zakelijke doelen 2

Mijn zakelijke doelen voor 2022 (als freelance tekstschrijver)

 • 28 februari 2022
 • 8 Reacties

Het kerstdiner is alweer twee maanden achter de kiezen. En de Jip en Janneke-champagnefles is al weken geleden leeg in de glasbak gekieperd. Kortom: ik stort me alweer ruim twee maanden op iets serieuzers dan kerstdinerperikelen: werk. Ik begon het jaar goed, met het formuleren van 7 zakelijke doelen in de eerste maand van dit jaar. Knallend het jaar in, zeggen ze toch?! Als extra stok achter de deur voor mezelf (en om je een inkijkje te geven) deel ik mijn doelen ook hier op de blog.

Mijn ondernemersjaar 2021

Privé was 2021 dan misschien niet altijd een makkie, op werkgebied ging het me aardig voor de wind. Ik mocht enthousiaste zzp’ers, grotere bedrijven en alles daartussenin helpen. Ik schreef meer dan duizend blogs voor klanten, tikte ook minstens dat aantal webteksten en interviewde talloze mensen. Ik streepte met mijn rode pen door teksten van anderen, maar liet ook zelf mijn vingers vrolijk over het toetsenbord gaan. Van webtekst tot persbericht. En van duurzame kledingwebshop tot timemanagementbureau en hypotheekadviseur.

Mijn omzetdoel voor 2021 heb ik ruimschoots behaald. Nog steeds krijg ik verrassend vaak de vraag “Kun je wel een beetje rondkomen van je eigen bedrijf?”. Dat ik die vraag enthousiast knikkend kan beantwoorden, is iets waar ik knettertrots op ben. Dat had de onzekere baanopzegger in mij twee jaar geleden nooit kunnen bedenken.

Coachingstraject

Tegelijkertijd liep ik begin 2021 tegen de grenzen van mijn agenda en mijn eigen kunnen aan. Ik werkte vaak tot in de late uurtjes, nam elk mogelijke telefoontje op en deed regelmatig opdrachten waar ik niet mijn passie in kon stoppen. Dus schakelde ik een businesscoach in. Dat coachingstraject is een van mijn beste keuzes van het jaar geweest.

Natuurlijk heb ik nog steeds weken waarin ik iets te ambitieus ben qua planning, maar ik heb wel veel meer grip op mijn werk. Ik hanteer langere doorlooptijden, zeg ‘nee’ tegen opdrachten die niet passen en nam de touwtjes meer in handen. Het bleek dat klanten dat laatste eerder fijn dan vervelend vonden.

Op die ontwikkeling ben ik dan ook veel trotser dan op mijn omzet. 

En mijn andere doelen?

Daarnaast heb ik veel tijd gestoken in mijn ontwikkeling. Ik las boeken over timemanagement, volgde een cursus om korte metten te maken met mijn perfectionisme, deed een interessante schrijfcursus en luisterde zeker 60 podcasts.

Verder zette ik vaker opdrachten door naar anderen als ik er zelf de puf of passie niet voor had. Ik ontdekte allerlei manieren om mijn werk slimmer aan te pakken. Ook liet ik mijn gezicht meer zien op LinkedIn en begon ik daar meer plezier in te krijgen. Ik liet zelfs een video maken waarin ik tips geef over webteksten schrijven. Mijlenver buiten mijn comfortzone, maar fantastisch!

In het algemeen had ik het gevoel dat ik meer mezelf kon zijn als ondernemer. Ik wilde mezelf niet meer in een zakelijk keurslijf passen, liet los dat je bepaalde dingen nu eenmaal “zo” doet als ondernemer, pakte het meer op mijn introverte manier aan en deelde ook de nodige posts met zelfspot. Dat leverde me vooral leuke klanten, opdrachten die passen en een scheutje extra zelfvertrouwen op.

Het schrijven van een boek, zoals ik dat afgelopen jaar voor ogen had, is er niet van gekomen. Een bewuste keuze! Wie weet komt het er eens van, wie weet niet. Wel heb ik meer voor-de-leuk-teksten geschreven. Zo ontdekte ik dat schrijven naast mijn werk ook nog altijd mijn fijnste uitlaatklep is. Dat zal het in 2022 vast en zeker blijven. Hier op mijn blog én in mijn bedrijf.

zakelijke doelen 2022

Dus, mijn doel voor 2022: schrijven, schrijven, schrijven. Met iets minder fanatisme, en nog meer passie en focus. Deze 7 doelen zijn de uitwerking daarvan.

1. Elke week 1-2 uur werken áán mijn bedrijf

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik tot nu toe nooit om werk verlegen heb gezeten. De keerzijde daarvan is dat ik de eerste drie maanden van 2021 altijd maar aan het leveren was. Ik merkte dat ik soms zoveel aan het schrijven, interviewen, feedback verwerken, etc. was, dat ik vergat een stap terug te doen.

Op advies van mijn coach ga ik dit jaar elke week een uur aan mijn bedrijf werken in plaats van alleen in mijn bedrijf. Dus tijd plannen om na te denken over waar ik sta, wat op rolletjes loopt en op welke momenten ik juist op mijn snufferd ging. Met zo’n structureel feedbackmoment kun je veel beter op het moment zelf bijsturen in plaats van als het al te laat is.

Ook kan ik die brainstormsessies met mezelf gebruiken om spontane ideeën meer dan een idee te laten zijn. In mijn hoofd duizelt het van de leuke plannen waar ik nog eens iets mee moet. Maar dat “nog eens” werd steeds “als ik ooit tijd heb” en dat “als ik ooit tijd heb” dient zich niet zomaar aan. Dat ene uurtje of die twee uur gebruik ik om plannen te smeden, stappen in te plannen en daar echt wat mee te doen.

2. Meer long-reads schrijven

Toen ik net begon als tekstschrijver pakte ik werkelijk alles aan. Heb ik achteraf geen spijt van, want daardoor ben ik gaan ontdekken wat wel en niet bij me past. Ik heb nu door dat ik vooral gelukkig word van langere teksten waarvoor ik dingen tot op de bodem mag uitzoeken. Dus: mooie blogartikelen, uitgebreide e-books, informatieve teksten of webteksten voor ondernemers die een mooie missie hebben. Op zich niet vreemd, want ook hier op Vaker Vrolijk ben ik meestal niet kort van stof 🙂

Ik vind niets zo fijn als me compleet in bepaalde materie vastbijten, door zelf onderzoek te doen of door iemand te interviewen, en daar dan een tekst over te schrijven. Zonder moeilijkdoenerij. En waar mogelijk met een beetje humor erin verwerkt.

Ook hoop ik meer op de adviseursstoel te gaan zitten. Ik mag voor meerdere klanten de gehele blogstrategie voor mijn rekening nemen: onderwerpen bepalen, research doen, zoekwoordenonderzoek opzetten en de tekst uitwerken. Een feestje en ook iets waar ik vaak ideeën over heb! Dus in het bijzonder dat soort opdrachten zijn in dit nieuwe jaar heel welkom. Daar wil ik meer actief naar op zoek gaan. Ideale opdrachten worden meestal niet zomaar in je schoot geworpen. 

3. Werken in themablokken

Deze tip haalde ik laatst uit een podcast. Ik vond hem zo geniaal dat ik hem direct ben gaan toepassen. In themablokken werken (“batchen”) is volgens mij een superslimme manier om minder te hoeven schakelen tussen taken. Het idee is simpel. Moet je allerlei onderwerpen voor blogs bedenken? Dan plan je twee uur waarin je niets anders doet dan dat. Is er feedback te verwerken voor klanten? Dan ruim je daar op één moment tijd voor in. En ga je allerlei mensen interviewen? Ook dan doe je dat achter elkaar, zodat je niet steeds om het half uur van de ene naar de andere taak gaat.

Persoonlijk verdeel ik interviews liever over de week. Maar voor andere taken vind ik die tip wel reuze-handig. Zo wil ik kijken of in één keer een aantal LinkedIn-posts kan uitwerken in plaats van steeds weer een los onderwerp te bedenken. En ook meer gaan werken met administratieblokken in plaats van steeds tussendoor een factuur te maken en te mailen. Dat facturen sturen schijnt trouwens ook een stuk efficiënter te kunnen via software als WeFact, waarmee online facturen maken zo gepiept is. Tijd om me daar eens in te verdiepen!

4. 20% meer omzet zonder meer te werken

In 2021 heb ik mijn omzetdoel ruimschoots gehaald. Nu moet ik wel zeggen dat ik begin 2021 nogal hard heb gewerkt. Iets meer dan de bedoeling was. Dit jaar wil ik dan ook kijken hoe ik mijn omzet kan verhogen zonder dat ik daarvoor meer uren moet maken (misschien juist iets minder).

Zo durf ik niet altijd mijn tarieven niet te verhogen of snijd ik mezelf nogal in de vingers met de uurtje-factuurtje-methode. Eigenlijk geldt dan: hoe sneller je werkt, hoe minder je verdient. Een podcast van collega-schrijver Kim zette me daarover aan het denken: moet je wel altijd op uurbasis je tarieven bepalen of kun je ook kijken naar je ervaring en naar wat iets de klant oplevert en daar je prijs op baseren? Hoe en wat ik wil ben ik nog niet over uit. Gelukkig heb ik nog 11 maanden om knopen door te hakken 😉 

Kleine side-note: meer omzet zonder meer te werken klinkt misschien overambitieus. Maar ik heb van al die tientallen podcasts die ik in 2021 luisterde één ding geleerd: maak je doelen niet te klein. Als je doelen stelt die je nog op je sloffen kunt halen, daag je jezelf niet uit om dingen anders te doen dan je altijd deed.

zakelijke doelen 2022

5. Aangenaam, Romy. Blogschrijver.

Dat ik bloggen fantastisch vind, zal vast geen verrassing zijn. Daarom blog ik natuurlijk ook al vijf jaar lang met heel veel plezier op Vaker Vrolijk. Ook voor opdrachtgevers tik ik het liefst van alles boeiende blogs. Het allergaafst vind ik het om mee te denken over passende onderwerpen, het SEO-onderzoek te doen en eigenlijk van begin tot eind alles op te pakken.

Toch hield steeds iets me tegen om me meer op blogs te focussen. De angst dat opdrachtgevers weglopen. De gedachte dat ik niet alle expertise in huis heb. Of de vrees dat niemand op blogs voor zijn site zit te wachten. Gelukkig was daar opnieuw mijn coach die me virtueel onder mijn kont schopte. Dit jaar wil ik binnen mijn onderneming dan ook minder van-alles-en-nog-wat-teksten schrijven voor opdrachtgevers en meer blogs.

Nu wil ik zeker niet alleen blogs gaan schrijven. Maar zoals mijn coach ook zei: zo’n focus betekent niet dat je het andere niet meer doet. Het betekent alleen dat je meer klanten aantrekt die precies zoeken wat je graag doet. Dat hoop ik dit jaar te ondervinden.

Om meer naar buiten toe te treden, wil ik onder andere wekelijks op LinkedIn posten, mijn zakelijke Instagram-account weer onder het stof vandaan halen en regelmatig mijn portfolio updaten of klanten om reviews vragen. Allemaal kleine dingen die weinig moeite kosten, maar die me wel een stap verder kunnen helpen. 

zakelijke doelen 2022

6. Elke maand een cursus

In 2021 volgde ik meerdere cursussen. Sommige duidelijk gerelateerd aan mijn werk (zoals een schrijfcursus bij Tim Daalderop), andere meer voor de fun (zoals een fotografiecursus). In 2022 wil ik daar nog een schepje bovenop doen door elke maand een cursus te volgen. De ene keer is dat misschien een cursus van een uurtje, de andere keer een heel traject. Maar ik ben er wel over uit dat aan jezelf werken een mooie manier is om je bedrijf te laten groeien. Er valt nog zoveel te leren. Daar kan ik het meeste uit halen door soms achter Word vandaan te kruipen en in een cursusomgeving te duiken.

Dit jaar wil ik onder meer een productiviteitscursus gaan volgen (die van Celine Charlotte!), een cursus Pinterest-marketing gaan doen (vooral voor de fun!) en lijkt het me tof om opnieuw in de digitale schoolbanken te kruipen voor online schrijfcursussen. Uit interesse en om als schrijver steeds iets nieuws op te steken.

7. Mezelf ruimte geven voor creatieve uitspattingen

Als Rupsje Nooitgenoeg (of met een mooier woord ‘multipotential’) heb ik vaak meer hobby’s en leuke plannen dan tijd. Mijn hoofd barst van de creatieve ideeën. Tussen werken door gaf ik mezelf daar afgelopen jaar niet altijd de ruimte voor.

In 2022 wil ik daar verandering inbrengen (of nou, daar ben ik al mee bezig). Concreet: mezelf meer tijd gunnen voor spontane creatieve ideeën. Een keer een random gedichtje schrijven voor Instagram, omdat ik daar zin in heb. Me helemaal uitleven op mooie foto’s voor mijn tekstportfolio. Een keer spontane blogideeën uitwerken tussen werk door. Sparren met andere ondernemers die ik inspirerend vind. Of nieuwe ideeën uitdenken ongeacht of het concreet wat wordt of niet.

Juist die spontane dingen maken het ondernemerschap zo fantastisch.

Heb jij werkdoelen voor dit jaar (of je nu ondernemer bent of niet)?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 28 februari 2022 op 7:59 am - Beantwoord

  Je zit weer vol plannen! Ik heb zelf ook plannen en die komen langzaam goed op stoom. Ik merk dat ik toch wel aangetrokken word door het oplossen van problemen met websites… Ik zie nu links en rechts dat er sites klunzig worden opgeleverd (echt, meerdere sites). En ik ben blijkbaar in staat die problemen op te lossen. Dus ook plannen genoeg!

  • Romy 28 februari 2022 op 11:06 pm - Beantwoord

   Wat een toffe insteek voor je bedrijf! Ik weet uit eigen ervaring dat daar zéker vraag naar is 😉
   Mooie plannen heb je! Ik hoop dat er dit jaar veel mooie opdrachten voor je uit rollen, maar daar ben ik wel van overtuigd 🙂

 2. Naomi 28 februari 2022 op 12:08 pm - Beantwoord

  Wauw, elke maand een cursus. Dat vind ik dapper.
  Mooie doelen en heel erg leuk om zo een kijkje achter de schermen te krijgen van jouw bedrijf. Wat je schrijft over het uurtarief herken ik wel. De één is nu eenmaal sneller dan de ander en sneller is echt niet slechter (en ook niet pers se beter;)). Gek voorbeeld: wij moesten ooit op de opleiding onze uren bijhouden, want er stond een minimum aantal uren voor een opdracht. Ik kwam maar niet aan mijn uren. Toen zat ik naast een klasgenoot te typen. En ik besloot: vanaf nu schrijf ik dubbele uren als ik zit te typen, want dat doe ik nu eenmaal heel snel;).

  • Romy 28 februari 2022 op 11:09 pm - Beantwoord

   Wat bizar eigenlijk, dat minimale aantal uren voor die opdracht! Alsof je geen goed werk kunt leveren als je daar minder dan een X aantal uur aan besteedt. Dat zou niets moeten zeggen over de kwaliteit van je werk.
   Ik ontdekte zelf ook pas door mijn businesscoach dat ik mezelf wat tekort deed met het snelle werk. Gelukkig zijn coaches dan zo fijn om eerlijk te zeggen dat dat anders moet 😉

 3. Lianne 28 februari 2022 op 9:50 pm - Beantwoord

  Wat leuk om over je zakelijke doelen te lezen! Je bent hartstikke goed op weg 🙂 Ik volg nu ook een businesscoachingstraject, bij Tineke Zwart. Super waardevol! Ik merk dat ik vooral blij word van verhalen schrijven dan echt van webteksten en blogs, dus ik wil me vooral daarop focussen en mensen helpen door schrijfcursussen te gaan maken. Dat is ook een doel van mij dit jaar. Wat leuk dat jij ook meerdere schrijfcursussen wil gaan volgen! Misschien zijn de mijne dan wel echt iets voor jou 🙂

  • Romy 28 februari 2022 op 11:11 pm - Beantwoord

   Wat tof dat je bij Tineke een businesscoachingstraject volgt! Ik ken haar via haar podcast en vind haar altijd een heel inspirerende vrouw. Supermooi dat je er zo veel aan hebt 🙂
   En wat een toffe plannen heb je voor dit jaar! Ik ben mega-benieuwd naar je mooie aanbod.

 4. Johanna 1 maart 2022 op 2:04 pm - Beantwoord

  Vooral punt 1 en 7 zijn voor mij belangrijk. Werken aan mijn bedrijf (massage) doe ik bijna niet. Met alle gevolgend van dien. En ook mijn creatieve momenten zijn zeer beperkt. Verder is het een goed idee ook eens bedrijfsdoelen te stellen, eigenlijk doe ik dat te weinig, maar hoort ook bij punt 1, denk ik. En als je een schrijfcursus wilt volgen, kijk heel goed of de persoon, die het geeft je aanspreekt, en dat je ook feedback op je teksten van de andere cursisten krijgt. De theorie is snel geleerd, de toepassing is belangrijker. En ik heb na 3 of 4 cursussen het wel gezien. Ga alleen nog met een coach werken of naar iets inspirerends toe. En vergelijk ook goed de prijzen. Daar is een groot verschil, dat niet overeenkomt met de kwaliteit. Succes!

 5. Giovanna Jansen 3 maart 2022 op 9:41 pm - Beantwoord

  Wat een mooie doelen voor dit jaar heb je met mooie plannen. Die leerde ik een paar jaar geleden ook van mijn businesscoach: vergeet niet alleen ín je onderneming te werken, maar ook een paar uur per week áán je onderneming.

Recente blogs

Outfit | In mijn groene blouse tussen het groen

20 juni 2020|Outfits|

Groen. Het is een van de kleuren waar ik lange tijd vrij weinig mee had. Ik ben gek op groene planten en heb een knalgroene auto, maar in mijn kledingkast was maar weinig groens te ontdekken. Hooguit een paar sokken. Dat was totdat ik een jaar geleden deze blouse tegenkwam bij Costes. Vrolijk gestippeld - daar scoor je bij mij punten mee. Daarom loop ik er tegenwoordig een stuk vaker in het groen bij. Toen ik gisteren met mijn moeder langs een net zo groene oprijlaan liep, kon ik het niet laten daar een paar foto's te (laten) maken. Deze outfitpost is het resultaat.

Ha, hoe bevalt mijn nieuwe baan eigenlijk?

26 augustus 2018|Persoonlijk|

Hoeveel kan er in je leven veranderen in een maand tijd? Nou, veel! Een maand geleden schreef ik nog teksten voor een kredietverstrekker en werkte ik in een kantoortuin in een hypermodern pand naast IKEA. Inmiddels moet ik het uitzicht op de borden van IKEA missen en heb ik de kantoortuin verruild voor een flexwerkplek op de twaalfde verdieping van de universiteit. Om me daar te storten op een taalproject als beleidsmedewerker. Hoe die baan me bevalt? Die vraag kreeg ik van meerdere mensen en beantwoord ik graag. Tijd voor een update dus!

Mijn overstap op dierproefvrije cosmetica: hoe bevalt het?

17 december 2016|Groen doen|

Ongeveer twee maanden geleden maakte ik de keuze om alleen nog maar dierproefvrije cosmetica te gebruiken. Die keuze maakte ik min of meer van de ene op de andere dag. Ik had er nooit zo bij stil gestaan dat er anno 2016 nog steeds dierproeven plaatsvinden. Door een aantal blogs kwam ik erachter dat de waarheid helaas anders is. Ik besloot dat ik op deze manier iets wilde bijdragen aan het welzijn van dieren. Hoe is deze keuze me de eerste maanden bevallen?