Ga terug
+ servings
gezonde appelcake vegan

Gezonde appelcake met walnoten (glutenvrij & vegan)

Romy
Deze appelcake is weer eens iets anders dan standaard appeltaart. Een tikkeltje gezonder ook! Eet hem met warme stukjes appel of met een flinke laag pindakaas. Perfect als lekkere snack, maar ook gewoon voor bij het ontbijt of de lunch.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12 plakken

Equipment

  • Cakevorm
  • Bakpapier
  • Oven
  • Blender of keukenmachine
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

Voor de appelcake:

  • 200 gram havermeel (zelf te maken door (glutenvrije) havermout te vermalen)
  • 100 gram amandelmeel
  • 250 gram appelmoes (de ongezoete variant die uit 100% appel bestaat)
  • 100 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk)
  • 1 kleine appel (of een halve grote appel)
  • 35 gram walnoot in stukjes gehakt
  • 3 el ahornsiroop
  • 3 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • Amandelschaafsel

Voor op de appelcake:

  • 1 grote appel (of 2 kleintjes)
  • 1 tl kaneel
  • Handje rozijnen
  • 1 el ahornsiroop
  • Paar stukjes walnoot

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe het meel samen met de appelmoes, de plantaardige melk, de ahornsiroop, het vanille-extract en het snufje zout in een blender of keukenmachine. Maak er een smeuïg beslag van. Het beslag zal nog wat stevig en plakkerig zijn; dat is de juiste substantie voor deze appelcake.
  • Schil 1 appel en snijd die in kleine stukjes. Breek ook de walnoten in stukjes. Roer zowel de walnootsnippers als de appelstukjes door het beslag. Voeg daarna het bakpoeder toe en roer nog eens door.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier en schenk daarin het beslag. Verdeel wat amandelschaafsel over de bovenkant van de appelcake en schuif voor 50-55 minuten in de oven.
  • Check tussen 45-55 minuten even hoe het met jouw appelcake gaat. Hij is klaar zodra je er een satéprikker in kunt steken en die er droog en schoon uit kunt halen.
  • Laat de appelcake zo'n 10 minuten afkoelen in de cakevorm en daarna nog ongeveer 20 minuten op een rooster.
  • Bereid daarna de topping. Snijd daarvoor 1 grote appel in kleine stukjes en schep die, samen met de ahornsiroop, kaneel en rozijnen in een koekenpan. Bak ongeveer 2 minuten, terwijl je het mengsel goed blijft doorroeren.
  • Verdeel de stukjes appel en rozijnen over het appelbrood. Voeg eventueel nog wat extra stukjes walnoot toe.
  • Snijd het appelbrood in plakken en beleg met wat jij lekker vindt (of eet het gewoon zo uit het knuistje - ook lekker). Enjoy!
Trefwoord Appel, Cake, Glutenvrij, Herfst, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!