zoete aubergine met harissa 11

Zoete aubergine met harissa, rozijnen & amandelen

  • 22 mei 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Aubergine wordt ook wel een eigenzinnige groente (of nee, eigenzinnige nachtschade) genoemd. Want ja, het is geen groentesoort die gegarandeerd lekker wordt als je ‘m in een pan gooit. Aubergine heeft iets meer liefde en speciale aandacht nodig. Maar als je eenmaal de handleiding van aubergine kent, dan kun je er verrassend lekkere dingen mee maken. Deze zoete aubergine bijvoorbeeld! Met dit recept krijg je aubergine heerlijk zacht en smaakvol zonder oven. Gewoon even roerbakken in sojasaus, miso en ahornsiroop, en het resultaat is een fantastische aubergineschotel. Met verrassend veel vitamines en vooral heul veul smaak.

Aubergine lekker klaarmaken zonder oven

Aubergine goed zacht en gaar krijgen, lukt onder andere door de aubergine te roosteren in de oven. Máár je hebt zeker geen oven nodig om de aubergine lekker klaar te maken. Voor dit recept maak je de aubergine klaar in een koekenpan of wokpan door de aubergine te roerbakken in een saus van ahornsiroop, sojasaus en miso. Door de sojasaus en ahornsiroop wordt de aubergine sneller zacht en krijgt hij tegelijkertijd een heerlijke smaak. Verwacht een vleugje umami met daarbij een zoetig tintje!

Voor 2 personen gebruik ik 1,5 aubergine. Die laat ik sudderen in 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels ahornsiroop en 1 theelepel miso. Daarbij voeg ik rode paprika toe. Dat is lekker ter afwisseling én extra groenten zijn natuurlijk altijd goed.

zoete aubergine met harissa 7

Hoe maak je deze zoete aubergine?

Deze zoete aubergine maak je door de aubergine te bakken in ahornsiroop, sojasaus en miso. De smaken trekken dan goed in de aubergine in. Ahornsiroop zorgt voor het zoetige tintje aan de aubergine. Daarnaast roer ik op het eind een handje rozijnen door de roerbak. Ook dat zorgt voor een heerlijk zoete smaak.

De truc is om bij het bakken direct sojasaus, miso en ahornsiroop toe te voegen. Daardoor wordt de aubergine snel gaar én neemt de aubergine alle smaken op. Daarnaast zijn rozijntjes of eventueel stukjes dadel of gedroogde abrikoos dus een heerlijke toevoeging voor nog meer zoetigheid.

Heb je geen ahornsiroop in huis? Dan werkt agavesiroop of rijstsiroop ook prima.

zoete aubergine met harissa 3

Welke ingrediënten gebruik je?

Voor dit recept met zoete aubergine gebruik je de volgende ingrediënten:

  • Basmati-rijst. Om de zoete aubergine mee te serveren.
  • Aubergine. Uiteraard is dat een handig ingrediënt om te gebruiken voor een gerecht dat “zoete aubergine” heet. Voor 2 personen gebruik ik 1 1/2 aubergine.
  • Rode paprika. Ik maak zelf bijna nooit gerechten die maar één groentesoort bevatten. Altijd lekker om te combineren en zo meerdere smaken in één gerecht te proeven! Voor dit gerecht mix je aubergine dus met een rode paprika.
  • (Beluga-)linzen. Die vormen de eiwitbron in dit gerecht. Je kunt er zoveel of weinig van gebruiken als je wilt. Zelf kies ik het liefst voor beluga-linzen uit blik. Dat zijn wat kleinere linzen die ook meer bite hebben dan gewone bruine linzen. Ze zijn gewoon te koop in de supermarkt. Heb je alleen normale linzen in huis? Dan kun je die ook prima gebruiken.
  • Zongedroogde tomaten. Ik vind het altijd bizar hoeveel smaak zongedroogde tomaatjes afgeven. Een paar tomaatjes zijn al genoeg om het gerecht nog smaakvoller te maken en voor een goede bite te zorgen.
  • Rode ui. Bij dit gerecht combineert rode ui extra lekker én het matcht ook helemaal met het kleurenpalet. Fruit de ui even aan in een pan en je hebt een goede smaakbasis.
  • Rozijnen. Voor extra zoetigheid in een gerecht zijn rozijnen altijd mijn go to-ding. Een handje is genoeg om het gerecht nóg lekkerder te maken.
  • Harissa. Ook dit is een belangrijke smaakmaker bij de zoete aubergine. Schep er als laatste een lepeltje van bovenop de aubergine-saus. Door het niet mee te bakken, behoudt de aubergine zijn mooie bruine, geglaceerde kleur. Oh ja, ik gebruik altijd milde harissa van Souq. Je kunt ook pittige harissa gebruiken, maar check dan zelf of je eventueel een schepje minder wilt gebruiken.
  • Sojasaus, ahornsiroop en miso. Dat is dus het top-trio waaraan dit recept zijn smaak dankt. Heb je geen ahornsiroop in huis? Dan werkt agavesiroop of honing ook goed.
  • Komijn en peper. Voor extra smaak roer ik komijn en peper door het gerecht. Voeg eventueel zout toe als je dat mist. Maar zelf vind ik dat geen must, omdat er al sojasaus in het gerecht zit.
  • Pompoenpitten en amandelen. Die strooi ik als laatste over de zoete aubergine. Goed voor de eiwitten, lekker om iets te kauwen te hebben en ook nog een bron van gezonde stoffen! Heb je dit niet in huis? Laat die twee dan gerust weg of gebruik cashewnoten of sesampitjes.
zoete aubergine met harissa 12

Recept zoete aubergine met harissa en rozijnen

Heb je al lekkere trek gekregen? Zo maak je deze zoete aubergine met harissa en rozijnen zelf in minder dan 30 minuten:

zoete aubergine met harissa 9

Zoete aubergine met harissa, rozijnen en amandelen

Romy
Geef aubergine een lekker zoet tintje. Deze zoete aubergine maak je met o.a. ahornsiroop, sojasaus, miso en rozijnen. De perfecte combinatie van umami en zoet! Tover zo met weinig ingrediënten iets heel lekkers op tafel.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan of hapjespan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram basmati-rijst
  • 1 ½ aubergine
  • 1 rode paprika
  • 85 gram (beluga-)linzen
  • 6 zongedroogde tomaten
  • ½ rode ui
  • Handje rozijnen (geweld)
  • 2 el (milde) harissa
  • 2 el sojasaus
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl miso
  • 1 tl komijn
  • 1 tl peper
  • Pompoenpitten en amandelen = optioneel

Instructies
 

  • Snijd de aubergine in blokjes en de paprika in kleine stukjes. Snipper daarnaast de rode ui en hak de zongedroogde tomaat in smalle reepjes.
  • Fruit de rode ui aan in olijfolie totdat de ui glazig ziet. Voeg dan de aubergine toe en bak 3 minuten mee. Zet het vuur daarna iets lager en doe dan de miso, sojasaus en ahornsiroop bij de pan. Roerbak 2 minuten.
  • Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schep de paprika bij de aubergine en bak die mee. Strooi ook komijn en peper over de groenten en bak 5 minuten mee. Schep regelmatig om. Voeg dan de linzen, rozijnen en zongedroogde tomaten toe aan het mengsel en roerbak nog eens een paar minuten.
  • Haal de groenten van het vuur zodra de aubergine goed zacht is. Giet de rijst af en verdeel over de twee kommen. Maak in het midden van de rijst een kommetje en schep daar het groentemengsel op. Schep bij elke portie een theelepel harissa en garneer het gerecht ten slotte met pompoenpitten, halve amandelen en sesampitjes. Eet smakelijk!
Trefwoord Aubergine, Glutenvrij, Harissa, Lactosevrij, Linzen, Paprika, Rijst, Rozijnen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
zoete aubergine met harissa 10

Nog meer met aubergine?

Kun jij de aubergine ook wel waarderen? Dan zijn deze aubergine-recepten ook zeker het maken waard:

Hoe maak jij aubergine het liefst klaar?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Volkswagenbus huren | Onze ervaring met een Oldtimer-roadtrip

9 oktober 2020|Op reis|

Na een paar weken van verheugkriebels was het zaterdag dan eindelijk zover: een Volkswagenbus huren voor een dag stond op de planning. We zouden een dag lang mijn vertrouwde Ford Ka verruilen voor een vierwieler die bijna drie keer zo groot is. Inclusief bloemetjes voor de ruiten, kleedjes op de achterbank en een totaal nieuwe schakelervaring. Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen.

Maandelijkse dosis VakerVrolijkheid #1

15 oktober 2016|Persoonlijk|

Vorige maand deelde ik mijn BLIJ-lijstje met als doel om me meer te focussen op alles wat leuk is in het leven. Ik vond het namelijk zo zonde dat ik me vaak vooral richtte op irritante, frustrerende en stomme dingen. Is het niet veel leuker om eens stil te staan bij wat je wel een glimlach op je gezicht bezorgd? Nu zag ik dat ik verre van de enige ben met zulke blije lijstjes, dus vond ik het tijd voor een nieuwe naam. Daarom bedacht ik de rubriek 'Maandelijkse dosis VakerVrolijkheid'. Elke maand deel ik in deze rubriek op de vijftiende van de maand vijftien dingen waar ik de afgelopen maand vrolijk van werd. Vandaag trap ik af met mijn eerste maandelijkse dosis VakerVrolijkheid. Ik hoop dat je er net zo blij van wordt als ik.