Op zomerse dagen kook ik vooral lekker makkelijk. Niet te veel poespas met stomend hete maaltijd graag! Ook sta ik liever niet vijftig minuten in een pan om te roeren. Daarom heb ik de salades helemaal ontdekt. Wel op mijn eigen manier, dus met weinig sla en vooral veel lekkere groenten, peulvruchten en een giga-lepel met dressing. Met alleen blaadjes sla als brandstof blijf ik niet rechtovereind staan. Als jij ook graag iets vullends en toch gezonds en fris en op tafel zet, dan is deze zoete-aardappelsalade een aanrader. Een kleurrijke bowl vol heerlijke dingen die je allemaal in de oven bereidt. Lekker makkelijk!

De saladetopper: zoete aardappel uit de oven

Standaard piepers komen hier bijna nooit op tafel. Ik heb er haast een afkeer voor gekregen sinds ik de rijst, risotto, couscous, pasta en andere graansoorten heb ontdekt. Maar er is één soort aardappel waarmee je me wel blij maakt: zoete aardappels. Zoveel lekkerder dan de gewone aardappel als je het mij vraagt! 

Het allerlekkerst vind ik de oranje zoete aardappel uit de oven. Dan krijgen ze een lekker krokant korstje en wordt de binnenkant heerlijk zacht. Een perfect ingrediënt wat mij betreft voor door de salade! Daarom speelt zoete aardappel in deze zoete-aardappel-salade de hoofdrol. 

zoete-aardappelsalade 4

Zoete-aardappelsalade met veel groenten

Als ik salades maak, dan doe ik dat graag met veel verschillende groenten. Gerechten vind ik bijna automatisch lekkerder als ze een kleurrijk feestje op mijn bord vormen. Mindfuck – ik weet het. Maar ik houd nu eenmaal van vrolijke kleuren bij elkaar. Het advies “Eat your rainbow” (eet zoveel mogelijk kleuren groenten) is met deze zoete-aardappel-salade niet zo moeilijk op te volgen. Er zitten veel verschillende groenten in verstopt:

 • Rode paprika 
 • Rode ui 
 • Tuinerwten (uit de diepvries)
 • Lente-ui
 • Cherrytomaatjes
 • Rucola 

De groenten maakte ik net als de zoete aardappel klaar in de oven. Beetje olijfolie, knoflook en peper erbij en het komt heerlijk knapperig uit de oven. Je hebt voor de bereiding dan ook bijna geen pannen nodig; laat de oven maar lekker voor je werken. Alleen de quinoa hoef je even te koken (althans, water koken, het gas uitzetten en dan de quinoa erbij gooien). Dat maakt het al helemaal een lekker simpele zomermaaltijd. Laat eventueel de groenten wat afkoelen als je liever niet al te warm eten op je bord hebt liggen op een zomerse dag. 

zoete-aardappelsalade 5

Zelf dressing maken van sesampasta

Tahin is mijn nieuwste ontdekking qua sauzen. Het potje dat ik vorige maand kocht, gaat er in rap tempo doorheen. Het is zo’n lekkere basis voor sausjes en tahin is ook een bron van extra eiwitten voor vegetariërs en veganisten. Ook voor de dressing bij deze zoete-aardappel-salade greep ik naar mijn geliefde potje tahin. Ik maakte er dit keer een licht pittig en romig sausje mee, dat de zoete-aardappelsalade net wat meer smaak geeft.

Voor de dressing gebruikte ik:

 • 2 tl tahin
 • ½ tl sambal
 • 1 tl agavesiroop
 • 50 ml water 

Verder strooide ik voor wat extra eiwitten kikkererwten over de zoete-aardappel-salade. Geroosterd in de oven vind ik die het allerlekkerst. Net chips, maar dan anders! Daarnaast gebruikte ik vegan feta (ik had die van Dodoni). Niet per se dé manier om je eiwitten binnen te krijgen, maar wel gewoon lekker verfrissend. Als je gewoon kaas eet, kun je natuurlijk ook de normale feta door je salade gebruiken. Jouw salade, jouw feestje!

zoete-aardappelsalade

Recept zoete-aardappel-salade met sesamdressing

Oké, zet de oven maar vast aan om voor te verwarmen en lees snel verder. Zo maak je de zoete-aardappel-salade.

zoete-aardappelsalade 5

Zoete-aardappelsalade met sesamdressing

Romy
Wil je iets supersimpels en toch lekkers eten op een warme zomerdag? Deze zoete-aardappelsalade heeft het allemaal. En het beste van alles: de oven doet het meeste werk voor je. Binnen 35 minuten heb jij een heerlijke bowl met quinoa, zoete aardappel, groenten, kikkererwten en de allerlekkerste dressing van sesam op tafel staan. Enjoy!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken Overig
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 100 gram quinoa (couscous of erwtencouscous kan ook!)
 • 1 ½ zoete aardappel (of 1 grote zoete aardappel)
 • ½ rode ui
 • 1 rode paprika
 • 100 gram diepvrieserwten
 • 100 gram kikkererwten (= 1 klein blikje)
 • 2 handjes rucola
 • 1 lente-ui
 • 5 cherrytomaten
 • 50 gram vegan feta
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 tl zwarte peper
 • Olijfolie

Voor de sesamdressing:

 • 2 tl tahin
 • ½ tl sambal
 • 1 tl agavesiroop
 • 50 ml water

Optioneel voor de garnering:

 • Sesampitjes

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 185 graden.
 • Schil de zoete aardappel (tenzij je, zoals ik, de schilletjes juist lekker vindt) en snijd deze in kleine blokjes.
 • Hak ook de rode ui en paprika in stukjes.
 • Besprenkel de zoete-aardappel-blokjes met wat olijfolie en doe in een ovenschaal of leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Meng de rode ui en paprika met de drie teentjes geperste knoflook en een theelepel peper. Doe ze samen in een ovenschaal of leg op de bakplaat.
 • Giet de kikkererwten af en leg ook de kikkererwten op een bakplaat. Geef daarna ook de erwten een plekje op de plaat.
 • Schuif het gehele groentenfeestje in de oven en laat de oven ze in zo’n 30 minuten roosteren. Schep halverwege de kikkererwten en groenten even om als je ze in ovenschotels hebt gedaan. Dan wordt alles goed gaar.
 • Kook ondertussen de quinoa of couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan met water.
 • Maak ook de sesamdressing alvast klaar. Kwestie van alle ingrediënten voor de saus bij elkaar gooien en goed door roeren. Proef even of de dressing voor jou pittig genoeg is. Anders kun je er altijd nog wat sambal bij doen.
 • Check na 30 minuten of de zoete-aardappel-blokjes zacht genoeg zijn geworden in de oven en of ook de groenten en kikkererwten klaar om te serveren zijn.
 • Doe wat rucola in de twee kommen en verdeel de groenten, zoete aardappel, quinoa en kikkererwten over de twee bowls.
 • Snijd de lente-ui in kleine ringetjes en garneer de bowls met de lente-ui, halve cherrytomaatjes en fetablokjes. Schenk als laatste de dressing over de salade, en eventueel wat sesampitjes. Daarna ben je klaar om aan te vallen.
Trefwoord Erwten, Glutenvrij, Kikkererwten, Lactosevrij, Salade, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Zoete aardappel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
zoete-aardappelsalade 6

De zomermaaltijd voor het avondeten, de lunch of tussendoor

Zelf ben ik stiekem een echte broodluncher. Hoe geweldig sommige salades ook zijn, ik grijp het liefst naar bananenbrood of de standaard sneetjes volkorenbrood met pindakaas of hummus. Maar ik moet eerlijk zeggen: deze zoete-aardappelsalade is er één waarvoor ik zelfs mijn geliefde pindakaasbammetjes nog wel wil laten staan. Hij doet het perfect als lunch (misschien in een iets kleinere hoeveelheid). Maar als avondeten of als tussendoortje in een tupperwarebakje heb je hier ook een prima gezonde maaltijd aan. 

Bereid de zoete-aardappelsalade alvast de dag of ochtend van tevoren. Dan heb je er met de lunch of het avondeten geen omkijken meer naar en kun je zo iets lekkers uit de koelkast toveren. Of stop een paar scheppen in een tupperwarebakje en neem mee onderweg. Makkelijk als je geen tijd hebt om te koken, maar wel tergende honger hebt!

Meer simpele zomermaaltijden? Probeer ook eens deze zoete poké bowl met mango of deze maaltijdsalade met couscous, geitenkaas en veel groenten. Allebei perfecte meal-prepmaaltijden waarmee je gezond eet en ook een goede bodem creëert. 

Wat eet jij het liefst op een warme dag?

recept

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 19 juli 2022 op 7:42 am - Beantwoord

  Goed idee, die zoete aardappel. ‘Gewone’ aardappels eet ik ook niet, maar misschien kan ik dat eens een kans geven. Grappig trouwens dat jij wel de oven gebruikt op warme dagen. Die gebruik ik dan weer niet, om ervoor te zorgen dat het huis niet al te snel opwarmt;).

 2. Darina 19 juli 2022 op 8:02 am - Beantwoord

  Herkenbaar, de ‘gewone’ aardappel eet ik bijna niet meer. Ik vind zoete aardappels veel lekkerder. Dit recept lijkt me heerlijk en ga ik zeker maken.

 3. Daenelia 19 juli 2022 op 8:56 am - Beantwoord

  Ik ben niet gek op zoete aardappel. Ik weet het niet: het is het net niet. Ik ben eigenlijk ook niet zo erg gek op aardappel zelf, maar die eet ik liever dan de zoete variant. Het zijn dan ook twee verschillende soorten, he? De zoete ‘aardappel’ is ook geen aardappel lees ik net. 😉 Maar .. misschien is het een idee om er uit de magnetron gepofte aardappelen bij te maken: geen extra hitte! Want koken met warmte gaat me te ver. Hooguit een pannetje soep opwarmen, misschien met een tosti. Schijnt prima te zijn iets warms te eten omdat je interne thermostaat dan beter tegen de hitte kan.

 4. Johanna 19 juli 2022 op 1:54 pm - Beantwoord

  Ziet er mooi uit, maar is nog relatief veel werk. Ik maak eenvoudigere salades. Hooguit eens pasta of quinoa koken, maar verder gewoon tomaten, komkommer, sla etc. erbij. Met deze hitte eten we meestal alleen maar salade evt. met iets van de bbq of hooguit een flammenkuchen. Eigenlijk zou ik kilo’s moeten afvallen, helaas heeft mijn weegschaal dat nog niet door. Succes!

Beoordeling recept
<