zelf voorjaarskaarten maken

DIY | Zelf voorjaarskaarten maken met organza zakjes

 • 3 februari 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: DIY

De eerste lentebloemen laten nog eventjes op zich wachten. Maar aangezien ik het liefst zo vroeg mogelijk de lente in mijn bol heb, was ik afgelopen weekend al voorjaarskaarten aan het maken. Ik had ooit een aantal organza zakjes gekocht, waar ik nog eens iets creatiefs mee wilde doen. Deze zondagmiddag leek me daar een prima reden voor. Ik laat je zien hoe je zelf deze voorjaarskaarten maakt met organza zakjes. Die kun je zelf vullen met wat je maar wilt. Ook met chocola voor de liefhebbers!

Voorjaarskaarten met organza zakjes

Ken je dit soort organza zakjes? Ze kosten drie keer niks, maar zijn perfect voor allerlei soorten knutselprojecten. Je kunt er natuurlijk kleine cadeautjes feestelijk in inpakken. Labeltje eraan, paaseitjes, sieraden of iets anders leuks erin en versturen maar! Of je kunt ze met een klein bedankje erin uitdelen na je bruiloft, babyshower of wat je dan ook maar te vieren hebt.

Laatst bedacht ik iets nieuws: zo’n zakje kun je ook op een kaart verwerken in plaats van het als cadeauverpakking te gebruiken. En dus trok ik mijn lade met organza zakjes open om twee exemplaren op een leuke manier te verwerken in een doe-het-zelf-project. Ik laat je in deze DIY zien wat je er zoal mee kunt doen.

Waar koop je organza zakjes?

Je zou denken: die zakjes vind je wel bij elke low-budget-winkel. Maar nee, ik heb er grondig naar gezocht en kon ze niet bij winkels als Action vinden. Tenminste, niet in de maat die ik wilde: zo klein mogelijk. Maar gelukkig verkoopt het internet bijna alles wat los en vast zit. Zo ook organza zakjes. Je kunt organza zakjes via Saketos online bestellen in allerlei kleuren en maten – ook speciaal voor Pasen. Saketos verkoopt de zakjes ook in grote pakketten, waardoor je voor een enkel zakje omgerekend maar een paar cent betaalt. Oh ja, en je kunt er zakjes bestellen met en zonder print en ook je eigen print kiezen om op de zakjes te laten drukken.

Een leuke tip als je dit voorjaar creatieve plannen hebt of als je paaseitjes extra feestelijk wilt verpakken!

kaarten maken met organza zakjes

DIY voorjaarskaarten maken

Voor dit DIY-artikel maakte ik twee verschillende voorjaarskaarten. De één met een organza zakje erop, de ander met een organza zakje er los bij om iets leuks in te doen. Ik laat je stap voor stap zien hoe ik de kaart met het zakje erop maakte.

Wat heb je nodig?

 • Linnencardstock
 • Aquarelpapier
 • Aquarelverf
 • Organza zakje
 • Stickers of ander decoratiemateriaal
 • Strass-steentjes
 • Stukje jutetouw
 • Vulmateriaal voor het zakje (knoopjes, een label, paaseitjes of iets anders leuks)
 • Kleine labels
 • Fineliner
 • Stevige lijm (zoals Aleene’s Tacky Glue)
 • Dubbelzijdige tape (van Action bijvoorbeeld)
 • Snij-apparaat

Stap 1

Begin met het maken van de achtergrond. Gebruik hiervoor een stuk aquarelpapier van 14 x 9 centimeter en werk daarbij met aquarelverf. Ik heb een klein palet van Van Gogh met tien kleuren en heb daar genoeg aan voor dit soort achtergrondjes.

Kies twee kleuren verf die dicht bij elkaar liggen, zoals geel en oranje of blauw en groen. Neem daarnaast een beetje wit, zodat je kunt variëren met lichte en donkere tinten. Dip je kwast in het water en breng een beetje van alle drie de kleuren aan op een bordje, dicht bij elkaar. Dan kun je daarna de kleuren gaan mengen met een kwast en wat water. Meng ze niet helemaal door, zodat je bijvoorbeeld verscdhillende tinten oranje of paars krijgt.

Daarna kun je vegen maken en door steeds meer of minder water te gebruiken of nieuwe kleuren te pakken de kleuren mooi in elkaar laten overlopen. In mijn DIY kaarten schilderen met aquarelverf leg ik uit hoe je dat precies voor elkaar krijgt.

kaarten maken met organza zakjes

Stap 2

Is de aquarelverf goed droog? Snijd dan een basiskaart van 15 x 20 centimeter uit linnencardstock. Vouw deze doormidden en plak de geverfde achtergrond met tape op de basiskaart.

Stap 3

Neem daarna een aantal labels, wikkel touw door de gaatjes en plak de labels op de kaart op. Hiervoor kun je ook tape of een paar drupjes lijm gebruiken.

kaarten maken met organza zakjes

Stap 4

Vul het organzazakje met iets wat je leuk vindt en wat bij de kaart past. Ik gebruikte mini-knoopjes als vulling, maar je kunt natuurlijk ook iets eetbaars gebruiken of bijvoorbeeld een label met boodschap in het zakje stoppen. Of een klein cadeautje, zoals oorbellen, misschien.

Knoop voor de mooi eventueel een stukje touw om het zakje en hang daar eventueel een klein (houten) label aan.

Stap 5

Plak het organza zakje met een paar druppeltjes lijm op de kaart vast. Ik deed de drupjes lijm op het zakje zelf. Daardoor kan de ontvanger het zakje nog openmaken om de inhoud eruit te halen (zonde van de paaseitjes anders!).

kaarten maken met organza zakjes|kaarten maken met organza zakjes|kaarten maken met organza zakjes|kaarten maken met organza zakjes|kaarten maken met organza zakjes|kaarten maken met organza zakjes|kaarten maken met organza zakjes|kaarten maken met organza zakjes|kaarten maken met organza zakjes

Stap 6

Versier de kaart verder met stickers en ander decoratiemateriaal. Gebruik letterstickers om een tekst te vormen of schrijf zelf een passende tekst met de hand.

Voeg als laatste een paar strass-steentjes toe voor een vleugje bling bling.

Voilà, je kaart is klaar om te versturen!

voorjaarskaarten maken met organza zakjes
voorjaarskaarten maken

Ander idee: vul een zakje met thee

In plaats van het zakje op een kaart te verwerken, kun je iemand ook een mooie kaart sturen met in de envelop een gevuld organza zakje. Zo kun je het zakje vullen met theezakjes als je iemand een hart onder de riem wil steken of beterschap wilt wensen. Of stop er lekkere chocolaatjes in voor iemand die dat kan gebruiken. Of misschien een mooi sieraad dat je diegene cadeau wilt doen?

Doordat organza zakjes niets wegen, kun je ze prima als feestelijke verpakking voor een cadeautje gebruiken zonder dat je je scheel betaalt aan postzegels.

Zo ontvangt de gelukkige die deze post krijgt iets extra leuks en liefs. Weer eens wat anders dan alleen een gekochte kaart!

Tip: Zoek je meer leuke inpakideeën? Els van de creatieve blog Nobody Else is een ster in inpakken. Bekijk zeker haar creatieve ideeën om je cadeaus op een originelere manier in het cadeaupapier te steken.

Gebruik jij weleens organza zakjes?

1 1
voorjaarskaarten
voorjaarskaarten
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. johanna 3 februari 2022 op 10:06 am - Beantwoord

  Super leuke kaarten. En die zakjes kun je altijd voor kadootjes gebruiken.

 2. Geke 3 februari 2022 op 11:18 am - Beantwoord

  Wat een mooie kaarten heb je gemaakt. De zakjes heb je echt leuk verwerkt.
  Ik heb er nog geen gebruikt op kaarten maar je geeft me wel inspiratie zo.

 3. Naomi 3 februari 2022 op 6:22 pm - Beantwoord

  Prachtige, vrolijke kaarten! Ik krijg spontaan zin om er ook weer eens een paar te maken.

 4. Ilona Wielinga 3 februari 2022 op 7:23 pm - Beantwoord

  Aah zo schattig! En zo vrolijk ook al die kaarten.

 5. Heidi 3 februari 2022 op 8:50 pm - Beantwoord

  Wat leuke verjaardagskaart.
  Vind ze geweldig.

Recente blogs

Blij met je baan | 4 lessen die ik leerde van solliciteren

26 februari 2018|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Vrolijk naar mijn werk gaan? Een jaar geleden was dat het enige waar ik van droomde. Ik was volop aan het solliciteren en kon alleen maar hopen dat er één werkgever zou zijn die me een mooie kans zou geven. En kijk mij nu eens blij zijn met mijn baan! Het vinden van een baan kostte me 60 brieven en 7 gesprekken en daarmee ook de nodige teleurstellingen en frustraties. Maar bijna een jaar later heb ik een promotie én een vast contract op zak. Ik ben het levende bewijs dat het écht mogelijk is: als starter een baan vinden waar jij blij van wordt. Daarom in dit artikel 4 lessen die ik leerde over de zoektocht naar mijn droombaan.

Je productiviteit bij thuiswerken vergroten (met 11 kleine aanpassingen)

6 juli 2021|Positiviteit|

Joh, dat mijn werkplek ooit ergens anders was dan aan de eettafel. Ik kan het me haast niet meer voorstellen. Om heel eerlijk te zijn, zou ik als ondernemer ook niet meer anders willen. Thuis krijg ik het meest gedaan en voel ik me ook het fijnst (en zijn de lunches het lekkerst). Maar hoe blijf je nu productief met een ronkende wasmachine naast je, de continue verleiding om gezellige koffiezetapparaatgesprekken met je partner te voeren en een niet stil te krijgen telefoon in je broekzak? Met deze 11 kleine aanpassingen heb ik mijn productiviteit bij thuiswerken vergroot.

Angst voor afwijzing? 9 tips voor meer vertrouwen, minder angst!

29 maart 2022|Zelfliefde|

Afgewezen worden is voor niemand een pretje. Toch krijgen we allemaal soms afwijzing voor onze kiezen. Met de afwijzing van je sollicitatiebrief voor een zo-zo-baan of de afwijzing van je spontane idee om naar de bioscoop te gaan kun je vast nog wel leven. Maar wat als de angst voor afwijzing soms zo aan je vreet dat je er jezelf voor aan de kant zet? Het kan je zelfs zo in de weg zitten dat je meer bezig bent met pleasen dan met leven. Afwijzen dus, die angst voor afwijzing. Maar hoe? 

Ga naar de bovenkant