Aubergine wordt ook wel een eigenzinnige groente (of nee, eigenzinnige nachtschade) genoemd. Want ja, het is geen groentesoort die gegarandeerd lekker wordt als je ‘m in een pan gooit. Aubergine heeft iets meer liefde en speciale aandacht nodig. Maar als je eenmaal de handleiding van aubergine kent, dan kun je er verrassend lekkere dingen mee maken. Deze zoete aubergine bijvoorbeeld! Met dit recept krijg je aubergine heerlijk zacht en smaakvol zonder oven. Gewoon even roerbakken in sojasaus, miso en ahornsiroop, en het resultaat is een fantastische aubergineschotel. Met verrassend veel vitamines en vooral heul veul smaak.
Aubergine lekker klaarmaken zonder oven
Aubergine goed zacht en gaar krijgen, lukt onder andere door de aubergine te roosteren in de oven. Máár je hebt zeker geen oven nodig om de aubergine lekker klaar te maken. Voor dit recept maak je de aubergine klaar in een koekenpan of wokpan door de aubergine te roerbakken in een saus van ahornsiroop, sojasaus en miso. Door de sojasaus en ahornsiroop wordt de aubergine sneller zacht en krijgt hij tegelijkertijd een heerlijke smaak. Verwacht een vleugje umami met daarbij een zoetig tintje!
Voor 2 personen gebruik ik 1,5 aubergine. Die laat ik sudderen in 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels ahornsiroop en 1 theelepel miso. Daarbij voeg ik rode paprika toe. Dat is lekker ter afwisseling én extra groenten zijn natuurlijk altijd goed.

Hoe maak je deze zoete aubergine?
Deze zoete aubergine maak je door de aubergine te bakken in ahornsiroop, sojasaus en miso. De smaken trekken dan goed in de aubergine in. Ahornsiroop zorgt voor het zoetige tintje aan de aubergine. Daarnaast roer ik op het eind een handje rozijnen door de roerbak. Ook dat zorgt voor een heerlijk zoete smaak.
De truc is om bij het bakken direct sojasaus, miso en ahornsiroop toe te voegen. Daardoor wordt de aubergine snel gaar én neemt de aubergine alle smaken op. Daarnaast zijn rozijntjes of eventueel stukjes dadel of gedroogde abrikoos dus een heerlijke toevoeging voor nog meer zoetigheid.
Heb je geen ahornsiroop in huis? Dan werkt agavesiroop of rijstsiroop ook prima.

Welke ingrediënten gebruik je?
Voor dit recept met zoete aubergine gebruik je de volgende ingrediënten:
- Basmati-rijst. Om de zoete aubergine mee te serveren.
- Aubergine. Uiteraard is dat een handig ingrediënt om te gebruiken voor een gerecht dat “zoete aubergine” heet. Voor 2 personen gebruik ik 1 1/2 aubergine.
- Rode paprika. Ik maak zelf bijna nooit gerechten die maar één groentesoort bevatten. Altijd lekker om te combineren en zo meerdere smaken in één gerecht te proeven! Voor dit gerecht mix je aubergine dus met een rode paprika.
- (Beluga-)linzen. Die vormen de eiwitbron in dit gerecht. Je kunt er zoveel of weinig van gebruiken als je wilt. Zelf kies ik het liefst voor beluga-linzen uit blik. Dat zijn wat kleinere linzen die ook meer bite hebben dan gewone bruine linzen. Ze zijn gewoon te koop in de supermarkt. Heb je alleen normale linzen in huis? Dan kun je die ook prima gebruiken.
- Zongedroogde tomaten. Ik vind het altijd bizar hoeveel smaak zongedroogde tomaatjes afgeven. Een paar tomaatjes zijn al genoeg om het gerecht nog smaakvoller te maken en voor een goede bite te zorgen.
- Rode ui. Bij dit gerecht combineert rode ui extra lekker én het matcht ook helemaal met het kleurenpalet. Fruit de ui even aan in een pan en je hebt een goede smaakbasis.
- Rozijnen. Voor extra zoetigheid in een gerecht zijn rozijnen altijd mijn go to-ding. Een handje is genoeg om het gerecht nóg lekkerder te maken.
- Harissa. Ook dit is een belangrijke smaakmaker bij de zoete aubergine. Schep er als laatste een lepeltje van bovenop de aubergine-saus. Door het niet mee te bakken, behoudt de aubergine zijn mooie bruine, geglaceerde kleur. Oh ja, ik gebruik altijd milde harissa van Souq. Je kunt ook pittige harissa gebruiken, maar check dan zelf of je eventueel een schepje minder wilt gebruiken.
- Sojasaus, ahornsiroop en miso. Dat is dus het top-trio waaraan dit recept zijn smaak dankt. Heb je geen ahornsiroop in huis? Dan werkt agavesiroop of honing ook goed.
- Komijn en peper. Voor extra smaak roer ik komijn en peper door het gerecht. Voeg eventueel zout toe als je dat mist. Maar zelf vind ik dat geen must, omdat er al sojasaus in het gerecht zit.
- Pompoenpitten en amandelen. Die strooi ik als laatste over de zoete aubergine. Goed voor de eiwitten, lekker om iets te kauwen te hebben en ook nog een bron van gezonde stoffen! Heb je dit niet in huis? Laat die twee dan gerust weg of gebruik cashewnoten of sesampitjes.

Recept zoete aubergine met harissa en rozijnen
Heb je al lekkere trek gekregen? Zo maak je deze zoete aubergine met harissa en rozijnen zelf in minder dan 30 minuten:

Zoete aubergine met harissa, rozijnen en amandelen
Equipment
- Koekenpan of hapjespan
- Kookpan
Ingrediënten
- 150 gram basmati-rijst
- 1 ½ aubergine
- 1 rode paprika
- 85 gram (beluga-)linzen
- 6 zongedroogde tomaten
- ½ rode ui
- Handje rozijnen (geweld)
- 2 el (milde) harissa
- 2 el sojasaus
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl miso
- 1 tl komijn
- 1 tl peper
- Pompoenpitten en amandelen = optioneel
Instructies
- Snijd de aubergine in blokjes en de paprika in kleine stukjes. Snipper daarnaast de rode ui en hak de zongedroogde tomaat in smalle reepjes.
- Fruit de rode ui aan in olijfolie totdat de ui glazig ziet. Voeg dan de aubergine toe en bak 3 minuten mee. Zet het vuur daarna iets lager en doe dan de miso, sojasaus en ahornsiroop bij de pan. Roerbak 2 minuten.
- Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schep de paprika bij de aubergine en bak die mee. Strooi ook komijn en peper over de groenten en bak 5 minuten mee. Schep regelmatig om. Voeg dan de linzen, rozijnen en zongedroogde tomaten toe aan het mengsel en roerbak nog eens een paar minuten.
- Haal de groenten van het vuur zodra de aubergine goed zacht is. Giet de rijst af en verdeel over de twee kommen. Maak in het midden van de rijst een kommetje en schep daar het groentemengsel op. Schep bij elke portie een theelepel harissa en garneer het gerecht ten slotte met pompoenpitten, halve amandelen en sesampitjes. Eet smakelijk!

Nog meer met aubergine?
Kun jij de aubergine ook wel waarderen? Dan zijn deze aubergine-recepten ook zeker het maken waard:
- Meditteraanse orzo met aubergine
- Vegan ratatouille uit de oven met aardappels
- Woknoedels met sticky aubergine
- Parelcouscous met sticky champignons en aubergine
- Vegan risotto met aubergine en paprika
Hoe maak jij aubergine het liefst klaar?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Introvert en eenzaam: hoe dat soms samengaat (+ mijn 11 tips)
Introvert en eenzaam klinkt misschien als een gekke combinatie. Als introvert ben je toch juist dol op tijd voor jou alleen? Inderdaad, introverten laden vaak meer op van tijd in hun uppie doorbrengen dan van grote groepen gezelschap. Maar dat je regelmatig alleentijd nodig hebt, betekent niet dat je niet geniet van tijd met anderen. Eenzaamheid en introversie kunnen dus zeker samengaan. Ik vond het zelf lange tijd een lastige balans: soms snakken naar me-time, maar geen kluizenaarsbestaan willen. En dan is het ook nog zo dat je je als introvert soms "anders" voelt of meer diepgang wilt dan je ervaart. Terugkijkend vroeg ik me af: wat heeft mij hierbij geholpen? Voilà, mijn 11 tips tegen eenzaamheid als introvert.
12 spaartips om maandelijks geld te sparen
Sparen. Ik doe het al zolang ik me kan herinneren. Als kind spaarde ik met mijn € 1 zakgeld voor prinsessenbarbies. Als tiener spaarde ik voor een nieuwe telefoon. En later spaarde ik voor een auto en een huis. Nog steeds zet ik elke maand geld opzij op mijn spaarrekening. Voor een nieuwe vaatwasser, voor die ene mooie jurk, voor eventueel ooit een ander huis of voor... nou ja, gewoon omdat dat handig is. Hoe ik dat aanpak, elke maand geld sparen? Lees hieronder mijn 12 spaartips. Kies vooral de spaartips uit die voor jou werken.
Dit zijn mijn 8 favoriete YouTubers
Met een videocamera voor mijn neus mijn leven vastleggen, is niet per se mijn cup of tea. Andere mensen volgen die dat wél heel goed kunnen, vind ik dan weer wel erg leuk. Althans, ik volg niet zomaar alles en iedereen. Make-upvideo's en shoplogs heb ik bijvoorbeeld niet veel mee. Ook video's waarin mensen slijm en AliExpress-jurken (overigens niet in combinatie met elkaar!) proberen, sla ik liever over. Maar gelukkig zijn zijn er daarnaast heel wat YouTubers die ik met plezier volg. Volgideetjes nodig? Ik deel mijn 8 favoriete YouTubers.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…