plantaardige kwark vemondo kokosyoghurt

XL review plantaardige kwark & yoghurt (13 soorten getest!)

 • 22 november 2022
 • 8 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

“Mag ik dan nooit meer een bakje kwark eten?”, was mijn reactie toen ik lactosevrij moest gaan eten. Ik ontbeet zeker 4 dagen per week met kwark en kon me niet voorstellen dat er een lekker alternatief voor zou bestaan. Inmiddels eet ik zo’n 10 maanden alleen nog maar plantaardige kwark en yoghurt. En eerlijk? Ik mis voor mijn gevoel helemaal niets. Ja, het smaakt anders dan kwark. Ja, er bestaan heel smerige of flauwe opties. Maar… ja, er bestaat ook heel veel wat prima te pruimen is en wat in mijn ogen zelfs lekkerder is dan echte kwark. Ik vond het tijd voor een recap: dit is mijn eerlijke mening over 13 soorten plantaardige kwark en yoghurt van Alpro, Albert Heijn, Lidl en Abbot Kinney’s.

plantaardige yoghurt alpro sojayoghurt

Alpro sojayoghurt

Deze Alpro Sojayoghurt was mijn eerste lactosevrije uitprobeersel. In eerste instantie vond ik het maar niks. Dit is toch geen kwark: de structuur is helemaal niet stevig. Dat bleek aan mij te liggen: als ware sufferd had ik yoghurt in plaats van kwark gekocht, maar dat merkte ik pas na een paar happen.

Als je op zoek bent naar een lekker alternatief voor yoghurt, vind ik deze sojayoghurt van Alpro zeker een goede. Hij smaakt wat milder en minder zuur dan gewone yoghurt. Wat zoeter ook. Ik vond hem zelf erg lekker bij mijn ontbijt, alhoewel ik dus qua structuur meer een kwark- dan een yoghurtmens ben. De substantie van de yoghurt is mij iets te waterig.

Cijfer: 5,5

plantaardige kwark albert heijn kokosyoghurt

Albert Heijn sojayoghurt met kokos

Als groot kokosfan (ik heb jarenlang alleen maar kokosthee gedronken!) kon ik niet wachten om een lepel van deze kokosyoghurt te proeven. Helaas waren mijn verwachtingen beter dan de uitwerking. De kokosyoghurt smaakt wel heel overheersend naar kokos. Ik vond ‘m niet vies, maar ook niet bijzonder lekker. Ik heb braaf de verpakking leeggegeten, maar zou deze niet nog eens kopen.

Overigens vermoed ik dat de gezoete kokosyoghurt al een stuk beter zal smaken, maar daar zit dan weer erg veel suiker in om elke dag mee te ontbijten. Voor ergens doorheen is deze kokosyoghurt vast prima, maar ik zal hem persoonlijk niet kopen om zo in mijn ontbijtkom te gieten.

Cijfer: 5

plantaardige kwark alpro absolutely coconut

Alpro Absolutely Coconut kokoskwark

Op Instagram kreeg ik van meerdere mensen te horen dat deze kwark van alle kokoskwarkopties de meest fantastische is. Na dit experiment ben ik het daar roerend mee eens. Deze kwark is wat zoeter dan die van Albert Heijn. Hij smaakt ook heel duidelijk kokosachtig, maar op een minder heftige en intense manier dan die van Albert Heijn. Als ik zou moeten kiezen tussen gewone (niet-lactosevrije) kwark en kokoskwark, zou ik met liefde elke dag kokoskwark op tafel zetten. Hij is zó lekker. En ook onwijs goed vullend. Ik schepte er wat ambitieus een halve beker van in mijn bakje, maar zat naderhand propvol. 

Nu zijn er alleen twee minpuntjes: de meest gezonde optie is het niet (hij krijgt Nutri-Score C, omdat er wat suiker in zit) en zo’n beker is peperduur. Voor 350 gram betaalde ik € 3,49, terwijl 1 kilo magere kwark bij Jumbo € 1,69 kost. Een lekkere verwennerij voor af en toe dus, maar ik zal ‘m niet te vaak in mijn ontbijtkom scheppen. 

Cijfer: 8

plantaardige kwark alpro soja kwark

Alpro plantaardige kwark ‘High in Protein’

Laat ik maar met de deur in huis vallen: dit is de plantaardige kwark die ik nu bijna altijd mee naar huis neem. Hij is vrij basic qua smaak, maar met wat koek- en speculaaskruiden of cacaopoeder erdoorheen vind ik hem prima te eten. De structuur is heel stevig en kwark-achtig. Hij is zelfs steviger dan de echte kwark zoals die ik kende. De smaak is uiteraard duidelijk soja-achtig, dus verwacht geen kwark-look-a-like. Maar nu ik gewend ben aan de sojasmaak, vind ik dit zelfs lekkerder (wat zoeter) dan echte kwark. Qua voedingswaarden is deze Alpro-kwark ook de beste van alle opties. Er is geen suiker aan toegevoegd en hij is rijk aan eiwit. Nog meer redenen waarom ik elke week minstens één beker van deze kwark meeneem!

Dus: qua smaak niet mega-bijzonder, qua structuur fantastisch. En daarmee prima als basis met wat lekkere kruiden, fruit of zoetsel erdoorheen. Precies zoals ik gewone kwark ook altijd at!

Cijfer: 8

Tip: deze kwark is ook perfect als basis voor smoothie bowls, zoals deze warme smoothie bowl met appel of een tropische smoothie bowl met mango.

plantaardige kwark alpro vanilla

Alpro plantaardige kwark met vanille

Mijn broertje tipte me deze, en die tip had ik niet willen missen. Nu vind ik bijna alles met vanille lekker, maar deze vanillekwark van Alpro is wel echt een topper. Hij smaakt lekker zoet naar vanille, heeft tegelijkertijd een echte kwarkstructuur en is in combinatie met kaneel nóg lekkerder. Overigens krijgt deze vanillekwark ondanks de toevoeging van vanille alsnog een voedingsscore A. Best een gezonde optie dus! Ietsje meer suiker dan gewone kwark. Maar deze verwennerij wil ik mezelf op z’n tijd niet ontzeggen. Een van mijn favoriete soorten plantaardige kwark tot nu toe. Ik heb bijna altijd wel een beker in huis.

Cijfer: 9

plantaardige kwark albert heijn sojakwark

Albert Heijn sojakwark (ongezoet)

De Albert Heijn sojakwark is wat goedkoper dan die van Alpro. Maar helaas, de smaak is wat mij betreft ook meteen een stuk slechter. Ik vond deze kwark oprecht niet lekker. Ik heb er heel wat agavesiroop doorheen gegooid om het enigszins eetbaar te maken. De smaak was me iets te aards ofzo. Heel gek, want de sojakwark van Alpro is ook ongezoet maar smaakt in mijn ogen veel beter en lekkerder. Daar kan ik gerust een paar losse happen van nemen; bij die van Albert Heijn zou ik dat zéker niet doen. Benieuwd of meer mensen deze kwark eens hebben geproefd en er hetzelfde over denken!

Cijfer: 4

plantaardige kwark alpro kwark aardbei

Alpro plantaardige kwark met aardbei

Wauw, serieus! Dit is uit het hele lijstje de geweldigste plantaardige kwark die ik heb geproefd. Hij doet me denken aan de Activia-yoghurtbakjes die we als kind weleens aten als speciale traktatie. Deze kwark is uiteraard beter qua voedingswaarden dan Activia-bakjes, terwijl het toch precies dezelfde smaak heeft. De kwark is van zichzelf lekker zoet (terwijl er weinig suiker aan is toegevoegd) en smaakt echt naar aardbei. Er zitten ook heel kleine stukjes aardbei in. Verder is de kwark mega-stevig, precies zoals ik het graag zie. Ik eet deze graag met banaan, bosbessen en granen als ontbijtje. Ook deze kwark is hoog in eiwit en heeft een Nutri-score A.

Als je denkt “Sojakwark, is dat nou echt te eten?”, proef deze! Dan ben je misschien meteen om. Ik kan het niet laten om er regelmatig een bak van mee te nemen. Wil je er nog langer van genieten? Dan kun je de kwark mengen met wat naturelkwark van Alpro.

Cijfer: 9,5

Alpro Greek Style coconut

Alpro Greek Style Coconut

De structuur van deze plantaardige kwark in Griekse stijl is een stuk romiger dan de andere. Een beetje tussen vla en yoghurt in. Zeker lekker qua structuur en ook iets zoeter van smaak door de toegevoegde kokos! De Nutri-Score is daardoor wel minder denderend dan bij de standaard sojakwark van Alpro en qua prijs hebben ze er ook meteen een schepje bij gedaan. Jammer! Maar zeker lekker als je iets zoekt ter afwisseling op sojakwark.

Cijfer: 7

vemondo kokosyoghurt

Vemondo Coconut Classic (van Lidl)

Lidl is goed bezig qua vegan zuivel. Ik moet toegeven: ik was wat sceptisch over de smaak. Dat is dan ook de reden dat ik niet uit enthousiasme het hele Lidl-schap heb geplunderd. Ik probeerde ooit hun amandelkwark en die vond ik helaas geen succes. Het is de enige plantaardige kwark die ik zonder de bodem te bereiken in de kliko heb gegooid. Gelukkig vond ik deze kokosyoghurt van Lidl wel een succes. Deze is ontzettend stevig. Echt kwarkachtig qua structuur. Heerlijk luchtig ook en lekker zoet door het kokostintje.

Ik gebruik deze kokoskwark vooral graag in baksels of als topping op taartjes. Als ontbijt zijn ze niet zo praktisch, omdat de kwark in bakjes van 125 gram verpakt is. Dat is voor mij als stevige ontbijter wat karig. Dus qua smaak prima, qua verpakking iets minder handig. Als de kokoskwark in één grotere bak had gezeten, was ik absoluut nog meer fan geweest.

Cijfer: 8

plantaardige kwark abbot kinney's

Abbot Kinney’s kwark kokos vanille

Ik houd van kokos én van vanille. Dus drie keer raden waarom ik deze beker kwark mee naar huis nam! Hij kost een hele hoop: € 3,50 voor 400 gram, maar ik zag het als traktatie voor mezelf. En inderdaad, de smaak is zo lekker als het klinkt. Je proeft vanille, kokos en zoetigheid. Ik moet wel zeggen dat het van mij minder zoet had gemogen. Ik gebruikte de kwark zelf dan ook in combinatie met sojakwark, zodat het een minder mierzoete bedoening wordt. De structuur van de kwark is helaas minder mijn ding. Het is net yoghurt gemengd met water, terwijl ik zelf meer warm loop voor een stevige structuur. Helaas!

Dus qua smaak zeker goed, qua structuur minder. Al met al heb ik er de € 3,50 niet voor over om dit dure potje vaker in huis te halen.

Cijfer: 6

alpro mild & creamy coconut

Alpro Mild & Creamy Coconut

Een van mijn nieuwste ontdekkingen qua plantaardige kwark is de Alpro Mild & Creamy-lijn. Ik heb zowel de vanille- als de kokosvariant geprobeerd en ben over beide enorm te spreken. Deze Mild & Creamy met kokosnoot is een combinatie van sojayoghurt met kokosyoghurt. Hij is daardoor veel steviger dan de meeste soorten plantaardige yoghurt. Lekker mild en romig ook – daar is in de titel geen woord aan gelogen.

Het fijne aan dit pak is dat de prijs ook een stuk lager ligt dan bij de kleinere bekers met sojakwark: € 2,85 voor 750 gram (in vergelijking met € 2,29 voor 400 gram sojakwark). Daarnaast is de smaak van deze yoghurt wat subtieler dan bij gewone sojayoghurt. Niet het aardse van soja, maar echt lekker luchtig door de kokos. En wees gerust: de kokos is ook weer niet zó overheersend dat je er groot kokosliefhebber voor moet zijn. Conclusie? Ik heb er een nieuwe favoriet bij. De variant met vanille is overigens ook een verrukkelijke aanrader.

Cijfer: 8,5

plantaardige desserts cheesecake albert heijn
plantaardige desserts cheesecake albert heijn 2

Cheesecake framboos / citroen

Oké oké, dit is technisch gezien geen plantaardige kwark of yoghurt. Ik zou er ook niet zozeer mee ontbijten, maar kon het toch niet laten om deze toetjes een ereplek te geven in dit artikel. Zeker omdat ze fantastisch lekker zijn! Deze lactosevrije cheesecake (maar dan in toetjesvorm) proefde ik voor het eerst bij mijn schoonzusje, die ‘m speciaal voor mij had gekocht op een verjaardagsfeest. Ik was zo enthousiast dat ik ze nu zelf ook regelmatig koop. Dit toetje smaakt echt naar cheesecake. Onderop liggen kruimels (die ook glutenvrij zijn), daarop ligt een laag vegan kwark met als topping een heerlijk sausje van citroen of bosbes. Het is net alsof je een taartje naar binnen werkt. De portiegrootte is wat mij betreft ook precies goed. Vaak vind ik puddingen of taartjes wat te groot als toetje. Deze kan mijn gevulde maag precies nog aan na het avondeten.

Het enige jammere vind ik dat er in beide toetjes alcohol zit. Geen idee waarom dat erbij moest. Zelf zou ik ze liever alcoholvrij hebben gegeten. Maar goed, ze zijn dan weer wel vegan, lactosevrij en glutenvrij, dus ook nog alcoholvrij was misschien wat veel gevraagd 😉 

Cijfer: 8,5

alpro double chocolate mousse

Alpro chocolademousse

Ook dit is technisch gezien geen plantaardige kwark, maar wel een vegan zuivelvervanger. En lekker dat-ie is. Nu was dat op zich geen verrassing. Gooi ergens chocola in en ik smul ervan. Verdubbel de hoeveelheid chocola en de kans is al helemaal groot dat ik er warm voor loop. Als je voor een lactosevrij/vegan toetje kiest, ga voor deze! Deze chocolademousse smaakt precies zoals ik me chocolademousse van koeienmelk herinner, maar dan nog steviger en met een intense chocolademaak. De portiegrootte is voor mij ook perfect als niet té heftig toetje.

Yup, nu ik dit schrijf pen ik maar vast iets neer op onze boodschappenlijst. Deze chocoladetoetjes móeten vrijdag weer mee naar huis.

Cijfer: 9

Conclusie: voor welke plantaardige kwark kies ik nu?

Het was best een zoektocht naar plantaardige kwark die ik lekker vind. Als je gewend bent aan koeienkwark, dan is plantaardige kwark sowieso andere koek. Maar inmiddels vind ik plantaardige kwark zelfs veel lekkerder dan de standaard kwark. Uiteraard speelt ook mee dat er geen dierenleed aan te pas komt én dat plantaardige kwark mijn lactose-intolerante darmstelsel fikse buikpijn bespaart.

Mijn grootste aanraders? Zoek je iets neutraals én luchtigs, dan zou ik de Alpro Mild & Creamy proberen. Die is meer budgetproof dan de meeste soorten plantaardige kwark en heeft qua structuur wat weg van Griekse yoghurt. Meestal koop ik twee keer per maand een pak Alpro Mild & Creamy en gooi ik daarnaast wekelijks de ‘High in Protein’ sojakwark van Alpro in mijn mandje. Die is qua smaak vrij basic, maar de voedingswaarden zijn top. Met kaneel, cacaopoeder of toppings erbij kun je er zeker een lekker ontbijt van maken.

Wil ik mijn kwarkontbijt extra lekker maken? Dan trakteer ik mezelf op de vanille- of aardbeienkwark van Alpro. Die twee zijn mijn winnaars uit dit artikel. Soms meng ik ze met de gewone kwark of met de Mild & Creamy, zodat de smaak iets subtieler wordt en ik extra lang met het pak doe. En nee hoor, ik heb geen Alpro-aandelen; ik ben blijkbaar gewoon een mega-Alpro-fan 😉

Maar smaken verschillen natuurlijk. Experimenteer er vooral op los als je de overstap wilt maken naar plantaardige kwark. En zoek je iets extra lekkers? Gooi dan zeker eens de chocolademousse in je mandje. Ik gok dat die bij elke chocoladeliefhebber wel in de smaak valt.

Welke plantaardige kwark is jouw grootste aanrader?

review vegan kwark

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Geke 22 november 2022 op 8:33 am - Beantwoord

  Ik eet intussen ook al wat jaren melkvrij maar moet bekennen dat ik geen van de plantaardige dingen even lekker vind als de gewone yoghurt en dat ik die best wel mis. Dus melkvrij vind ik een stuk moeilijker dan glutenvrij.
  Af en toe breng ik Alpro Greek Style Mango mee, die is nog te doen.

  Die cheese cake van de Ah, ja, die is echt heel lekker!

 2. Daenelia 22 november 2022 op 8:58 am - Beantwoord

  Oh, dus het lag niet aan mij dat die AH sojatroep niet te eten is? Een 4 vind ik nog erg hoog. Eurgh.
  I eet het liefst Griekse (of Bulgaarse) yogurt. Lekker dik, maar geen kwark.
  En het niet wel naar yogurt smaken, dus geen vanille, fruit of … kokos. Echt, kokos in de yogurt daar word ik misselijk van. Ik gebruik dikke yogurt namelijk ook bij het koken. In saus of in curries. Of om mee te bakken.
  Ik zou best een plantaardig alternatief willen gebruiken, maar niet eentje die per se kwark of yogurt probeert te imiteren. Gewoon, lekker, lichtzuur, stevig, zacht als satijn. Kom maar op.

  • Romy 8 december 2022 op 7:50 am - Beantwoord

   Je zou eens kunnen kijken naar een vegan Grieks yoghurt mocht je heel nieuwsgierig zijn 🙂 Volgens mij hebben Alpro, Jumbo en AH daar alle drie een variant van. Maar het blijven wel allemaal een soort van imitaties natuurlijk.

 3. Ina 22 november 2022 op 12:09 pm - Beantwoord

  Die chocolademousse zal ik zeker eens proberen als ik die tegenkom, klinkt lekker en dan weet ik tenminste zeker dat hij vega is (gezien er in chocolademousse uit de supermarkt vaak gelatine zit). Verder vind ik alle sojazuivel die ik tot nu toe heb geprobeerd, op de Alpro toetjes na, geen succes 🙈. Geen kwestie van wennen in mijn geval, ik heb een hele tijd mijn havermoutpap met sojamelk gemaakt, zeker een paar maanden, maar bleef het niet lekker vinden. Toen weer gewone melk geprobeerd en wilde echt niet anders meer 😅. Ik vind die sojasmaak echt te overheersend denk ik, hoewel ik tofu en tempeh dan wel weer lekker vind, mits goed klaargemaakt uiteraard.

  • Romy 8 december 2022 op 7:49 am - Beantwoord

   Ik kan me helemaal voorstellen dat niet iedereen even gecharmeerd is van de sojasmaak. Het is wel echt anders dan melk natuurlijk. Ik gebruik zelf in havermout altijd amandelmelk; dat is net wat neutraler van smaak 🙂
   Maar de chocomousse is sowieso een aanrader! Iedereen die ik ken die hem heeft geproefd, vindt hem heerlijk 🙂

 4. Irene 27 november 2022 op 8:51 pm - Beantwoord

  Die vanillekwark van Alpro vind ik ook echt super lekker! Ik wissel die altijd af met de aardbei sojayoghurt (denk ik) van de Albert Heijn als ik cruesli eet. Aan de smaak van gewone sojadingen moet ik nog een beetje wennen dus dat eet ik eigenlijk niet zo vaak. Ik gebruik wel havermelk in mijn havermoutpap! 🙂

 5. Aukje 1 december 2022 op 6:40 am - Beantwoord

  Almhof heeft nu ook een plantaardige chocolodemousse, we kregen die laatst bij de boodschappenbestelling. Mijn dochter en ik vonden die wel erg lekker.

  • Romy 1 december 2022 op 9:45 pm - Beantwoord

   Oeh ja, daar had ik laatst ook al van iemand anders goede verhalen over gehoord. Die ga ik zeker eens proberen 🙂

Recente blogs

Gebakken havermout met nectarine en bessen (simpel & snel!)

12 mei 2024|Recepten|

Zodra de nectarines weer in de winkel liggen, trek ik altijd snel een sprintje naar de supermarkt. Ik hóud van deze fruitsoort. En ik houd ook van havermout. Eén en één is twee: de combinatie van havermout met nectarine was snel bedacht. Mijn favoriete ochtendtrekstiller (havermout) blijkt zowaar nóg lekkerder te worden met plakjes nectarine bovenop. Deze gebakken havermout met nectarine is een op en top zomers ontbijt dat je zo in elkaar hebt geflanst en waar je maar van wilt blijven lepelen. Met dit recept maak je met wat hulp van de oven dit ochtendmaal terwijl je zelf van een warme douche of een relaxte ochtend geniet.

12 bekentenissen van een lichtelijk verslaafde theeleut

19 juni 2020|Persoonlijk, Lifestyle|

Dat ik een theeleut ben, is nu niet bepaald een verrassende bekentenis op zich. Iedereen die mij kent, weet dat ik gerust zes koppen thee op een dag achteroversla. Of - in mijn geval - slokje voor slokje langzaam naar binnen klok. Maar als theeleut houd ik er zo mijn eigen theegewoontes op na. Thee meesmokkelen, altijd hetzelfde smaakje drinken en zelfs een paar ietwat neurotische theetrekjes. Deze 12 bijvoorbeeld!

Persoonlijk | Positief, steek ik dan mijn kop in het zand?

13 december 2017|Persoonlijk|

Mijn blog Vaker Vrolijk ben ik begonnen om een stukje vrolijkheid het wereldwijde web op te slingeren. Dat vind ik geweldig om te doen en ik haal er zelf ook veel positiviteit uit. Toch knaagt er soms iets aan me als ik een vrolijk artikel publiceer. Niet alles wat er in de wereld gebeurt, is namelijk vrolijk en blij. Er zijn gebeurtenissen die mensenlevens op zijn kop zetten en die je keihard met de neus op de feiten drukken. Ik heb het over naar nieuws dat mij soms een dubbel gevoel geeft als ik over iets vrolijks schrijf. Want steek ik daarmee mijn kop in het zand? Dat is iets wat al een tijdje door mijn hoofd spookt. Ik besloot mijn gedachten op papier te zetten.