Ontbijten met taart klinkt niet verkeerd, toch? Daarom bedacht ik een heerlijke vegan ontbijttaart met warme blauwe bessen bovenop. Lekker als voedzaam ontbijt en om ook nog wat stukjes van te bewaren voor de lunch of als snack!
125gramhavermeel(kun je zelf maken door havermout (evt. glutenvrij) te vermalen)
100gramamandelmeel
2rijpe bananen
70mlplantaardige melk (ik gebruik amandelmelk)
25gramblauwe bessen
35grampure chocola(in kleine stukjes gehakt)
2,5elahornsiroop(of agavesiroop of een ander zoetmiddel)
1tlkaneel
1tlvanille-extract
2tlbakpoeder
(Plantaardige) margarine(om in te vetten)
Amandelschaafsel(optioneel)
Voor de blauwe-bessen-coulis:
150gramblauwe bessen(uit de diepvries of vers)
1elmaïzena
1elahornsiroop(of een ander vloeibaar zoetmiddel)
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bekleed de bodem van de taartvormpjes met bakpapier en vet de randen in met margarine.
Doe de bananen en plantaardige melk bij elkaar in de keukenmachine en maak er een glad mengsel van.
Roer daarna met een lepel of ook met de keukenmachine de meelsoorten, het kaneel, het vanille-extract en de ahornsiroop erdoorheen.
Meng vervolgens met een lepel de 25 gram blauwe bessen, de stukjes chocola en het bakpoeder door het beslag. Is het beslag nog vochtig? Voeg dan een beetje havermeel toe. Is het juist wat droog? Dan kun je altijd een beetje melk toevoegen.
Verdeel het beslag over de twee ingevette taartvormpjes. Strooi er wat amandelschaafsel overheen.
Zet dan de taartvormpjes in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Check even of de bovenkant niet bruin wordt. Als dat wel het geval is, kun je de bovenkant van de taartvormpjes na 20 minuten afdekken met aluminiumfolie.
Haal na 30 minuten de taartjes uit de oven. Kijk met een satéprikker na of ze goed gaar zijn. Laat ze daarna nog ongeveer 10-15 minuten afkoelen in de taartvormpjes voordat je ze eruit haalt.
Maak ondertussen de blauwe-bessen-coulis door de blauwe bessen, maïzena en ahornsiroop samen te verwarmen in een steelpannetje op laag vuur. Blijf goed roeren, zodat het niet aankoekt.
Verdeel dan de blauwe-bessen-saus over de taartjes. Zodra de vegan ontbijttaartjes wat zijn afgekoeld, kun je ze aansnijden. Geniet!