Ga terug
+ servings
glutenvrij appelbrood 12

Recept voor glutenvrij appelbrood

Romy
Weer eens iets anders dan gewoon bananenbrood? Probeer dit appelbrood met een heerlijk zoete smaak en gebakken appel bovenop!
4 (1 stem)
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12 plakken

Equipment

  • Cakevorm
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 200 gram amandelmeel
  • 2 bananen
  • 1,5 appel (ik gebruik elstars)
  • 1 ei
  • 2 tl bakpoeder
  • 40 ml amandelmelk of andere (plantaardige) melk
  • 40 gram rozijnen
  • 1 el honing
  • 2 tl kaneel
  • 5 druppels vanille-extract
  • Snufje zout
  • Margarine voor het invetten

Optioneel:

  • Stukjes walnoot

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet het cakeblik onder en aan de zijkanten in met een beetje boter.
  • Prak de bananen fijn met een vork en snijd 1 appel in heel kleine stukjes (dan kun je er straks gemakkelijker doorheen komen met je blender). Bewaar de halve appel om straks in plakjes op het brood te leggen.
  • Pak een beslagkom en gooi daarin de bananen, de appelstukjes, het ei, de (amandel)melk en de honing en het vanille-extract. Klop het ei los met een garde en roer de andere ingrediënten door elkaar met een lepel. Maak er dan met de mixer of keukenmachine een fijn geheel van.
    Roer er vervolgens de droge ingrediënten (amandelmeel, kaneel en het snufje zout) doorheen. Is je deeg wat te droog? Voeg dan een klein beetje extra (amandel)melk toe. Is het juist iets te nat? Doe er dan wat extra meel bij.
  • Roer vervolgens de rozijnen en (optioneel) de stukjes walnoot door het beslag heen. Giet het beslag vervolgens in de ingevette cakevorm.
  • Snijd de halve appel in dunne plakjes en leg die bovenop de cake. Het kan zijn dat je een paar plakjes overhoudt.
  • Schuif het appelbrood in de voorverwarmde oven en laat het daar in zo’n 45-50 minuten goed gaar worden. Test met een satéprikker of het brood goed gaar is. Zodra de prikker droog uit je brood komt, kun je het uit de oven halen.
  • En dan de moeilijkste stap van allemaal: laat het appelbrood nog een kwartiertje rusten en afkoelen zonder alvast een plak te eten. Haal het pas na het wachten uit de vorm om instortingsgevaar te voorkomen. Daarna kun je er je mes in zetten om van je eerste zelfgebakken plak appelbrood te genieten.
Trefwoord Appel, Banaan, Bananenbrood, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!