Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukjes. Het hoeven geen nette roosjes te zijn, want de staafmixer gaat er uiteindelijk toch doorheen. (Vergeet ook de stam niet mee te snijden. Die doet het net zo goed in de soep als de bloemkoolroosjes.)
Snijd daarna de rode ui in kleine stukjes. Pers er twee teentjes knoflook bij. Fruit daarna de ui en de knoflook samen zo'n 2 minuten aan in een pan met wat olijfolie.
Gooi ook de bloemkool in de pan, samen met 1 liter water. Breng het water aan de kook. Doe het (halve) bouillonblokje bij het water en strooi de kruiden over het kokende prutje.
Laat het geheel zo'n 30 minuten koken en roer regelmatig goed door. Zodra het water kookt, kun je het gas iets zachter zetten.
Daarna mag de staafmixer het werk doen. Mix de soep fijn tot een zachte puree waarin geen bloemkoolroosjes meer zichtbaar zijn. Proef zelf even of je nog zout wilt toevoegen of niet.
En dan: serveren maar! Snijd lente-ui in kleine ringen en gebruik die voor de garnering. Ziet het er nog net iets feestelijker uit!