Zoek je een bananenbrood dat net even anders is? Dit speculaasbrood is de perfecte mix van zoet en kruidig. Het heeft de smaak van speculaas in combinatie met het zoetige van de bananen en rozijnen. Smeer er een dikke laag pindakaas op en je hebt een heerlijke traktatie voor bij je kop dampende thee. Of gewoon voor bij de lunch.
250gramhavermeel(kant-en-klaar gekocht of zelfgemaakt door havermout fijn te malen in de blender)
3rijpe bananen
100mlamandelmelk(of andere plantaardige melk)
110gramplantaardige kwark(ik gebruik sojakwark)
1elpindakaas
25gramwalnotenof pecannoten
35gramrozijnen(geweld)
1elahornsiroop
1tlvanille-extract
2tlbakpoeder
1½tlkoek- en speculaaskruiden
Plantaardige margarine (om het cakeblik in te vetten)
Voor bovenop de cake:
8frambozen
1½elamandelschaafsel
Instructies
Zet de oven alvast aan op 180 graden, zodat die kan voorverwarmen.
Gooi de 3 rijpe bananen in de blender en maak er een glad papje van.
Schenk het bananenprutje bij het havermeel. Voeg ook de plantaardige melk, plantaardige kwark, het vanille-extract, de koek- en speculaaskruiden en de eetlepel pindakaas toe. Roer goed door (of laat de keukenmachine het voor je doen) totdat er geen meel meer te zien is. Is het beslag nog wat te stevig? Doe er dan eventueel wat extra plantaardige melk bij.
Hak de walnoten in kleine stukjes en schep daarna zowel de walnoten als de rozijnen door het beslag. Roer er als laatste het bakpoeder doorheen.
Vet het cakeblik in en verdeel het beslag over het ingevette cakeblik. Snijd de frambozen doormidden en leg die op de bovenkant van het speculaasbrood. Strooi daarna het amandelschaafsel over het brood.
Zet het brood voor zo’n 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check daarna met een satéprikker of het brood gaar is en haal het uit de oven zodra de satéprikker droog uit het speculaasbrood komt.
Laat het speculaasbrood nog 30 minuten in het cakeblik zitten en laat het daarna op een rooster 20 minuten afkoelen. Daarna kun je het aansnijden en is het eindelijk tijd voor het leukste onderdeel van dit recept: het speculaasbrood eten.