Zoete muffins met een heerlijk gembertintje. Als liefhebber van stemgember moet je deze muffins een keer proberen. Ze zijn lekker smeuïg en zoet én hebben door de kleine stukjes stemgember een extra bijzonder tintje. Het recept is vegan en glutenvrij, dus bijna iedereen kan ervan meegenieten!
100mlplantaardige melk(bijvoorbeeld amandelmelk, sojamelk of rijstmelk)
50gramstemgember(op siroop, uit een potje)
2elahornsiroop of agavesiroop(2 el = ongeveer 30 gram)
2tlkaneel
1tlvanille-extract
1/2tlgemberpoeder
2tlbakpoeder
Snufjezout
Amandelschaafsel(voor bovenop de muffins)
Optioneel:
20gramwalnoten(voor door het beslag)
Instructies
Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand).
Haal ondertussen de gember uit het potje en dep droog met een keukenpapiertje, zodat er niet te veel siroop meekomt. Snijd de gemberblokjes in kleine stukjes.
Doe de appelmoes, plantaardige melk en ahornsiroop samen met een theelepel vanille-extract in een beslagkom en roer goed door. Voeg dan het havermeel, amandelmeel, kaneel, gemberpoeder en het snufje zout toe. Meng tot een glad beslag zonder klonten.
Hak de walnoten (als je die gebruikt) in kleine stukjes. Roer dan de stukjes stemgember en walnoot door het beslag. Proef even of het beslag zoet genoeg is. Voeg zo nodig extra ahornsiroop toe.
Roer als laatste het bakpoeder door het beslag.
Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en vul elk muffinvorm tot de rand met beslag. Strooi het amandelschaafsel over de muffins en druk eventueel nog wat kleine stukjes stemgember in de muffins ter garnering. Schuif de muffins dan voor ongeveer 25-30 minuten in de oven.
Check na 25-30 minuten met een satéprikker of de kaneelmuffins gaar zijn. Zodra je de prikker er droog uit kunt halen, zijn de muffins gaar. Laat ze dan nog 10 minuten in de muffinvorm afkoelen op een raster. Daarna kun je ze uit de vorm halen en aanvallen.