zelf valentijnskaarten maken

DIY | Zelf Valentijnskaarten maken met een oud boek

 • 7 februari 2020
 • 30 Reacties
Categorieën: DIY

Natuurlijk staan de kaartenschappen in de winkels alweer vol met mooie Valentijnskaarten. Iedere kantoorboekhandel maakt dankbaar gebruik van deze commerciële dag van de liefde. Maar mooier dan een kaartje kopen, is het misschien wel om zelf een Valentijnskaart te maken. En dat kan zelfs al met héél betaalbare materialen. Ik pakte er een oud boek bij van de kringloopwinkel kocht en kon daarmee zelf Valentijnskaarten maken. In deze DIY laat ik je zien hoe ik dat deed en show ik de 3 kaarten die ik maakte.

Zelf Valentijnskaarten maken met een oud boek

Zelf Valentijnskaarten maken met een oud boek? Jazeker, dat kan! Bij de kringloopwinkel wil ik nog weleens rondneuzen tussen de oude boeken. Niet omdat ik boeken uit 1980 zo bijzonder interessant vind om te lezen, maar wel omdat die boeken soms hartstikke knutselwaardig zijn. Zo ook dit leuke boekje met kleurrijke tekeningen. Ik heb er heel wat tekeningen uit geknipt om die op verschillende manieren op kaarten te gebruiken. Een feestje om te doen! En nog goedkoop ook, want voor dit boekje hoefde ik maar € 0,50 af te rekenen en je kunt er heel wat kaarten mee maken.

Benodigdheden

 • Een oud boek(je)
 • Cardstock voor de basiskaart
 • Washi tape
 • Patroonpapier
 • Diverse stickers en versiersels
 • Pareltjes en strass-steentjes
 • Foamtape (Action)
 • Dubbelzijdige tape (Action)

En nu stap voor stap!

Elk van de drie kaarten is totaal anders geworden, maar qua opzet zijn ze min of meer hetzelfde. Ik nam steeds als basis een vel linnencardstock van zo’n 15 x 20 centimeter en vouwde dat doormidden. Vervolgens sneed ik uit patroonpapier een rechthoek van 14,5 x 9,5 centimeter. De randen van de rechthoek zette ik aan met bruine inkt. Daarna plakte ik de rechthoek op de kaart op. Vervolgens versierde ik de ondergrond met een aantal strookjes washi tape.

Aan de volgende stap kwam het oude boek te pas. Ik zocht een mooi plaatje uit en knipte dit zo netjes mogelijk uit het boek. Ik keek steeds per kaart wat ik het mooist vond staan: de afbeelding in zijn geheel gebruiken, iets kleins uitknippen of er een ronde vorm van maken.

Voor deze eerste kaart ging ik voor een ronde vorm, zoals je kunt zien. Ik heb de afbeelding met foamtape op de kaart geplakt, zodat de kaart er niet al te “plat” zou uitzien.

zelf valentijnskaarten maken met een oud boek

Daarna was het tijd voor mijn favoriete onderdeel van kaarten maken: versieren. Ik gebruikte daarvoor allerlei stickers die ik nog had liggen en een aantal strass-steentjes of parels. Het is vaak even zoeken waar nog iets ontbreekt op je kaart, maar die zoektocht is nu juist zo leuk aan het creatief bezig zijn. Schuif gewoon met versiersels totdat je tevreden bent en gebruik daarna goede lijm om alles vast te plakken. Zelfs onder stickers doe ik voor de zekerheid nog een drupje lijm. Better safe than sorry!

Et voilà, de kaart is klaar.

Kaart #2

Na het maken van de eerste kaart had ik de smaak van het zelf Valentijnskaarten maken nogal te pakken. Ook was de tafel inmiddels zo’n troep geworden dat ik maar beter meteen door kon gaan met nog een paar kaarten, zo vond ik. En dus maakte ik ook de Valentijnskaart hierboven. Dit keer knipte ik een heel klein plaatje uit een pagina en zorgde ik ervoor dat dat precies in een vierkant kader paste. Zo springt het plaatje er goed uit, ook al is de kaart verder vrij druk.

Kaart #3

De laatste kaart is een echte Valentijnskaart met de overdosis hartjes en de nogal zoetsappige kleuren. Ik zou deze niet per se naar een man sturen, maar kan er vast een lieve vriendin een keer mee verrassen. Op deze kaart wilde ik het bloemenmeisje een prominente plek geven. Ik knipte het daarom precies op het juiste formaat voor het ovaalvormige kader. Daarna heb ik de rest van de kaart er met allerlei versiersels en vooral heel veel hartjes omheen gebouwd. Lekker roze – er is vast iemand die dat net zo kan waarderen als ik!

Valentijnskaarten maken met oude boeken

Je ziet het: uit een oud boekje kun je nog heel veel leuke plaatjes en daarmee zelfgemaakte Valentijnskaarten halen. Ik vind het zelf een leuke uitdaging om uit zo’n boekje de mooiste plaatjes uit te kiezen en die op een mooie manier op kaarten te verwerken. Gelukkig bevat mijn boekje nog wel meer mooie plaatjes. En in de tussentijd ga ik vast nóg een keer op kringloopjacht, in de hoop meer van dit soort leuke boekjes te kunnen scoren.

Verstuur jij nog weleens Valentijnskaarten?

Meer lezen over kaarten maken? In dit artikel deel ik 7 tips voor zelf kaarten maken. En in mijn DIY-rubriek vind je meer creatieve ideeën voor vrolijke post.

zelf valentijnskaarten maken
zelf valentijnskaarten maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 7 februari 2020 op 6:12 am - Beantwoord

  Ze zijn wel heel erg leuk geworden! Wat een schattige plaatjes.

 2. bychristiana 7 februari 2020 op 6:54 am - Beantwoord

  Haha, ik moet soms lachen om wat je schrijft Romy; ‘Niet dat ik boeken uit 1980 nu zo interessant vind om te lezen…’. Dat doet me er aan denken dat ik eens een heel oud boek ‘moest’ lezen voor de Nederlandse boekenlijst toen ik op de Middelbare school zat. Ik koos Eline Vere en dat heb ik geweten. BIJNA niet doorheen te komen hoor;-) Maar even on topic nu; wat een leuk idee! Plaatjes uit oude boeken zijn ook leuk om in lijstjes doen. Ik vind die oude dierenplaatjes altijd mooi, van vlinders en vogels bijvoorbeeld, dat is ook erg leuk om in te lijsten voor in een gallery wall;-)

  • Romy 16 februari 2020 op 11:04 pm - Beantwoord

   Haha, dat soort boeken zou ik inderdaad ook eerder verknippen voor leuke kaarten dan uitgebreid lezen – sorry voor de liefhebbers van oude literatuur 😉
   Wat een goed idee trouwens om plaatjes uit oude boeken in te lijsten. Dat ga ik zeker onthouden voor een eventuele gallery wall in huis!

 3. Darina 7 februari 2020 op 6:56 am - Beantwoord

  Prachtige kaarten heb je gemaakt. Een heel leuk idee om hier oude boeken voor te gebruiken.

 4. Naomi 7 februari 2020 op 7:42 am - Beantwoord

  Prachtig! Stuk voor stuk pareltjes. En eerlijk gezegd vind ik de tekeningen van ‘vroeger’ veel leuker dan de tekeningen die nu in kinderboeken staan. Geen idee of dat komt door herinneringen of door smaak, maar het is zo.

  • Romy 16 februari 2020 op 11:07 pm - Beantwoord

   Dank je wel! En helemaal mee eens trouwens, vooral de tekeningen in oude kinderboeken zijn zo veel mooier dan veel moderne tekeningen. Iets minder dertien in een dozijn, denk ik.

 5. Jantine 7 februari 2020 op 8:26 am - Beantwoord

  Heel leuk, wat een schattige plaatjes, Romy. Ik dacht eerst dat het stempeltjes waren. Heel origineel zijn ze!
  Groetjes
  Jantine

 6. Simone 7 februari 2020 op 8:41 am - Beantwoord

  Wat ben je toch creatief! Helaas is mijn Valentijn net voor Valentijn weggevallen en dus zijn het gewoon weer mijn vriendinnen die ik ga verrassen met een kaartje!

  • Romy 16 februari 2020 op 11:10 pm - Beantwoord

   Ah wat rot om dat te horen! Maar wel heel erg lief dat je je vriendinnen met Valentijn hebt verrast met een lief kaartje!

 7. Laura 7 februari 2020 op 8:41 am - Beantwoord

  Wat een mooie kaarten! Een goede tip om oude boeken uit de kringloop te scoren, ik vind de plaatjes echt prachtig!
  Het heeft me in ieder geval weer inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan met kaarten maken!

  • Romy 16 februari 2020 op 11:10 pm - Beantwoord

   Ah wat leuk om dat te horen! Ik kreeg na het maken van deze kaarten ook echt zin om 1) weer vaker oude boeken te shoppen, en 2) weer wat vaker kaartjes te maken 🙂

 8. Audrey 7 februari 2020 op 8:58 am - Beantwoord

  Heel cute! Die voorkant van het boek is al een leuk kaartje op zich trouwens, haha. Alleen wat lastiger om daadwerkelijk te gebruiken.

  • Romy 16 februari 2020 op 11:11 pm - Beantwoord

   Haha, klopt! Ik vond het zelf ook haast jammer dat de voorkant “iets” te dik is om op een kaart te plakken.

 9. Iris 7 februari 2020 op 9:18 am - Beantwoord

  Lieve plaatjes zaten er in het boek. Die kon je.mooi gebruiken.

 10. Giovanna Jansen 7 februari 2020 op 9:22 am - Beantwoord

  Wat leuk gemaakt zeg! Gaaf dat een boek zo een tweede leven krijgt.

 11. Ilona Wielinga 7 februari 2020 op 9:48 am - Beantwoord

  Aah wat zijn ze onwijs leuk geworden zeg!

 12. Rosanne 7 februari 2020 op 12:03 pm - Beantwoord

  Wat ontzettend leuk en creatief gedaan zeg! Ik ga dit jaar weer eens een ouderwetse kaart versturen als verrassing voor mijn vriend. 🙂

  • Romy 16 februari 2020 op 11:12 pm - Beantwoord

   Wat lief zeg! Juist in een tijd van appjes en mailtjes is het eigenlijk heel tof om weer eens een “ouderwets” kaartje te ontvangen 🙂

 13. Justine 7 februari 2020 op 12:30 pm - Beantwoord

  Wat ben jij creatief! Dit is echt super leuk gedaan. Een feestje om te krijgen, lijkt me. Mooi zeg Romy!

  • Romy 16 februari 2020 op 11:27 pm - Beantwoord

   Ah wat een lieve reactie! Dank je wel!

 14. Lilian 7 februari 2020 op 1:29 pm - Beantwoord

  Wat een leuk idee! Ik vind ze echt zo mooi! Ik kocht een tijd terug een natuurboek bij de Kringloop voor kaartjes, maar een kinderboek had ik nog niet aan gedacht. Terwijl het gros van de kaartjes die ik maak zijn voor kinderverjaardagen, dus ik ga snel even kijken! 🙂

  • Romy 16 februari 2020 op 11:29 pm - Beantwoord

   Leuk dat ik je zo nog op een idee kon brengen! Juist voor kinderkaarten kun je bij de kringloopwinkel heel wat mooie boeken met plaatjes vinden.

 15. Anouk 8 februari 2020 op 3:52 pm - Beantwoord

  Wat een mooie kaarten heb je gemaakt! Ik verstuur eigenlijk nooit valentijnskaarten, ik heb het eens een keer gedaan toen PostNL zo’n actie had met een zoen als postzegel.

  • Romy 16 februari 2020 op 11:34 pm - Beantwoord

   Oh ja, aan die actie heb ik ook weleens meegedaan om een paar vriendinnen te verrassen. Zo leuk om te doen, zeker als mensen blij verrast zijn.

 16. Els 9 februari 2020 op 5:30 pm - Beantwoord

  Wow, wat zijn deze kaarten mooi!!! Alles past zo goed bij elkaar! Super bedankt voor het delen, weer inspiratie :-).

  • Romy 16 februari 2020 op 11:56 pm - Beantwoord

   Dank je voor je lieve compliment over mijn kaartjes! En heel leuk om te horen dat je er wat inspiratie uit kon halen 🙂

 17. Hilly Nicolay 11 februari 2020 op 10:27 am - Beantwoord

  Wat een mooie kaarten.

 18. Suzanne 14 februari 2020 op 4:52 pm - Beantwoord

  Wat leuk en creatief bedacht!

 19. Nikita 16 februari 2020 op 9:41 pm - Beantwoord

  Jouw kaartjes zijn echt altijd pareltjes, echt waar. Ik heb je kerstkaartje van twee jaar geleden ook nog steeds. Het mooie is ook gewoon als mensen jou als vriendin hebben, ze geen kaart uit de winkel krijgen. En dat is nog zoveel leuker. Ik maak de meeste van mijn kaarten ondertussen ook zelf. Ik illustreer ze en leg er mijn passie en liefde in. Dat is niet omdat ik de gierig ben om een kaartje te kopen. Want zo duur zijn die niet en ik heb wel echt iets over voor de mensen waar ik om geef. Maar ik kan gewoon zoveel meer liefde in een zelfgemaakt kaartje steken dat er gewoon duizend keer meer betekenis achter zit. En waarom zou ik naar de winkel lopen als ik zelf een talent heb.

  • Romy 18 februari 2020 op 11:19 pm - Beantwoord

   Wat bijzonder en leuk om te horen dat je mijn kaartje nog steeds hebt staan! En ook heel tof trouwens dat je zelf kaarten maakt! Het blijft een leuke hobby om zelf te knutselen en zelfgemaakte kaarten worden ook nog eens vaak extra gewaardeerd door anderen.

Recente blogs

Mijn eerste vakantieweek in vrolijke of grappige anekdotes

23 juli 2019|Persoonlijk|

Mijn eerste week vakantie zit er inmiddels op. Aangezien ik een staycation houd, heb ik geen parelwitte stranden gezien, olifanten gespot vanuit een jeep of torenhoge bergen beklommen voor geweldige Alpen-uitzichten. Toch was het een heerlijke week, waarin ik lekker op mijn manier in eigen land heb genoten. Foto's van adembenemende vergezichten heb ik niet voor je, maar ik heb toch genoeg anekdotes om je in een paar vrolijke, mooie of juist grappige anekdotes een inkijkje te geven in mijn eerste vakantieweek.

Outfit | Blauw, blauw en nog eens blauw

26 september 2019|Outfits|

Je kunt waarschijnlijk wel aan de kleur van mijn blog zien dat ik van blauw houd. Ook in mijn kledingkast is heel wat blauw te bekennen. Bijvoorbeeld deze turquoise blazer die de laatste tijd al talloze keren uit mijn kast mocht komen. Ik combineerde hem met mijn bloementop van Steps voor een chique outfit die ook in de herfst nog prima kan. Want waarom zou blauw niet een "herfstkleur" zijn?!

Mijn wishlist met vrolijke, inspirerende items

7 februari 2017|Lifestyle|

Sinds ik een eigen blog heb, vind ik het een leuke sport om items te scoren die ik ter inspiratie kan gebruiken. Dat kan gaan om boeken of producten die me op ideeën brengen, maar ook om spullen die ik graag op blogfoto's gebruik. Onder het mom van 'mezelf eens in het zonnetje zetten', besloot ik dat ik mezelf iets cadeau wil doen dat me ook een dosis inspiratie oplevert. Daarom stelde ik een wish list samen met 11 inspirerende items, waarvan ik mezelf uiteindelijk op één item wil trakteren.