Recept vegan tagliatelle met roomsaus & champignons
Romy
Kan een pasta met roomsaus jou niet romig genoeg zijn? Dan word je vast net zo gelukkig van deze tagliatelle met roomsaus als ik. De saus is supersmeuïg, heeft de heerlijke smaak van paddenstoelen en je proeft als lekkere toevoeging af en toe een stukje zongedroogde tomaat. Zo maak je deze goed geslaagde pasta in maar 20 minuten!
150gramtagliatelle(of 250 gram verse tagliatelle; gebruik waar nodig glutenvrije pasta)
200gramkastanjechampignons
125gramshiitake
100gramartisjokhartenuit een potje of uit blik
85gramzongedroogde tomatenuit een potje
50gramverse spinazie
1gele ui
100mlplantaardige kookroom(van soja of haver)
125mlplantaardige melk(bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk)
1elmaïzena
3teentjesknoflook
Peper
Olijfolie
Ter garnering:
Pijnboompitten
Verse basilicum
Stukje citroen (citroensap versterkt de smaken)
(Vegan) Parmezaanse kaas
Instructies
Verwijder de voetjes van de champignons en shiitake en snijd de paddenstoelen in dunne plakjes. Snipper daarnaast de ui en snijd de zongedroogde tomaten en artisjokharten in kleine reepjes.
Breng alvast een pan water aan de kook voor de pasta en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Fruit de ui en de knoflook aan in een wokpan aan in wat olijfolie. Voeg daarna de paddenstoelen toe en bak 5 minuten mee totdat ze flink geslonken zijn.
Voeg dan de artisjokharten en zongedroogde tomaten toe en bak nog 1 minuten mee.
Schenk de plantaardige kookroom en de melk bij de pan en roer er een eetlepel maïzena doorheen. Voeg ook de spinazie toe aan de pan en geef deze de tijd om wat te slinken.
Laat de pastasaus nog ongeveer 5-10 minuten op een laag pitje staan en roer af en toe door. Haal de pan van het vuur zodra de saus de juiste dikte heeft gekregen (niet te vochtig en niet te stevig). Is de saus te stevig? Schenk er dan extra plantaardige melk bij. Is de saus juist te dun naar jouw smaak? Roer er dan wat extra maïzena doorheen en laat de saus nog kort indikken.
Rooster ondertussen de pijnboompitten voor de garnering in een droge koekenpan. Haal ze direct van het vuur zodra ze wat bruinig gaan zien.
Giet de tagliatelle af en roer door de pastasaus. Serveer dan de pasta in twee kommen of op twee pastaborden. Maak af met wat (vegan) Parmezaanse kaas, blaadjes basilicum en de pijnboompitten.