Zevenlandenhuizen | Een unieke hotspot in Amsterdam

13 okt 2018 | Op reis | 31 reacties

Gisteren ontdekte ik per toeval via Instagram een leuke hotspot in Amsterdam: de Zevenlandenhuizen. Een groep van zeven huizen (oftewel enorme panden) in de stijl van zeven landen. Zeker wekelijks loop ik hier zo goed als voorbij, maar toch had ik deze mooie plek nog nooit gespot. Hoe dan?! Er wordt vaak gezegd dat social media je ervan weerhouden om de echte wereld in te gaan. Nou, dit voorbeeld bewijst het tegendeel. Na het zien van de foto op Instagram moest ik de Zevenlandenhuizen met eigen ogen (en door mijn cameravenster) zien. Ik deel dan ook graag deze mooie plek met je.

zevenlandhuizen in amsterdam

Wat zijn de Zevenlandenhuizen?

Om die vraag te beantwoorden, moest ik wat Google-research doen. Een blik op Wikipedia leerde me dat de Zevenlandenhuizen zijn ontworpen door de architect Tjeerd Kuijpers in 1894. Het zijn 7 woonhuizen (of nou ja, voor de mensen die wel een miljoentje of twee kunnen missen!) die ieder voor een bepaald land staan: Engeland, Nederland, Rusland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk. De huizen zijn dan ook gebouwd in de stijl van deze landen. Zo is het Nederlandse huis een grachtenpand met trapgevel, terwijl het Russische huis wel wat weg heeft van een Russische kathedraal en het Engelse huis juist in de stijl van Britse cottages is gebouwd. Een knap staaltje architectuur dus!

zevenlandhuizen in amsterdam

Waar zijn de Zevenlandenhuizen te vinden?

De Zevenlandenhuizen zijn te vinden in de Vondelbuurt. Ze staan in de Roemer Visscherstraat, een zijstraat van de Eerste Constantijn Huygensstraat. Vanaf het Museumplein ben je er binnen een paar minuten lopen. Ook het Vondelpark ligt op loopafstand. Realiseer je wel – voordat je je allerlei geweldige voorstellingen maakt – dat de Zevenlandenhuizen zich in een straat bevinden waar vaak gebouwd wordt. Zo kon ik tijdens mijn bezoekje het Spaanse huis niet bewonderen. Dat stond namelijk volledig in de steigers. Gelukkig kon ik de gevels van de andere zes huizen wel bewonderen. Daarvan kun je hierboven een glimp opvangen.

zevenlandenhuizen in amsterdamzevenlandhuizen in amsterdamzevenlandhuizen in amsterdam

Het Ruslandhuis

Hierboven zie je het Ruslandhuis, dat mij doet denken aan de beelden die ik heb van grote kathedralen in Moskou. Alleen al de mooie deurpost en de prachtige vormen van de ramen vond ik heel indrukwekkend. Het pand ziet er heel statig uit, ik vind de rode tinten prachtig en de zitplek op het balkon is ook wel heel schattig.

zevenlandhuizen in amsterdamzevenlandhuizen in amsterdamzevenlandhuizen in amsterdam

Italiëhuis en Spanjehuis

Hierboven zie je het prachtige Italiëhuis met zijn Palazzo-achtige architectuur. Het lijkt wel een deel van een echt paleis te zijn. Het gebouw in de steigers daarnaast is overigens het Spanjehuis. Daarvan kon ik helaas alleen maar onder de steigers een klein stukje zien. De rest van dit gebouw kan ik hopelijk een andere keer bewonderen. Een goede reden om nog eens terug te gaan!

zevenlandhuizen in amsterdamzevenlandhuizen in amsterdam

Engelandhuis

Het Engelandhuis is dus inmiddels een hotel en blijkbaar ook een fietsenverhuur. Dat verraadt niet alleen het bordje voor het raam, maar is ook te zien aan het grote aantal fietsen voor het pand. Ik vond het Engelse pand wel een stoere eye-catcher tussen de andere, meer sierlijk vormgegeven huizen. Wat een prachtig, sfeervol gebouw!

zevenlandhuizen in amsterdamzevenlandhuizen in amsterdam

Frankrijkhuis en Duitslandhuis

Mijn favoriete huizen van de Zevenlandenhuizen waren absoluut het Frankrijkhuis en Duitslandhuis. Deze twee panden zijn allebei iets kleiner dan de andere panden en hebben hun deur meer aan de zijkant van de woning. Natuurlijk werd ik direct enthousiast van de gele deur bij het Duitslandhuis, zeker in combinatie met de vrolijke bloemen. Ook de chique mintgroene deur bij het Frankrijkhuis trok direct mijn aandacht. Doe mij maar zo’n voordeur, hoor!

zevenlandhuizen in amsterdam

Op deze foto zie je de overkant van de straat. Daar zitten ook zeker wel wat leuke “huisjes” tussen voor wie nog een paar miljoen euro over heeft. 

Hotels en kantoorpanden?

Overigens zijn de meeste van de Zevenlandhuizen volgens mij inmiddels omgedoopt tot hotels of kantoorpanden. Dat neem ik aan in ieder geval, aangezien de prijzen van de huizen hier ongetwijfeld niet mis zullen zijn. Ik weet in ieder geval dus zeker dat het Engelandhuis een hotel is geworden. Misschien een leuk idee voor een weekendje weg als je een groot liefhebber bent van Groot-Brittannië. Hoe leuk is het dan om in je eigen hoofdstad te logeren in een grachtenpand in de stijl van een Britse cottage.

zevenlandhuizen in amsterdam

Hotspot?!

Ik vond het leuk om eens bij de Zevenlandenhuizen rond te lopen. Hoe gek eigenlijk dat ik deze plek nog nooit had ontdekt, terwijl ik hier bijna wekelijks voorbij loop. Er was ook bijna niemand in de straat te bekennen toen ik hier rondliep. Of het een aanrader is? Tja, ik zou niet speciaal naar Amsterdam reizen voor deze huizen, omdat je er natuurlijk niet uren zoet bent. Maar als je toevallig in de buurt van het Museumplein of het Vondelpark bent, dan is het zeker leuk om hier eens een kijkje te nemen. Weer eens wat anders dan de Prinsengracht!

En – zoals je op de foto hierboven ziet – je kunt er natuurlijk meteen een toeristisch kiekje van jezelf laten maken voor een mooie deur. Met dank aan een Japanse toerist die toevallig net voorbijliep en mij vervolgens strikte om dezelfde foto van hem en zijn vrouw te maken. Sure, no problem!

Wat is jouw favoriete plek in Amsterdam (of in een andere stad)?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

31 Reacties

 1. bychristiana

  Ik ben het helemaal met je eens dat je juist door Instagram (of andere social media) leuke plekjes ontdekt. Zo heb ik zelf ook leuke plekken (o.a. restaurantjes) bezocht die mensen op Instagram lieten zien. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het ziet er erg gezellig uit. een beetje alsof je op vakantie bent;-)

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat jij ook via Instagram al mooie plekken hebt ontdekt! Ik belandde bijvoorbeeld ook in Utrecht bij The Street Food Club dankzij een paar Instagram-posts. Zo blijf je leuke nieuwe plekken vinden :)
   Dit straatje voelde inderdaad een beetje als vakantie. Het is dat Amsterdam voor mij op fietsafstand is en het dus een beetje overbodig is om daar in een hotel te gaan zitten, maar anders zou ik zo een kamer willen boeken in het Engelandhotel ;)

   Antwoord
 2. Neverdullmoments

  Wat leuk zeg! Ik ga binnenkort met mijn klas naar Amsterdam, misschien wel leuk om even langs te lopen als we toch bij t museumplein zijn :)

  Antwoord
  • Romy

   Ah leuk! Vanaf het Museumplein ben je er zo :) Er is ook een Frankrijkhuis, dus wie weet is dat nog toepasselijk voor de excursie ook ;)

   Antwoord
 3. Darina

  Dit stond op mijn lijstje voor mijn volgende bezoek aan Amsterdam. Het ziet er super mooi uit! Ik ga ook graag naar de Haarlemmerstraat en 9 straatjes.

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt :) De Negen Straatjes wil ik binnenkort nog een keer bezoeken. Volgens mij is dat ook echt een leuke buurt.

   Antwoord
 4. Yvonne

  Wat leuk. Onondekt ( is dat een woord?) Pareltje.

  Antwoord
  • Romy

   Vond ik ook :) En ‘onontdekt’ is inderdaad een woord!

   Antwoord
 5. Josephine

  Wow, wat prachtig Romy! Ik hou erg van laat-19e-eeuwse architectuur. In mijn stad is er ook het een en ander te bewonderen, maar ik heb nog steeds geen foto’s gemaakt. Bedankt voor deze mooie blogpost op de zaterdagochtend!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over deze panden! Ik vond het ook een prachtig gezicht. Mocht je een keer in de buurt zijn, dan is het zeker de moeite waard om hier even langs te lopen.
   Maar bij jou in de buurt zijn inderdaad volgens mij ook heel veel mooie statige panden te vinden. Als je goed om je heen kijkt, heeft eigenlijk elke stad wel mooie architectuur :)

   Antwoord
 6. Madelon

  Oh wat een toffe plek! Ik vind het zo leuk als huizen iets unieks hebben. Hoe leuk zou het zijn als er gewoon nog iemand in woonde. Dan heb je in ieder geval een heel bijzonder huis. Maar ik kan mij voorstellen dat daar een behoorlijk prijskaartje aan zou hangen..

  Antwoord
  • Romy

   Inderdaad! Wat geweldig zou het zijn om hier te wonen! Ik zou me graag “opofferen”, hoor ;) Maar helaas kosten in Amsterdam studio’s al een fortuin, dus laat staan zo’n huis ;)

   Antwoord
 7. Saskia

  Wat een prachtige gebouwen Romy! Ziet er echt prachtig uit, daar kan ik zeker van genieten.

  Ik hou van mijn oude home town Leiden, ook van die oude gebouwen<3

  Antwoord
  • Romy

   Ja, Leiden is ook prachtig! Daar kom ik ook zeker graag :) Het blijft mooi om dit soort mooie gebouwen te bewonderen.

   Antwoord
 8. Evelyne

  Ik had totaal geen idee dat dit bestond. Nog nooit van gehoord, echt. (gat in mijn cultuur?) Dus, weer iets bijgeleerd ;) Dit lijkt mij trouwens eens leuk om op foto te zetten en mijn photograph-skills terug boven te halen ;)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ik had er tot vorige week ook nooit van gehoord, dus je hebt zeker niet onder een steen geleefd :) Het is in ieder geval zeker een fotowaardige plek.

   Antwoord
 9. Anouk

  Mijn moeder zou dit ontzettend leuk vinden! Bij dit soort toffe hotspots baal ik altijd een beetje dat Amsterdam 2 uur reizen is. Wie weet in een vakantie.

  Antwoord
  • Romy

   Dat is inderdaad des te meer reden om een keer in de vakantie een bezoekje te brengen aan Amsterdam :) Altijd leuk!
   Zelf baal ik overigens ook weleens dat juist steden als Groningen en Maastricht voor mij heel ver rijden zijn. Daar zijn ook veel prachtige plekken te ontdekken.

   Antwoord
 10. Lianne

  Wat een leuke hotspot zeg! Ik kende het ook helemaal niet. Bedankt voor de tip! Ik zal er zeker eens gaan kijken als ik weer in Amsterdam ben :) Die stad blijft me keer op keer weer verbazen met al het leuks dat er te vinden is!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen! Het is zeker een aanrader om hier eens langs te lopen als je toch in Amsterdam bent :) Ik blijf Amsterdam ook een geweldige stad vinden. Ook al kom ik er zeker wekelijks, ik ontdek nog elke keer leuke nieuwe plekken.

   Antwoord
 11. Nikita

  Wat schattig! Dat Engelse huisje doet me denken aan een van de boekhandels die ik heb bezocht in Parijs. Niet door de kleuren, maar de stijl wel. En dat was echt een hele schattige boekhandel. Ik zal toch echt eens een bezoekje aan Amsterdam moeten brengen later denk ik. Maar zoals ik al eerder deze week zei bij je andere blogpost, dat ben ik sowieso van plan ;)

  Antwoord
  • Romy

   Superleuk als je een keer Amsterdam bezoekt! Het is absoluut mijn favoriete Nederlandse stad en ik kan je hem zeker aanraden :)
   Wat leuk trouwens dat je een soortgelijke boekhandel in Parijs hebt bezocht. De stijl en architectuur in Parijs vind ik zelf ook onwijs mooi.

   Antwoord
 12. Sandra

  Nog nooit gehoord van deze plek! Zo zie je maar, er zijn zó veel mooie plekken te vinden in ons land, ook al ben je er al 100x geweest. Heel leuk om te weten en ook zeker iets om te onthouden voor als ik in de buurt ben! Wauw, wel ongelofelijk duur trouwens. Voor een miljoen of twee… Dat zou ik er niet voor over hebben (als ik het zou hebben hahaha)! Maar wel heel leuk om het een keer te bekijken, dusssss onthouden!

  Antwoord
  • Romy

   Klopt helemaal! Ook in ons eigen land zijn eigenlijk nog veel meer leuke plekken dan je je soms realiseert :)
   Die prijs was trouwens mijn schatting hoor, haha. Maar aangezien 1 verdieping van een grachtenpand soms al 1 miljoen kost, denk ik dat de prijs eerder hoger dan lager dan 2 miljoen zal zijn :P

   Antwoord
 13. Anna

  Wauw wat een prachtige plek! Hoewel ik 4 jaar in Amsterdam heb gestudeerd ben ik nog nooit op deze plek geweest, maar ik ga er vanuit dat de huizen er al een tijdje staan, haha. Deze week ga ik toevallig naar Amsterdam voor een persevent en het lijkt me leuk om hier ook een kijkje te nemen!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, de huizen stonden er waarschijnlijk al voordat onze opa’s en oma’s geboren werden :P Ik heb ze zelf dus ook pas vorige week ontdekt, terwijl ik elke week langs deze zijstraat loop. Juist wel leuk om zo af en toe nog wat nieuwe plekjes in Amsterdam te leren kennen :)
   Superleuk idee om na het event ook hier een kijkje te nemen. Je bent er zo vanaf Museumplein en het is echt een tof straatje om doorheen te lopen of om mooie foto’s te maken :)

   Antwoord
 14. Giovanna Jansen

  Wat gaaf zeg! Dit kende ik helemaal niet. Ga het in gedachten houden als ik weer in Amsterdam ben.

  Antwoord
  • Romy

   Leuk! Het is zeker een aanrader om hier eens langs te lopen. Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden :)

   Antwoord
 15. Patrick

  Wat een leuk artikel! Ik ben er gisteren geweest. Nu stond het Italië huis in de steigers. De architect heet trouwens Tjeerd Kuipers en niet Geert ;)

  Antwoord
  • Romy

   Ha wat leuk dat je de Zevenlandenhuizen hebt gezien! Dank je voor de oplettendheid over de naam. Heb het meteen maar even aangepast ;)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs