zakelijke doelen 5

Dit zijn mijn 8 zakelijke doelen voor 2023 (als freelance tekstschrijver)

 • 5 januari 2023
 • 4 Reacties

Wauw, het moment is alweer aangebroken om mijn jaaraangifte te doen bij de Belastingdienst. Er zijn al 52 weken voorbij, waarvan ik er een heel aantal werkend doorbracht. Met plezier overigens: fulltime freelancer worden is nog steeds mijn beste baankeuze ooit. Omdat je in je werk al snel wordt opgeslokt door de dagelijkse moetjes en to-do’s en dan vergeet om plannen te maken, stel ik elk jaar een lijst met zakelijke doelen op. Én blik ik daar aan het eind van het jaar op terug. Tijd om de balans op te maken! Wat is er terechtgekomen van mijn doelen voor 2022? En van welke doelen ga ik in het nieuwe jaar werk maken?

Terugblik op 2022 als ondernemersjaar

Elk jaar heb ik het gevoel dat ik meer en meer doe wat ik écht wil doen. Tuurlijk, schrijven is wat ik wil en dat doe ik. Maar ik ben veel selectiever geworden in opdrachten die ik aanneem. Het gevolg is dat ik opdrachtgevers beter kan helpen en ook echt díe opdrachten aanneem waar ik een blij ei van word. Klopt iemand bij me aan met een onderwerp waar ik geen acuut “Yes!”-gevoel bij krijg, dan lukt het me tegenwoordig om netjes aan te geven dat mijn affiniteit ergens anders ligt. Ben ik best trots op als voormalige pleaser.

Verder heb ik een mooie omzet behaald. Mijn doel was om minimaal te verdienen wat ik vorig jaar ook had verdiend en dat is ruimschoots gelukt. Daar had ik nooit van durven dromen toen ik 2,5 jaar geleden vol spanning mijn baan in loondienst opzegde.

Het afgelopen jaar vlogen er heel wat teksten uit mijn toetsenbord. Ik focuste me dit jaar vooral op mooie organisaties met wie ik op de lange termijn kan samenwerken voor contentklussen. Terwijl ik eerder nog veel webteksten en productpagina’s schreef, focuste ik me nu op kennisteksten. Dus met name doordachte blogs, inspirerende interviews en handige e-books. Laat dat nu net een van mijn doelen voor 2022 geweest zijn. Ik mocht het ook nog doen voor opdrachtgevers waar ik oprecht reuze-trots op ben.

Zo schreef ik dit jaar:

 • tientallen artikelen voor SharePeople (een prachtige coöperatie waar elke ondernemer zijn arbeidsongeschiktheid via een eerlijk systeem kan afdekken);
 • tientallen artikelen voor 365 Dagen Succesvol: een mooi bedrijf met het hart op de juiste plek dat van Nederland het gelukkigste land wil maken;
 • meer dan honderd blogs mét humor voor Tijdwinst over onderwerpen als productief thuiswerken, digitaal samenwerken, concentratie, feedback geven en communicatie op het werk;
 • toegankelijke blogartikelen over apps ontwikkelen voor Iconica: een jong bedrijf dat zich daar met een enorm aanstekelijke passie op stort;
 • een paar honderd SEO-teksten voor de kennisbank van Van Bruggen Adviesgroep en Hypotheek.nl waardoor ik inmiddels zelf een halve hypotheekexpert ben geworden;
 • heel veel artikelen over taaltips, schrijfhandigheidjes en scriptie-schrijf-stappenplannen voor AthenaCheck;
 • vele webteksten, interviewartikelen en blogs voor fantastische andere ondernemers.

De overhoopgooi-sessie

In augustus stond een overhoopgooi-sessie op de planning met mijn businesscoach. Daarin keerden we mijn bedrijf binnenstebuiten en leerde Heleen me om kritischer te kijken welke opdrachten wel en niet bij me passen. Aan de hand van die sessie heb ik daadwerkelijk een flinke bezem door mijn bedrijf gehaald.

Het grootste wat ik heb gedaan, is een aantal samenwerkingen met opdrachtgevers stopzetten voor wie ik al meer dan een jaar werkte. Uiteraard met lood in mijn schoenen en na veel wikken en wegen. Maar het liet me opnieuw inzien: je mag voor jezelf kiezen als je voelt dat een opdracht niet meer zo goed bij je past of als je een andere richting wil inslaan. Ook al is mensen teleurstellen niet leuk, het is soms nodig. En als je het op een nette manier afrondt, is het zo erg nog niet.

De (online) collegebanken in

Een van mijn doelen voor 2022 was meer cursussen volgen. Dat is zeker gelukt. Zo mocht ik zelf de cursus timemanagement bijwonen van mijn opdrachtgever Tijdwinst. Ook volgde ik een workshop interviewen bij Tekstnet, die meteen mijn interviewzin nog meer heeft aangewakkerd. Verder rondde ik een cursus foodfotografie af, deed ik een online cursus Pinterest-marketing en staat in de kerstvakantie een cursus over Instagram op de planning. Ook luisterde ik talloze podcasts waar ik veel van mocht opsteken.

zakelijke doelen

Uit de zzp-bubbel

Verder kwam ik vaker tussen mijn eigen vier muren vandaan om niet alleen maar in mijn eigen zzp-bubbel te blijven hangen. Ik kwam in contact met Laurie (mede-ondernemer, freelance illustrator en gewoon een leuke meid) en heb aan haar sinds een tijdje een fantastische business buddy. Met anderen praten over je bedrijf is toch wel fijn om soms te ontdekken dat iets heus niet zo’n slecht plan is en gewoon als wekelijkse stimulans om je doelen niet op de plank te laten verpieteren.

Verder sprak ik af met mede-ondernemers en kon ik door de ommezwaai in de corona-situatie weer meer opdrachtgevers opzoeken. Van kantoren aan de Amsterdamse grachten tot congrescentra in Veenendaal en zelfs een paar freelancers-etentjes van opdrachtgevers. Ook al ben ik gek op thuiswerken, het is fijn om soms achter mijn eettafel vandaan te komen.

En de rest van mijn doelen?

Van mijn doelen voor 2022 is best wat terechtgekomen. Regelmatig brainstormen, creatieve plannen maken en soms ook kijken of processen slimmer kunnen, bleek een strak plan. Mijn toetsenbord af en toe wegschuiven en kritisch kijken naar wat ik nu eigenlijk doe, beviel goed.

Het werken in themablokken (dus hetzelfde soort taken achter elkaar doen) is goed gelukt. Verder gooide ik meer dan 15 LinkedIn-posts de wereld in, gaf ik mijn portfolio een upgrade en trok ik vaker de stoute schoenen aan om opdrachtgevers om een review te vragen. Daarnaast gaf ik mezelf tussen de bedrijven door meer tijd voor creatieve uitspattingen. Van die dingen die nul euro maar wel heel veel plezier opleveren. Zo ontdekte ik dat ik eten fotograferen zo mogelijk nog leuker vind dan eten opeten en gunde ik mezelf ook de ruimte om met Instagram Stories, Pinterest en video’s te experimenteren. Allemaal voor de leuk! En leuk was het.

Dus ja, ik ben een tevreden mens. Maar ook tevreden mensen kunnen nog nieuwe doelen stellen. Voor 2023 zijn dat voor mij deze doelen:

1. Aan de slag met affiliate marketing

Al een paar jaar werk ik voor Jennifer van Affiliate Blogger en schrijf ik teksten voor één van haar affiliate-sites. Toen ze dit jaar een fantastisch e-book over affiliate marketing (kan het je zéker aanraden!) schreef, kwam weer het besef dat ik de afgelopen vijf jaar al minstens honderd keer heb gehad: “Oh ja, ik moet echt eens iets met affiliate marketing proberen”. Nu heb ik niet de illusie dat daarmee het geld met bakken binnenstroomt. Maar zoveel tijd kost een linkje toevoegen naar bijvoorbeeld een boek of een product niet.

“Ja maar, het is zo overweldigend!” gebruikte ik jarenlang als excuus om dat plan in de ijskast te zetten. Maar sinds Jennifers schop onder mijn kont is er geen weg terug. Experimenteren met affiliate marketing is doel 1 voor komend jaar. De eerste stappen zijn alvast gezet door me in te schrijven voor een paar netwerken en een keurige Excel-sheet aan te maken. Nu de rest nog!

2. Een schrijfcoachingstraject volgen

Ik weet heus dat ik kan schrijven, en de d’s en t’s zitten er bij mij als taalneuroot wel goed in gedreund. Maar ik geloof dat je altijd blinde vlekken hebt, ook als je al vijf jaar in hetzelfde vak werkt. Daarom wil ik dit jaar een kort traject gaan volgen bij een schrijfcoach (Tim Daalderop, een te gekke schrijver en contentspecialist!) om te ontdekken waar voor mij nog verbeterpunten liggen. Heel waardevol om eens feedback te krijgen op je werk van een vakgenoot! Schrijven is leuk én nieuwe dingen leren is leuk, dus nieuwe dingen leren over schrijven is vast al helemaal een succes.

zakelijke doelen 2

3. Minimaal 6 cursussen volgen

Ja, dat blijven leren houden we erin. Daarom wil ik ook in 2023 regelmatig mijn gezicht bij een (online) cursus laten zien. Je komt er altijd op z’n minst iets wijzer uit.

Afgelopen jaar volgde ik met het STAP-budget (de € 1.000 opleidingsbudget die je gratis kunt aanvragen bij de overheid) een cursus Pinterest-marketing. Ook in 2023 hoop ik een cursus te volgen met dit budget. Voor dit jaar lijkt het mij – als vindt-alles-interessant-mens – wel wat om me in iets te verdiepen wat niets met mijn werk maar wel alles met mijn persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Zo kun je bij NTI de opleiding HBO Toegepaste Psychologie (deels te vergoeden met het STAP-budget) volgen, en zijn er mooie opleidingen in mindfulness, interviewen en presentaties geven. Eens kijken waar ik dit jaar voor zal gaan!

Verder wil ik een SEO-cursus voor gevorderden volgen om ook over de technische kant van SEO (zoekmachinebestendig schrijven) te leren. Ik schrijf al jaren SEO-teksten voor mijn blog en voor klanten en ben daar goed in thuis, maar er valt vast nog veel meer te leren. Verder staat een specifieke Photoshop-cursus op de planning, omdat ik vind dat ik me na de aanschaf van een nieuwe camera ook maar eens in fotobewerking moet verdiepen. Daarnaast laat ik me graag verrassen door mooie cursussen die ik tijdens het online scrollen tegenkom.

4. Pitchen bij tijdschriften

Oké, ik was dit jaar héél close bij mijn voor-tijdschriften-schrijven-doel. Als in: ik had een aanbod gekregen om voor een mooi Nederlands tijdschrift één dag per week te gaan schrijven. Helaas zijn we er met het tarief niet uitgekomen (lees: hun aanbod was 1/3 van wat ik in gedachten had). Maar dit jaar ga ik vol goede moed verder met mijn kleine-meisjes-droom om artikelen voor tijdschriften te schrijven.

Ik heb niet de ambitie om volledig tijdschriftjournalist te worden, omdat ik mijn werk voor mooie organisaties óók geweldig vind. Maar het lijkt me wel te gek om af en toe journalistieke teksten te schrijven voor mooie bladen. Ik weet inmiddels dat je nooit moet denken “Ja maar, dat lukt toch niet!”. Begin dit jaar dacht ik ook dat 365 Dagen Succesvol way out of my league lag, totdat zij me spontaan mailden om voor hen te schrijven. Dus ook bij tijdschriftartikelen is het vast een kwestie van blijven pitchen, uiteraard een keer of tien ‘nee’ te horen krijgen maar dan misschien bij poging elf toch dat ene artikel erdoorheen krijgen.

5. 10% meer omzet in 10% minder tijd

De lat hoog leggen is niet altijd een goed idee, maar als ondernemer kan het soms geen kwaad. Ik ben dan ook altijd redelijk ambitieus met mijn omzetdoel. Bewust. Dat motiveert mij om te onderzoeken hoe ik mijn werk slimmer kan inrichten. Er zijn allerlei manieren om te groeien met je bedrijf zonder jezelf te pushen om meer uren te maken. Daar wil ik dit jaar nog meer op gaan broeden.

Waar kan ik tijd op besparen? Kan ik sommige diensten slimmer aanpakken? Soms pakketprijzen hanteren in plaats van uurtarieven? Of bepaalde opdrachten niet meer doen en andere opdrachten wel? Ik heb hierover nog totaal geen knopen doorgehakt, maar push mezelf graag om een beetje creatief te zijn. Wie weet wat daar dit jaar uit voortkomt.

zakelijke doelen 5

6. Meer mensen leren om te schrijven

In het verleden zijn er heel wat teksten uit mijn handen gerold voor websites van zzp’ers. Homepagina-teksten, ‘Over ons’-pagina’s, salesteksten… De laatste tijd heb ik er bewust voor gekozen om mijn focus ergens anders op te leggen, namelijk op kennisteksten voor mooie organisaties. Blogs, interviews, etc. Máár ik heb gemerkt dat ik het wel fantastisch vind om zzp’ers tekstadvies over hun webteksten te geven. Ik geloof dat iedereen teksten kan schrijven. Je moet daarvoor alleen weten wat er in die teksten moet staan, hoe je je doelgroep aanspreekt, welke clichés je moet vermijden, etc. Daarover meedenken vind ik reuze-leuk.

Toen ik stopte met mijn werk voor een Aalsmeers marketingbureau, gaf ik een geïmproviseerde cursus SEO-schrijven aan collega’s. Hoewel ik mezelf altijd meer een schrijver dan een presentator vond, leefde ik helemaal op tijdens de presentatie. Daar, tijdens die presentatie, heeft het kennis-overdragen-virus me goed te pakken gekregen. Ik wil er dus zeker meer mee doen. Misschien in de vorm van een e-book over webteksten schrijven, een webinar, een online cursus of gewoon iets laagdrempeligs gratis en voor niets. Gelukkig heb ik nog 365 dagen om te broeden op een goed plan!

7. Wat te doen met mijn pensioen?

Ja ja, dat is al een paar jaar de vraag. Nu heb ik toevallig afgelopen jaar voor Van Bruggen Adviesgroep veel geschreven over pensioen. Al schrijvend werd ik steeds met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik daar zelf ook iets voor moet fixen. Mijn pensioen is dan misschien nog een ver-van-mijn-bed-show voor over een jaar of 37, maar toch. Volgend jaar ga ik maar eens met een adviseur in die ene grote vraag duiken: wat te doen met mijn pensioen?

8. Vrijwilligen

Het laatste doel vind ik misschien wel het allerbelangrijkste van dit lijstje. Tijdens mijn eetstoornisherstel voelde ik al de behoefte om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik heb me in mijn puberteit – toen ik niet goed in mijn vel zat – heel lang afgevraagd of er voor mij een toekomst was. Nog elke dag ben ik dankbaar dat die er voor mij bleek te zijn en dat mijn leven nu 180 graden omgedraaid is. Ik weet dat er veel mensen en dieren zijn voor wie – om welke reden dan ook – de toekomst er ook niet direct rooskleurig uitziet. Heel graag wil ik iets betekenen om anderen steun of hoop te bieden. Als vrijwilliger.

Ik ben er nog niet helemaal uit in welke vorm. Bij het belteam van de Kindertelefoon aan de slag gaan? Aan een asiel aanbieden om teksten te schrijven over nieuwe dieren? Of voorlichting geven op middelbare scholen over eetstoornissen? Kortom: ideeën genoeg. Komend jaar wil ik knopen doorhakken en in elk geval één mooie manier bedenken waarop ik structureel iets kan doen voor de medemens (of dier). Wat heb ik daar veel zin in!

Heb jij werkdoelen voor het nieuwe jaar?

1 13

zakelijke doelen voor 2023

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 5 januari 2023 op 8:58 am - Beantwoord

  Zo gaaf hoe je de doelen van het afgelopen jaar hebt behaald. En zo mooi om (weer) te lezen dat de overstap naar fulltime zzp voor jou zo’n goede stap is geweest.
  De doelen voor dit jaar vind ik heel mooi. Ik wens je heel veel succes met het werken eraan en het behalen ervan!

 2. Daenelia 5 januari 2023 op 9:19 am - Beantwoord

  Het is erg leuk om te zien hoe je gegroeid bent 🙂
  Voor mij staat vast dat ik aankomend jaar hele grote stappen ga maken. Ik ben bezig mijn netwerk flink uit te breiden. Doordat ik nu bij een netwerkgroep ben aangesloten kom ik ook vaker achter mijn burootje vandaan (waarom schrijf ik bureau en dan toch burootje? Gek, he?). Door eens in de week aan te schuiven bij een ondernemersontbijt kom ik in contact met verschillende andere ondernemers en daar ben ik heel blij mee. Zo hebben wij een persvoorlichter, bijvoorbeeld, die contacten heeft in de … media… en dus misschien ook wel bij …. tijdschriften een ingang heeft .. Heeee… Mijn radartjes draaien nu op volle toeren. Daar moeten we iets mee doen.

 3. Shirley 5 januari 2023 op 10:43 am - Beantwoord

  Wat een mooie opdrachten heb je gedaan. Dapper dat je soms de stap hebt genomen om ergens afscheid van te nemen en zo steeds meer klussen die echt bij je passen te vinden. Maak van 2023 ook weer een mooi (ondernemers)jaar! Voor mij komt er ook een verandering aan, in februari begin ik met een nieuwe baan. Mijn voornemen is vooral om daar het beste voor mezelf uit te halen.

 4. Johanna 5 januari 2023 op 5:55 pm - Beantwoord

  Leuk dat je zo veel hebt gehaald en mooie doelen voor dit jaar. Mijn doelen zijn vooral die projecten (en ideeën) die ik in 2023 begonnen ben, min of meer dit jaar tot een succesvol en financieel lonend einde te brengen. Wie weet, wat er uit komt. Ik heb i.t.t. andere jaren, nu een goede planning. Verder heb ik al mijn 1000 andere leuke ideeën maar even op een laag pitje gezet, omdat daardoor geen project af komt.

Recente blogs

7 maanden coronatijd | Nooit verwacht & nieuw geleerd

22 oktober 2020|Persoonlijk|

Een mijlpaal om te vieren is het zeker niet. Sowieso gaat dat wat lastig nu "blokjesverjaardagen" zijn afgelast en drie zoenen niet meer mogen (sorry, flauw!). Maar een mijlpaal om even bij stil te staan is het wel voor mij. Want wat is er de afgelopen 7 maanden veel gebeurd! Er waren verdrietige momenten, maar ook bijzondere lichtpuntjes, mooie inzichten, waardevolle lessen en één belangrijk besef. Vond ik reden genoeg om toch een mijlpaalartikel te maken!

Peptalk | Wat als het even niet jouw dag is…?

8 maart 2018|Persoonlijke groei|

Vaker Vrolijk is mijn vrolijke, positieve en blije online dagboek. Met pagina’s gevuld met blije momenten, leuke uitjes en dingen waar ik met plezier aan terugdenk. Maar soms – heel soms – zit er in dat blije virtuele dagboek ook een iets minder geslaagde dag die ik er het liefste hardhandig uit zou scheuren. Zonder in details te treden, wilde ik gewoon eens van me afschrijven na een minder fijne dag gisteren. Daarom een oppepper voor mezelf en misschien ook wel voor jou, als jij dat nodig hebt. Om je te laten zien dat vervelende dagen er ook bij horen. En om je te laten weten dat je best mag balen (eventueel in een joggingbroek én met een reep chocolade in je hand!).

11 dingen die ik had verwacht nooit te durven (maar toch deed)

14 december 2021|Persoonlijk|

Je kunt altijd meer dan je denkt. Die zin is zo’n beetje mijn lijfspreuk geworden. Ik ben van nature best een bange schijterd. Heb hoogtevrees, vond autorijden in het begin doodeng en heb het avonturiersgen om de wereld over te reizen niet uitgedeeld gekregen. Toch heb ik ontdekt dat ik meer een lefwijf ben dan ik altijd dacht. “Wat zijn nou dingen waarvan jij had verwacht ze nooit te durven, maar die je toch hebt gedaan?”, werd me laatst gevraagd. Vond ik een mooie vraag om over na te denken. En om dit artikel over te schrijven.