Soms beleef je een dag met een gouden randje. Zo’n dag waarop je beseft hoe fijn je het eigenlijk hebt en waarop je ultiem geniet van minuut tot minuut. Zo’n dag had ik dus gisteren, toen ik gehuld in drie lagen kleding in de Winter Efteling vertoefde. In goed gezelschap en tussen de lampjes, de sprookjesfiguren, de gezellige kinderliedjes en de snelle achtbanen. Het was een fijne dag die me ook nog eens denkvoer opleverde. Zijn dit soort fijne genietmomenten eigenlijk niet veel belangrijker dan je nuttig maken? Is genieten niet veel meer waard dan welke volledig afgevinkte to-do-list dan ook? En hoe fijn kan genieten zijn?!

winter efteling

Fijne vooruitzichten en nagenieten

Een van mijn doelen voor 2018 was om meer leuke dingen te doen. En dat met een reden! Ik wilde niet het gevoel hebben dat ik alleen maar nuttig bezig ben. Daardoor vergat ik namelijk weleens te genieten en op het moment zelf veel plezier te beleven aan iets. En genieten, dat is dus precies wat ik de afgelopen weken vaker heb gedaan. In anderhalve week tijd bezocht ik van mijn 25 before 25-lijst al het Rijksmuseum (voor het eerst sinds 15 jaar!), de magische Winter Efteling en ook de leuke musical Vamos (aanrader!). Ik probeer ook om uitjes heen meer leuke dingen te plannen en merk nu pas hoe onwijs goed dat me doet. Niet alleen op het moment zelf, maar ook wanneer je de hele week naar iets leuks kunt uitkijken én op maandag kunt nagenieten van een fijn weekend.

Genieten boven nuttig bezig zijn

Ik heb er een handje van om nuttig bezig te willen zijn. Heb ik een hele to-do-list kunnen afvinken? Mooi, dan kan ik er weer een week tegenaan! Blogartikelen geschreven, wat andere opdrachten volbracht, hardgelopen, naar de winkel gesjeesd en net op tijd de bus gehaald om die ene boodschap terug te brengen? Check, check, check! Geweldig fijn natuurlijk om je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Maar hoe leuk is het nu eigenlijk als je leven een race tegen de klok is, die je aflegt met een telefoon in je hand en een overvolle mailbox die maar door je hoofd blijft rondspoken?! Is het een prestatie om twee dagen propvol te plannen, jezelf flink nuttig te maken en een heel lijstje af te werken? Nee, niet echt als je daarnaast vergeet om te genieten.

Vergeet niet herinneringen te maken

En dat gaf me voer tot nadenken! Het leven is geen wedstrijd en ook geen race tegen de klok. Je leven bestaat niet alleen uit volle agenda’s, altijd bijgewerkte mailboxen en perfect opgeruimde kasten. Want zeg nu zelf, als jij 60 bent en terugdenkt aan hoe je als twintig-, dertig- of veertigjarige hebt geleefd, zou het je dan nog iets kunnen schelen dat je altijd zo geweldig goed productief en nuttig bezig was? Zou je je niet vooral de mooie momenten herinneren? De momenten waarop je niet kon stoppen met lachen, in goed gezelschap was of iets deed waar je maandenlang naartoe had geleefd. Je bent maar één keer 24 (of 16, of 35 of 50!), dus NU is het moment om die herinneringen te maken.

Genieten op jouw manier

Voor de een betekent ultiem genieten feestjes bezoeken, een ander geniet misschien juist van een museumuitje of van bijkletsen met een vriendin onder het genot van een kop thee. Wat genieten voor jou ook betekent, het is prima. Genieten betekent voor mij niet dat ik op de bar sta te dansen, liftend naar een ander land afreis op zoek naar avontuur of elk weekend onvergetelijke dingen meemaak. Het betekent voor mij vooral een perfecte mix van leuke dingen doen met andere mensen en daarnaast me-time hebben. Na die dag Winter Efteling vond ik dan ook niets fijner dan ’s avonds, nog nabibberend van de kou, mijn vingers aan een volle theemok te warmen. Ik nam een slok, sloeg mijn ogen neer en glimlachte. Life is pretty good.

Wanneer had jij voor het laatst een dag met een gouden randje?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 28 januari 2018 op 7:47 am - Beantwoord

  Ja, zo is het wel! Natuurlijk moeten er ook nuttige dingen gebeuren maar je moet je motor soms ook bijtanken met ‘gelukkig gevoel’.

 2. Susan 28 januari 2018 op 8:01 am - Beantwoord

  Oh regelmatig! Ik probeer te genieten van iedere dag 🙂

 3. Eva Janssen-Loth 28 januari 2018 op 8:05 am - Beantwoord

  Geweldig! Helemaal waar! Ik mag nog vaker wat inplannen. Doe dat te weinig.

 4. Sofie 28 januari 2018 op 8:12 am - Beantwoord

  Wat mooi!! Ik word ook altijd blij van zulke mooie uitstapjes. En van de Efteling natuurlijk 🙂

  • Romy 28 januari 2018 op 10:11 am - Beantwoord

   Ja, de Efteling blijft gewoon leuk 🙂 Ik sta er soms versteld van dat het een park is dat ik zowel als 3-jarige als als 24-jarige geweldig leuk vind 🙂

 5. Marije 28 januari 2018 op 8:15 am - Beantwoord

  Herinneringen maken en genieten is zo belangrijk. Tijd vliegt zo snel voorbij dat je het maar beter nu kunt doen.

 6. Hennie 28 januari 2018 op 8:33 am - Beantwoord

  Ik probeer elke dag te genieten. Dat zit in kleine dingen, zoals het zien van onze tuin in de zon en het verheugen op het voorjaar. Of het vooruitzicht dat we MAC gaan eten. Haha!

  • Romy 28 januari 2018 op 10:11 am - Beantwoord

   Precies! De jaren lijken soms zo snel voorbij te gaan en juist daarom is het belangrijk om ook NU leuke dingen te plannen en te genieten.

  • Romy 28 januari 2018 op 10:12 am - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat ook het bezoekje aan de Mac best een fijn genietmoment kan zijn 😉 Ik zou zeggen: geniet ervan 🙂

 7. Simone 28 januari 2018 op 9:43 am - Beantwoord

  Die dag van mij is alweer ruim een half jaar geleden. Toen ging mijn vriend op zijn knieën en vroeg mij ten huwelijk. Ik hoef je denk ik niet te vertellen wat dit jaar de dag met het gouden randje wordt? 😉

  • Romy 28 januari 2018 op 10:13 am - Beantwoord

   Haha, ik heb inderdaad zo’n vermoeden dat ik jouw dag met een gouden randje wel weet 😉 Dat wordt hoe dan ook een dag vol mooie herinneringen.

 8. Sandra 28 januari 2018 op 10:05 am - Beantwoord

  Leuke dingen plannen en dingen in het vooruitzicht hebben staan waarop je je kan verheugen is zó belangrijk. Althans, voor mij is het echt iets wat ik moet doen merk ik! Ik merk dat het mij echt goed doet als ik kan uitkijken naar leuke dingen, groot of klein. Mijn laatste dag met een gouden randje was gisteren. Een dag op school waarbij is weer mijn zelfvertrouwen mbt mijn studie terug vond en weer zin kreeg in het studeren. Heel fijn en is héél veel waard voor mij!

  • Romy 28 januari 2018 op 12:01 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Ik merk ook hoe goed het is om regelmatig leuke dingen te doen. Daar kan ik echt blij van worden 🙂
   Wat fijn dat de dag op school je zo veel goed heeft gedaan en dat die dag je na een moeilijke tijd echt weer zin heeft gegeven om aan de slag te gaan. Goud waard! 🙂

 9. Darina 28 januari 2018 op 10:23 am - Beantwoord

  Wat fijn dat je naar de Efteling bent geweest! Het is zo fijn om naar
  dingen uit te kijken! Ik probeer elke dag te genieten van de dingen om mij heen.

 10. Zo simpel is dan geluk 28 januari 2018 op 10:50 am - Beantwoord

  Fijn dat je zo genoten hebt! Zelf had ik vrijdag een dag met een gouden randje.

 11. Rachelkromdijk 28 januari 2018 op 10:53 am - Beantwoord

  Wat heerlijk dat je zo hebt genoten!

 12. Dinja 28 januari 2018 op 10:54 am - Beantwoord

  En zo is dat! We moeten eigenlijk gewoon meer genieten in en van het leven. Niet alleen maar bezig zijn met nuttig zijn maar ook wat vaker aan jezelf denken en leuke dingen doen (de laatste tijd doe ik dat echt te weinig).
  Leuk dat je naar de Winter Efteling bent geweest, stiekem vind ik dat nog leuker dan de ‘gewone’ Efteling 🙂

  • Romy 28 januari 2018 op 12:06 pm - Beantwoord

   Precies! Natuurlijk is het belangrijk om ook de dingen te doen die je moet doen, maar het is ook zo belangrijk om te genieten en regelmatig iets leuks te doen. En de Winter Efteling was daar de perfecte gelegenheid voor. Zelf vind ik de Winter Efteling ook nog net iets leuker dan de gewone Efteling. Alles ziet er dan nog magischer uit met de lampjes en de decoratie.

 13. Senna 28 januari 2018 op 11:24 am - Beantwoord

  Helemaal gelijk heb je. Hoewel ik ook best kan genieten van afgevinkte to-do-lijstjes zijn dat nou niet de dingen die je je later nog herinnert. Je artikel helpt mij ook herinneren aan een prachtige dagje winter Efteling. Alweer een paar jaar geleden, maar ik kan me nog heel goed herinneren hoe mooi die dag was, zo’n dag waarop ik echt heel bewust gelukkig was

 14. Lianne 28 januari 2018 op 11:36 am - Beantwoord

  Wat fijn dat je zo’n fantastische dag gehad hebt in de Efteling en dat dit je heeft doen beseffen dat je niet alleen maar druk hoeft te zijn en die to-do list moet afvinken. Het is inderdaad juist zo waardevol om eens een dagje lekker iets leuks te doen en te gaan genieten! Want dat is inderdaad datgene waar je over dertig jaar op terugkijkt, en niet op die volle agenda 😉 Je zegt eigenlijk wel steeds niet nuttig zijn, maar eigenlijk zijn dit soort dingen juist nuttig! Want al die leuke dagjes weg, het genieten van iets moois en die geluksmomentjes in het leven, daar gaat het om 🙂

  • Romy 28 januari 2018 op 12:08 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je door mijn artikel weer even terugdenkt aan jouw fijne bezoekje aan de Winter Efteling. Ik kan me voorstellen dat dat een heerlijke dag was om niet snel te vergeten 🙂

  • Romy 28 januari 2018 op 12:09 pm - Beantwoord

   Wat mooi gezegd en helemaal waar! Eigenlijk zijn inderdaad juist dit soort fijne momentjes heel nuttig en zijn dit de belangrijkste dingen waar het in het leven om gaat. Juist door regelmatig iets leuks te doen, heb je ook de energie en zin om op gewone dagen wel met de verplichtingen aan de slag te gaan 🙂

 15. Mariska 28 januari 2018 op 11:53 am - Beantwoord

  Ik zeg altijd maar zo: Ik spaar geen centen, maar mooie momenten 🙂

 16. Katrien 28 januari 2018 op 12:34 pm - Beantwoord

  Zo mooi en oprecht geschreven. Ik ga jouw tips gebruiken voor iemand in mijn omgeving die het heel hard nodig heeft om te beseffen dat genieten echt mag en dat je er gewoon echt nood aan hebt af en toe (en soms wel eens wat vaker). Ik vind het moeilijk om die boodschap over te maken aan iemand die volop in het leven staat en vol energie zit maar niet stilstaat bij de mooie kleine fijne momenten in het leven of ook de grootsere dingen die zo bijzonder zijn. Dank je voor deze inspiratie op zondag! Geniet van je dag én lekker nagenieten van gisteren ;-).

  • Romy 29 januari 2018 op 7:34 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat de tips goed van pas komen voor iemand in je omgeving. Alleen al dat maakt mijn dag 🙂 Dankjewel voor je fijne reactie!

 17. Mariëlle 28 januari 2018 op 2:02 pm - Beantwoord

  Ik geniet van elke dag en leef dan ook heel erg in het moment!

 18. Nesrin 28 januari 2018 op 4:25 pm - Beantwoord

  Mooi! Dit soort dagen zijn onbetaalbaar. Ik vind het zo leuk als geheel ongepland zo een dag heb mogen ervaren. Waar ik ook heel blij van kan worden is ergens naartoe leven, ik vind dit zo leuk!

  • Romy 29 januari 2018 op 7:35 am - Beantwoord

   Absoluut! Zeker als dit soort dagen zich spontaan aandienen, is dat zo fijn! Ik kan zelf ook echt blij worden van fijne vooruitzichten 🙂

 19. Saskia 28 januari 2018 op 7:13 pm - Beantwoord

  Och dat nuttig bezig zijn is zó herkenbaar. Ik probeer dus ook echt bewuster bezig te zijn met ‘niksen’ Heerlijk!
  geniet na van de fijne dag van gisteren<3

  • Romy 29 januari 2018 op 7:36 am - Beantwoord

   Dankjewel! ♥ Dat nagenieten is helemaal gelukt. Goed om te horen dat het jou ook beter lukt om af en toe even niets nuttigs te doen, maar gewoon te genieten.

 20. Elisabeth 28 januari 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

  Ik heb elke dag wel een dag met een gouden randje te laatste tijd. Het gaat steeds beter met mijn gezondheid. dat geeft elke dag een gouden randje

  • Romy 29 januari 2018 op 7:38 am - Beantwoord

   Wat onwijs fijn om te horen dat het steeds iets beter gaat met je gezondheid! Ik kan me voorstellen dat dat al reden genoeg is om een gouden randje te ervaren 🙂

 21. n 28 januari 2018 op 7:41 pm - Beantwoord

  Wauw, de genietende vibe waarmee je deze blogpost schrijft voel ik tot hier. Echt waar. Ik geniet meteen met je mee. Mooi artikel! Geeft inderdaad stof tot nadenken maar tegelijk ook inzichten

  Ik ben iemand die haar dagen het liefst nuttig volpropt, net als jij. Maar toen ik de titel zag vandaag met je blogpost, moest ik aan gisteren denken. Op televisie speelde namelijk ‘Annie’. Maar de moderne versie van 2014 (niet met dat roodharige meisje met haar krulletjes) en ik had zin om te kijken en mijn zusje ook. Dus we hebben ons met mijn iPad en een pot chips op haar bed genesteld en genoten van de film! En ondertussen lachten we ook wel eens met elkaar of kietelden we elkaar. En nee, dat is niet perse iets wat nuttig is of je slimmer maakt. Maar we hebben er beide van genoten en beide goed gelachen. Het leven hoeft niet altijd zo serieus te zijn. Soms moet je die overvolle mailbox of die stapel werk even aan de kant leggen en genieten. Want echt, je leven gaat al snel genoeg.

  • Romy 29 januari 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

   Wat een prachtig moment omschrijf je! Ik kan me voorstellen dat dat een heerlijk moment was om even ultiem van te genieten. Soms is er niets fijner dan even niets ‘nuttigs’ doen, maar gewoon ontspannen en doen waar je op dat moment zin in hebt. En het zijn juist die dingen die het leven zo mooi maken.

 22. Evelyne 28 januari 2018 op 8:18 pm - Beantwoord

  Ik kan me niet herinneren wanneer ik nog eens zo’n dag beleefde, maar ik heb wel geleerd om te genieten van kleine dingen. Een simpele koffie gaan drinken om de hoek of een onverwacht bezoekje van mijn tante en nonkel.

  • Romy 29 januari 2018 op 7:09 pm - Beantwoord

   Ook kleine genietmomenten zijn inderdaad heel waardevol en kunnen onvergetelijk zijn. Wat mooi dat je ook van kleine dingen soms heel erg kunt genieten 🙂

 23. Neverdullmoments 28 januari 2018 op 8:23 pm - Beantwoord

  Jeeeej Efteling! Heerlijk is dat he! Genieten is zeker meer voldoeninggevend dan een to do lijst afvinken. Net had ik ook zo’n keuzemoment: zal ik die toets nog nakijken, of zal ik lekker in bad gaan? Ik besloot om dat laatste te doen en stapte heerlijk in bad (voor het eerst in ons nieuwe huis!) Lekker met een wijntje en een boek. Nu ben ik helemaal zen en denk ik niet eens na over nuttig zijn. Heerlijk!!

  • Romy 29 januari 2018 op 7:10 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je gisteren ook koos voor het bad met een wijntje en een boek in plaats van het nakijkwerk. Groot gelijk heb je! Soms moet je jezelf even iets leuks gunnen in plaats van altijd maar door te denderen 🙂

 24. Irene 29 januari 2018 op 8:33 am - Beantwoord

  Wat zeg je dat mooi, een dag met een gouden randje ^^ Bij mij was dat zaterdag. Was gewoon een fijne, rustige dag aan zee met David. Fijne dingen gedaan, naar de cinema geweest, lekker gegeten. Ik geniet sowieso heel erg van de kleine dingen en ben eigenlijk meer onnuttig bezig dan wel. Haha :p Oké nee, dat is ook niet waar, maar ik vind genieten wel héél belangrijk.

  • Romy 29 januari 2018 op 8:09 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijke dag! Zo fijn als je de dag rustig kunt besteden met iemand die je zo dierbaar is 🙂 Genieten is absoluut heel belangrijk. Dat is waar het leven eigenlijk écht om draait.

 25. Anna 29 januari 2018 op 12:16 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven! Ik ben ook wel veel gericht op het afvinken van mijn to do lists, maar in de avond en in het weekend probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen en te genieten!

Recente blogs