Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappels en snijd ze in dunne schijfjes (ongeveer een halve centimeter dik). Snijd daarna de paprika en ui in kleine stukjes.
Zet een pan met water op het vuur en kook daarin de zoete aardappels gaar. Zo'n 10-15 minuten is voldoende. Als je door de schijfjes zoete aardappel heen kunt prikken met een vork, zijn ze gaar.
Fruit ondertussen de ui aan in een wokpan met een scheutje olijfolie. Zet het vuur na 1 minuut ietsje lager en voeg de paprikablokjes aan de wok toe. Roerbak zo'n 3 minuten.
Tijd om de spinazie en doperwtjes er ook bij te doen (samen met eventueel de champignons)! Strooi Italiaanse kruiden en chilipoeder over de groenten en voeg ook de knoflook (geperst of gesneden) toe.
Haal de zoete aardappels van het vuur zodra deze gaar zijn (ik wacht altijd totdat ik er met een vork doorheen kan prikken). Giet de aardappels af en laat ze nog een paar minuten afkoelen, zodat je ze makkelijker kunt vastpakken zonder je vingers te verbranden.
Voeg daarna een paar scheuten gezeefde tomaten toe aan de pan en roer die door het groentemengsel heen.
Breek de geitenkaas in kleine stukjes met je handen (snijden kan ook als je niet zo van een plakboel aan je vingers houdt). Strooi de stukjes over de pan en roer ze goed door het mengsel heen. De geitenkaas smelt supersnel, waardoor hij als het ware in de saus vermengd raakt. Heel lekker!
Laat het mengsel nog zo'n 1 minuut garen totdat de spinazie flink geslonken is. Dan is het tijd om de ovenschaal te vullen!
Verdeel de helft van het groentemengsel over de bodem van de ovenschaal. Leg er vervolgens de helft van de zoete-aardappelschijfjes overheen. Herhaal dat met de andere helft van de groenten en daarna met de andere helft van de aardappelschijfjes. (Als je een tweepersoons ovenschaal hebt, kun je ook met vier lagen werken in plaats van twee).
En dan het beste gedeelte van het hele proces: strooi de geraspte kaas over je ovenschaal en schuif de bak in de oven. Tja, alles wordt lekkerder met wat extra kaas eroverheen!
Je hebt mazzel: langer dan 10 minuten hoef je niet op de ovenschaal te wachten. Zodra de kaas gesmolten is, kun je de schaal uit de oven halen en is het tijd om van je gezonde ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en kaas te genieten.