unnamed file 2

Zo volg je je hart! – in 4 stappen

 • 16 februari 2017
 • 30 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Volg je hart en luister naar je gevoel. Het klinkt zo simpel, maar het kan nog verrekte lastig zijn. Want wat doe je als je gevoelig bent voor de verwachtingen van anderen? Of als je verstand iets anders zegt dan wat je hart je ingeeft? Ook ik ben door die dilemma’s weleens onderuit gegaan: te hard werken, een opleiding kiezen vanwege de mening van anderen. Been there, done that. Toch durf ik te zeggen dat het me steeds iets beter afgaat om mijn hart te volgen. Deze 4 stappen hebben mij daarbij geholpen.

volg volgen je hart tips

Stap 1: Zoek de rust en stilte op

Om je hart te kunnen volgen, is het soms goed om geen meningen en stemmen om je heen te hebben. Ook werkdruk en deadlines helpen niet bepaald mee om echt tot je gevoel te komen. Daarvoor moet je stilstaan bij je emoties en gedachten en dat gaat vaak het beste in rust en stilte. Je kunt daarvoor helemaal zen in een yogahouding gaan zitten of een ademhalingsoefening doen. Maar ook voor wie dit te zweverig vindt klinken, is er een oplossing. Zoek de buitenlucht op, maak een wandeling of ga op een bankje in het park zitten. Neem een notitieboekje mee, luister naar het geluid van de wind en schrijf gewoon eens op wat er in je opkomt. Wat wil jij bereiken? Waar wil jij straks staan in het leven?

Stap 2: Bedenk waar je over 5 of 10 jaar wilt staan

Een keuze die je met je hart maakt, is over het algemeen gebaseerd op jouw toekomstdromen. Wil je over 5 jaar de wereld hebben gezien? Of wil je over 10 jaar een succesvolle onderneming runnen? Dat zijn allemaal dromen die je iets vertellen. Zelf ben ik zo iemand die haar dromen regelmatig stapje voor stapje verschuift. Die reis komt later wel. Of leuke dingen plannen doe ik vast wel een andere keer. Maar als je echt je hart volgt, dan luister je juist NU naar die dromen. Bedenk waar jij wilt staan over 5 of 10 jaar en maak daar nu werk van. Je leven duurt niet eindeloos voort en daarom is nu het moment om te realiseren wat je in die beperkte tijd wilt waarmaken. Schrijf het op en probeer een eerste stap te zetten. Je kunt maar beter een keer onderuit gaan dan spijt te krijgen van iets wat je niet hebt geprobeerd.

Stap 3: Vergeet ‘ja maar’ en ‘wat als?’

Na deze stappen ben je al een eind op weg om je hart te volgen. Helaas komen er dan vaak 2 irritante mannetjes om de hoek kijken met de namen ‘ja maar’ en ‘wat als?’. Maar een ding is zeker: dit zijn gedachten die je alleen maar in de weg staan om echt je hart te volgen. Als je echt wilt gaan voor wat je hart je influistert, dan zul je moeten proberen om elke ‘ja maar’ of ‘wat als?’ uit je gedachten te bannen. Ja maar, wat als dat me niet lukt? Ik merk dat ik mezelf hier echt in kunt trainen. En wat ik kan, kun jij ook. Corrigeer jezelf als je weer met een ‘ja maar’-gedachte komt. Probeer eens je dromen op te schrijven zonder deze woorden toe te laten. Elke keer dat deze vervelende woorden in je hoofd opkomen, spreek je jezelf even toe en probeer je het opnieuw te verwoorden. Dan zal het steeds makkelijker gaan.

Stap 4: Vraag het iemand die heel dicht bij je staat

Over het algemeen zijn keuzes vanuit je hart de keuzes die je helemaal zelf hebt gemaakt. Toch kan een beetje hulp vanuit je omgeving soms helpen. Denk aan degene die jou het allerbeste kent, zoals je moeder, je vriend of je beste vriendin. Soms kan een ander namelijk heel goed zien waar jouw passie ligt, terwijl je zelf eerder in rationele gedachten verzand raakt. Ik merkte dit tijdens mijn studiekeuze. Ik redeneerde alleen maar op basis van mijn invulgedachten voor anderen en wilde een opleiding met veel beroepsperspectief kiezen. Mijn ouders zeiden steeds “Ja maar, wil je niet iets met journalistiek of taal doen?”. Pas na een tijdje besefte ik dat zij me eigenlijk beter kenden dan ikzelf. Nu kan ik zeggen dat naar hen luisteren en daarmee mijn hart volgen, de beste beslissing is geweest.

Bij welke keuze luisterde jij echt naar je hart?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 16 februari 2017 op 7:35 am - Beantwoord

  Ik denk dat in de huidige maatschappij het een van de dapperste maar moeilijkste dingen is om echt naar je hart te luisteren en er voor te gaan. Maar het is wel een van de mooiste dingen om te doen. Goede tips!

  • Romy 16 februari 2017 op 8:15 pm - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Veel mensen hebben wel een mening over wat een ander doet of zegt en dan is het nog best lastig om tegen de stroom in te gaan. Des te dapperder als je het toch doet! 🙂

 2. Nadine 16 februari 2017 op 8:26 am - Beantwoord

  Vooral nummer 3 vind ik een hele moeilijke. Als het over de toekomst gaat of ook dingen waar ik in het dagelijks leven tegen aan loop. Dat ‘wat als’ of ‘ja maar’ kunnen soms zo op de voorgrond treden, om gek van te worden, haha. Ik merk dat ik erg geneigd ben om te doen wat anderen zeggen wat ik moet doen, of dit nu juist me me is of niet. Tegenwoordig zet ik bij bepaalde keuzes de voor en nadelen op een rij, dan komt er vanzelf uitrollen of het een goede beslissing is of niet. Je artikel doet me denken aan deze quote: ‘What if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?’ Dat zinnetje zet me altijd aan het nadenken.

  • Romy 16 februari 2017 op 8:18 pm - Beantwoord

   Dat is echt een mooie quote inderdaad! Ik vind het een compliment om te horen dat mijn artikel je daaraan doet denken 🙂 Voor- en nadelen op een rijtje zetten, kan inderdaad ook helpen. Dan heb je voor jezelf een goed overzicht van de gevolgen van een keuze. Maar het blijft lastig als je zoveel last hebt van ‘wat als’ en ‘ja maar’. Die woordjes zouden eigenlijk maar eens uit de taal geschrapt moeten worden, haha.

 3. Aneta 16 februari 2017 op 8:46 am - Beantwoord

  Mooie tips, vooral nummer 3. Wat je zegt: dit kan je zo in de weg staan. Ik probeer dit altijd om te buigen naar iets positiefs. “Ja maar wat als ik die stap niet neem?” Ja, dan blijf ik natuurlijk hangen waar ik nu ben, heel simpel. Door de jaren heen heen heb ik geleerd om naar mijn hart te luisteren, dat is denk ik zo gegroeid vanuit verschillende ervaringen, waarbij ik mijn hart achter na ging en dit z’n vruchten heeft afgeworpen.

  • Romy 16 februari 2017 op 8:19 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad een goede ‘ja maar’-vraag om jezelf te stellen. Zo geef je een positieve draai aan die twee woordjes. Wat fijn om te horen dat je in de loop der tijd steeds meer naar je hart bent gaan luisteren en dat het je ook echt verder heeft gebracht 🙂

 4. Nathalie 16 februari 2017 op 8:46 am - Beantwoord

  Vooral stap 3 is zo herkenbaar dat ik dat te vaak denk.
  Hele fijne tips om op te volgen!

  Liefs, Nathalie

 5. Sandra 16 februari 2017 op 9:27 am - Beantwoord

  Vooral ‘ja maar’ en ‘wat als’ zijn echt woorden die je moet verbieden voor jezelf. Ik was altijd een ster in het gebruiken van die woorden maar je schiet daar dus echt niks mee op. De laatste stap die je benoemt is er eentje die ik zelf heel veel gebruik bij het nemen van keuzes. Mijn vriend en ouders zijn wat dat betreft echt mensen die mij heel goed kunnen helpen om mij een keuze te laten maken waar ik zelf achter sta en wat bij mij past!

  • Romy 16 februari 2017 op 9:55 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je met keuzes maken veel hebt aan je vriend en ouders! Het is soms zo fijn om iemand dicht bij je te hebben die je kan helpen om je hart te volgen 🙂

 6. Josephine 16 februari 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Allemaal hele goed tips! Vooral dat je even de tijd en ruimte moet nemen (1) om te kijken wat je nu echt voor de toekomst wil (2). “Ja Maar” vind ik soms wel nuttig, maar je moet er natuurlijk niet in blijven hangen. Van nr. 4 weet ik niet of dat altijd werkt, daarom denk ik dat je beter meer tijd voor jezelf kunt nemen. Tenminste, dat heb ik wel eens zo ervaren.

  Ik heb naar mijn hart geluisterd in mijn studiekeuze en de keuze om te gaan bloggen. Voor de rest ben ik best wel praktisch ingesteld, en kijk ik vooral naar wat er dus in de praktijk haalbaar is. Dromen en een lastig lijf lopen niet altijd synchroon. 😉

 7. Danique 16 februari 2017 op 11:14 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Ik heb er ook moeite mee om de dingen te doen die ik écht wil. Maar er zit ook een andere kant aan. Afgelopen jaar twijfelde ik enorm over mijn studiekeuze, ik was echt van plan om het na een jaar voor gezien te hebben. Mijn ouders zeiden steeds: ‘je zegt al 2 jaar dat je deze opleiding wilt gaan doen, maak hem nou maar gewoon af!’ Achteraf wist ik dat ze gelijk hadden. Ik ben in het tweede jaar toch meer op mijn plek en ik ben blij dat ik naar hen heb geluisterd en niet ben gestopt met de opleiding. Dit maakt de mening van mensen om je heen soms toch een stuk realistischer. Stap 4 is hier dus echt van toepassing.

 8. Denise 16 februari 2017 op 11:42 am - Beantwoord

  Hele mooie en inspirerende blog. Het is soms zo moeilijk je hart te volgen als er zoveel dingen leuk zijn. Ikzelf ben er nog steeds niet over uit eigenlijk. Ik wil creatieve dingen gaan doen, mensen helpen… Misschien zelfs iets met sport? Keuze is reuze!

 9. Claire 16 februari 2017 op 11:53 am - Beantwoord

  Dit artikel sla ik op! Ik vind het een fijn artikel. Ik vind het alleen zo moeilijk om te bepalen wat ik nou eigenlijk wil over vijf jaar haha. Ik wil vanalles!

  • Romy 16 februari 2017 op 9:56 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je in beide keuzes echt je hart hebt gevolgd! Het is ook altijd goed om te kijken naar de haalbaarheid van wat je wilt bereiken, zeker als je helaas door je lichaam niet altijd alles kunt. Ik vind het wel heel mooi dat je ondanks dat in ieder geval de droom om te bloggen hebt doorgezet. Je doet het namelijk zó goed! 🙂

  • Romy 16 februari 2017 op 9:58 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je ouders je door deze lastige tijd heen hebben geholpen en dat je nu echt plezier beleeft aan deze opleiding. Ik herken veel van wat je zegt. Ik heb ook eerst heel veel twijfels gehad over mijn opleiding en heb mazzel gehad dat mijn ouders me toen stimuleerden om door te gaan. Achteraf had ik me geen betere studie kunnen wensen.

  • Romy 16 februari 2017 op 9:58 pm - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt inderdaad! Soms zijn er iets te veel keuzes of vind je gewoon te veel dingen leuk. Maar beter dat dan dat je een gebrek hebt aan dromen 🙂

  • Romy 16 februari 2017 op 9:59 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Dankjewel! Haha, wel leuk dat je over zoveel dingen enthousiast bent dat je eigenlijk niet kunt bepalen wat je precies wilt. Ik zou zeggen: begin met één van de dingen en dan komt ding 2 daarna vanzelf 🙂

 10. Jessica J. 16 februari 2017 op 12:52 pm - Beantwoord

  Goede tips. Ik ben ook iemand die dingen neigt uit te stellen. Ik ben erg blij dat m’n vriend en ik vorig jaar de beslissing maakten om meteen díe eindejaarsperiode in Amerika door te brengen, in plaats van nog een jaar te wachten. Pluk de dag!
  Ik merk dat ik tegenwoordig vaker ‘paniekaanvalletjes’ heb omdat de tijd ineens zo snel gaat. Ik zie bv. duidelijk dat m’n vriend en ik ouder zijn geworden als ik kijk naar foto’s van een uitstapje dat aanvoelt alsof het gisteren was… Dat ouder worden is een angst waarmee ik nog moet leren leven, denk ik.

  • Romy 16 februari 2017 op 10:00 pm - Beantwoord

   Wat een mooie beslissing zeg! Dat moet een onvergetelijke reis zijn geweest. Wat lastig dat je veel moeite hebt met ouder worden en daar soms ook angst over hebt. Ik kan me er ook wel iets bij voorstellen. Maar aan de andere kant geldt vooral wat je zelf al zegt: pluk de dag. Vrees niet voor wat komen gaat, maar geniet vooral van het nu 🙂 Ook al is dat helaas makkelijker gezegd dan gedaan!

 11. Klaske 16 februari 2017 op 1:18 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Vooral puntje drie is zo waar. Ik denk nog maar al te vaak ‘ja maar’ en ‘wat als’ en dat belemmert me soms in het volgen van m’n hart. Gelukkig lukt het me steeds meer om deze gedachten uit te schakelen! 🙂

  • Romy 16 februari 2017 op 10:20 pm - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen dat het je steeds beter afgaat om die gedachten uit te zetten! Het is zoveel fijner als je gewoon echt durft te gaan voor wat je hart je ingeeft 🙂

 12. Monique 16 februari 2017 op 2:46 pm - Beantwoord

  Mooie tips! En van dat ‘ja maar’ en ‘wat als’ heb ik ook nog regelmatig last. Vooral wanneer ik denk, ‘wat als’ mensen dan iets van mij vinden? Het belemmert me soms al in hele kleine keuzes, zo stom! Ik probeer het ook los te laten wat anderen van me zouden kunnen vinden, want waarschijnlijk denkt er op dat moment niemand iets van mij :). En als ze dat wel doen, wat dan nog? Lukt best goed! 😉

  • Romy 16 februari 2017 op 10:21 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt en dat is ook een gedachte die regelmatig in mij opkomt. Maar het is helemaal waar wat je daarna zegt. Eigenlijk doet het er niet zoveel toe wat anderen van je vinden en gaat het er vooral om dat jij zelf achter je keuze staat 🙂

 13. Lydia 16 februari 2017 op 3:28 pm - Beantwoord

  Mooi artikel!
  Vooral tip 3 spookt de hele tijd door mijn hoofd, ik hoop mij daar nog eens van af te kunnen zetten!

 14. Chantal Janssen 16 februari 2017 op 6:01 pm - Beantwoord

  Wat een mooie tips! Leuk geschreven!

 15. Justine 16 februari 2017 op 11:39 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ja maar en wat als zijn bij mij ook iets te bekend. Gelukkig ben ik er bewust van en probeer ik daar al mee te ‘minderen’. Wat ik dus echt helemaal niet kan is zó ver vooruit kijken. Ja ik heb dromen, maar echt zeggen waar ik dan wil zijn wil ik bewust niet. Ik weet uit ervaring dat het bij mij zo kan omslaan. 2 jaar geleden hoefde ik nog lang niet uit huis en nu woon ik al bijna een jaar op mezelf en ga ik volgende maand voor een jaar naar het buitenland (wilde ik wel langer al, maar leek nog zo onrealistisch, haha). Ik houd het dus op de korte termijn doelen en de dingen die me NU gelukkig maken, hihi 🙂

  • Romy 17 februari 2017 op 8:44 am - Beantwoord

   Juist mooi om te horen dat je heel erg in het nu leeft en dat je dromen continu veranderen. Zo hoort het ook een beetje te gaan in het leven. Pluk de dag en geniet van dit moment 🙂 Grappig om te horen trouwens dat je ideeën over het huis uitgaan zo zijn veranderd. Ik wacht ook nog op het moment waarop ik denk “Ja, ik wil NU het huis uit”, maar tot nu toe zit ik prima thuis 😉

 16. Galina 17 februari 2017 op 1:01 pm - Beantwoord

  G

  • Galina 17 februari 2017 op 1:02 pm - Beantwoord

   Oke, dit is heel raar. Ik had echt een hele comment getypt haha, maar waar hij is gebleven weet ik niet. Ik probeer het gewoon nog eens 😛

   Ja maar en wat als zijn voor mij bekende stemmen, heb er een half jaar lang mee geworsteld. Uiteindelijk dacht ik ‘als ik mijn hart niet volg, dan weet ik niet hoe het zou zijn afgelopen’. Bovendien, als ‘ja maar’ en ‘wat als’ gelijk krijgen, dan is dat gewoon een leermoment 😉

   • Romy 17 februari 2017 op 8:10 pm - Beantwoord

    Haha, nu staat er heel eenzaam een G in beeld 😉 Maar leuk dat je alsnog de moeite hebt genomen om een nieuwe reactie achter te laten!
    Wat mooi om te horen dat je er op die manier een positieve draai aan hebt gegeven. Je hebt helemaal gelijk: soms moet je iets gewoon uitproberen om er eventueel iets van te leren, maar hopelijk vooral veel positieve ervaringen door op te doen.

Recente blogs

Persoonlijk | Over klein blijven en volwassen worden

20 september 2017|Persoonlijk|

"Hoe wil jij je pensioen beleggen?" Die vraag moest ik laatst even laten bezinken toen een adviseur op het werk mij dit vroeg. Begin twintig zijn is soms best wel een uitdagende tweestrijd. Aan de ene kant voel ik me een meisje dat pas net om de hoek komt kijken. Met mijn diploma vers op zak en nog een bucketlist vol met dromen om ooit waar te maken. Aan de andere kant kom ik stapje voor stapje terecht in een toch wel heel volwassen wereld. Zou nu dan officieel de tijd zijn aangebroken van serieuze beslissingen nemen, nadenken over een hypotheek, praten over politiek, mijmeren over mijn pensioen en vooral Spongebob Squarepants voor eeuwig de rug toekeren?

"Zeg nooit nooit!" | 8x nooit verwacht, tóch gedaan!

25 april 2018|Persoonlijk|

"Zeg nooit nooit!" Die uitspraak kreeg ik een paar keer te horen toen ik onlangs een artikel plaatste over dingen die ik NOOIT zou doen. En daar zit zeker wel wat in. Nu ben ik er nog steeds zeker van dat ik nooit zal parachutespringen en ik zie mezelf ook nog steeds geen tattooshop binnenstappen. Maar er zijn zeker wel een aantal dingen waarvan ik dacht ze nooit te zullen doen, maar die ik toch deed. In deze 8 situaties bleek de uitspraak “Zeg nooit nooit!” op mij van toepassing te zijn.

DIY | Kaarten maken met een patchwork van washi tape

7 maart 2018|DIY|

Stel: je hebt een enorme bak met washi tape en je wilt daar iets mee. Of andersom: stel je wilt een goede reden hebben om jezelf op heel wat rolletjes washi tape te trakteren. Wat doe je dan? Juist ja, je bedenkt een leuk concept voor een zelfgemaakte kaart om je mooiste rolletjes tape voor te gebruiken. Met dat idee in mijn achterhoofd ging ik dit weekend aan de slag om een kaart met een patchwork te maken van washi tape. Zo kon ik meteen mijn lieve moeder verrassen met zelfgemaakte post. Benieuwd hoe ik deze kaart maakte? Ik leg je stap voor stap uit hoe ik te werk ging.