Uitgekeken op hutspot, boerenkoolstamppot en andere Hollandse klassiekers? Misschien vind je deze zoete-aardappelstamppot wel wat. Met zoete aardappel krijg je een totaal andere stamppot dan anders. En in dit recept krijgt de stamppot door de gebakken paddenstoelen en zongedroogde tomaten ook nog een extra lekker tintje. Een goede mix van een lekker smeuïge stamppot én wat bite! En oh ja, deze stamppot zit ook nog bommetjevol met groenten en is volledig vegan. Je gebruikt voor deze stamppot namelijk vegan spekjes (of kunt die vervangen door walnoten of amandelen). Zo heb je een heerlijke stamppot die niet alleen heel smaakvol, maar ook nog 100% diervriendelijk is.
Stamppot van zoete aardappel: weer eens iets anders
Ga ik deze bekentenis doen? Ja, ik zeg het maar gewoon. Ik heb dus een lichte aversie voor stamppot en überhaupt voor gerechten met gekookte aardappels. Als kind at ik die 5 dagen per week. Maar sinds ik op mezelf woon, maak ik bijna nooit meer iets aardappelachtigs. Het is zelfs zo erg dat ik vaak iets aparts voor mezelf maak als er bij Bart rode-bieten-stamppot op het menu staat. Dat ligt niet aan Barts kookkunsten, wel aan mijn nogal bekoelde stamppotliefde. Máár zelfs dingen waar je geen fan van bent, kunnen lekkerder blijken dan je dacht. Er is namelijk één stamppot waar ik wél erg warm voor loop: zoete-aardappelstamppot. Zoete aardappel is minder kruimig dan gewone aardappel en heeft van zichzelf een heerlijk zoete smaak. Met enkel ui, knoflook en wat kruiden maak je er zo een goed vullende stamppot mee.
Zelf mis ik bij stamppot altijd “iets te kauwen”. Dat is deels op te lossen door vegan spekjes door je stamppot te gooien. Maar ik zoek zelf nóg meer dan dat. Bij deze stamppot vond ik dat “iets te kauwen” in een mix van paddenstoelen: oesterzwammen, shiitake en champignons. Eén van de drie is ook prima trouwens, maar ik kocht een bakje paddenstoelenmix voor de variatie. Die bak ik in wat ahornsiroop en olijfolie, zodat ze een klein beetje “geglaceerd” worden. Superlekker! Ik gooi er ook nog zongedroogde tomaten bij om nóg meer smaken te hebben in het gerecht.

Hoe breng je de zoete-aardappelstamppot op smaak?
Een stamppot van alleen zoete aardappel zonder andere ingrediënten is wat saai en eentonig. Gelukkig heb je niet meer dan een paar potjes kruiden en een klein scheutje soja-room nodig om de zoete-aardappelstamppot meer smaak te geven. Voor dit recept gebruik ik in de stamppot oregano, paprikapoeder en peper. Je kunt eventueel ook nog een snufje zout toevoegen. Daarnaast kruid ik de stamppot met ui en knoflook, die ik allebei kort aanfruit in een pan met olijfolie.
Verder schenk ik bij de stamppot van zoete aardappel een scheutje soja-room. Daarmee maak je de stamppot iets minder stevig en iets smeuïger. Daarnaast zijn uiteraard de paddenstoelen en zongedroogde tomaten echte smaakmakers in het gerecht.
Tip: voeg vegan spekjes of walnoten toe
In veel traditionele stamppotten worden spekjes verwerkt. En hoewel ik heel lang huiverig was voor vegan alternatieven daarvoor, heb ik inmiddels een variant ontdekt die ik écht goed te pruimen vind. En die dus zowaar regelmatig in onze zoete-aardappel-stamppot terechtkomt. Veel vegan spekjes vind ik te zout, te rokerig of te vleesachtig. Maar de vegan spekjes van De Vegetarische Slager zijn wat mij betreft een schot in de roos. Je kunt ze goed knapperig bakken zonder dat ze overdreven taai worden en ze zijn in mijn ogen niet te zout. Perfect bij een stamppot!
En als je niet zo van de vegan spekjes of überhaupt van de vleesvervangers bent, dan zijn walnoten of amandelen een goed alternatief. Rooster ze kort in een droge koekenpan. Dan krijgen ze extra veel smaak. Ook lekker: bak ze mee met de champignons in ahornsiroop. Dan krijgen ze hetzelfde zoetige tintje als de rest van deze maaltijd.

Recept zoete-aardappelstamppot
Hoe je deze zoete-aardappel-stamppot maakt? Dat is totaal niet moeilijk! Even de zoete aardappel koken en samen met de ui en knoflook kruiden, en dan vooral flink stampen. De paddenstoelen en zongedroogde tomaat hoef je alleen maar een paar minuten te bakken en schep je dan bij de stamppot. Daarmee is dit al met al een gerecht dat je al binnen 25 minuten klaar kunt hebben. Simpel én lekker dus! Dit is het recept voor de zoete-aardappelstamppot:

Vegan zoete-aardappelstamppot met paddenstoelen
Equipment
- Aardappelstamper
- Kookpan
- Koekenpan
- Hapjespan of wokpan
Ingrediënten
- 500 gram zoete aardappel (geschild)
- 200 gram paddenstoelen bijv. champignons, shiitake en/of oesterzwammen
- 100 gram tuinerwten
- 50 ml soja-room
- 6 zongedroogde tomaten
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el oregano
- 1 el ahornsiroop
- Peper en zout naar smaak
- Vegan spekjes of walnoten of amandelen als alternatief
- Verse tijm of rozemarijn = optioneel
- Vegan Parmezaanse kaas = optioneel
Instructies
- Snijd de (geschilde) zoete aardappel in kleine blokjes. Vul een pan met water en kook daarin de zoete aardappel zacht in ongeveer 15 minuten (totdat je er met een vork moeiteloos doorheen komt).
- Snipper ondertussen de ui, en snijd de paddenstoelen en zongedroogde tomaten in dunne plakjes.
- Fruit de ui en knoflook aan in een pan met olijfolie en schep in een apart bakje. Deze gebruik je straks bij de stamppot. Doe nu de paddenstoelen, zongedroogde tomaat en ahornsiroop samen met olijfolie in de pan. Roerbak op middelhoog vuur en schep regelmatig om.
- Bak in een andere pan de vegan spekjes in wat olijfolie totdat ze goed knapperig zijn. Gebruik je in plaats daarvan walnoten of amandelen? Rooster die dan kort in een droge koekenpan.
- Doe in de laatste minuut dat de zoete aardappel kookt de tuinerwten erbij. Laat nog 1 minuut meekoken. Giet dan de zoete aardappel af en schep de ui en knoflook erbij. Strooi ook de oregano en het paprikapoeder bij de zoete aardappel en schenk er een scheutje sojaroom bij. Roer goed door en maak er met een stamper een stevige stamppot van.Proef of je nog peper of zout mist en voeg zo nodig toe.
- Serveer de stamppot met de paddenstoelen, vegan spekjes en eventueel vegan Parmezaanse kaas. Geniet!

Andere smakelijke zoete-aardappel-gerechten
Ik vind zoete aardappel altijd een geweldig ingrediënt. Het smaakt lekker in stamppot, maar ook in curry’s, soepen of heel andere maaltijden. Je kunt er nogal veel kanten mee op. Heb je nog een paar zoete aardappels liggen? Dan zijn ook deze zoete-aardappel-gerechten een smakelijke aanrader:
- Romige noedels met pindakaas en zoete aardappel
- Gevulde zoete aardappel uit de oven
- Spelt-bowl met zoete aardappel en rode biet
Eet jij weleens stamppot? En wat is jouw favoriet?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Kringloopvondsten | Bloemetjesblouse, sprookjesjurk, meegroeirok en nieuw leesvoer
De afgelopen weken stonden in het teken van opruimen, opruimen en nog eens opruimen. Om het huis verkoopklaar te maken, wilde ik al mijn spullen een keer doorgaan en wegdoen wat ik niet meer gebruik. Dat betekende nogal wat ritjes naar de kringloopwinkel en naar Appel & Ei. En wie mij goed kent, weet inmiddels: bij zowel de kringloopwinkel als bij Appel & Ei moet ik altijd even rondneuzen "als ik er toch ben". Ik hield me enigszins in, maar kwam de laatste twee maanden toch een paar fantastische tweedehands parels tegen. Dit zijn mijn nieuwste aanwinsten, waaronder een sprookjesachtig mooie jurk, een rok die mooi én praktisch is en "antiek" bestek dat ik zeker géén oude meuk vond.
Mediterraanse orzo met aubergine, hummus en crispy kikkererwten
Van alle keukens vind ik de mediterraanse zonder twijfel de lekkerste. Ik ben dol op warme kruiden, gegrilde groenten, dadels, noten en meer van dat. Daarom past deze orzo met aubergine en hummus helemaal in mijn straatje. Bij dit recept ga ik eens niet op de Italiaanse orzo-toer, maar gooi ik het over de mediterraanse boeg. Met een heerlijk romige saus van hummus en gegrilde aubergine en paprika in combinatie met zongedroogde tomaat heb je een méga-smaakvolle orzo te pakken. Smeuïg van textuur, vol van smaak en ook nog eens heel simpel te maken. De oven neemt je veel werk uit handen om dit lekkere gerecht klaar te maken.
Harissa-tofu met paprika, tomaat & naanbrood
Als er een goedje is dat werkelijk alles lekkerder maakt, dan is het wel harissa. Met deze milde mediterraanse versie van sambal kun je ook kale blokjes tofu een verrukkelijke smaak geven. Hussel ze om met harissa en kruiden, bak ze daarna even in de oven en je hebt vervolgens knapperige blokjes als hoofdingrediënt voor een heerlijke stoofschotel. Deze harissa-tofu met paprika, tomaat en naanbrood barst van de groenten, van de smaak én van de heerlijke texturen. Een simpel gerecht om toch hoge ogen mee te gooien en je buik van rond te eten!
Dit klinkt heerlijk!
Dit klinkt echt heerlijk! Ik zou de combinatie met champignons niet zelf bedacht hebben, maar dat is echt een goede tip voor de bite. Ik vond de vegan spekjes zelf niet zo maar ik ga het nu proberen met de champignons als vervanging!
Leuk om te horen dat je enthousiast bent over de combinatie 🙂 Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Ik vind stamppot zelf altijd maar wat kaal. Maar met champignons erbij heb je direct een lekkere bite.