Action chipboard 4 1

Mijn niet zo fabulous hardloopsessies

 • 23 september 2017
 • 39 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Je kent ze vast wel. De #fitgirls die met een stralende lach en een duim omhoog op de foto staan, klaar voor een ‘blokje om’ van ongetwijfeld een kilometer of 15. “Hoe dan?!” vraag ik mezelf regelmatig af, als ik me in mijn oude kloffie en met een dosis tegenzin aan een veel kleiner rondje waag. Ik heb geen hippe hardloopschoenen, apps die mijn motivatie een flinke boost geven en fotogenieke hardloopoutfits. Ook draag ik geen fitbit of hartslagmeter en ken ik al die programma’s niet om mijn minimale vooruitgang bij te houden. En een hardloopblooper is door mij snel gemaakt. Tja, mijn hardloopsessies zijn niet bepaald perfect. Klaar voor een portie niet zo fabulous hardlooppraat?

hardlopen bloopers niet zo fabulous

Van motivatieprobleem naar warme douche

Mijn frisse tegenzin voor een hardlooprondje begint vaak zodra ik thuiskom en weet dat het ‘D-Day’ is. Mijn hardloopdag. Als ik eenmaal aan het lopen ben, vind ik het heerlijk om te doen. Maar van tevoren betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik uit alle macht smoesjes probeer te bedenken om niet te gaan. Soms hoop ik stiekem dat mijn zool opeens uit mijn hardloopschoenen is gevallen, dat er een niet-naar-buiten-gaan-alarm is afgegaan of dat mijn hardloopkleding acuut ondraagbaar blijkt. Na een strenge peptalk aan mezelf krijg ik mezelf toch elke keer weer zover om te gaan. Al is het alleen al vanwege de warme douche en de fijne pyjama die me bij thuiskomst opwachten.

Geen fotogenieke plaatjes

Hardloopfoto’s zal je op mijn Instagram-account niet snel tegenkomen. Ten eerste is het vrij lastig om vóór mijn hardloopsessie een stralende foto van mij te maken met een duimpje omhoog, wanneer ik met enige tegenzin aan het rennen ga. Bovendien heb ik geen hippe hardloopoutfit met een strakke top, een paardenstaart in mijn haar en een hippe broek. Nee, ik hijs me in een iets te groot T-shirt, mijn favoriete joggingbroek en de afgetrapte schoenen die gewoon zó fijn lopen. Je begrijpt dat ik in dat kloffie liever niet het internet op ga. Ook voor een trotse foto na mijn ‘prestatie’ van 4,5 kilometer bedank ik graag. Ik zie er meestal uit als de gemiddelde hardloper die een marathon heeft gelopen, terwijl mijn rondje nog niet eens één achtste is van de afstand die marathonlopers afleggen.

Hardloopongemakken

Wat de fitgirls van onze wereld er niet altijd bij vertellen, is dat hardlopen ook nog eens gepaard kan gaan met de nodige bloopers. Zo heb ik eeuwige struggles met mijn afzakkende bril tijdens het hardlopen en blijken reservelenzen opeens zeker geen overbodige luxe te zijn. En dan de veters die tijdens het rennen losgaan of onderweg de plotselinge drang krijgen om direct een toilet op te zoeken. En wat te denken van mijn kapsel, waar na een klein beetje wind geen scheiding meer in te herkennen is? Of van de koordjes van mijn warme vest die alle kanten op zwiepen? Om over hardlopen in de regen nog maar te zwijgen. “Hoi!” mompelde ik laatst zo onzichtbaar mogelijk, toen ik een bekende tegenkwam en mijn mascara ondertussen tot op mijn mondhoeken zat. #awkward

Geen hippe hardloopgadgets

Zoals het een onvoorbereide of amateuristische hardloper betaamt, beschik ik ook niet over de hipste hardloopgadgets. Sterker nog, zelfs zo’n armbandje om mijn telefoon mee te nemen, ontbreekt in mijn zeer beperkte survivalkit voor het hardlopen. Mocht ik dus ooit spontaan flauwvallen, dan hoop ik maar dat een knappe jongen me overeind helpt, want een telefoon heb ik niet bij me. Om over oortjes, hartslagmeters, apps voor live support en drinkflesjes nog maar te zwijgen. Ik ren gewoon in mijn kloffie zonder enige bagage. Want hé, ik zou niet weten hoe ik alles mee moet sjouwen. Goh, wanneer begint die cursus hardlopen voor dummy’s ook alweer?

Niet fabulous, maar wel heel leuk!

Hoe erg ik ook kan opzien tegen mijn hardlooprondjes en hoe oncharmant en onvoorbereid ik er soms ook bijloop, ik zou het hardlopen voor geen goud willen missen. Hardlopen doe ik voor de kick. Wat een geweldig gevoel geeft het namelijk om na een hardlooprondje de hoek van de straat weer te herkennen. Wanneer ik onze straat nader, maak ik nog even een eindsprint om daarna zo snel mogelijk een spuitbus deodorant leeg te sprayen. Het moment daarna is onbetaalbaar. Dat moment dat ik onder de douche sta en me voel alsof ik net een topprestatie heb geleverd – ook al ren ik geen toptijden waar je u tegen zegt! – pakt niemand me meer af. Dat moment maakt uiteindelijk elk hardlooprondje geweldig.

Life doesn’t have to be fabulous to be good.

Ga jij weleens hardlopen? Wat is jouw grootste hardloopblooper?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 23 september 2017 op 7:09 am - Beantwoord

  Je doet het en daar gaat het om. Hoe je het doet maakt niet uit.

 2. Sylvia - alovelyadventure 23 september 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Inderdaad wat Marije zegt.. Je doet het en daar mag je rete-trots op zijn. Toen ik net op Lanzarote kwamen wonen heb ik hardlopen ook geprobeerd maar het is mij gewoon te zwaar met al die heuvels.. Ik ben nog steeds aan het afwachten totdat ik lekker naarmate de sportschool kan

  • Romy 23 september 2017 op 9:08 am - Beantwoord

   Hardlopen over de heuvels lijkt mij inderdaad ook nog best zwaar. Groot gelijk heb je dat je dan even afwacht totdat je naar de sportschool kunt 🙂

 3. Loes 23 september 2017 op 7:55 am - Beantwoord

  Haha, ik herken het heel erg, alhoewel ik niet hardloop. Ik probeer regelmatig naar de sportschool te gaan, maar betrap mezelf ook regelmatig op het bedenken van smoesjes, oeps! En picture perfect ben ik absoluut niet bij het sporten, mijn klunzigheid en rode hoofd hoeft niet vastgelegd te worden.

  • Romy 23 september 2017 op 9:09 am - Beantwoord

   Haha, precies dat! Ik hoop ook altijd dat ik geen bekenden tegenkom tijdens mijn rondje hardlopen, want dan zie ik er niet bepaald op mijn charmantst uit 😉

 4. Maaike 23 september 2017 op 8:46 am - Beantwoord

  Ik vind het al hartstikke goed dat je het zo consistent vol houdt. Toevallig heb ik voor morgen een blogje klaar staan dat ik hoognodig weer moet beginnen met hardlopen, ik ben helaas niet zo consistent namelijk. Trouwens, gewoon even een tip ter overweging. Informeer eens bij zo’n sportwinkel met expertise over hardloopschoenen naar goede schoenen. Ik liep ook altijd op ouwe sportschoenen totdat ik een blessure kreeg en de fysiotherapeut mij dwong eens echte hardloopschoenen te kopen. Ik dacht dat die ouwe schoenen lekker liepen maar uiteindelijk zijn ze niet te vergelijken met hardloopschoenen. Dus denk er eens over na!

  • Romy 23 september 2017 op 9:11 am - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Het moeilijkste aan hardlopen is vaak om te beginnen en daar de motivatie voor te vinden. Het heeft mij daarbij geholpen om gewoon twee vaste hardloopdagen aan te wijzen. Ik weet dan precies wanneer ik ga en ben op zo’n manier minder snel geneigd om aan smoesjes toe te geven.
   Goede tip van die sportschoenen! Ik denk dat ik dan inderdaad maar eens overweeg om toch bij de sportwinkel langs te gaan. Al is het alleen al om een eventuele blessure te voorkomen.

  • Janne 23 september 2017 op 9:24 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Goed aangemeten hardloopschoenen zijn echt 1000 keer beter dan schoenen die gewoon heel lekker zitten. Ze geven op de juiste plaatsen steun en demping en kunnen zelfs je houding verbeteren. Zo liep ik altijd met X-benen totdat ik goede schoenen had die ervoor zorgden dat mijn voeten minder naar binnen toe bogen. Nu krijg ik soms zelfs complimenten over dat ik zo mooi loop en het enige dat ik heb veranderd zijn mijn schoenen! Het kost wel wat, maar schoenen gaan max 3 jaar of 1000 hardloopkilometers mee, dus dat geld heb je er zo uit, zeker als je kijkt naar hoe veel geld voor fysio het je zal besparen en hoe gelukkig je ervan wordt! 😉

   Ik loop nu al jaren en ben ook al heel lang lid van hardloopclubs. Als ik verhuis zoek ik gewoon een nieuwe. De sfeer in zo’n hardloopgroep is zo goed, iedereen steunt elkaar en je komt erachter dat je veel meer kunt dan je verwachtte. Als ik geen zin heb om te gaan heb ik nog een extra reden: mensen verwachten me daar, ze wachten zelfs op me! Ik loop meestal ongeveer 10 km, langer dan dat vind ik te lang duren 😛

   • Romy 24 september 2017 op 9:23 am - Beantwoord

    Oeh, je zet me zeker aan het denken! Ik heb nog wel een paar echt goede hardloopschoenen liggen, maar ik denk dat het toch handig is als ik eens naar de sportwinkel ga. De fysio is niet mijn favoriete plek om vrije avonden door te brengen 😉 Dus dan toch maar eens investeren in een mooi en degelijk paar. Dankjewel voor de tip 🙂
    Wat leuk om te horen dat je met zoveel plezier hardloopt en dat in speciale hardloopclubs doet. Ik kan me voorstellen dat dat heel fijn en motiverend werkt.

 5. Darina 23 september 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Wat goed dat je dit zo goed volhoudt! Ik heb ook een hele tijd aan hardlopen gedaan maar mijn motivatie was opeens echt helemaal verdwenen. Misschien begin ik er wel weer aan, want het gevoel na het hardlopen was wel heerlijk. Maar dan ga ik zonder telefoon en apps, want misschien dat dit bij de een wel motiveert om te weten hoe hard en snel je loopt, bij mij werkt het averechts.

  • Romy 23 september 2017 op 9:12 am - Beantwoord

   Ja, dat gevoel achteraf na een hardlooprondje is misschien wel het leukst aan het hele hardlopen. En groot gelijk heb je dat je zonder telefoon en apps loopt. Ik doe dat dus ook en vind het ook veel fijner dan alles bijhouden. Al is het alleen al omdat ik mezelf daarmee iets minder druk opleg qua snelheid en persoonlijke records enzo.

 6. Aneta 23 september 2017 op 9:21 am - Beantwoord

  Het belangrijkste van al deze opgenoemde punten is dat je gaat! Anderen kunnen waarschijnlijk in hun mooiste outfit en een laag make up lopen, maar als ze niet eens 2 km halen dan is dat ook voor niks geweest

  • Romy 24 september 2017 op 9:22 am - Beantwoord

   Haha,d aar heb je zeker gelijk in! Het lopen zelf is uiteindelijk het belangrijkste, niet hoe geweldig je eruitziet of hoeveel zin je erin hebt 🙂

 7. Sija 23 september 2017 op 10:21 am - Beantwoord

  Maar je doet het wel! Who cares, fabulous of niet. Als jij er maar een fijn gevoel van krijgt 😀

 8. Madelon 23 september 2017 op 10:40 am - Beantwoord

  Hahaha geweldig geschreven weer! Maar het is al super goed dat je gaat! Ik ga meestal gewoon wandelen, hardlopen is niet helemaal mijn ding. Zeker in het kleine dorp waar ik ben opgegroeid vond ik het altijd zo ongemakkelijk dat ik áltijd bekenden tegenkwam als ik zo zwetend en puffend aan het hardlopen was haha!

  • Romy 24 september 2017 op 9:25 am - Beantwoord

   Wandelen kan ook een fijne manier zijn om in beweging te blijven, toch? 🙂 En bekenden tegenkomen tijdens het hardlopen, is inderdaad altijd een beetje awkward, haha.

 9. Lieke 23 september 2017 op 11:24 am - Beantwoord

  Hahaha wat een heerlijk artikel! Vind het knap dat je überhaupt al hardloopt, ik begin er niet aan ? Maar ik fiets een uur per dag, dat dan wel weer ? En inderdaad, life doesn’t have to be fabulous to be good ?

 10. Lies 23 september 2017 op 11:44 am - Beantwoord

  Ik vind hardlopen vreselijk ?
  Ik doe wel andere sporten en ook daar moet ik mezelf soms overtuigen om te gaan, maar daarna ben ik best wel blij met mezelf.

 11. Irene 23 september 2017 op 1:50 pm - Beantwoord

  Ik heb vroeger wel een paar keer een poging gedaan maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Het hele idee van een rondje rennen spreekt me eigenlijk wel aan maar ik vind het op het moment zelf echt totaal niet leuk :p jammer.

  • Romy 24 september 2017 op 9:26 am - Beantwoord

   Wauw, dat is nog best veel fietsen op een dag! Ik kan me voorstellen dat je daar niet ook nog naast gaat hardlopen 😉

 12. Evelyne 23 september 2017 op 3:59 pm - Beantwoord

  Op school vond ik Lichamelijk Opvoeding steeds een hel! En zeker wanneer ik moest lopen. Ik kreeg zelfs pijn in mijn milt wanneer ik moest lopen en nog voel ik dat soms. Wanneer ik snelwandel (laatst deed ik dat omdat ik te voet naar de kine moest) voelde het net alsof ik 10 km had hardgelopen, terwijl het nog geen kilometer ver was. Ik heb totaal geen uithoudingsvermogen en voel veel te veel pijn overal.

  • Romy 24 september 2017 op 9:30 am - Beantwoord

   Dat klinkt best wel pijnlijk inderdaad! Groot gelijk heb je dat je het hardlopen of snelwandelen dan maar laat zitten. Vaak kun je trouwens wel, juist door stapje voor stapje het sporten op te bouwen, je uithoudingsvermogen vergroten. Ik ben ooit begonnen met 2 kilometer, maar heb dat inmiddels stapje voor stapje iets uitgebouwd. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld fietsen fijner vindt: je kunt altijd beginnen met hele korte afstanden om het dan later, als je dat leuk vindt en je er goed bij voelt, uit te breiden 🙂

 13. Anne - Ditisanne 23 september 2017 op 4:43 pm - Beantwoord

  Hardlopen is niet echt mijn ding maar toch doe ik het af en toe. In tegenstelling tot jou word ik juist gemotiveerd door leuke shirtjes, mooie schoenen, een sporthorloge en apps… ? Vind het alleen heel lastig om regelmaat te vinden, ik vind het lopen zo saai, ben zelf meer van de balsporten zoals tennis. Heb me wel voorgenomen om deze winter met een 8km run mee te doen dus een goede reden om te trainen!

  • Romy 24 september 2017 op 9:32 am - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat voor een ander de leuke shirtjes, schoenen etc. juist een motivatiebron zijn om toch te gaan hardlopen.
   Wat stoer, die 8 km-run! Die afstand is niet niks en is inderdaad meteen een goede reden om te trainen. Wat mij helpt voor de regelmaat is om altijd op vaste dagen te gaan hardlopen. Ik weet dan precies waar ik aan toe ben en verval dan ook minder snel in de slechte smoesjes om het niet te doen.

 14. Nikita 23 september 2017 op 8:19 pm - Beantwoord

  Sport vind ik heel erg leuk, vooral op school met Lichamelijke Opvoeding. Hardlopen kan ik wel, maar het ziet er ook niet zo perfect uit dan alle fitgirls denk ik haha. Als je maar plezier hebt en ervan geniet toch? 🙂

  • Romy 24 september 2017 op 9:32 am - Beantwoord

   Precies! Het plezier en de energie die je ervan krijgt, zijn uiteindelijk het belangrijkste. Wat leuk dat jij ook zoveel plezier beleeft aan het sporten 🙂

 15. Susan 24 september 2017 op 10:23 am - Beantwoord

  Haha, juist hartstikke goed dat je gaat! En joh, ookal loop je in je kloffie, een foto plaatsen kan altijd 😉

  • Romy 24 september 2017 op 7:07 pm - Beantwoord

   Haha, ik zal er nog eens over nadenken 😛 Wel weer leuk voor de afwisseling om bezweet en in mijn niet zo hippe outfit op Instagram te staan 😉

 16. Claire 24 september 2017 op 10:34 am - Beantwoord

  Haha wat leuk om dit te lezen! Veel leuker dan al die perfecte fitgirls die in hun sportbeha (!) een rondje gaan hardlopen en witte sneakers dragen tijdens een regenbui. Ik wilde ook beginnen met hardlopen en denk dat ik precies dezelfde struggles heb als jij. Heb je dan eigenlijk ook geen muziek op? 🙂

 17. Oui Nathalie 25 september 2017 op 5:47 am - Beantwoord

  Ik besluit zo vaak om te gaan hardlopen en steeds komt het er niet van en vind het zo herkenbaar haha!
  Dat moment dat je iemand tegen komt tijdens je hardloopsessie vind ik het ergste haha!
  Liefs, Nathalie

  • Romy 26 september 2017 op 1:07 am - Beantwoord

   Haha, bekenden tegenkomen tijdens het hardlopen is inderdaad echt geen feest 😉 Bij mij helpt het trouwens om daadwerkelijk te gaan hardlopen als ik vaste hardloopdagen en -tijdstippen bepaal. Dan benik minder snel geneigd om er onderuit te komen 🙂

 18. Anna 25 september 2017 op 1:45 pm - Beantwoord

  Wat een leuk en herkenbaar artikel! Ik ben namelijk ook goed in smoesjes verzinnen haha. Zoals: Maar ik heb helemaal geen sportkleding! (Ik mag het van mezelf ook niet kopen, want ik weet toch al dat het mij niet genoeg motiveert om toch te gaan sporten haha).

  • Romy 26 september 2017 op 6:56 am - Beantwoord

   Haha, dat is wel echt de perfecte reden om niet te gaan sporten. Ik moest wel lachen om je zelfkennis 😉

 19. Anneke 26 september 2017 op 12:31 pm - Beantwoord

  Tip van zo’n loopidioot die sowieso twee keer per week gaat lopen en er makkelijk minstens 25 km per keer uitperst: schaf je een super leuke outfit aan, zo eentje waar je instant verliefd op wordt en die mega comfortabel zit tijdens het lopen (katoen is een big no no). En dat hoeft niet eens zo duur te zijn, zelfs in de Primark enzo hebben ze al mega goede loopkledij. En bovenal: koop degelijke loopschoenen 😉 Toen ik iets meer dan 2 jaar geleden begon met lopen liep ik ook in afgetrapte schoenen en trok ik de eerste de beste legging die ik vond uit mijn kast met daarop een shirt die ik waarschijnlijk nog had gebruikt om de muren in te shilderen ofzo. Ik moest me ook vaak vooruit slepen om te gaan lopen. Maar dan kocht ik degelijke schoenen. En dan leuke loopkledij. Het klinkt raar, maar nieuwe, degelijke en leuke spullen motiveren om te gaan lopen 😉
  Oh, en die app’s? Installeren, die handel! Als er iets is dat je zal motiveren, dan is het wel merken dat je vooruitgang boekt en dat zal je vooral zien aan de hand van hulpmiddels 😉

  • Romy 27 september 2017 op 7:24 am - Beantwoord

   Wauw, 25 kilometer? Wat ontzettend knap! En wat leuk dat je de tijd neemt om me een paar tips te geven om het hardlopen nog iets fijner te maken. Je stimuleert me zeker om toch eens in degelijke hardloopkleding en -schoenen te investeren en om misschien toch eens mijn mobiel mee te nemen tijdens het rennen. Ik was in ieder geval gisteren wel naar een sportarmband aan het kijken voor mijn mobiele telefoon, dus de eerste stappen worden gezet 😉

 20. yvonne 29 september 2017 op 8:48 am - Beantwoord

  Nee geen hardloopfan hier haha.

Recente blogs

7 ingrediënten voor een goede start van de week

20 februari 2017|Positiviteit|

Maandag betekent het begin van een nieuwe week. Het is een frisse start, een schone lei of hoe je het ook wilt noemen. Toch zou ik liegen als ik zou zeggen dat ik elke maandag stralend en met het goede been mijn bed uit stap. Maandag betekent immers ook weer wakker worden door de wekker, je haasten voor de bus en werk dat op je wacht. Hoe kun je toch zorgen voor een goede start van de week? Dit zijn 7 ingrediënten om de week meteen goed mee van start te gaan.

Mijn kringloopvondsten tijdens een langverwachte privé-shopafspraak

23 maart 2021|Lifestyle|

Ik geloof dat ik nog nooit zo erg van twintig minuten rondlopen in een kringloopwinkel heb genoten als afgelopen weekend. Ooit kwam ik bijna wekelijks in de kringloopwinkel, maar door corona heb ik mijn geliefde kringloopuitjes heel lang gemist. Toen de maatregel voor privéshoppen op afspraak werd ingevoerd, kon ik het niet laten meteen een moment in te plannen. Uitgerust met mondkapje, pinpas en (vanonder mijn mondkapje) een grote glimlach, sloeg ik mijn slag. Deze aankopen duikelde ik tijdens twee shopafspraken (één keer bij de boeken en één keer bij de kleding) op.