zelfacceptatie lichaam accepteren 2

Zelfacceptatie | 14 tips om je lichaam te accepteren

  • 23 juni 2020
  • 31 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Tegenwoordig zijn mijn lichaam en ik best goede vrienden. Geen hartsvrienden. Maar ik vind mijn lijf over het algemeen wel oké. Nee, dat is niet altijd zo geweest. Talloze keren stond ik gefrustreerd voor de spiegel. Wat ben ik blij dat ik daar stappen in heb durven zetten, op weg naar zelfacceptatie! En wat gun ik dat jou – als jij ook met frustratie over je lijf worstelt – dat ook. Dit zijn 14 praktische tips die mij hebben geholpen om mijn lichaam te accepteren.

1. Laat jezelf op de foto zetten

Het is bizar wat goede fotografen met je kunnen doen. En dan heb ik het niet over hun Photoshop-kunsten. Nee, ik heb het over hoe ze je van je mooiste kant op de foto weten te zetten. Precies zoals je bent. De eerste keer dat ik professionele foto’s van mezelf liet maken, vond ik dat reuze-spannend. Toen ik de foto’s naderhand ontving, was ik verbijsterd. Was ik dat? Ik leek zo zelfverzekerd op de foto, zag een stralende en spontane lach en vond oprecht dat ik er mooi op stond. Sinds die tijd heb ik vaker foto’s van mezelf laten maken. Ik denk echt dat foto’s kunnen helpen bij zelfacceptatie om realistischer en positiever naar je lichaam te kijken. Meer zoals je naar een ander kijkt.

2. Let op hoe je over je lichaam praat

Terwijl ik dit artikel typte, betrapte ik mezelf in de alinea hierboven op de zin “Ik heb noch de skills noch de looks van een model”. Die heb ik maar meteen geschrapt. De manier waarop je over je lichaam praat, heeft namelijk ook impact op hoe je naar je lichaam kijkt. Als jij tegen iedereen zegt “die paar kilootjes te veel van mij”, dan leg je daar ook voor jezelf enorm de focus op. Hetzelfde geldt voor kleine opmerkingen als “mijn knokige ellebogen” of “mijn piekhaar ook altijd”. Het zijn vaak maar kleine uitspraken. Maar zelfs in zo’n geval helpt het om dat soort dingen bewust niet uit je mond te laten floepen. Het zijn “gewoon jouw ellebogen”. Knokig of niet.

3. Wees dankbaar voor je lichaam

Hoe rot is het eigenlijk als je je lichaam, dat elke dag kneiterhard voor je werkt, zo rot behandelt. Elke dag doet je lichaam van alles voor je. Zelfs als je je lijf even niet al te best verzorgt, laat het je niet in de steek. Is het dan niet gigantisch oneerlijk dat je je lichaam afblaft en niet goed genoeg vindt? Het is alsof je een beste vriendin hebt die elke dag alles voor je doet en haar dan avond na avond de grond in boort. Ook niet helemaal eerlijk toch? Zij kan er ook niets aan doen dat ze misschien niet 100% perfect is. Hetzelfde geldt voor je lijf.

zelfacceptatie lichaam accepteren

4. Zie je lijf niet als een plaatje

Als je op social media 200 verschillende #fitgirls in je feed te zien krijgt, lijkt het misschien alsof streven naar een perfect lichaam hét ultieme levensdoel is. Als je even om je heen kijkt in de echte wereld, word je gelukkig weer met je neus op de feiten gedrukt. Uiterlijke perfectie is helemaal zo belangrijk nog niet. Besef dat alle schoonheidsidealen waarmee je geconfronteerd wordt, alleen gebaseerd zijn op meningen en bewerkte plaatjes. En op een beeld waar misschien 0,001% van de bevolking aan voldoet.

Realiseer je ook dat jouw lichaam niet bedoeld is als een plaatje dat aan welk beeld dan ook moet voldoen. Ja, het is belangrijk dat je gezond bent en lekker in je vel zit. Maar je lichaam is geen paradepaardje. Het is gewoon een omhulsel dat jou helpt om te kunnen lopen, dansen, springen, schrijven, praten, etc. En of je lijf dat wel of niet kan, heeft niets te maken met hoe dik je lippen, hoe groot je borsten en hoe plat je buik is.

5. Laat je keuzes niet afhangen van een gebrek aan zelfacceptatie

Meegaan in de onzekerheid over je uiterlijk is misschien wel het minst handige om te doen als je je niet blij in je lijf voelt. Ik heb bijvoorbeeld heel lang wijde zwarte en grijze leggings gedragen om mijn lijf te verstoppen. Ik koos mijn jurken uit op basis van de lichaamsdelen die ik wilde verstoppen, niet op basis van wat ik mooi vond. Soms zegde ik zelfs bepaalde uitjes af omdat ik me daarvoor te onzeker over mijn lijf voelde. Het stomme is dat je met dat soort acties je eigen onzekerheid in stand houdt én onzekerheid uitstraalt. Ik kroop daardoor dan ook nog meer in mijn schulp.

Sinds ik gewoon draag wat ik wil en doe wat ik wil – ook al gaat dat soms met de nodige onzekerheid gepaard – voel ik me al een stuk zelfverzekerder.

» Lees hier 7 gedachten om vooral af te leren voor meer zelfvertrouwen.

6. Kom in contact met je lijf

In de periode dat ik enorm onzeker was over mijn lichaam was ik haast een hoofd op pootjes. Ik piekerde me suf en was zowat vergeten dat er nog een heel lichaam onder mijn hoofd geplakt zat. Mij heeft het enorm geholpen om letterlijk in beweging te komen. En dat door te sporten waarbij je op een bewuste manier met je lijf bezig bent. Denk aan yoga, pilates, fitness of meditatie. Allemaal sporten waarmee je áán je lichaam bouwt in plaats van er roofbouw op te plegen. Ik merk dat ik veel liever voor mijn lijf ben geworden sinds ik o.a. pilates heb opgepakt. Al is het maar omdat je daardoor merkt wat je allemaal wel niet met je lijf kunt.

7. Kijk op een positieve manier in de spiegel

Hoe vaak ik wel niet met mijn neus haast op de spiegel geplakt ging staan. Daardoor werd dat ene mini-pukkeltje natuurlijk opeens een joekel van een ding. Een van mijn beste tips voor zelfacceptatie van je lijf: leer op een andere manier in de spiegel kijken. Kijk niet meer twintig keer per dag, maar kijk een keer of drie heel bewust in de spiegel. Begin zo’n spiegelsessie met iets positiefs. Kijk naar dat ene punt aan jezelf dat je wél mooi vindt en houd je aandacht daar een paar seconden bij voordat je op het pukkeltje inzoomt. Helpt echt om wat milder te zijn over je imperfecties!

zelfacceptatie lichaam accepteren 3

Nog 7 tips voor zelfacceptatie (van je lijf)

  • Durf over je onzekerheid te praten met iemand die dicht bij je staat. Misschien kan diegene je erbij helpen om het af te zwakken.
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Vaak komt uiterlijke onzekerheid uit iets heel anders voort. Perfectionisme, een negatief zelfbeeld of de angst om niet goed genoeg te zijn bijvoorbeeld.
  • Koop zo nu en dan een mooie outfit. Onderschat de kracht van kleding niet!
  • Trakteer jezelf soms op een bezoekje aan de kapper, schoonheidsspecialiste, nagelstyliste of wat jij maar fijn vindt. Gewoon omdat je lichaam wat liefde verdient!
  • Focus op je talenten en mooie eigenschappen. Er is veel meer in het leven dan uiterlijk vertoon.
  • Verplaats jezelf eens in een vriendin. Als zij tegen jou zou verzuchten “Ik vind mijn oren zó lelijk”, wat zou jij dan tegen haar zeggen? Probeer ook op die manier naar jezelf te kijken.
  • Ontvolg mensen die jou onzeker maken. Zet #fitgirl uit en focus je op accounts die je wél blij maken.

Zelfacceptatie – leer je lijf accepteren

Nu ik terugkijk op al die tijd waarin ik mijn lijf niet mooi vond, heb ik haast een beetje spijt. In zitten over je lichaam brengt je namelijk helemaal niets. Er zijn genoeg redenen om wél lief voor je lijf te zijn. Je hoeft je lijf niet geweldig te vinden en elke dag blij te zijn met wat je ziet. Als je je lichaam op z’n minst kunt accepteren en er oké mee bent, is dat al een mooie stap. Je lijf zal je dankbaar zijn!

P.S. Lees ook eens dit artikel van Women’s Health Mag over body neutrality in plaats van body positivity. Vond ik heel inzichtelijk en helpend in mijn proces op weg naar zelfacceptatie! De boodschap in grote lijnen: je hoeft niet trots te zijn op je putjes en pukkels en ermee te pronken op Instagram. Als je er maar oké mee bent dat ze er zitten en dat accepteert. Zo is het maar net!

Wat vind jij het mooist aan jezelf (uiterlijk of innerlijk)?

tips zelfacceptatie

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Lianne 23 juni 2020 op 8:20 am - Beantwoord

    Wauw, die twee foto’s naast elkaar, wat een verschil! Zo zonde dat je toen zo over jezelf dacht. Als ik naar die rechterfoto kijk kan ik niet anders dan een prachtig lichaam zien! <3
    Zo mooi, dit soort artikelen, die mogen eigenlijk veel meer de wereld in geslingerd worden. Helaas zijn er zoveel meisjes die geheel onterecht zo onzeker zijn over hun lichaam, eeuwig zonde! Wat je zegt, je kunt je zelf wel druk maken om iets als knokige ellebogen, maar de kans is heel groot dat iemand anders dat helemaal niet zo ziet. Wat fijn dat jij nu veel liever voor je lijf bent en dat lessen als pilates daar ook veel bij helpen!
    Over het algemeen ben ik wel blij met mijn lichaam. Er zijn wel dingen die ik graag anders had gezien, maar dat heeft iedereen wel. Het zijn ook geen grote dingen en ik ga het ook niet verstoppen. Ik probeer elke keer als ik yoga doe een dankbaarheid uit te spreken naar mijn lichaam toe en ook echt dankbaar te zijn dat ik dit met mijn lijf kan doen, want dat is ook niet eens voor iedereen vanzelfsprekend!

    • Romy 2 juli 2020 op 10:00 pm - Beantwoord

      Dank je wel voor je lieve woorden! Ik vond het ook heel waardevol om mijn ervaringen te delen, juist omdat ik graag wil laten zien dat je ook als je ooit héél onzeker was toch weer van jezelf en je lijf kunt gaan houden. Als ook maar iemand daar iets van inspiratie of hoop uit kan halen, ben ik een blij mens 🙂 Precies zoals jij ook aangeeft, het is zo zonde als meisjes enorm inzitten over hun lichaam. Er zijn zo veel belangrijkere (en vooral) mooiere dingen in het leven dan een perfect uiterlijk.

      Wat een mooi idee trouwens, die dankbaarheid naar je lichaam toe! Dat alles in je lijf werkt zoals het hoort, is inderdaad al zoiets moois op zich.

  2. Audrey 23 juni 2020 op 8:25 am - Beantwoord

    Prachtig artikel! Ik heb ook lang gekeken naar wat er allemaal mis was met mijn lijf, maar ik kan wel zeggen dat ik het nu helemaal geaccepteerd heb!

  3. Naomi 23 juni 2020 op 8:48 am - Beantwoord

    Heel mooi artikel. Ik ben op dit moment in een fase waarin ik mijn lichaam ‘opnieuw leer zien’. Het is pittig, maar zó de moeite waard. En je artikel inspireert me. Wat een verschil trouwens, die twee foto’s van jou naast elkaar! Respect ook voor je kwetsbare openheid hierin.

    • Romy 2 juli 2020 op 10:02 pm - Beantwoord

      Dank je voor je lieve berichtje! Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is om je lichaam op een nieuwe manier te leren bekijken. Maar wat goed dat je toch doorzet. Ik hoop dat ook jij over een jaar met wat meer liefde en dankbaarheid naar je lijf kunt kijken. Dat is het echt meer dan waard 🙂

  4. Anouk 23 juni 2020 op 9:41 am - Beantwoord

    Wat een prachtig artikel, zo open en mooi! Wat een verschil ook tussen die twee foto’s van onzeker meisje naar vrouw vol zelfvertrouwen!

  5. johanna 23 juni 2020 op 10:40 am - Beantwoord

    Goede post, maar ik zou graag punt 6 nog meer benadrukken. Zorg voor je lichaam, wees er lief voor, en zorg dat lichaam en psyche één zijn. In mijn werk als masseur merk ik direkt als er onderliggende problemen zijn, alhoewel ik niet er naar vraag. En die werken zich negatief op de gezondheid uit. Dus werk aan beiden, lichaam en psyche.
    Maar heel goed, dat je er weereens op wijst.

    • Romy 2 juli 2020 op 10:03 pm - Beantwoord

      Het is absoluut zo dat lichaam en psyche een enorme wisselwerking op elkaar hebben. Als je je psychisch goed voelt, doet dat ook veel voor je lijf en gezondheid, en andersom. Een mooi punt dat zeker niet vergeten mag worden!

  6. Irene 23 juni 2020 op 10:57 am - Beantwoord

    Ik heb begin dit jaar een fotoshoot gedaan in mijn ondergoed en amai, dat heeft me ook heel erg deugd gedaan en doen inzien dat ons lichaam toch een heel bijzonder iets is. Je lichaam zien voor wat het is vind ik wel een goeie. Het is inderdaad niet iets om mee uit te pakken – in eerste instantie en tenzij dat echt je ding is natuurlijk – maar een omhulsel. En ook al verandert je lichaam, je blijft nog altijd jezelf qua innerlijk. Je bent nog altijd dezelfde persoon.

    • Romy 2 juli 2020 op 10:04 pm - Beantwoord

      Echt zo tof dat je dat “gewoon” hebt gedaan, die fotoshoot! En wat zijn de foto’s prachtig geworden. Ik kan me voorstellen dat zo’n shoot aan de ene kant superspannend en aan de andere kant ook heel fijn is.
      Mooi gezegd trouwens over je lichaam als omhulsel. Inderdaad, zelfs als je er totaal anders uit komt te zien, ben je nog precies dezelfde persoon. Gelukkig maar 🙂

  7. Simone 23 juni 2020 op 10:59 am - Beantwoord

    Heel mooi geschreven en hele fijne tips. Foto’s kunnen wonderen doen idd, maar ze kunnen ook het tegenovergestelde bereiken haha. Dan lijkt het ineens of je 10 kilo zwaarer bent, terwijl dat niet zo is. Fotografie is een kunst!

    • Romy 2 juli 2020 op 10:05 pm - Beantwoord

      Haha, klopt inderdaad! Ik zag vandaag nog een foto van mezelf, waarop ik er niet op mijn charmantst uitzag. Een foto kan in dat opzicht veel goeds én slechts voor je doen 😉 Gelukkig kon ik deze foto gewoon verwijderen en vervangen door een andere. Doet mijn zelfvertrouwen ook weer meer goed 😛

  8. Hermien - KouweKleren 23 juni 2020 op 11:17 am - Beantwoord

    Ik vind het te gek dat je hier aandacht aan besteedt. Ik kan er echt een beetje verdrietig van worden dat zoveel mensen zo’n negatief beeld van hun lijf hebben. Zichzelf naar beneden halen, er dingen om laten of bijvoorbeeld een kledingstuk niet kopen omdat de maat in het labeltje ze niet aanstaat. Zo zonde! Ik probeer mensen er echt op aan te spreken als ze dat doen, want het is niet nodig. Ik ben denk ik minder met mijn uiterlijk dan ooit en ook tevredener dan ooit (heus niet altijd lyrisch), terwijl ik echt niet dichter bij het ‘perfecte plaatje’ zit met mijn lijf. Heel veel zit echt in de mindset en dat gun ik iedereen. Jouw tips kunnen daar echt houvast in geven.

    • Romy 2 juli 2020 op 10:10 pm - Beantwoord

      Precies, mindset doet al zo veel! Dat is veel belangrijker dan hoe “perfect” je eruitziet.
      Wat mooi trouwens dat je mensen erop aanspreekt als ze zichzelf naar beneden halen. Het is zo zonde als mensen hun leven laten bepalen door hoe ze eruitzien – of beter gezegd: door hoe ze denken eruit te zien. En dat terwijl ieder mens mooi is op zijn manier.

  9. Evelyne - Gouden Momenten 23 juni 2020 op 7:49 pm - Beantwoord

    Ik kan mezelf zo neerhalen over mijn lichaam. Doch is dat de laatste maanden echt verbeterd. Iedereen verteld mij dat ik vermagerd ben en ik heb er helemaal niets voor gedaan (zelfs niet op de weegschaal gestaan!). Dit artikel gaat hier nu natuurlijk niet over gewicht, maar onrechtstreeks heeft gewicht ook iets met body positivy te maken.. Het feit dat ik nu beter in mijn kleren pas zorgt er voor dat ik mezelf ook beter zal accepteren 🙂

    • Romy 2 juli 2020 op 10:13 pm - Beantwoord

      Wat mooi om te horen dat je nu positiever naar je lichaam kunt kijken! Inderdaad, hoe je je over je lijf voelt, hoeft niets met gewicht te maken te hebben. Maar dat jij lekkerder in je vel zit en je fijner voelt, dát is wel wat telt natuurlijk 🙂

  10. Justine 23 juni 2020 op 8:31 pm - Beantwoord

    Wat een mooi geschreven artikel én hele goede tips. Mooi dat je hier aandacht aan besteed. Het is jammer dat veel mensen zichzelf niet zo zien en accepteren. Ik hoop dat er mensen zijn die hier iets positiefs uit halen <3

  11. Lilian 24 juni 2020 op 10:50 am - Beantwoord

    Wat een mooi artikel en goede tips! Ik ben best blij met m’n lichaam, dat gaat ook steeds makkelijker als je ouder wordt, volgens mij. Mijn broer en moeder hadden altijd een stevige bouw en een ander broertje verbrandde altijd, dus ik was best blij met mijn lichaam, hij laat me bijna nooit in de steek 🙂

    • Romy 2 juli 2020 op 10:27 pm - Beantwoord

      Wat mooi om te horen dat je nu blij met je lichaam wordt! Ik merk zelf ook wel dat die onzekerheid over uiterlijk in de loop der jaren haast vanzelf minder wordt, alleen al door “ouder” te worden. Mooi hoe dat werkt!

  12. Meaghan 24 juni 2020 op 11:24 am - Beantwoord

    Prachtige tips die de spijker op z’n kop slaan! Heel naar dat jij vroeger ook zo geworsteld hebt met jezelf en met je lichaam. Gelukkig ben je nu een meer zelfzekere jonge vrouw geworden en dat straal je ook helemaal uit! Zeker als ik die twee foto’s van jou zie waarvan de linker van een aantal jaar geleden is en de rechter recent. Hoe mooi is het dat je daar nu als een sterke vrouw op kan staan! Waar je op die andere foto juist wat meer ingetogen staat, sta je op die rechter echt heel krachtig!
    Zelf heb ik ook soms moeite om mijn lichaam te accepteren. Vroeger kwam dat vooral door mijn eetstoornis. Gelukkig kan ik daar nu grotendeels mee omgaan, maar soms ben ik nog steeds onzeker over mijn figuur of over mijn lengte (ik ben 1.55) of over andere aspecten die ik minder mooi vind aan mezelf. De tips die jij geeft zijn daarom echt weer een goede reminder aan mezelf dat mijn lichaam niet perfect hoeft te zijn en dat het al mooi is dat alles gewoon werkt en dat je daar enorm dankbaar voor mag zijn!

    • Romy 2 juli 2020 op 10:52 pm - Beantwoord

      Wat een lieve en mooie woorden! Dank je wel! Ik ben ook zo blij dat ik nu heel ander naar mezelf en naar mijn lijf kijk dan jaren geleden. Het is zo zonde als je lichaam zo bepalend is voor je leven en voor hoe je je voelt.
      Wat ontzettend knap trouwens dat je een eetstoornis hebt overwonnen! Dat is echt een enorme prestatie <3 Wel rot dat je nog steeds wat onzekerheden hebt. En dat terwijl je er hartstikke mooi uitziet en er ook met je lengte echt helemaal niets mis is. Je hebt reden genoeg om supertrots op en blij met je lijf te zijn. Ook al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

  13. Giovanna Jansen 25 juni 2020 op 12:47 pm - Beantwoord

    Wat een prachtig, open en eerlijk artikel! Heel goed om hier bij stil te staan, mooie tips ook! Het lijkt zo veel makkelijker om negatief naar ons eigen lichaam te kijken dan het te accepteren, terwijl negatief kijken, denken én praten over ons lichaam niets zal veranderen aan ons lichaam, sterker nog: we kunnen het alleen maar moeilijker accepteren. Terwijl zelfacceptatie juist wél heel veel kan veranderen.

    • Romy 2 juli 2020 op 11:01 pm - Beantwoord

      Precies wat je zegt inderdaad! Je lichaam zal niet veranderen door er negatief over te denken. Je lichaam kun je niet altijd veranderen in hoe jij het voor je ziet, maar de manier waarop je ernaar kijkt kan wel al heel veel veranderen.

  14. Zo simpel is dan geluk 27 juni 2020 op 9:13 am - Beantwoord

    Mooi geschreven! Ik denk dat iedereen uiteindelijk wel iets heeft waar hij minder tevreden mee is. Fijn dat jij het los hebt kunnen laten en tevreden bent met je lijf! Ik heb inmiddels ook wel geaccepteerd dat mijn lichaam is zoals het is. Hoe het eruit ziet, maar ook qua gebreken in het kader van gezondheid. Dat laatste is misschien nog wel moeilijker om te accepteren.

    • Romy 2 juli 2020 op 11:16 pm - Beantwoord

      Wat mooi en goed dat je qua acceptatie van je lichaam zulke grote stappen hebt gezet! Heel begrijpelijk dat het accepteren van een niet optimale gezondheid misschien nog wel lastiger is dan imperfecties accepteren. Des te knapper dat het je toch langzaamaan steeds beter lukt!

  15. Tineke 27 juni 2020 op 2:52 pm - Beantwoord

    Ik ben hier ook erg bewust mee bezig. Ik heb ook twee kinderen die ik positief op wil voeden, vooral mijn dochter is wat stevig. Ik wil niet dat zij ooit erg onzeker is of baalt van haar lichaam. Als moeder ben ik haar voorbeeld, ik wil dus geen moeder zijn die om de haverklap op dieet is en negatief over haar lichaam praat.

    • Romy 2 juli 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

      Wat goed zeg dat je het accepteren van je lichaam ook zo bewust aan je kinderen wilt doorgeven. Volgens mij geef je daarin inderdaad zelf het goede voorbeeld. Alleen al door niet op dieet te gaan en niet steeds bezig te zijn met er anders willen uitzien, geef je daarin een mooi signaal naar je dochter toe af <3

  16. Saskia 27 juni 2020 op 5:20 pm - Beantwoord

    Mooi om dit te lezen en op deze manier naar te kijken. Ik ben anders naar mijn lichaam gaan kijken sinds mijn zwangerschap maar ik probeer er wel dankbaar voor te zijn hoe mijn lichaam met alles omgaat en hoe hij na mijn bevalling is geworden.

  17. Nelie 1 juli 2020 op 9:23 pm - Beantwoord

    Wat een mooi kwetsbaar artikel. Het kwam voor mij op precies het juiste moment. Ik lees en herlees het. Enorm inspirerend.
    Ik ben zo blij dat ik je blogs heb ontdekt het geeft elke keer weer een positieve boost. Dank je Romy. Ga zo door.

    • Romy 4 juli 2020 op 9:52 am - Beantwoord

      Wat onwijs mooi om dat te horen! Ik kreeg een grote glimlach op mijn gezicht van je lieve reactie. Dank je wel!

Recente blogs

Wat te doen in Berlijn? – Mijn 15 tips (incl. verrassende uitjes)

23 augustus 2024|Op reis, Lifestyle|

Londen, Parijs en New York kennen de meeste mensen wel. Maar wat mij betreft hoort Berlijn ook zeker thuis in het lijstje met Europese wereldsteden die een bezoekje waard zijn. Dé Berlijn-highlights vind je op elk 'Wat te doen in Berlijn?'-lijstje terug. Waarschijnlijk heb je de Reichstag en Brandenburger Tor al op talloze online foto's teruggezien. Maar Berlijn heeft nog veel meer (originele) dingen te bieden. Wat je zoal kunt doen in Berlijn? Dit zijn na een lange week in de stad onze bekende én minder bekende Berlijn-tips om je niet te vervelen. Inclusief tips voor eettentjes en leuke winkels.