vegan zoete aardappelstamppot 8

Zoete-aardappelstamppot met paddenstoelen en vegan spekjes

  • 6 maart 2024
  • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Uitgekeken op hutspot, boerenkoolstamppot en andere Hollandse klassiekers? Misschien vind je deze zoete-aardappelstamppot wel wat. Met zoete aardappel krijg je een totaal andere stamppot dan anders. En in dit recept krijgt de stamppot door de gebakken paddenstoelen en zongedroogde tomaten ook nog een extra lekker tintje. Een goede mix van een lekker smeuïge stamppot én wat bite! En oh ja, deze stamppot zit ook nog bommetjevol met groenten en is volledig vegan. Je gebruikt voor deze stamppot namelijk vegan spekjes (of kunt die vervangen door walnoten of amandelen). Zo heb je een heerlijke stamppot die niet alleen heel smaakvol, maar ook nog 100% diervriendelijk is.

Stamppot van zoete aardappel: weer eens iets anders

Ga ik deze bekentenis doen? Ja, ik zeg het maar gewoon. Ik heb dus een lichte aversie voor stamppot en überhaupt voor gerechten met gekookte aardappels. Als kind at ik die 5 dagen per week. Maar sinds ik op mezelf woon, maak ik bijna nooit meer iets aardappelachtigs. Het is zelfs zo erg dat ik vaak iets aparts voor mezelf maak als er bij Bart rode-bieten-stamppot op het menu staat. Dat ligt niet aan Barts kookkunsten, wel aan mijn nogal bekoelde stamppotliefde. Máár zelfs dingen waar je geen fan van bent, kunnen lekkerder blijken dan je dacht. Er is namelijk één stamppot waar ik wél erg warm voor loop: zoete-aardappelstamppot. Zoete aardappel is minder kruimig dan gewone aardappel en heeft van zichzelf een heerlijk zoete smaak. Met enkel ui, knoflook en wat kruiden maak je er zo een goed vullende stamppot mee.

Zelf mis ik bij stamppot altijd “iets te kauwen”. Dat is deels op te lossen door vegan spekjes door je stamppot te gooien. Maar ik zoek zelf nóg meer dan dat. Bij deze stamppot vond ik dat “iets te kauwen” in een mix van paddenstoelen: oesterzwammen, shiitake en champignons. Eén van de drie is ook prima trouwens, maar ik kocht een bakje paddenstoelenmix voor de variatie. Die bak ik in wat ahornsiroop en olijfolie, zodat ze een klein beetje “geglaceerd” worden. Superlekker! Ik gooi er ook nog zongedroogde tomaten bij om nóg meer smaken te hebben in het gerecht.

vegan zoete aardappelstamppot 9

Hoe breng je de zoete-aardappelstamppot op smaak?

Een stamppot van alleen zoete aardappel zonder andere ingrediënten is wat saai en eentonig. Gelukkig heb je niet meer dan een paar potjes kruiden en een klein scheutje soja-room nodig om de zoete-aardappelstamppot meer smaak te geven. Voor dit recept gebruik ik in de stamppot oregano, paprikapoeder en peper. Je kunt eventueel ook nog een snufje zout toevoegen. Daarnaast kruid ik de stamppot met ui en knoflook, die ik allebei kort aanfruit in een pan met olijfolie.

Verder schenk ik bij de stamppot van zoete aardappel een scheutje soja-room. Daarmee maak je de stamppot iets minder stevig en iets smeuïger. Daarnaast zijn uiteraard de paddenstoelen en zongedroogde tomaten echte smaakmakers in het gerecht.

Tip: voeg vegan spekjes of walnoten toe

In veel traditionele stamppotten worden spekjes verwerkt. En hoewel ik heel lang huiverig was voor vegan alternatieven daarvoor, heb ik inmiddels een variant ontdekt die ik écht goed te pruimen vind. En die dus zowaar regelmatig in onze zoete-aardappel-stamppot terechtkomt. Veel vegan spekjes vind ik te zout, te rokerig of te vleesachtig. Maar de vegan spekjes van De Vegetarische Slager zijn wat mij betreft een schot in de roos. Je kunt ze goed knapperig bakken zonder dat ze overdreven taai worden en ze zijn in mijn ogen niet te zout. Perfect bij een stamppot!

En als je niet zo van de vegan spekjes of überhaupt van de vleesvervangers bent, dan zijn walnoten of amandelen een goed alternatief. Rooster ze kort in een droge koekenpan. Dan krijgen ze extra veel smaak. Ook lekker: bak ze mee met de champignons in ahornsiroop. Dan krijgen ze hetzelfde zoetige tintje als de rest van deze maaltijd.

vegan zoete aardappelstamppot 2

Recept zoete-aardappelstamppot

Hoe je deze zoete-aardappel-stamppot maakt? Dat is totaal niet moeilijk! Even de zoete aardappel koken en samen met de ui en knoflook kruiden, en dan vooral flink stampen. De paddenstoelen en zongedroogde tomaat hoef je alleen maar een paar minuten te bakken en schep je dan bij de stamppot. Daarmee is dit al met al een gerecht dat je al binnen 25 minuten klaar kunt hebben. Simpel én lekker dus! Dit is het recept voor de zoete-aardappelstamppot:

vegan zoete aardappelstamppot 8

Vegan zoete-aardappelstamppot met paddenstoelen

Romy
Wil je eens een stamppot proberen die net even anders dan anders is? Maak een zoete-aardappelstamppot! Deze stamppot is lekker smeuïg, licht zoet en vol van smaak dankzij de paddenstoelen en zongedroogde tomaat. Extra lekker met vegan spekjes erbij!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Nederlands
Porties 2 porties

Equipment

  • Aardappelstamper
  • Kookpan
  • Koekenpan
  • Hapjespan of wokpan

Ingrediënten
  

  • 500 gram zoete aardappel (geschild)
  • 200 gram paddenstoelen bijv. champignons, shiitake en/of oesterzwammen
  • 100 gram tuinerwten
  • 50 ml soja-room
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el oregano
  • 1 el ahornsiroop
  • Peper en zout naar smaak
  • Vegan spekjes of walnoten of amandelen als alternatief
  • Verse tijm of rozemarijn = optioneel
  • Vegan Parmezaanse kaas = optioneel

Instructies
 

  • Snijd de (geschilde) zoete aardappel in kleine blokjes. Vul een pan met water en kook daarin de zoete aardappel zacht in ongeveer 15 minuten (totdat je er met een vork moeiteloos doorheen komt).
  • Snipper ondertussen de ui, en snijd de paddenstoelen en zongedroogde tomaten in dunne plakjes.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een pan met olijfolie en schep in een apart bakje. Deze gebruik je straks bij de stamppot. Doe nu de paddenstoelen, zongedroogde tomaat en ahornsiroop samen met olijfolie in de pan. Roerbak op middelhoog vuur en schep regelmatig om.
  • Bak in een andere pan de vegan spekjes in wat olijfolie totdat ze goed knapperig zijn. Gebruik je in plaats daarvan walnoten of amandelen? Rooster die dan kort in een droge koekenpan.
  • Doe in de laatste minuut dat de zoete aardappel kookt de tuinerwten erbij. Laat nog 1 minuut meekoken. Giet dan de zoete aardappel af en schep de ui en knoflook erbij. Strooi ook de oregano en het paprikapoeder bij de zoete aardappel en schenk er een scheutje sojaroom bij. Roer goed door en maak er met een stamper een stevige stamppot van.
    Proef of je nog peper of zout mist en voeg zo nodig toe.
  • Serveer de stamppot met de paddenstoelen, vegan spekjes en eventueel vegan Parmezaanse kaas. Geniet!
Trefwoord Champignons, Erwten, Glutenvrij, Lactosevrij, Paddenstoelen, Shiitake, Stamppot, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Zoete aardappel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan zoete aardappelstamppot 7

Andere smakelijke zoete-aardappel-gerechten

Ik vind zoete aardappel altijd een geweldig ingrediënt. Het smaakt lekker in stamppot, maar ook in curry’s, soepen of heel andere maaltijden. Je kunt er nogal veel kanten mee op. Heb je nog een paar zoete aardappels liggen? Dan zijn ook deze zoete-aardappel-gerechten een smakelijke aanrader:

Eet jij weleens stamppot? En wat is jouw favoriet?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Luus 6 maart 2024 op 9:00 am - Beantwoord

    Dit klinkt heerlijk!

  2. Lesley 6 maart 2024 op 3:51 pm - Beantwoord

    Dit klinkt echt heerlijk! Ik zou de combinatie met champignons niet zelf bedacht hebben, maar dat is echt een goede tip voor de bite. Ik vond de vegan spekjes zelf niet zo maar ik ga het nu proberen met de champignons als vervanging!

    • Romy 12 maart 2024 op 6:12 pm - Beantwoord

      Leuk om te horen dat je enthousiast bent over de combinatie 🙂 Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Ik vind stamppot zelf altijd maar wat kaal. Maar met champignons erbij heb je direct een lekkere bite.

Beoordeling recept




Recente blogs

Outfit | Groen, paars & rood in één outfit

13 april 2020|Outfits|

Ik heb de smaak van de thuisoutfits te pakken. Niets zo fijn als ook op een niet al te bruisende dag toch een mooi kloffie uit mijn kledingkast trekken! Dit keer ging ik voor kleur. Heel. Veel. Kleur. Ik combineerde een groene blouse met een paars rokje en knalrode schoenen. Ik gun je graag een blik op mijn nogal kleurrijke outfit.