Ga terug
–+ servings
zoete aardappel brownies 6

Recept zoete-aardappel-brownies (vegan, glutenvrij & lekker chewy)

Romy
Brownies in een gezond en toch lekker jasje? Deze zoete-aardappel-brownies bewijzen dat dat prima kan. De brownies zijn lekker chewy, smaken volledig naar chocola en zijn gemaakt van onder andere zoete aardappel. Lekker als verantwoord tussendoortje of voor bij de lunch!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 9 brownies

Equipment

  • Bakvorm (20 x 20 cm)
  • Oven
  • Bakpapier
  • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 400 gram zoete aardappel (ongekookt afgewogen, = ongeveer 1 grote zoete aardappel of 2 kleintjes)
  • 65 gram amandelmeel
  • 50 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 35 gram cacaopoeder
  • 50 gram ahornsiroop
  • 6 medjoul dadels (ontpit!)
  • 25 ml plantaardige melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn of citroenzuur
  • Snufje zout

Voor de versiering:

  • Frambozen
  • 40 gram pure chocola (om te smelten)

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappels, snijd ze in blokjes en breng in een pan water aan de kook. Kook voor ongeveer 10-15 minuten, totdat je met een vork moeiteloos door de blokjes kunt prikken.
  • Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 165 graden (heteluchtstand).
  • Giet de zoete aardappel af. Doe de zoete-aardappel-blokjes samen met de amandelmeel, havermeel, cacaopoeder, vanille-extract, ahornsiroop en plantaardige melk in een blender of keukenmachine. Voeg ook een snufje zout toe. Maak er met de keukenmachine of blender een glad mengsel van. Proef even of het naar jouw mening zoet genoeg is. Anders doet een extra scheut ahornsiroop wonderen.
  • Snijd de dadels in kleine stukjes en roer die door het beslag. Meng nu in een apart bakje de baking soda en appelazijn, zodat het spul gaat bruisen (leuk effect trouwens!). Roer dit goedje dan door het beslag heen en laat het beslag daarna ongeveer 3 minuten rusten.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het beslag erin. Schuif in de oven voor 40 minuten. Check na 40 minuten of de brownies voor jou stevig genoeg zijn. Ze horen nog wat chewy te zijn.
  • Laat de brownies nog zo'n 30 minuten afkoelen in de bakvorm. Til dan de gehele brownie uit de bakvorm en snijd in 9 stukken.
  • Smelt de chocolade au bain mairie (dus doe ze in een kommetje die je in een pan met kokend water zet). Schenk de gesmolten chocolade over de brownies. Leg daarnaast wat frambozen op de brownies ter garnering. Aanvallen!
Trefwoord Brownies, Chocola, Chocoladecake, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Zoete aardappel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!