Er lag al een tijdje een kilozak mango in onze vriezer waar ik iets mee moest. Opeens wist ik het: een mangocurry zou het worden! Deze kikkererwtencurry is dan ook een lekker zomerse variant op de traditionele Indiase curry’s. Door de flinke hoeveelheid mango krijgt hij een zoet en tropisch tintje. Verder barst de curry van de groenten en gooi je er uiteraard een flinke hoeveelheid kikkererwten in. Het heet niet voor niets kikkererwtencurry! Dus heb je zin in curry, maar dan op een andere manier dan met de traditionele Indiase currypasta’s? Dan is dit recept misschien het tropische feestje op je bord dat je zoekt.
Kikkererwtencurry + mango = heerlijk zoete combinatie
Voor fruit in avondeten ben ik altijd te porren. Mango is daarbij één van mijn favoriete fruitsoorten om te combineren met hartig eten. Die fruitsoort doet het goed in poké bowls, in salades, bij noedels en ook zeker bij curry. Eerder maakte ik al eens een curry met mango. Maar voor deze kikkererwtencurry met mango gebruik je de mango op een net even andere manier. Je blendt de mango samen met kokosmelk en wat aangefruite ui en knoflook en schenkt het daarna alsof het kokosmelk is bij de groenten voor de curry. Daardoor smaakt elke hap naar mango in plaats van dat je alleen losse stukjes mango proeft. Heel lekker!
Verder roer ik door dit gerecht natuurlijk lekker veel kikkererwten. Er gaat bijna een heel blik kikkererwten in voor twee personen. Ik vind kikkererwten één van de lekkerste typen peulvruchten. Ze zitten vol plantaardige eiwitten en maken de curry lekker stevig en vullend. Kikkererwtencurry is dus op zich al een heerlijke aanrader. Maar het zoete tintje van de mango smaakt er al helemaal erg lekker bij!

Hoe kruid je de kikkererwtencurry?
Een curry is geen curry als er niet een heleboel kruiden in zitten. Althans, “een heleboel” valt op zich wel mee. Voor deze kikkererwtencurry gebruik ik een mix van kurkuma, gember, peper, kerriepoeder en kardemom. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen kardemom in huis heeft staan. Maar echt, bij deze curry is het een heel lekkere toevoeging. Ik vind kardemom zelf altijd lekker smaken bij gerechten met een zoetig tintje of bij baksels. Het smaakt wat fris en bloemachtig, en ik vind dat het ook wel een zoetig tintje heeft. Zelf gebruik ik overigens gewoon kardemompoeder, hoewel je ook voor verse kardemompeulen kunt kiezen. Maar de luie kokkin in mij vindt dat poeder net wat handiger!
Verder gebruik ik ui en knoflook in de mangosaus. Even aanfruiten in de pan en dan met de mango en kokosmelk mee blenden. Zo krijgt de saus extra veel smaak! Ook schenk ik een scheut sojasaus bij de curry. Ik heb het gerecht eerst een paar keer zonder sojasaus gemaakt, maar vind dat de sojasaus het gerecht net iets meer pit geeft en de andere smaken extra aanwezig maakt. Zeker een aanrader om dat erbij te schenken dus!
Als je houdt van pittige curry’s, kun je eventueel een klein beetje chilipoeder, rode peper of srirachasaus toevoegen. Maar persoonlijk vind ik de curry zonder dat hele pittige het lekkerst. Dan komt de mango het best uit.

Snelle curry met lekker veel groenten
Het fijne aan deze kikkererwtencurry met mango vind ik dat je ‘m zo klaar hebt. Hooguit 25 minuten ben je bezig: vanaf het snijden van de groenten tot aan het opdienen van de curry in kommen. Geen al te ingewikkeld gerecht dus!
Verder krijg je met de curry meteen een heleboel groenvoer binnen. Word ik ook altijd blij van! Ik gebruik in het gerecht deze groenten:
- rode paprika
- gele paprika
- wortel
- flinke hand spinazie
- tuinerwten
Overigens kun je ook prima andere groenten gebruiken als je één van de ingrediënten hierboven niet in je koelkast hebt liggen. Zo smaken paksoi, broccoli, tomaatjes en courgette ook heel lekker bij dit gerecht. Als alternatief voor tuinerwten kun je eventueel edamame-boontjes gebruiken. Die zijn tegenwoordig ook in een diepvriesvariant te koop en zijn reuze-lekker.

Het recept voor de kikkererwtencurry met mango
Deze kikkererwtencurry met mango is vegan, glutenvrij en heel gezond. Ik voeg er zelf als extraatje een hand cashewnoten aan toe. Zo wordt het gerecht nog wat eiwitrijker en heb je een lekkere bite. Zin om deze curry te eten en aan het koken te slaan? Dit is het recept voor de kikkererwtencurry met mango:

Zoete kikkererwtencurry met mango & veel groenten
Ingredients
- 150 gram basmati-rijst
- 200 gram mango (evt. uit de diepvries, mits van tevoren ontdooid)
- 1 rode paprika
- ½ gele paprika
- 150 gram kikkererwten
- 125 ml kokosmelk
- 100 gram tuinerwten (uit de diepvries of vers)
- 1 wortel
- 50 gram spinazie
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el sojasaus
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gember
- 1 tl kerrie
- 1 tl peper
- ½ tl kardemom
- Grote hand cashewnoten
- Lente-ui
Instructions
- Snijd de gele en rode paprika in kleine stukjes en de wortel in halve maandjes. Snipper daarnaast de ui.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijst en bereid die volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Schep daarna uit de pan, zet het vuur uit, en doe de ui en knoflook samen met de mangoblokjes en de kokosmelk in een kom. Mix met de staafmixer tot een gladde saus.
- Schenk opnieuw een beetje olijfolie in de pan en roerbak daarin de paprika en wortel ongeveer 3 minuten. Voeg dan de kurkuma, gember, kerrie, kardemom en peper toe en roerbak opnieuw zo'n 5 minuten.
- Schenk vervolgens de mangosaus bij de groenten en voeg ook de spinazie en kikkererwten toe. Laat zo'n 5 minuten sudderen op laag vuur, terwijl je ondertussen af en toe roert.
- Schep, als de spinazie flink geslonken is, als laatste ook de tuinerwten en sojasaus door de curry en bak nog 1-2 minuten mee.
- Serveer de rijst met de curry en garneer met cashewnoten, lente-ui en eventueel sesamspitjes. Geniet van je zomerse maaltijd!

Nog meer hartige gerechten met fruit?
Er zijn vast meer mensen die (zeker ’s zomers) net zo dol zijn op hartige gerechten met een fruitig tintje als ik. Of je het nu graag subtiel houdt of liever all the way gaat, op mijn blog vind je allerlei hartige recepten met fruit. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:
Wat is jouw favoriete hartige gerecht met fruit?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Ik moet bekennen dat ik…
Perfectie is zó 2018. Of 2017 zelfs? Iedereen heeft wel dingen die - om het maar positief te framen - redelijk "bijzonder" zijn. De een vindt het leuke trekjes die je uniek maken, de ander noemt het nogal rare gewoontes. En ik? Ik houd wel van grappige imperfecties. Omdat ik graag smul van andermans bijzonderheden, ga ik ook zelf met de billen bloot door je met een aantal gekke bekentenissen van mij op te zadelen. Dit zijn 17 niet al te perfecte dingen die ik wel durf op te biechten over mezelf.
"Zeg nooit nooit!" | 8x nooit verwacht, tóch gedaan!
"Zeg nooit nooit!" Die uitspraak kreeg ik een paar keer te horen toen ik onlangs een artikel plaatste over dingen die ik NOOIT zou doen. En daar zit zeker wel wat in. Nu ben ik er nog steeds zeker van dat ik nooit zal parachutespringen en ik zie mezelf ook nog steeds geen tattooshop binnenstappen. Maar er zijn zeker wel een aantal dingen waarvan ik dacht ze nooit te zullen doen, maar die ik toch deed. In deze 8 situaties bleek de uitspraak “Zeg nooit nooit!” op mij van toepassing te zijn.
Augustus 2020 | Verfdilemma, vakantie & veel te vieren
De laatste volledige zomermaand is alweer ten einde. En dat hebben we geweten: zomer was het zéker in die twee weken dat ik niet bij de ventilator was weg te slaan. Gelukkig waren er daarnaast genoeg dagen waarop het ook bij de ventilator vandaan prima vertoeven was. Zo genoot ik van een fijne vakantie op de Veluwe, had ik deze maand heel wat te vieren, kreeg mijn sociale leven weer een beetje vorm en deed een onhandige blooper me weer eens realiseren dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Wat ik nog meer deed deze maand, lees je in dit kersverse maandoverzicht.
Romy, het ziet er heerlijk uit, ga ik zeker binnenkort eens proberen, bedankt!
Superleuk! Ik ben heel benieuwd wat je van de curry vindt 🙂
Dat ziet er heerlijk uit! Ik hou van gerechten met fruit erin, lekker zomers!
Ja, ik ook! Een fruitig tintje in gerechten is altijd (zelfs hartje winter) zó lekker 🙂