Ga terug
+ servings
pepernotenmuffins 8

Recept voor pepernotenmuffins (glutenvrij & vegan)

Romy
Houd je van pepernoten, muffins én chocola? Dan kan het niet anders dan dat deze pepernotenmuffins iets voor jou zijn. Ze zijn glutenvrij, vegan & heel lekker smeuïg. Ga jij ze maken?
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 6 (of 7) muffins

Equipment

  • Metalen muffinvorm
  • papieren muffinvormpjes
  • Oven
  • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

Voor de muffins zelf:

  • 135 gram amandelmeel
  • 85 gram havermeel (kun je zelf maken door havermout fijn te malen; kies waar nodig voor glutenvrije havermout)
  • 2 rijpe bananen
  • 125 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder
  • 35 gram kruidnoten (vegan en/of glutenvrij)

Optioneel voor bovenop de muffins:

  • Handje kruidnoten (vegan en/of glutenvrij)
  • 50 gram pure chocola (om te smelten)
  • Frambozen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de bananen en plantaardige melk samen met de ahornsiroop en het vanille-extract in de keukenmachine, totdat je een vloeibare substantie hebt.
  • Doe dan het amandelmeel, het havermeel, de theelepel kaneel en de koek- en speculaaskruiden erbij en laat de keukenmachine er een glad beslag van maken (of roer zelf de ingrediënten goed door met een lepel).
  • Snijd de 35 gram kruidnoten fijn in kleine stukjes en roer die door het beslag. Schep ook het bakpoeder met een lepel door het muffinmengsel.
  • Zet de papieren vormpjes in de metalen muffinvorm en vul ze met het beslag. Wees daarbij niet te zuinig: vul de vormpjes tot op de rand. Dan stijgen ze straks in de oven boven de vormpjes uit.
  • Schuif de muffinvorm voor 25 minuten in de oven. Check na 25 minuten met een satéprikker of ze goed gaar zijn. Komt de satéprikker er nog nat uit? Laat ze dan nog een paar minuten doorgaren.
  • Laat de muffins nog zo'n 10 minuten in de muffinvorm zitten, zodat ze iets kunnen afkoelen. Zet ze daarna nog even op een rooster, zodat het vocht kan verdampen.
  • Smelt nu de chocolade au bain mairie in een kom, die je in een steelpannetje met water zet. Schenk de chocoladesaus over de muffins en leg de pepernoten in de nog natte saus. Versier de muffins eventueel nog met een framboos, cranberry's of ander fruit.
  • En dan: eet smakelijk!
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Pepernoten, Sinterklaas, Speculaas, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!