misschien denkt. Op mijn oude werk draaide alles ook gewoon door toen ik voor het allereerst vakantiedagen opnam en later mijn baan opzegde. Daarnaast merkte ik dat je agenda niet automatisch volstroomt en dat je zelf een stokje kunt steken voor alle stressgevende dingen die door je hoofd gaan.

Er is maar één persoon die iets aan werkstress kan doen, en dat ben jijzelf. Zelfs als je denkt dat jij nu eenmaal een stressvolle baan hebt of dat je “gewoon wat stressgevoelig” bent, kun je het minder stressvol maken voor jezelf.

Dit zijn 3 inzichten die ik de laatste tijd leerde over werkstress verminderen (en die ik nog niet in elk standaard tipslijstje ben tegengekomen). Maar de belangrijkste tip: doe iets. Blijf niet wachten tot het rustiger wordt. Denk ook niet dat jouw stress nergens op slaat en dat je maar stressbestendiger moet worden. Neem het serieus en kom in actie!

1. Kom uit de stress, en ga in de actiestand

Deze tip gaf iemand me laatst toen we het hadden over gevoelig zijn voor stress. Mijn probleem was dat ik vaak in de stress bleef hangen. Ik dacht dan steeds “Jeetje, wat een volle week!” of “Het gaat wel druk worden morgen”. Maar in plaats van dat te blijven herhalen in je hoofd, kun je ook kijken wat je juist kunt doen om die werkstress te verminderen.

Andere opties dan afzeggen

Wat ik een eyeopener op zich vond: werkstress verminderen zit ‘m niet altijd in afspraken cancelen. Soms komt het nu eenmaal zo uit dat je bijvoorbeeld wel even moet knallen voor deadlines of wel drie afspraken krap achter elkaar hebt. Maar dan kun je kijken hoe je het daaromheen voor jezelf makkelijker maakt. Dát kan ook al de werkstress verminderen.

Ga bij jezelf na hoe jij kunt ontspannen aan het eind van de dag, gedurende de week of tussen de afspraken door.

Een paar voorbeelden van mij:

 • Als ik ’s avonds wat later thuis ben of als ik na een afspraak nog werk af te maken heb, vraag ik of Bart die avond kan koken. Dan kan ik in alle rust mijn werk afmaken en daarna alsnog ontspannen.
 • Als ik op een doordeweekse avond tot laat weg ben, zorg ik ervoor dat ik de avond erna wel gewoon thuis ben en geen afspraken heb staan.
 • Na een dag met veel meetings, afspraken of interviews, plan ik niet ook nog sociale privédingen in. Dan kan ik ’s avonds weer tot mezelf komen.
 • Op een dag met veel afspraken houd ik in elk geval de ochtend tot 9.30 uur en de lunchtijd vrij van afspraken, zodat ik niet gehaast hoef te eten.
 • Soms kan ik het mezelf makkelijker maken door bijvoorbeeld de auto te pakken in plaats van het openbaar vervoer (= sneller en geen overstappen!) of juist andersom (want: in het OV hoef ik niet zelf op de weg te letten en kan ik eventueel nog wat werk gedaan krijgen).
 • Als ik weet dat een afspraak lang kan duren (en ik al krap in mijn tijd zit), geef ik aan dat ik tot maximaal tijdstip X heb. Daar houd ik me vervolgens ook aan.
 • Hoeven werkdingen niet per se die dag af, dan verschuif ik iets van mijn to-do-list naar de dag erna.

Zo zijn er vaak genoeg manieren te vinden om lucht voor jezelf in te bouwen. Als er een drukke dag of week aankomt, ga ik er goed voor zitten om een plan te maken. Ik bedenk wat mij helpt om het rustiger te maken. Daardoor kan ik de stress sussen en weet mijn hoofd weer: “Oké, het is onder controle. De stress mag weg.”

Weet dat daarnaast de cliché tip van nee zeggen en kijken of je dingen kunt schrappen, ook een goede is. Je denkt misschien soms dat je dat niet kunt maken. Maar er is vaak meer begrip voor dan je denkt als je er op tijd en eerlijk over communiceert.

werkstress verminderen 4

2. Focus op jouw signalen, laat los dat jouw werkstress gek zou zijn

Meestal heb ik niet veel last van mezelf vergelijken met anderen. Maar wél als het op stress aankomt. Uiteraard ben ik dan zelf degene die negatief uit die vergelijking komt. Misschien herken je dit soort gedachtes wel:

 • “Wat een aansteller ben ik dat ik hier al werkstress van krijg. Collega Janneke kan veel meer aan!”
 • “Pieter plant ook gewoon vier meetings op een dag. Waarom kan ik dat niet?”
 • “Aron stuurt ook gewoon mailtjes op zondagochtend. Ben ik dan star als ik op zondag niets aan werk doe?”

Het punt is: het is voor iedereen verschillend wanneer en waarvan je werkstress krijgt. Het is ook niet goed of slecht als jij eerder gestrest raakt dan een ander. Ieder lichaam werkt daarin anders en de één is nu eenmaal stressgevoeliger dan de ander.

Krijg voor jezelf helder wat jij aankunt, waar jouw stressgrens ligt en wat jouw behoeften zijn. Dat staat compleet los van wat ieder ander wel of niet kan.

In plaats van de stress te veroordelen, kun je beter accepteren dat het er is en onderzoeken wat je ermee kunt. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

 • Wat bezorgt mij op dit moment stress?
 • Wat is er nu te veel?
 • Waarom geeft dat me stress?
 • Wat helpt mij om in deze situatie meer ontspannen te worden?
 • Kan ik dingen laten vallen of aanpassen in mijn planning?
 • Wat kan ik hiervan leren voor een volgende keer? (Bijvoorbeeld: drie vergaderingen van één uur op een dag is voor mij te veel. Ik houd het voortaan bij maximaal twee vergaderingen.)

Luister naar de stress en doe iets om de werkstress te verminderen in plaats van de stress te ontkennen of ertegen te vechten.

3. Plan je rustmomenten (en leuke werkprojecten) als eerste in

Als je niet oplet, zit je agenda waarschijnlijk binnen no time propvol met taken die allemaal reuze-belangrijk zijn. Of lijken. Zo blijft er nauwelijks tijd over voor bijvoorbeeld dat ene werkproject waar je veel energie van krijgt maar dat geen prio heeft. Of voor een keer een dag om vier uur stoppen tussen al het overwerken door.

Een productiviteitsexpert (één van mijn opdrachtgevers) pleit ervoor om dat om te draaien, en dat is ook iets wat ik nu sinds een jaar of twee doe. Kijk niet eerst naar alle taken die door de waan van de dag in je agenda komen te staan. Nee, begin met die ene taak waar je bijna nooit aan toekomt. Zet alvast een groot kruis in je agenda op vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur of blok op een dag de lunch zodat je eindelijk met je collega dat ene hippe lunchtentje kunt testen. Blok ook de momenten op de dag die je nodig hebt om aan focustaken te werken of om bijvoorbeeld rustig op te starten achter je mailbox.

Zelf probeer ik bijvoorbeeld vóór 9.30 uur en tussen 12.30 uur en 13.30 uur geen meetings te plannen. Ik ben wel al vóór die tijd aan het werk en lunch ook niet een heel uur, maar die geblokte momenten geven me de kans om rustig te eten, een kopje thee te drinken, e-mail weg te werken of rustig aan een bepaald project te werken. Daardoor weet ik dat – hoe druk de dag misschien ook is – ik altijd rustig kan eten.

Door te beginnen met tijd blokken, voorkom je dat je je te veel laat meeslepen door de waan van de dag.

Het helpt mij bijvoorbeeld om beter te kunnen aangeven wanneer ik kan. Of om eerlijk aan te geven of ik een project vandaag nog kan oppakken of dat het toch echt morgen of volgende week wordt. Door dit soort dingen met pen in mijn agenda te zetten, kom ik minder snel in de verleiding om dingen te verschuiven in mijn eigen nadeel.

werkstress verminderen 3

Nog 15 tips om werkstress te verminderen

Dit waren 3 inzichten en tips die voor mij echt een verschil hebben gemaakt om werkstress te verminderen. Daarnaast zijn er natuurlijk veel concrete kleinere tips die je kunt toepassen (en die iets minder verrassend zijn). Ik deel er toch een paar zodat je kunt proberen wat voor jou werkt:

 1. Neem pauzes. Ook als jij vindt dat pauzes compleet nutteloos zijn. Pauzes zijn namelijk niet voor niets bedacht. Ieders concentratie wordt er beter van als je regelmatig een rustmoment neemt op een werkdag. Het liefst ergens van je computer vandaan.
 2. Doe een dansje of jumping jacks. Stress hangt er bij mij vaak mee samen dat ik totaal in mijn hoofd zit. Dé manier om daarvan af te komen, is om een paar keer op en neer te springen, een mini-dansje door de kamer te doen of desnoods wat jumping jacks te doen. Na twee minuten volop bewegen kan ik stress beter loslaten.
 3. Wees soms onbereikbaar. Zet je telefoon op stil als je ergens geconcentreerd aan wilt werken. Plan bewust momenten voor belafspraken. Demp de groepsapp van je werk als het daarin soms flink los kan gaan. En check je e-mail ook minder vaak dan je gewend bent te doen. Het scheelt al veel werkstress als je niet elk binnenkomende bericht (via welk kanaal dan ook) direct tot je neemt.
 4. Maak een realistische planning. Een takenlijst is niet hetzelfde als “alles wat ik vandaag zou willen doen”. Het is een lijstje met alle taken die jij logischerwijs in een X aantal uur gedaan kunt krijgen. Dus kijk eens eerlijk naar jouw taken. Hoeveel tijd kost elk van die taken (ook rekening houdend met uitloop of dingen die tegenzitten)? Hoe realistisch is je to-do-list dan? Schrap zo nodig dingen.
 5. Ruim tijd in voor onverwachte dingen. Laten we wel wezen: elke dag gebeurt er wel iets waar je niet op had gerekend. Denk aan vragen van collega’s, e-mails die tussendoor komen, een spoedoverleg of een taak die langer duurt dan gedacht. Reserveer ook daar 30-60 minuten op een dag voor. Dan kom je niet direct in de knoop als dingen anders lopen.
 6. Neem na elke taak een micropauze. Check na afronding van die ene taak dat doorgesturde kattenfilmpje. Of spiek even in je familieapp als je die lastige e-mail heb afgerond. Dat maakt dat je daarna beter gefocust kunt werken (juist omdat je niet aan één stuk door moet) en geeft luchtigheid tussen het werken.
 7. Wissel niet te veel tussen taken. Focus op één taak tegelijk, en probeer je mailbox, appjes en andere dingen in die tijdspanne te laten voor wat ze zijn. Dan hoeft je hoofd niet voortdurend te schakelen.
 8. Durf te schuiven in je planning. Blijkt alles wat je voor vandaag gepland had staan toch niet haalbaar? Probeer flexibel te zijn met je takenlijst. Moet alles wat daarop staat wel écht af? Meestal valt er meer te schuiven dan je denkt en kun je bijvoorbeeld prima een bepaalde taak naar morgen verplaatsen. Wees niet te streng voor jezelf. Kijk wat je kunt verplaatsen en licht je collega, klant of opdrachtgever in dat het morgen wordt. Vaak is er heus begrip voor.
 9. Plan deadlines ruimer in. Dit doe ik zelf bijna altijd bij opdrachten. Ik koop tijd voor mezelf door de uiterste opleverdatum 1-2 dagen later te plannen dan wat haalbaar is voor mij. Dus als ik denk iets woensdag af te hebben, geef ik aan dat ik het uiterlijk vrijdag oplever. Zo bouw ik speling in voor mezelf. Negen van de tien keer kan ik het overigens wel gewoon op woensdag inleveren. Dan is dat voor de opdrachtgever alleen maar positief.
 10. Sluit je werkdag altijd goed af. Maak alvast je takenlijst voor morgen, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je dingen vergeet (scheelt stress!) en zodat het dichtklappen van je laptop ook echt voelt als een afsluiting van de werkdag. Zijn bepaalde dingen vandaag niet gelukt? Noteer ze dan voor morgen op je to-do-list.
 11. Neem vakanties op. Ook als ondernemer, en ook als je je werk geweldig leuk vindt. Ik dacht ook altijd dat ik vakanties nergens voor nodig had. Maar echt voor iedereen is het goed om soms van werk los te komen.
 12. Ga het gesprek aan met je baas (of een coach) als je werkstress hebt door overspannenheid of juist door onderprikkeling. Neem in beide gevallen je klachten serieus. Je kunt er niet snel genoeg bij zijn met werkstress verminderen. Spreek het liever uit voordat het echt uit de hand loopt.
 13. Doe niet-hoofd-dingen tijdens en na het werk. Neem in de pauze de tijd voor iets waar je je hoofd niet bij nodig hebt. Wandelen, een tijdschrift lezen, met collega’s kletsen – zoiets. Kijk ook of je na werk dingen kunt doen om los te komen van alsmaar je hoofd gebruiken. Denk aan een boek lezen, mediteren (is-ie weer!), een warme douche nemen, sporten of uitgebreid in de keuken staan. Dat helpt om alle gedachten over werk niet rechtstreeks mee naar huis te nemen.
 14. Ga elke dag even wandelen. Weer of geen weer! Ik doe dit al jarenlang heel trouw en het helpt mij enorm om iedere dag onder werktijd of daarna wat frisse lucht in te ademen en even tussen de vier muren vandaan te komen. In het bijzonder een tip voor thuiswerkers (zoals ik!) die niet standaard de deur uit hoeven.
 15. Luister naar je lichaam. Het cliché der clichés, maar o zo belangrijk. Als jij slecht slaapt, intens vermoeid achter je computer zit, strakke schouders hebt of (zoals ik) soms last hebt van een opgeblazen buik – neem het serieus. Weet dat je lichaam niet voor niets dat soort signalen afgeeft. Er is werk aan de winkel. En dan niet werk-werk. Maar werk aan werkstress verminderen. Denk niet meteen “Pff, weer die stomme schouder! Dat kan ik er niet ook nog bij hebben”, maar kijk of je iets met dat signaal kunt. Je lichaam hapert niet voor niets.

Wat zijn dingen die jou (werk)stress bezorgen?

7 tips voor online interieur inspiratie 54

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandy 21 maart 2023 op 7:42 am - Beantwoord

  Fijne tips, maar soms hoort werkstress erbij. Ik heb af een toe een complex probleem dat opgelost moet worden, en dan blijft het in m’n hoofd zitten zolang ik er aan werk. Dat is helemaal oké, want ik weet dat er daarna weer een rustige tijd komt. Ik accepteer het dan gewoon.

  • Romy 27 maart 2023 op 7:01 am - Beantwoord

   Yes, dat is ook een goede methode inderdaad! Soms is het ook gewoon druk en is dat prima, als er maar uitzicht is op rustigere momenten en je het “manageable” kunt houden 🙂

 2. Daenelia 21 maart 2023 op 9:10 am - Beantwoord

  Het is een twee-snijdend zwaard. Ik las namelijk ook net een boek over hoe je ‘recognition’ (erkenning) krijgt, voor het werk wat je doet en eigenlijk staat daarin: doe zoveel mogelijk. Doe alles. En in het bedrijfsleven betekent dit gewoon: degene die het beste met de stress van veel doen overweg kunnen krijgen die erkenning. Val je even buiten de boot of zijn er andere zaken in je leven die jouw aandacht echt opeisen, dan laten ze je gewoon gaan. Wij moeten niet overweg kunnen met werkstress, denk ik. Wij moeten gewoon anders tegen werken aankijken.
  Je hebt stress en stress (je snapt me wel. Ja, natuurlijk ben ik ook wel eens dagen, avonden, nachten bezig met een codeer-programeer-probleem. Maar dat is geen stress.
  Vier meetings plannen op een dag: ik zou dan geen ruimte hebben om de meetings te evalueren en dát is stress. Dan zijn er blijkbaar 2 meetings overbodig, ook. Mensen die 4 meetings inplannen zijn mensen die gaan voor de erkenning, maar die blijkbaar niet gaan voor de inhoud. Ik ga liever voor de inhoud 🙂

  • Romy 27 maart 2023 op 7:06 am - Beantwoord

   Helemaal met je eens over de meetings! Ik plan ook bewust niet meer meetings dan mijn hoofd fatsoenlijk aan kan 😉 Ik zit liever bij twee meetings met mijn volle aandacht en goed voorbereid dan dat ik er nog twee bij plan waarbij ik maar half aanwezig ben. Heeft de ander ook niets aan!

   En herkenbaar wel dat volgens mij stressbestendigheid tegenwoordig bijna een vereiste is op het werk. Net als flexibel zijn. Ik snap dat je soms wat langer moet doorgaan of dat er weleens taken tussendoor komen. Maar flexibel zijn werkt wel twee kanten op, denk ik altijd. Tegenover soms een uur langer doorgaan zou ook moeten staan dat je een keer naar de tandarts kunt of juist op vrijdag een keer iets eerder stopt.
   Maar dat is het voordeel van ondernemen. Die keuzes kunnen wij zelf maken 😉

 3. johanna 21 maart 2023 op 11:42 am - Beantwoord

  Energievreeters, zinlose discussies etc die je helaas niet altijd kunt ontlopen, maar wel heel veel energie kosten. Verder nog een opmerking bij die realistische planning, probeer ook eens exact te kijken hoeveel uren je per dag of week echt werkt. Want dat zijn er nooit 40! Meestal is het planningsprobleem, dat je je beschikbare tijd overschat en de benodigde tijd onderschat. Succes!

  • Romy 27 maart 2023 op 7:02 am - Beantwoord

   Ja, heel herkenbaar dat laatste! Daar ging het in mijn eerste ondernemersjaar regelmatig mis 😉 Ik ontdekte toen na een tijdje dat ik standaard voor 12 uur werk op een dag zette en dan pogingen deed om dat in 9 uur gedaan te krijgen (lukte uiteraard niet!). Was een eye-opener toen ik mijn tijd ging bijhouden en ontdekte hoeveel tijd dingen als e-mails tussendoor versturen ook vaak al kosten.

Recente blogs

Gekocht, gescoord, gevonden | Mijn nieuwe & tweedehands vakantie-aankopen

4 augustus 2021|Positiviteit|

Wees gerust: onze auto was op de terugreis ook na een mini-shopsessie minder zwaar beladen dan op de heenweg. De boodschappentassen voor de heenreis tikten blijkbaar zwaar aan. Wel zaten er in de achterbak een paar spullen extra gestopt op de terugweg die ik vanaf onze vakantiebestemming mee naar huis nam. Geshopt bij Action, kledingwinkels en soms ook tweedehands! Uiteraard kon ik het niet laten mijn aanwinsten op de foto te zetten en er een blog aan te wijden.

Shoptips Action & Hema: knutselspullen en lip colour enhancer

24 januari 2017|Lifestyle|

Hoewel ik mezelf niet echt een shopaholic vind en nooit met tassen vol thuiskom, heb ik de afgelopen week een aantal leuke aankopen gedaan. Ken je dat gevoel dat je pas beseft hoe hard je iets nodig hebt als je het in de winkels ziet liggen? Dat had ik dus met deze paar aankopen van Action en Hema. Daarom besloot ik de producten in de spotlights te zetten op mijn blog. In dit artikel vind je daarom een paar shoptips voor schriften, knutselspullen en de Lip Colour Enhancer. Van alles en nog wat dus, maar met één overeenkomst: het zijn allemaal producten waarvan ik erg vrolijk word.

Van Pinterest-plaatje naar droominterieur | 7 tips

6 mei 2020|Interieur|

Je interieur is meer dan een Pinterest-plaatje of een showroomcombinatie. Een interieurplaatje kan er online nog zo mooi uitzien, maar je wilt van je huis een thuis maken. Jouw eigen plekje onder de zon! Hoe maak je van een bord vol Pinterest-foto’s jouw eigen fijne plek? Ook ik stond voor die uitdaging toen ik mijn eigen huis inrichtte. Ik had een bord vol Pinterest-foto's, maar mijn eigen huis bleek toch weer anders te zijn. Van moodboard naar een fijn eigen huis – dit zijn mijn 7 tips.